Az ​Avatar világa 16 csillagozás

Pandora felfedezése
Az Avatar világa

Fedezd fel James Cameron Avatarjának elképesztő világát!
Látogass el a Pandorára, és térképezd fel minden apró részletét a kivételes földrajzától kezdve a növény- és állatvilágán át az egekig és a tengerekig.
Ismerd meg a na'vik kultúráját és a korábban ismeretlen tájak különböző klánjait.
Találkozz azokkal az emberekkel, akik kizsákmányolnák ezt a fantasztikus birodalmat, és azokkal is, akik meg akarják óvni.

Légy te is egy a felfedezők közül!

Zoë Saldana előszavával és Jon Landau bevezetőjével

Kolibri, Budapest, 2022
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635990542 · Fordította: Habony Gábor, Sepsi László

Joshua182>!

Az Avatar világa Pandora felfedezése

Ráhangolódásnak szántam a Víz Útjához, ennek a rendeltetésének többé-kevésbé eleget is tett, de „Hűha-élményt” sajnos nem okozott, egyértelműen többre számítottam.
A képek minősége nem mindig olyan, amilyet érzésem szerint az olvasó elvárna egy ilyen kötettől, érzésre 85-90%-ban az első részből kivágott képkockákkal találkoztam, a minőségük pedig, legyen szó élességről vagy részletességről, hullámzónak érződött. Előfordul, hogy egy élesebb kép mellett/alatt szerepel egy kinagyított (és emiatt értelemszerűen rosszabb minőségű) részlet, ami zavaró kontrasztot eredményez. Mintha megbíztak volna egy lelkes, de még nem igazán profi személyt, hogy készítsen egy átfogó powerpoint-prezentációt, és az illető csak a filmanyagból dolgozhatott volna. Nekem hiányoztak a kulisszatitkok, nemhivatalos fotók a forgatásról, vagy bármi hasonló, ami extra hozzáadott értéket eredményezhetett volna, ezekből sajnos minimális mennyiség lelehető fel, ha egyáltalán…
A szerkesztés módjával sem voltam kibékülve, egyes fejezetek számomra kurtán-furcsán épülnek fel, például a növényekkel vagy állatokkal foglalkozó passzusok gyakran a legdíszesebb, legimpozánsabb példányt veszik előre a sorban, aztán haladunk a jelentéktelenebb lények felé, szerintem ez pont fordítva lenne ésszerűbb. A szövegezéssel kapcsolatban olyan érzésem volt, mintha több ember írta volna, sokszor indokolatlan ismétlésekkel találkozni, egy-egy érdekesebb részlet pedig elintéződik egy mondattal, nem vagyok benne biztos, hogy egy terjedelmesebb wiki-bejegyzés sokkal kevesebb információértékkel bírna. Szerencsére elírásokkal vagy hibákkal csak ritkán találkoztam, azok is többnyire apróságok, pl. Toruk és a „hagyományos” ikranok szárnyfesztávolságának felcserélése az összehasonlító ábrán.
Összességében keveslem a kísérőszöveget és a többletinformációkat, illusztrációból is elfért volna sokkal nagyobb mennyiség, és a képek minősége is hagy kívánnivalót maga után. Nem volt teljesen haszontalan átlapoznom, mert felhívta a figyelmem néhány apróságra, amik felett az első rész többszöri megtekintése ellenére is átsiklottam, de ezek egyébként sem vontak volna le jelentősen az élvezhetőségből. Annak lehet egyfajta „gyorstalpaló” ez a kiadvány, aki az első rész ismerete nélkül vágna bele a másodikba (létezik ilyen?), esetleg nagyon rég látta, és már nem, vagy csak halványan emlékszik, nekem elmaradt a várakozásaimtól.

Mira_Skywalker P>!

Az Avatar világa Pandora felfedezése

Remek kiegészítő könyv, ajánlom mindenkinek, akit érdekel az Avatar és persze Pandora világa. Természetesen gyönyörű kötet és nagyon részletes képet kapunk belőle Pandora földrajzáról, növényvilágáról, állatvilágáról, a na'vik kultúrájáról valamint a betolakodó emberekről és minden eszközükről, felszerelésükről. Hiánypótló kötet!
Olyan részletesen és valósághűen ír minden fajról, hogy már-már hiszek Pandora létezésében.:) Tudja esetleg valaki, hogy milyen járattal lehet Pandorára utazni? Na jó, csak viccelek. Nem akarnám zavarni a na'vi őslakosságot.:)

fannisbookland>!

Az Avatar világa Pandora felfedezése

Az Avatar világa rendkívül részlet gazdag, így nem is csodálom, ha valaki a film többszöri megnézése után sem képes mindent megjegyezni. Imádtam ezt a kötetet! Olyan jó volt részletesen belemerülni e különleges hely növény- és állatvilágába, na meg a szerteágazó kultúrájába!

Sokszor úgy éreztem, hogy nem csak azért volt nagyon hasznos, hogy elolvastam, mert számtalan új érdekességgel lettem gazdagabb, ami persze igaz, hanem mert egyúttal segített feleleveníteni azokat az információkat is, melyeket egykor tudtam, de a feledés homályába merültek. Mert hát valljuk be, Pandora olyan nagy, hogy egyszerű benne elveszni.

Az egész kötet kétségtelenül látványos, csak úgy, mint maga a film is. Pandorán történetesen tényleg képtelenség mindent megismerni, ez a kézikönyv viszont a segítségünkre volt ebben, az aprólékos leírásaival és kisebb nagyobb grafikáival. Több se kellett, meg is hozta egyből a kedvem, hogy újra megnézzem a filmet. És ami a filmet illeti…nos a kék földönkívüliek iránti rajongásomból cseppet sem sikerült kinőni, sőt!

A Na'vi klán és annak kultúrája egyszerre csodálatos és brutális. Érdekes infómorzsákat tudtam felcsipegetni arról az időről, amikor Jake még nem volt jelen a klán életében, és arról is, amikor már megjelent. A film a majd 3 órás hosszával sem volt képes minden létező mozzanatot megjeleníteni, de a könyv jó pár ilyenbe enged bepillantást a rajongóknak.

A kötet nem ígér zsákbamacskát, tényleges bepillantást nyerhetünk általa egy idegen világba. Nem túl hosszú, de nem is túl rövid, egyszerűen pont jó. Persze, azt se felejtsük el, hogy Pandorán nem csak őslakosok élnek, de megszállók is, az ég népe, így róluk is olvashatunk ebben a könyvben, a motivációjukról és az eszközeikről.

Ha te is imádod az Avatar világát, akkor ne habozz, ez a kötet csak rád vár!

Hálásan köszönöm a @Kolibri_Kiadó -nak, hogy olvashattam a regényt! ♥

Kittyharaszty>!

Az Avatar világa Pandora felfedezése

Ahogy maga a film is a könyv is egyszerűen szép. Nem lehet rá mást mondani. Nagyon sok érdekesség van benne (ebben a könyvben is imádom a növény és állatvilágot) és kifejezetten tetszett a klánokról olvasható kis kiegészítés/emlékeztető. Személy szerint nagyon gyorsan el lehet terelni a figyelmem, szóval a film alatt nem igazán a történet fogta meg a kis agyamat. Persze megvan az alapvonal de valljuk be, mikor egy olyan film mint az Avatar van az ember szeme előtt nehéz éppen a dialógusokra figyelni, mikor éppen valami színes és nagy és hangos és mi volt az? megy el az ember szeme előtt másodpercenként. Szóval nekem ez a könyv tökéletes. Amiről lemaradtam azt itt az orrom alá nyomták.