Az ​édesanya 1 csillagozás

Az édesanya

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

>!
Magánkiadás, Budapest, 1943
218 oldal · Fordította: Szabó Vilma
>!
Korda, Budapest, 1940

Enciklopédia 1


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

PTJulia P>!
Az édesanya

Egy sok-sok évtizedekkel ezelőtt íródott könyvön nem lehet számonkérni a mai gondolkodásmódunk szempontjait. Se a szépirodalmon, mint teszik manapság, se a szakkönyveken, mint amilyennek ez is számíthatott a maga idejében. Persze ettől még olvashattam egyes részeit elborzadva, más részeiből viszont épülhettem is. Forráskritikus szemmel olvasva érdekes kordokumentuma a 20. század eleji keresztény családi életnek. Ami viszont így is jogos kritika szerintem az, hogy erősen szépít: a felsorakoztatott szentasszonyok családjában mindig mindegyik gyerek jól viselkedik, mindenki csak a vallásos irodalom felé hajlik, egy regényt kézbevenni már elítélendő. Egy moziba, táncestélyre elmenni már maga a fertő azok tartalmától függetlenül.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Az édesanya legyen erős és ha szíve szeretetével látszólag ellenkeznék is, gyermekét, éppen mert nagyon szereti, büntesse is, ha megérdemli. A szigorúsággal nem vét az anyai szeretet ellen, sőt ellenkezőleg, éppen akkor gyakorolja a legnagyobb szeretetet. A gyermekek felismerik anyjuk szándékát s később, érettebb korukban örömmel emlékeznek meg arról, hogy kiskorukban kikaptak. Ellenben keserűen panaszkodnak azok, akiket nem büntettek, mert milyen mások lennének, ha kiskorukban szigorúan nevelték volna őket.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: büntetés
Lunemorte P>!

A gyermek sohase feküdjék még a szülei mellett sem, annál kevésbé más felnőttek, s főleg öregek mellett. […] Ne rázzuk össze a gyermeket, feleslegesen ne ringassák és ne vegyék ölbe…

15. oldal

14 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Merrill: A szenvedélyes Mami
Hana Pinknerová: Mit súg Isten az anyák fülébe?
James Dobson: Lányok nevelése
Friedrich Schneider: Katolikus családi nevelés
Nagy Réka: Ökobaba
Frédérick Leboyer: A gyöngéd születés
Fiala Borcsa: Egy cirkuszigazgató mindennapjai
Szőnyi Szilárd (szerk.): Isten hozott!
Farkas Kriszta: Málna mesék
Sarah Napthali: Buddhizmus kisgyerekes anyáknak