Seherezádé ​lánya 48 csillagozás

Ayşe: Seherezádé lánya Ayşe: Seherezádé lánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ayşe ​legfőbb vágya, hogy a saját életét élje. De a szülei szigorúan vallásos világában ez szinte lehetetlen. Jezid szokás szerint unokatestvéréhez, Hassanhoz kell feleségül mennie, akinek már kislány korában elígérték. Ezt követeli a hagyománytisztelet és a család becsülete. De Ayşe egy német férfiba szerelmes, ezért felveszi a harcot a szüleivel, és megszökik otthonról. Mindent alaposan előkészít: a naplóit és a címjegyzékeit megsemmisíti, titokban gyűjtött pénze ott lapul a zsebében – müncheni vonatra száll, ami titkos és titokzatos szerelméhez viszi. Azóta Ayşe élete félelemben telik, mert vannak olyan szülők, akik inkább megölik gyermeküket, semhogy elveszítsék jó hírüket – még Európa kellős közepén is… A huszonötéves szerzőnő Berlinben született. Szülei török bevándorlók, pontosabban ősi hagyományokat ápoló jezidek, akiket hazájukban a vallásuk miatt üldöznek a kurdok. Ayşe a középiskolát követően ápolónőnek tanult. Első szökési kísérlete otthonról ugyan kudarcba fulladt, de… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
264 oldal · ISBN: 9789639752870 · Fordította: Győri Hanna
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
264 oldal · ISBN: 9639602523

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Egészen a könyv elejétől pattanásig feszültek az idegeim. Szinte görcsbe rándult minden izmom. Bár már annyi hasonló történetet olvastam mégis, egyszerűen hihetetlen, és elfogadhatatlan számomra, hogy a mai világban még megtörténhet ilyesmi, hogy élnek még így emberek. Tiszteletre méltó, az összefogásuk, és a hitük, mégsem értem, miért nem lehet ezt az emberek szabad akaratára bízni. Mert ha egy Jezid családba beleszületik egy karakán nő, bizony mindig ez lesz a vége, ha túléli a szökést egyáltalán…
http://zsuolvas.blogspot.hu/2015/04/ayse-seherezade-lanya.html

Anita_Janik>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Hihetetlenül szomorú történet. Tudom, hogy vannak elmaradott kultúrák, elképzelem mi miért van úgy náluk ahogy, de mégis vannak dolgok amiket nem lehet ép ésszel felfogni. Aki a lányát ilyen módon bántja, az nem szereti? Nem akar neki jót, boldogságot? A könyv egyébként eleinte még csak éppen hogy lekötött, de a közepe táján hirtelen beindul és onnantól a végéig nem tudtam letenni. Leginkább ez a történetnek köszönhető, maga az írás közepes és van benne bőven dolog amit nem értek. Valamint lehetett volna ez egy 4x ilyen hosszú könyv jobban kidolgozva.

Erika_Turi P>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Nagyon tanulságos ez a könyv. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el.
Kár, hogy ilyen kevés lány mer csak segítséget kérni és ellen szegülni a szülei akaratának, ( én se szívesen mennék férjhez az unokatesómhoz).
Remélem idövel megenyhülnek a szülei és nem fognak „vadászni” rá.

Galambdúc>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Nagyon érdekes történet azzal együtt is, hogy tele van brutalitással – egy Berlinben élő jezid (kurd) családból származó bátor lány kitörési kísérletét beszéli el. A mesélés stílusa magával ragad, nem lehet a könyvet félrerakni, egyben meg akarod tudni, hogy Ayse élete milyen irányba megy tovább a sok szökés és megalázás után.
Nagyon egyszerű a nyelvezet, de pont az ilyen jellegű írásokat szeretem. És végre kezd megtörni a jég: a tévézést kezdi teljes mértékben felváltani nálam az olvasás! És ez tök jó…

1 hozzászólás
Zuzu_Petals2>!
Ayşe: Seherezádé lánya

A könyvet sietve emeltem le a könyvtári polcról,mert a kisfiam után kellett rohanni,ugyanis aznap kegyetlen eleven volt,amikor a könyvtárba mentünk.Nem tudtam,hogy ez a könyv miről szól.Kissé átverős a borítója,meg a címe.Azt hittem egy kis limonádé-leányregény.Hát,tévedtem.Az a borzasztó,hogy a műben leírtak kicsit másképp,de velem is megtörténtek.Nálunk egy 35 éve felépített családi vállalkozás volt a tét.Ebből akartam kiszállni,a család nem engedett.De végül megoldódott az ügy,erről is lehetne regényt írni.Aki nem próbálta ki,milyen az ha a családja valamilyen oknál fogva uralkodik rajta,annak fogalma nincs milyen rémes érzés ez.A családtól kellene pont a legtöbb szeretetet megkapni és bizalmat az életkezdéshez. Még éjjel is rosszat álmodtam,annyira a könyv hatása alá kerültem. Vagy lehet a régi családi emlékek jöttek elő.Már csak azért is érdemes elolvasni,hogy értékeljük,milyen jó dolgunk van,szemben egy ilyen sorsú nővel.

Maryana>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Hiába tudjuk, hogy az iszlám világban ez megy, attól még teljesen más érzés olvasni is. Főleg olyankor, mikor arról beszél, hogy 2003-at írunk… Hogy ebben a modern, felvilágosult XXI. században is ez van még.
Volt egy rész, mikor már a Papatyában volt, hogy sok féle nő van ott, köztük németek is megfordulnak. Ezzel benne van az is, hogy nem csak náluk, de mindenhol megvan ez, hogy verik a lányukat/feleségüket a férfiak. És ezek csak azok, akik eljutottak nőotthonokba. Rajtuk kívül ki tudja, hányan lehetnek még, akik nem tudják, vagy rosszabb esetben nem is akarják feladni a bántalmazóikat.

katuska88>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Néhol számomra nem volt logikus a lány cselekvése, de ez is azt mutatja, hogy egy valós történet, hiszen nem minden döntésünk logikus. Megható, tragikus, romantikus történet.

Leonine>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Nem egy írói remekmű, kicsit kidolgozatlan és néhol csapongó is, de mégis megdöbbentő vallomás, érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
utazó>!
Ayşe: Seherezádé lánya

Megdöbbentő és nagyon fájdalmas igaz történet .


Népszerű idézetek

Łaetitia>!

A szemben lévő trafikból magához intett az eladónő, és adott egy csokit. Mindig így tett, ha látta, hogy könnyes a szemem. Ez volt a mi kis szertartásunk. Gyerekkoromban elég kövér voltam

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: trafik
1 hozzászólás
Krenai>!

Gyermekként elhittem a nagymamámnak, hogy régen, amikor ő volt fiatal, még nem volt sok mindenük az embereknek, és mégis boldogok voltak. Nem volt sok mindenük, de saját magukat sem vesztették még el. És ez többet jelentett a világ minden kincsénél.

130. oldal

Krenai>!

Arra gondolok, hogy milyen más az, ahogy nálunk ezt először megélik a nők. A nászéjszakán a vőlegény bevezeti a menyasszonyt a hálószobába, a család kinn vár a nappaliban. Úgy egy óra múlva, néha kicsit később, a vőlegény kijön a családhoz. A menyasszony az ágyban marad, sokszor kínos lenne számára rögtön az esemény után kimenni a családjához. A nők berohannak hozzá, elveszik a lepedőjét, és leviszik. A vér bizonyítja, hogy még szűz volt. És ha nem vérzett, hát a férj tesz róla, hogy folyjon a vér. Hogy hogyan, azt inkább nem szeretném elképzelni.

150. oldal

Krenai>!

Légy bátor! Senki sem ígérte, hogy könnyű lesz.

255. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Yaşar Kemal: Az Ararát legendája
Epres Szonja Lili: Éjszakánként furcsa hobbim lett 1.
Szaszkó Gabriella: Vigyázz rám
Marilyn Miller: Keserűen édes
Susan Kay: A fantom
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Abby Winter: Téged akarlak
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek