Veszett ​világ 46 csillagozás

Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?
Ayn Rand: Veszett világ Ayn Rand: Veszett világ

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ayn ​Rand korszakalkotó regénye – amely először 1957-ben jelent meg – több mint négy évtizede bestseller, és egyúttal intellektuális mérföldkő. Olyan emberről szól, aki azt mondta, hogy megállítja a világ motorját – és megtette. Vajon pusztító vagy a legnagyobb felszabadító volt? Miért kellett az ellenségei helyett azokkal megvívnia a csatáját, akik leginkább hiányolták – és miért kellett legkeményebb csatáját az ellen a nő ellen megvívnia, akit szeretett? Mi egyáltalán a világ motorja – és minden ember hajtóereje?

Ez a roppant távlatokat átölelő regény emberi életek és sorsok bámulatba ejtő panorámáját tárja elénk: az értéktelen világfivá váló teremtő géniusztól… a nagy acélgyárosig, aki nem tudja, hogy saját pusztulásáért dolgozik… a filozófusig, aki kalózzá válik… a zeneszerzőig, aki megdicsőülése éjszakáján mond le a karrierjéről… a nőig, aki egy transzkontinentális vasutat irányít… a pályaudvar alagútjainak legalacsonyabb pályamunkásáig.

Az emberfeletti hősök… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Alexandra, Pécs, 2018
1030 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632971124 · Fordította: Kovács Lajos
>!
Alexandra, Pécs, 2018
1032 oldal · ISBN: 9789634473053 · Fordította: Kovács Lajos
>!
Alexandra, Pécs, 2009
1030 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632971124 · Fordította: Kovács Lajos

Enciklopédia 26


Kedvencelte 10

Most olvassa 12

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Megmondom őszintén, nekem nem adott többet, mint Az ősforrás. Nem tudtam meg belőle semmit, amit az előzőből ne olvastam volna ki. Sőt, nagyjából a pokolba kívántam hatalmas méretei miatt. A kezeim (főként a bal) nagyon fájtak tőle. A végére (utolsó 200 oldal) kidolgoztam egy élhető olvasási módot, amitől nem görcsölnek az izmaim és még a könyököm is megtámaszkodik. Mondhatom Nagyon Nehéz Olvasmány volt. Tökéletesen megoldható lett volna feleekkora (500 oldalas) méretben. Az ilyen könyveket érdemes több kötetben kiadni. Ráadásul teli volt hibákkal. Mindenfélével. Éppen csak a számomra SZÓ NÉLKÜL HAGYHATATLANUL durvákat jeleztem. Külön terhes volt a kötet vége felé az az uszkve negyven oldalas filozófiai értekezés, aminek semmi értelme nem volt, hiszen éppen azok nem értették meg, akikhez szólt. Nyilván az olvasókat szólította meg elsősorban, akiknek meg viszont a 800. oldal után volt Nagyon Sokk!
Majd' megőrültem attól is, hogy mindenki kuncogott. Főleg a férfiak felkuncogása volt nagyon hiteltelen (bár ez lehet, hogy a fordítón múlott).

Rilla3>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Csak néhány kósza gondolat, ami felmerült bennem olvasás közben és után:

Érdekesnek találom az alapötletet, de nem bántam volna egy kicsivel rövidebb verziót. ( 1048 oldal; azért szenvedtem vele külnösen, mert csak elektronikusan jutottam hozzá és nem szeretek képernyőről olvasni)
Úgy érzem, egy kicsit túl lett nyújtva a történet és elég sok ismétlésbe futottam bele, ami jócskán rombolta az olvasási kedvemet. Lendületesen indult az olvasás, aztán megtorpant, de végét is elég gyorsan daráltam be (a spoiler-beszédet követő rész kifejezetten tetszett – a legvége viszont nem, azt kicsit túlzónak éreztem)
Az előszó eléggé spoileres, már abból is kiderül, hogy a szereplőket egy-egy filzófiai gondolat megtestesítéséért alkotta meg az író és ennek megfelelően kicsit merevek, laposak maradtak, néhol nehezen tudtam elfogadni őket spoiler (Megjegyzés: már Az ősforrásban feltűnt, hogy az írónőnek érdekes elképzelései vannak a szexről, ez most is visszaköszönt. Nem tudom – és nem is akarom tudni! – mi vitte rá, hogy mindkét könyvében az erőszakos szex, a nő „leigázása” hozza össze a szereplőket egy hosszabb távú kapcsolatra, mindenesetre érdekes elképzelés… (nem, nem „csöpögős” verziót szerettem volna, de ez valahogy nem áll össze a fejemben)
Sokat rontott a stíluson a rengeteg szájba adott mondat – vagyis az, hogy csakis bizonyos gondolatok kimondására hozta létre a szereplőket a szerző*, így a karakterek nem igazán lettek megkülönböztethetőek – tisztelet a kivételnek. Mintha a könyv java részében saját magával beszélgetett / vitatkozott volna az író, amit megértek a kiindulási alapot tekintve, de nekem hozzátartozna a regényhez az jól megkülönböztethető szereplők sora.
Minden újabb felbukkanó szereplőről írt néhány mondatos bemutatást, de nekem ez nem volt elég ahhoz, hogy nyomom tudjam követni ki kicsoda, néha el kellett gondolkodnom, hogy ez vagy az a szereplő hogy is került a képbe.
Az ősforrást személy szerint jobban szerettem, annyival jobban, hogy a ennek a közepe táján 3-3,5 csillag lebegett a lelki szemeim előtt, a lezárás előtti szakasz miatt viszont 4 lett belőle.

*Egy helyen említi is, hogy XY ezt mondta volna, ha meg tudta volna fogalmazni az érzéseit – köszi…

1 hozzászólás
Lily_Sz>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

A kapitalizmus grandiózus dicsérete, avagy kapitalista utópia. $
Hogy remekmű-e? Az kétségtelen.
A legnagyobb erőssége, hogy gondolkodásra ösztönöz. Bár erőltetett menetben olvastam, folyton vitatkoztam vele, néha meg egyetértettem. De gyakrabban vitatkoztam.
A darabjaira hulló világot tökéletes közönnyel ábrázolja. Minden utópia „embertelen” és „istentelen”, ez is az: az emberiség csupán maroknyi kiválasztottjának, a „tökéletes emberek”-nek kínálja fel Atlantiszt – ezúttal ateista, kapitalista paradicsomként. A paradicsomba csak az ahhoz felnövő, tökéletessé váló emberek léphetnek be. A vallások is így hirdetik a mennyet… A mű persze irdatlanul vallásellenes. Érdekesnek éreztem egy motívumot: a középkori inkvizícióra gondoltam mindig, amikor a kiválóság üldözéséről beszélt, mégis az itt felvázolt világ néha mintha nem is állna olyan távol a középkortól (ld. pl. a földesúr tulajdonában lévő utat, a rászorulókról való gondoskodás teljes hiánya stb.)…
Regényhez képest számomra nagyon hiányoztak a szimpatikus karakterek (talán az egy, Eddie-t kivéve). A főszereplő Dagny-t egy jelenet kivételével nem tudtam megkedvelni, egyszerűen ridegnek éreztem, Francisco-t, Hank-et, John-t ugyanígy. Rendkívüli tehetségű emberek, de egyszerűen valahogy „embertelenek” – és, nem nem azért, mert nem fogtam fel a mondanivalót. Gyökértelenek, árvák, meddők. Szerelmi szál meg minek bele? Na, azt tényleg feleslegesnek éreztem. A szexualitás ábrázolása viszont üdítő volt: itt aztán lehántotta róla asz író az összes romantikus cukormázt, minden álszenteskedés nélkül mutatta be a maga ösztönlényi valójában.
A mű alapvető tételeivel nem tudok azonosulni. Szerintem az igazi „vadkapitalizmus” éppúgy „bellum omnium contra omnes” állapotra vezetne, mint az itt ábrázolt „államszocializmus”. Atlantisz rendkívüli árvák szigete maradna csupán. A világunkat mindennek valami torz elegye jellemzi most: pénzemberek irányítják, vannak szociális transzfer-rendszerek is (már ahol) stb. – tehát akár a cselekmény elején is állhatunk, vagy a folytatásban (?). A kérdés talán az, hogy lehet-e bármi tökéletes, ami emberi? Az ember racionális intelligens lény (már aki), de emellett emocionális lény is (már aki) – és az érzelmek világában minden helyet kap az irracionalitás… Az általa bemutatott karakterek annyira istenien tökéletesek, hogy már nem is emberek, ezt gondolom, ez van – meglehet, hogy „hibásak a premisszáim”. Azért persze van hová fejlődni, és ha az ember képes lenne elérni egy szellemi felnőttkort, akár még a mennyet is lehozhatná a földre (ami természetesen magában foglalná a kiválóság méltó elismerését végre, és és azt, hogy mindenhol az arra kompetensek irányítanának), de akkor sem válna istenné. De ahhoz a világot a filozófusoknak kellene vezetni…
Szóval, a legnagyobb erőssége, hogy gondolkodásra ösztönöz.

>!
Alexandra, Pécs, 2009
1030 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632971124 · Fordította: Kovács Lajos
Vivóca>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Életemben ilyen sokáig nem olvastam egy könyvet, mert hogy az a durva, hogy 5 hónapig TÉNYLEG olvastam. Álatalában ha ennyire nincs időm olvasni, megunok „szenvedni” egy könyvvel, és abbahagyom, aztán talán majd előveszem még egyszer, egyszer, valaha.

Az egyszerű ok, amiért ezzel a könyvvel ez nem történt meg, az az, hogy nem egy szimpla könyv. Mondjuk ezt az elején is tudtam, merthogy „Az ősforrás ezek után mehet a fiókba”, ugyebár :D @Bence_Dékány <3

Nem tartom magam méltónak arra, hogy egy ilyen meghatározó könyv cselekményét, filozófiáját bármilyen szinten is értékeljem, bíráljam, meg hát felesleges is lenne, mert ezt nem-lehet-elmondani.
Mondanám, hogy nem értem, miért nem elismertebb ez a könyv, de igazából pontosan értem….azért, mert az emberek pont olyanok, ahogy ez a könyvben le van írva.

Nem mondom, hogy teljesen egyetértek minden szavával, de valószínűleg még hónapoknak el kell telnie, hogy feldolgozzam minden szavát. Őszintén azt gondolom, hogy megérné még 5 hónapot azzal tölteni, hogy mégegyszer elolvassam.

Az egyetlen dolog, amiért nem rakom Az ősforrást a fiókba, az a jelen könyv szerelmi szála, és ez ehhez köthető túl színpadias, túl idealizált, túl életszerűtlen és túlragozott jelenetek.
De ezt leszámítva még mindig nem talaláltam meg azt a szót, amivel a könyvet illetni lehet.

rakosadrian>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

kapitalista mém

Pearly85 P>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Nagyon jó könyv. Izgalmas, és nagyon jó gondolatok vannak benne.
Hasonló a világnézetem, mint az írónőjé, de ez a könyv nagyon sokszor elgondolkodtatott…
Mindenkinek nagyon ajánlom!

rodicaindia>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Csak fogom a fejem, es ugy erzem mintha most is ez tortenne,max nem ennyire sarkitva…
Nagyon gondolat ebreszto konyv, kicsit hosszura sikerult, de az iro mindenre kiter, minden apro kis mozzanatra, gondolatra. Erdemes ravennie magat az embernek.

Kristóf_Simon>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

A könyv az első pillanattól megragadott az általa vázolt világgal és főleg az emberi pszichére és gondolkodásmódra kiterjedő elképzelt valóságával. A tömegember és a felkapaszkodott, tehetségtelen álértelmiségiek által lakott világban játszódó történet szinte minden vonatkozásában lenyűgözött, de akkor tetszett legjobban amikor igyekezett mélyebben taglalni a felvázolt alternatív valóság részleteit, az indítékokat, világnézeteket, elképzeléseket és mindezt úgy, hogy a főhös(ök) személyében mindig volt egy beépített ember aki feltette a folyamatosan bennem felmerülő kérdéseket és megpróbálta megfejteni az értelmetlennek és egyértelműen ostobaságnak tűnő döntések hátterét.
Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy miért nem működhet a kommunizmus elvrendszere a valóságban biztos, hogy ezt a könyvet ajánlanám neki. Zseniálisan figurázza ki az egyenlőségről és az emberi szükség jogáról nagy gondolkodók által szőtt rózsaszín hálót és szembesíti az olvasót az átlagember végtelen önzésével, tudatlanságával és hálátlanságával. Nem mondom, hogy a könyv aktuálisabb mint valaha lévén, hogy a rendszerváltás előtti kelet-európai országok lakosainak erős szívvel ajánlanám így utólag, de az emberi természet azóta sem változott és a posztmodern világunkban egyre vakítóbban villantja ki foga fehérjét, ezért minden emberi viselkedésforma ami a könyvben szerepel tetten érhető ma is.
Ahogy a gyenge ember az erős vállán állva ordítja, hogy ő a világ ura, az emberiség jövője, eszmék megtestesítője és egy új kor elhozója.
Egyetlen probléma van a könyvvel, hogy baromi hosszú. Bőven akadnak (főleg leíró) részek amelyeket szívbaj nélkül ki lehetett volna hagyni és teljes élményt kapunk úgy is. De ettől függetlenül mestermű.

1 hozzászólás
Joya>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Nekem az elején kicsit nehezen indult be a sztori, viszont utána vitt magával történet. Körülbelül a háromnegyedénél volt egy rész, ahol azt hittem, hogy félremegy az addig nagyszerű könyv, és elrontja az írónő, de végül tetszett a befejezés is.

A negatív érzések főként nekem is a szerelmi szállal kapcsolatban merültek fel.

Összességében nagyon jónak találtam, egy-két helyen a leírást lehetett volna rövidíteni (de összességében nem rövidítettem volna drasztikusan) sőt talán a lezárást kicsit hosszabbra hagytam volna. De nagyon jó olvasmányélmény volt – nem mellesleg elgondolkodtató most is aktuális filozófia-politikai tartalommal.

fzsuzsi111>!
Ayn Rand: Veszett világ

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Nehéz véleményt írni erről a könyvről, hiszen maga a mű egy csoda, ezt megírni, dolgozni vele, már a belefektetett munkamennyiség miatt is érdemes időt szánni rá az olvasó részéről, viszont pont ez a mennyiség okozta nekem a legnagyobb gondot… a felénél azt gondoltam, hogy le is lehetne zárni a történetet, és onnantól kezdett igazán bosszantani az emberek viselkedése, az a sok értekezés a jó és rossz oldalról, a létről, az értelemről. Szerettem az Ősforrást, és mivel az írónő azt vallja, hogy a Veszett világ előjátéka, így a teljesség kedvéért vágtam neki ennek is.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

De tudod, annak a pokolnak a mértéke, amit el tudsz viselni, a szereteted mértéke is.

713. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

1 hozzászólás
Chöpp P>!

[…] nem kell sem meggyőzni, sem legyőzni a világot.

717. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Chöpp P>!

Soha ne haragudj senkire azért, mert kimondja az igazságot!

273. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

2 hozzászólás
Chöpp P>!

Mára csupán két életmód maradt számunkra: vagy fosztogató valaki, aki fegyvertelen áldozatokat rabol ki, vagy áldozat, aki saját magát tönkretevői javára dolgozik.

515. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Chöpp P>!

A becsületes ember pedig az, aki tudja, hogy nem fogyaszthat többet, mint amennyit megtermel.

372. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Kapcsolódó szócikkek: becsület
Chöpp P>!

Az, aki a világnak hazudik, attól kezdve a világ szolgája.

757. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
Chöpp P>!

Kézben akarom tartani a saját sorsomat.

86. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Chöpp P>!

Vannak dolgok, amelyeken az embernek nem szabad elgondolkodnia, gondolta. Van a gonosznak egy olyan obszcén vonása, hogy megfertőzi a megfigyelőjét. Határa van annak, mit tanácsos az embernek meglátnia. Nem szabad erre gondolnia, nem szabad belelátnia, nem szabad megpróbálnia leásni a gyökeréig.

202. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Kapcsolódó szócikkek: gonosz · gonoszság
Chöpp P>!

Nem hiszem, hogy az emberiesség világában létezik olyan fogalom, hogy versengés.

363. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?

Kapcsolódó szócikkek: versengés
Chöpp P>!

– Ön úgy érti, hogy nem gyakorlatias a földön élni, ugye?

503. oldal

Ayn Rand: Veszett világ Mi történik, ha az értelem sztrájkba lép?


Hasonló könyvek címkék alapján

Vladimir Nabokov: Pnyin
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Stalker
Vladimir Nabokov: Gyér világ
Vladimir Nabokov: Király, dáma, bubi
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Vladimir Nabokov: Lolita
Vladimir Nabokov: Pnyin professzor
Vladimir Nabokov: A Luzsin-védelem
Vladimir Nabokov: Meghívás kivégzésre
John Steinbeck: Lángolás