XoXo 196 csillagozás

Axie Oh: XoXo

Mi ​van akkor, ha rálelsz életed szerelmére,
de kockára kell tenned miatta az életet, amit szerettél?

Jenny élete szinte minden percét annak szánja, hogy valóra váltsa az álmát, és világklasszis csellistává váljon. Egyfolytában gyakorol, különórákat vesz, a szórakozásra nem marad ideje.
Egy este azonban összefut egy titokzatos idegennel, aki a feje tetejére állítja megszokott rutinját. Cseu, a rejtélyes, jóképű és kissé meggyötört fiú pont olyan veszélyforrás, amit Jenny messziről elkerülne, mégis egész éjszaka együtt járják Los Angeles utcáit, mielőtt Cseu hazamenne Dél-Koreába.

Nincs értelme azon töprengeni, „mi lett volna, ha”, hiszen egy óceán választja el őket egymástól. Ám Jennynek és anyukájának egy időre Szöulba kell költözniük, hogy gondját viseljék Jenny nagymamájának. És vajon kivel találkozik az elit művészeti akadémián, ahova beiratkozott a félévre? Cseuval.
De Cseu nem csak egy átlagos álompasi, akivel egy osztályba kerülnek – hanem… (tovább)

Axie Oh: XOXO (angol)

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: #POV Kolibri

>!
Kolibri, Budapest, 2023
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635991754 · Fordította: Horváth Vivien
>!
Kolibri, Budapest, 2023
356 oldal · ISBN: 9789635991761 · Fordította: Horváth Vivien

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Bae Jaewoo · Go Jooyoung / Jenny · Lee Jihyuk / Nathaniel · Min Sori · Angela Kwang


Kedvencelte 21

Most olvassa 11

Várólistára tette 182

Kívánságlistára tette 188

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Axie Oh: XoXo

Nem szoktam fülszöveget olvasni, ennél a könyvnél is egy véletlen folytán sikerült. Viszont szerintem sokkal jobban élveztem volna az olvasást, ha a cselekmény egy igen nagy részéről nem lett volna tudomásom, hála a fülszövegnek.
A könyv cuki, ez a legjobb szó rá. Tipikusnak mondható a felállás, hiszen egy gazdag, híres fiú és egy átlagos lány történetét meséli el. Jók a szereplők, a helyszín érdekes lehet azoknak, akik nem tudnak sokat a koreai szokásokról, ételekről, magáról az országról.
Jó volt egyszeri kikapcsolódásnak, de ne várjatok tőle nagy durranást.

Kollár_Betti I>!
Axie Oh: XoXo

– Nem alszom eleget ahhoz, hogy álmodjak.

Nekem sajnos ez a regény egy picit csalódás volt. Aki ismer, az tudja, mennyire és milyen régóta rajongok a koreai kultúráért, a kdrámákért, a k-popért, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre. És amikor ezek teret kaptak a cselekmény során, arról nagyon jó is volt olvasni! Konkrétan minden egyes koreai szónál vagy kifejezésnél megálltam örülni (nem viccelek). Ja, és a borítója is csodaszép!

Ugyanakkor a sztori és a karakterek nekem nagyon klisésnek érződtek: az osztály új lánya, aki nem hallgat k-popot találkozik az idol sráccal, ráadásul minden bandataggal azonnal haverok lesznek.

Jaewoo (nem, nem fogom Cseu-nak hívni), a férfi főszereplőnk az első jeleneteinél nagyon izgalmas karakter: a dél-koreai srác egyedül az amerikai karaoke szobában, törött karral. Rejtélyes, kissé elveszett, mégis magabiztos és jó dumája van. Nagyon sajnáltam, hogy onnantól kezdve, hogy Szöulban játszódtak az események, Jaewoo egyre semmilyenebb és néhol ellentmondásos karakter lett.

Jenny, a főhősnőnk számomra nem volt túl szimpatikus: szerintem egyfajta „talpraesett, de keresem a helyem világban” karaktert szeretett volna írni az írónő, de nagydumás helyett sokszor inkább fölöslegesen beszólogatós volt és úgy éreztem, neki kicsit minden saját magáról szól.

Jaewoo és Jenny szerelme nem alakult olyan izgalmasan, mint vártam. Az elején lendületesen indult a találkozásuk, nagyon klassz kezdés volt, de aztán fokozatosan ellaposodott. Sajnos nekem nem nagyon sikerült beleélnem magamat a szerelmükbe.

Ami a koreai kifejezéseket és szavakat illeti, az én szememet nagyon bántották a fonetikus átírásaik, ugyanakkor teljesen megértem, hogy így szerepeltek a könyvben, hiszen aki nem jártas a nyelvben, nehezen tudja kiejteni őket. Nekem viszont picit elvett az élményből.

Egy szó mint száz, aki szereti a középiskolás, ifjúsági regényeket, a diáklány x híresség párosítást, az egyszerű, cuki történeteket és pluszba bírja a k-popot meg a dél-koreai kultúrát, annak mindenképp ajánlani tudom ezt a történetet!

1 hozzászólás
Linszyy P>!
Axie Oh: XoXo

K-pop, k-drama, idol, Korea? Bevallom, semmit nem tudtam ezekről, amíg el nem olvastam ezt a könyvet. Rengeteget tanultam általa, és szerintem emiatt élveztem a leginkább. A szerelmi történet a sztár-átlagos lány felállás, és persze Jenny mit sem tud az XOXO-ról, tehát nem rajongó. Cseu viszont egy idol, akinek annyira a karrierjére kell fókuszálni, hogy nem is lehet magánélete.

Tetszett, hogy beleláttunk a művészeti sulik komolyságába. Jenny csellista, akinek fontos a tanulmánya és hogy bejusson egy jó egyetemre, de emellett elfelejt élni. Az anyját nagyon utáltam végig, nem is értettem, mi a baja. Bírtam a barátait, bár szerintem ha ennyire utál a szobatársad, akkor nem lesztek legjobb barik ilyen gyorsan. :D Nagyon izgalmas volt Szöulról olvasni, az ételek ínycsiklandozóak voltak leírva is, a kirándulás nagyon érdekes, szóval ez nekem egy kultúrsokk volt igazából, jó értelemben.

A végkifejlet is tetszett, tipikus ifjúsági szerelmi sztori, de nagyon olvasmányos formában, és engem teljesen kikapcsolt, élveztem olvasni. :)
https://youtu.be/miWC2WRH1hQ

3 hozzászólás
ShedowCat8 >!
Axie Oh: XoXo

Én ezt a könyvet így mindenkinek intravénásan adnám, hogy tessék, itt egy tök jó történet, rengeteg cukisággal, boldogsággal de mégis komoly tartalommal, dölj hátra és élvezd.
Szerintem senkit nem lep meg, ha azt mondom, hogy ez a könyv egyszerüen csodás volt.
Lassan 5 éve vagyok K-Pop rajongó és hogy valaki ennyire jól eltalálta azt, hogy mit szeretek ebben a kultúrában azt hittem lehetetlen.
Aztán jött Axie Oh és elöször a Lány aki a tenger alá esett címü könyvével azonnal levett a lábamról és mikor láttam, hogy egy K-Drama és K-Pop témát feldolgozó könyve is van, tudtam, hogy azonnal olvasnom kell.
Így jutottam el ehhez a csodához ami itt van elöttem.
Mert ez bizony nekem csoda volt, hiszen a komoly zenei ág is reprezentálva van (amit én annyira nem szeretek, de tisztelem nagyon), a K-Pop mellett amit meg imádok.
Jenny karaktere azonnal szimpatikus volt. Egyszerüen imádtam! Kötelességtudat, alázat, teljes eröbedobás.
Jaewoo, ahhh, imádlak te! Egyszerüen tökéletes love interest és srác volt Jennynek és annyira örülök, ahogy alakultak a dolgok!
Annyira jó volt már debütált Idolokról olvasni, a csapat minden tagja imádnivaló és egyszerüen annyira jól átjött, hogy ök is ugyanolyan fiatalok mint Jenny mégha be is törtek az iparba már. Egyszerüen öröm volt olvasni ahogy a bandatagok kapcsolata barátsággá alakul.
Megjelennek nyilván a sasaeng-ek, az örült fanek, amik sajnos hozzátartoznak az idol életnek mégha rohadtul nem kéne, hogy így legyen. Meg a bullying is meg van említve plusz néhány diáknak a hozzáállása a külföldi diákok felé.
Igazából mesélhetnék még, de elég annyi szerintem, hogy legszivesebben a világba kiáltoznám, hogy tessék ezt olvasni, mert nagyon cuki, nagyon aranyos és nagyon jó!!!!
Axie Oh ezennel most már tényleg a kedvenc írók közé került fel! :3

6 hozzászólás
Ngie>!
Axie Oh: XoXo

Ez egy végtelenül cuki ifjúsági történet egy koreai-amerikai lányról, aki egy időre Szöulba költözik az anyukájával. Vicces módon pont az a bajom a kötettel, amit a könyv elején Jenny megkap kritikába a csellóelőadása után – hiányoltam a kötetből a spirituszt. Kicsit nekem átlagos maradt a kötet stílusban, történetben és karakterekben. Ettől persze még szerethető nagyon, és ha egy olyan könyvet szeretnél olvasni, ami tudod, hogy nem fog érzelmileg megrázni, és kedves, bájos, akkor mindenképp olvasd el. Kapsz egy kisebb betekintést a koreai idol kultúrába is, bár jobb betekintést is láttam már pl. a True beautynál. Voltak nagyon aranyos jelenetei a két főszereplőnek, de én elég sokszor unatkoztam a könyvön, mert nagyon egyszerű módon követtük végig a napokat egymás után. Így végül egy átlagos olvasással zártam a viszonyom a kötettel és így lett ez most három csillag.

dominika_szhr>!
Axie Oh: XoXo

Jajj, ez a könyv valami fantasztikus volt! <3
Eddig nem néztem sem k-drámákat, és nagy k-pop fan sem voltam, de ez után lehet az leszek…
Először is a borító, ami csodálatosan néz ki, és szerintem elég jól visszaadja a könyvet, bár a sárga felirat annyira nem jön be… :'D
Aztán olvasni kezdtem, és már az elején megfogott, bár az első pár oldalon kicsit megijesztett a koreai nevekkel, de végül nem volt gondom velük. :'D
Jennyt rögtön szimpatikusnak találom, habár tipikusan az a legügyesebb és legszebb, most nem tudott zavarni, inkább örültem, hogy nem esetlen és félénk. Aztán jött Cseu, akit imádok, aztán Narhaniel, akit pedig még jobban imádok, de igazából az összes szereplő szerethető volt, akinek nagyobb, és pozitív szerep jutott.
A történet gördülékeny, és csak úgy olvastatja magát, le sem tudtam tenni, és úgy érzem, túl hamar a végére értem.
Nem tudom, pontosan mi fogott meg ebben a könyvben. Talán Korea. Talán a szereplők, és az a végtelen aranyos kapcsolatuk. Talán az izgalom, mert rég szurkoltam így egy párnak. Vagy talán csak maga az a hangulat, ami körül leng mindent, és különlegességet kölcsönöz az egész történetnek.
Tetszett, hogy nem csak a szerelmi szál volt fontos, hanem Jenny élete, hogy hogyan talál barátokra, mik az álmai, és, hogy hogyan találja meg a szikráját.
Cseu picit fura volt, de mint már említettem, csak a szívemhez nőtt a végén, de ha választani kéne a XOXO tagok közül, akkor valószínűleg Narhaniel lenne elől, és Jongmin is imádnivaló. Angelát és Githeket is bírtam, Szori barátságának pedig úgy örültem, mint maga Jenny.
Jó pár koreai szó és kifejezés volt benne, amiket sokszor csak a szöveg környezet miatt értettem, de ez sem zavart, inkább érdekesnek találtam. A szereplőink viszont egyfolytában kajáltak, általában finomabbnál finomabb ázsiai kajákat, nekem meg folyt a nyálam ahogy olvastam…
Tenyleg egy hipercuki off történet, majdnem elsírtam magam a végén spoiler, csak ajánlani tudom, kedvenc lett! <3
És most nagyon örülök magamnak, mert véletlenül van még egy könyvem az írónőtől… *-*

5 hozzászólás
FairyDust P>!
Axie Oh: XoXo

Úgy voltam vele, hogy beleolvasok… a kezemben maradt. :)
Nagyon cuki, ifjúsági történet. Nem vagyok otthon a k-pop világában, így felüdülés volt számomra erről olvasni.
Olvasmányos könyv ami a célját elérte, kikapcsolt. :)

Bookworm__08>!
Axie Oh: XoXo

Imádtam!!!
Irtó cukik a szereplők. Laza, nem csöpögős, aranyos, cuki történet. Alig tudtam le tenni csak úgy faltam a sorokat. ☺️
Annak is csak ajánlani tudom aki nincs oda a K-drámáért vagy K-popért.

JFanni>!
Axie Oh: XoXo

Axie Oh könyvére már elég hamar felfigyeltem, mivel szeretem a K-Pop világát, izgatott lettem, hogy olvashatok ebben a témában is.

A történetben Jenny életét követhetjük végig. Jenny egy átlagos lány, aki Los Angelesben él és a legnagyobb vágya, hogy csellista legyen és bejusson álmai iskolájába. Az élete munkával, rengeteg munkával telik. Nemcsak a csellózás, hanem a tanulmányok és a Karaoke Bárban lévő munkája is lefoglalja. Mondhatni, hogy nincs ideje arra, hogy kikapcsolódjon és élményeket szerezzen. Egy napon viszont a Karaoke Bárban találkozik Cseu-val és megtudja, hogy milyen is élni, úgy igazán. Persze azt nem sejtette, hogy Cseu nem egy átlagos fiú.

Sajnos az együtt töltött idejük véges, viszont úgy hozza az élet, hogy Jenny és az anyukája Szöulba költöznek, ahol az akadémián ismét felbukkan a rejtélyes fiú.
Jenny szembesül a ténnyel, hogy Cseu valójában egy idol, aki egy híres K-pop együttes, az XOXO tagja.

Itt megkezdődnek a bonyodalmak. Az idolok élete, bármennyire is meseszerűnek tűnik, sajnos nem minden esetben az. Rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük, rengeteg szabályt kell betartaniuk és már csak egy kis botlás is a hírnevükbe kerülhet. Szerintem a könyv ezt nagyon jól át tudta adni. Rengeteg olyan problémát mutatott be, amivel az idoloknak meg kell küzdeniük. Természetesen a történet főszála leginkább a szerelmet érintette és azt, hogy a randizás nem megengedett az idolok életében. Szerettem a k-pop világáról olvasni, mert a nehézségek ellenére természetesen vannak jó dolgok is. Szerettem azt a hangulatot, amikor az írónő a koncert részeket írta, a rengeteg rajongó, akik szeretik őket és a látványvilág. Amit nagyon szerettem még ezzel kapcsolatban, az az együttes tagjai közötti kapcsolat. Olyanok voltak, mint a testvérek, segítették egymást, ott voltak egymásnak, és még ha úgy is tűnt, hogy valamiben akadályoznák egymást, az is azért volt, hogy megvédjék és biztonságban tudják a másikat. A legjobbat akarták egymásnak, és ez nagyon szimpatikus volt.

Maga a történet…nem fogok meglepetést mondani azzal, hogy ez nem az a történet, ahol izgulnod kell, kapkodni a fejed, hogy mégis mi történik, hiszen elég kiszámítható a történet, viszont pont ez volt a jó benne. Egy olyan történet, ahol jól szórakozhatsz, nevethetsz a szereplőkkel, olykor el is gondolkodhatsz és csak sodor a történet, a szereplők és az ő életük. Én ezt szerettem benne. Könnyed volt, humoros, viszont elgondolkodtató, hiszen az írónő ennek ellenére nagyon fontos témákat érintett. Milyen az, ha elveszted az egyik szülődet? Ha nem találod a helyed? Ha magadra vagy utalva? Vagy, ha csak keresed önmagad.

A kapcsolatokat is szépen írta le az írónő. Ahány karakter, annyi féle személyiség és annyi féle kapcsolódás egymáshoz. Szerintem nagyon jól volt ábrázolva Jenny és az anyukája kapcsolata, annak ellenére, hogy nem volt felhőtlen, viszont szerintem, ahogy a végére alakult, azt jól bemutatta, hogy igenis beszélni kell egymással és fontos a kommunikáció. Fontosak az érzelmeink. A barátságokat nagyon szerettem a történetben, szerintem jól kiegészítették egymást. Szerettem a humorukat, és azt, hogy önmaguk voltak, különbözőek, de együtt igazán jó kis csapatot alkottak. Jay bácsit is ki szeretném emelni, aki Jennynek mindig támaszt nyújtott és ellátta jó tanácsokkal. Olyan volt számára, mint egy apafigura. És persze a legfontosabb, a szerelmi kapcsolat. Igazából szerettem az ő kapcsolatukat, azt, hogy küzdöttek egymásért és mindig megtalálták az olyan pillanatokat, amik csak az övék.

A karakterekből sem volt hiány, rengeteg szereplővel találkozhattunk. Mindenki más és más személyiséggel rendelkezett. Talán leginkább Szori került hozzám legközelebb. Az ő jellemfejlődése volt a legjobban ábrázolva, csak annyi kellett számára, hogy nyisson és végre önmagát adhatta. Jennyben pedig azt szerettem legjobban, hogy kilépett a komfortzónájából és, tényleg mert élni, és követte az álmait, viszont megtanulta, hogy a saját magunk boldogsága a legfontosabb elsősorban. Az XOXO srácokat pedig egytől egyig megszerettem.

Szeretem, ha a szereplőknek van valamilyen háttértörténetük. Nos, itt is megvolt minden szereplőnek. Olyan problémák, amikkel igazából bárki tud azonosulni és átérezheti.

Szerettem ezt a történetet, együtt felfedezni a szereplőkkel a koreai kultúrát, a sok szép helyet amit említettek, a rengeteg ételt, amit kipróbáltak. Egy jó hangulat lengte körül a történetet. Aki szereti a K-Popot, vagy szeretne ismerkedni vele, vagy ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor olvasd az XOXO-t!

Köszönöm szépen a Kolibri Kiadónak, hogy olvashattam a történetet! @Kolibri_Kiadó

Rácz_Stefán_Tibor IP>!
Axie Oh: XoXo

Nem tartozom azok közé, akik különösebben rajonganának az ázsiai kultúráért, Dél Koreáért vagy éppen a K-Popért. Oké, tuti van egy csomó olyan dal, amit ismerek és szeretek, csak nem tudom, hogy K-Pop dal, de értitek mire gondolok. Én csak és kizárólag azért olvastam el ezt a könyvet, mert imádom az „átlagos lány beleszeret a sztárba történeteket”. Ez az egyik nagy kedvencem! És gyerekek! A témában, és amúgy is, ez az egyik legkülönlegesebb regény, amit idén olvastam. Teljesen beleszerettem, és most, hogy már A lány, aki a tenger alá esettet is végigélvezhettem kimondhatom: Axie Oh lett az egyik kedvenc új íróm.

Bővebben a blogomon:
» https://sorok-kozott.hu/2023/05/konyvkritika-axie-oh-xoxo/ .


Népszerű idézetek

Kollár_Betti I>!

– Csessze meg mindenki, élj úgy, ahogy te szeretnél.

Kollár_Betti I>!

„Azok, akik a holnapért élnek, félnek azoktól, akik a mának.”

Kollár_Betti I>!

Azt akarom, hogy örökké tartson.
De soha semmi sem tart örökké.

Kollár_Betti I>!

– Egy jó szobatárs akár egész életedre a barátoddá válhat.

dominika_szhr>!

Zenészként van ritmusérzékem, de a testem erről nem tud.

Currie P>!

– Ha ez számít valamit – szólalok meg –, szerintem fontos, hogy az ember szakítson időt magára, még a felelősségei mellett is. Nem lehetsz ott másoknak, ha előtte nem vagy ott saját magadnak.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Go Jooyoung / Jenny
Kollár_Betti I>!

Olyan, mintha a koreai Elrabolva lenne, csak jobb. Mert benne van Von Bin. Von Bintől minden jobb.

Kollár_Betti I>!

– Nem kell, hogy mindennek legyen valami oka. Van, hogy az ember azért csinál dolgokat, mert úgy tartja kedve.

Kollár_Betti I>!

Rövid szünet után kedvesen azt mondja:
– Ha arra kérnélek, hogy ments meg, megtennéd?


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Egyszer
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Higgy nekem
Lynn Painter: Jobb mint a filmeken
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!
Leiner Laura: Ég veled
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…