Hmm, nehéz véleményt írnom. Pont emiatt csillagozni sem volt egyszerű.
Egyrészt ez egy nagyon kedves kis történet, és ebből a szempotnból tetszett. Másrészt, picit átverve érzem magam.
Kezdjük a pozitív dolgokkal.
Ami a leginkább tetszett benne, az a téma. Fontos a környezetvédelem és a jövő nemzedékének a környezettudatosságra való nevelése.
Ez abszolút öt csillagot érdemel.
A karakterek is tetszettek, aranyosak és összetettek voltak. Egyik sem volt teljesen olyan, mint amilyennek beskatulyázta őket a környezetük.
Ez egy kimondottan jó könyv gyerekeknek. Egyrészt, fontos témára hívja fel a figyelmet, másrészt, szerintem megszeretteti velük az olvasást, ami szintén nem elhanyagolandó.
Mindenképp érdemes lenne tizenéves gyerekek körébben aktívabban terjeszteni :)
Valahol itt jutunk el oda, hogy miért érzem átverve magam. Bár a borító nagyon szép, de kicsit sem passzol a tartalomhoz. (Mondjuk láttam a másik verziót, amire szavazni lehetett, az még ennyire sem passzolt volna hozzá). Ez a borító egy komoly történetet ígér, ami inkább fiatal felnőtteknek szól. És ha már itt tartunk, a fülszövegből sem derül ki, hogy a történet célcsoportja a kicsi gyerekek.
Ezzel csak az, szerintem a baj, hogy nehezebben fogja megtalálni azokat, akiknek igazából szól, és könnyebben jut el olyanokhoz, mint én is, akik aztán csalódni fognak, mert nem azt kapják, amit vártak.
Szívesen olvastam volna egy olyan fantasyt a témában, ami kifejezetten a felnőtteket szólítja meg, és úgymond arcul csapja öket, hogy ébredjenek már fel. Mert persze, neveljük a fiatalokat, hogy óvják a környezetüket, de sokra megyünk vele, ha otthon meg azt látják, hogy a felnőttek szarnak bele. Nem ártana a felnőtteket is nevelni. Ennél a könyvnél azt reméltem, hogy ezt kapom, de tévedtem.
Mivel gyerekeknek szól így nincs is akkora súlya. Legalábbis én nem éreztem. A témát csupán azon a felszínen kapargatja, amit mind ismerünk. Ez természetesen a gyerekeknek tökéletes is. Egy komolyabb hangvételű könyv esetében komolyabb kutatómunkát kellett volna végezni a témában. Ezt itt nem éreztem, de bocsánatot kérek, ha volt mögötte.
A történet maga rövid és talán ebből kifolyólag nincs is túlságosna kidolgozva. Értem én, hogy urban fantasy, de nem kapunk komolyabb betekintést az ózonőrök világába. Az sem derül ki százszázalákosan, hogy a világ akkor most tud a létezésükről vagy sem. Meg a feladatuk sem teljesen tiszta. Akkor most egy ember – jelen esetben gyerek – hozza el az adott éghajlatban az aktuális évszakot? Ha így van, akkor Szvetlána miért lett rosszul és vesztette el az erejét, amikor csupán a park egy kis területén idézte meg a saját évszakát? Elvileg egy egész éghajlatra kéne elhoznia szóval egy park nem kéne, hogy megkottyanjon neki. Továbbá nem is igazán ózonőröknek kéne ebből kifolyólag hívni őket, inkább évszakhozóknak. Elvileg nem csinálnak semmit mást, csak elhozzák az évszakokat.
Engem azokra a gyerekeknek szóló mesékre emlékeztetett, amikben szuperhősök kis csapata old meg valamilyen feladatot közben tanító jelleggel felhívja a kicsik figyelmét a környezetvédelemre. Nagyjából ezen a szinten mozog. A családi szál pedig az Encanto című mesét juttatta eszembe.
Igazából szólhatna a szeretet fontosságáról meg a család összetartásáról is, de azért van pár dolog, ami sajnos megmérgezi ezt. Valahogy vágytam volna rá, hogy Melániát úgy fogadja be a családja és becsülje meg, hogy nincs ereje. Így, ami végül történt, igazából keserű utóízt hagyott a számban, mert belegondoltam, hogy igazából csak azért fogadták be, mert neki is lett ereje. Plusz a tesói lényegében számítósból próbáltak kedvesek lenni vele, hogy ne pusztuljon el a világ. Ezt sem nevezném épp szeretetnek.
Elég lelombozó :(
Arról nem is beszélve hogy a szülők mennyire jellegtelenek voltak. Az apa konkrétan csak eszközöknek tekintette a gyerekeit. Melániát még annak se. És nem éreztem különösebben, hogy ez a végére változott volna, bár az írónő próbálta bemutatni, hogy változott.
Az anya viselkedését is furcsáltam. Lazán hagyta hogy a gyereke négy napot egy parkban töltsön. Azért lássuk be, hogy ez nem túl hihető, főleg mert állítólag szereti.
Arról nem is beszélve, hogy senki nem hívta a zsarukat, hogy egy tizenéves gyerek csövezik a parkban. Ezt sem tartom túl hihetőnek, bár fene tudja. Sajnos a mai világban nem különösebben figyelünk oda egymásra.
Szóval összességében nem mondom, hogy nem jó. Inkább azt mondom, hogy nem én vagyok a célközönség. Sajnos nálam mellé ment a dolog, viszont minden szülőnek ajánlom figyelmébe, hogy adja a tizenéves gyereke kezébe, mert megéri :)