Az édesanya 1 csillagozás

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Egy sok-sok évtizedekkel ezelőtt íródott könyvön nem lehet számonkérni a mai gondolkodásmódunk szempontjait. Se a szépirodalmon, mint teszik manapság, se a szakkönyveken, mint amilyennek ez is számíthatott a maga idejében. Persze ettől még olvashattam egyes részeit elborzadva, más részeiből viszont épülhettem is. Forráskritikus szemmel olvasva érdekes kordokumentuma a 20. század eleji keresztény családi életnek. Ami viszont így is jogos kritika szerintem az, hogy erősen szépít: a felsorakoztatott szentasszonyok családjában mindig mindegyik gyerek jól viselkedik, mindenki csak a vallásos irodalom felé hajlik, egy regényt kézbevenni már elítélendő. Egy moziba, táncestélyre elmenni már maga a fertő azok tartalmától függetlenül.

Az édesanya legyen erős és ha szíve szeretetével látszólag ellenkeznék is, gyermekét, éppen mert nagyon szereti, büntesse is, ha megérdemli. A szigorúsággal nem vét az anyai szeretet ellen, sőt ellenkezőleg, éppen akkor gyakorolja a legnagyobb szeretetet. A gyermekek felismerik anyjuk szándékát s később, érettebb korukban örömmel emlékeznek meg arról, hogy kiskorukban kikaptak. Ellenben keserűen panaszkodnak azok, akiket nem büntettek, mert milyen mások lennének, ha kiskorukban szigorúan nevelték volna őket.