Autósmesék 12 csillagozás

Mai mesemondóktól
Autósmesék

„Mi ketten” – mondja az öreg kisasszony az öreg autójának Mosonyi Aliz meséjében. – „Te meg én.” És a kötet egészét sem tudnánk ennél jobban jellemezni: az „autó és én”. Hiszen kortárs meseszerzőink legjobbjai Berg Judittól Lackfi Jánoson át Kiss Ottóig és Mosonyi Alizig autókról mesélnek. A gyűjteményes kötetben szerepelnek játékautók, igazi autók, kukásautók, locsolóautók, érző és gondolkodó autók, öreg és megbízható autók, fiatal és szemtelen autók – egy a lényeg: minden mesében az AUTÓ áll a középpontban, és az autó nem szimplán használati tárgy, hanem társ, játékszer, rokon, barát, varázseszköz. Talál magának olvasnivalót mindenki, kicsi és nagy, fiú és lány egyaránt. Sőt, nem csak olvasni-, de néznivaló is akad bőven: az Autósmeséket Rubik Anna mulatságos Autósrajzai kísérik.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Berg Judit, Nádori Lídia, Kocsis Péter, Lackfi János, Lőrincz Judit Lívia, Czigány Zoltán, Nógrádi Gábor, Finy Petra, Mosonyi Aliz, Békés Pál, Dragomán György, Kiss Ottó

>!
Pagony, Budapest, 2010
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639727977 · Illusztrálta: Rubik Anna

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Vegyesek az érzéseim, de a könyv becsukása után inkább pozitív, mint negatív. Jó és változatos Autósmesék-et kaptunk. Kíváncsi voltam rá, mert már láttam @mankus-nál, és már jó ideje szerettem volna is elolvasni, sőt, bemutatását is terveztem még tavaly a Molymazsolázóban.
Nem volt rossz Berg Judit: Hová tűnt a kistigris? -ével indítani, aztán kicsit lejjebb ült a dolog, a jókedv (és a nosztalgia) Lackfi két rövidebb visszapillantásával tért vissza: A nagy autóbambulás-sal és a A nagy autómosás-sal. Számomra az első csúcsot Lőrincz Judit Lívia: Zápor Jóska könnyes-nevetős autós-családtörténete jelentette. (Megnéztem ki is ő:http://juditlivia.hu/bemutatkozas) Zápor Jóska története az egyik legsikerültebb és az egyik legmeghatóbb írás a könyvben.
(http://kereso.nava.hu/document/show/id/1362156 és http://kereso.nava.hu/document/show/id/1364982)
Lélekben hasonlókat éreztem Nógrádi Gábor: Ne sírj, ne sírj kicsi kocsi! Polski Fiatjának gondolataival szembesülve.
Másik csúcsot, rögtön a Zaporozsec után, Czigány Zoltán: KUK-055 c., hajnalban már sárga villogóval közlekedő, és olaját könnyként hullató szemeteskocsi története hozta, hasában külön sarokkal a jótékonykodásra még minden bizonnyal használható dolgok elkülönítésére.
Ajánlom még lányok figyelmébe Lackfi János „ismeretterjesztő” meséjét: Autósmese lányoknak, akiknek nem jelent majd talányt a mese elolvasása után pl. a hengerek, lóerők és egyéb kifejezések. Rövid szünet után (http://moly.hu/ertekelesek/1114412) ismét találkozhattam és kalandozhattam Mosonyi Alíz újabb (és rá annyira jellemző) történetével, az Autósmesével a már ismert szlogennel kezdődő „Volt egyszer egy” kisautó aki mindenhová elvezette öreg kisasszonyát.
Harmadik csúcsot Békés Pál: Kocsi, a locsoló Húsvéti locsolása, majd égbemenetele hozta, nagyon kedveltem az egész történetet.
Végül, de nem utolsósorban csúcsot jelent bizonyos értelemben Kiss Ottó: Ati és a holdvilág szomorkás története, az összes rejtélyével, kedvességével, reményteliségével együtt. Rendkívül intelligens írásnak tartom a halálról, valakinek az elvesztéséről beszélni a gyerekeknek anélkül, hogy kiejtenénk a gyerekek előtt a témához tartozó „kötelező” szavakat. Remélem, Hanna kisasszony és a holdlámpák-legendája örökké élni fog.

A csúcsot jelentő történeteket érzem kimagaslónak, bennük és a mellettük megemlítettekben kedveltem a szereplőket, akiknek történetei sokszor eljutottak a lelkemig. Közel kerültek hozzám az autósszereplők, mint pl. a család életét, a hozzá tartozó búval-bánattal végigkísérő Zaporozsec; vagy a másik családdal maradó idősebb Polski Fiat; a Jaguárok, Béemvék, Landróverek és Bogarak; a koszos test alatt szociálisan érzékeny szívet hordozó kukáskocsi; a „Volt-egyszer-egy-autó”; a gyöngyvirágillatú locsolókocsi vagy akár a „Holdra-szállító old timer”.

Amivel sajnos nem tudtam mit kezdeni az Finy Petra: A jádeautó c. meséje volt. De Dragomán Mágnesjoghurt, Nádori Júlia: Az óriás közbelép és Kocsis Péter: A vakond autója is lehetett volna kicsit jobban kidolgozott, tartalmazhattak volna valami kis pluszt amivel vonzóbbá tehették volna az olvasást és a felolvasást. Hiányzott belőlük számomra valami, amivel megnevettethettek, megríkathattak, elszomoríthattak, mélázóvá stb. tehettek volna akár.

Rubik Anna rajzai pedig annyira emlékeztetnek valakire… tetszenek.

2 hozzászólás
>!
Véda MP
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Nos, vagy mi voltunk még kicsik hozzá, vagy egyszerűen csak sokkal többet, és szórakoztatóbbat vártunk ettől a könyvtől. A kicsi unta hallgatni, én pedig (bevallom nőiesen) olvasni, úgyhogy teljesen megértettem őt…

>!
Papírtigris
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Olyan jó volt az „átkosban”, hogy a kiadott könyvekhez mindig írtak életkori ajánlást! Most már egy gyermekkönyvben sincs, és ez nagy csalódásokhoz vezet. Ez a könyv nem volt való az én 3,5-4 éves kisfiamnak, szerintem minimum 6 éves korú gyermek kell hozzá. Neki hosszú, nekem idegesítő mesék – jaj, én is mennyire untam felolvasni…Pedig milyen bizakodó voltam, amikor megláttam, hogy Lackfi, Dragomán, Berg Judit, Finy Petra…de hiába…Egyedül az utolsó, Kiss Ottó meséje volt könnyezős, szép, fájdalmas nekem – kisfiam pedig nem értette és amikor magyarázni kezdtem és belebonyolódtunk a halál kérdésébe ("De én nem akarok meghalni! Semmikor se!"), akkor még jó sok szorongást is okoztam vele. :(

1 hozzászólás
>!
poggi IP
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

14 mese 12 szerzőtől, elég vegyes, de többnyire magas színvonalon.

Berg Judit meséje aranyos, csak nincs benne semmi különös, Lackfiból nekem talán elég lett volna egy is a három helyett. Dragomántól többet vártam volna, a Hasítás-beli novellája alapján tud rövidben is nagyot mutatni. Czigány Zoltán ugyanolyan szerethető környezettudatos kukásautóval áll elő, mint amilyen szerethető Csoda és Kósza, csak itt nem olyan idétlen. Mosonyi Alíz mindjárt öt mesét is mesél az öreg kisasszonyról és az öreg autójáról, és mind az öttől mosolyognom kellett.

A három dobogós nálam Lőrincz Judit Lívia kiszolgált Zaporozsece, a három generációt szállító Zápor Jóska, Békés Pál leselejtezés előtt álló Locsolóautója, aki még utoljára végiglocsolja a Nagykörutat, mielőtt végleg eltűnne az utakról, és mindenki elfeledkezne róla, és Kiss Ottó Holdba utazó autója, ami annyira szép, hogy nem véletlen tette a szerkesztő se a kötet utolsó meséjének.

Említésre méltó még a könyv gyönyörű kivitele, többnyire képtelen vagyok odafigyelni az illusztrációkra, de Rubik Anna rajzait muszáj volt megcsodálnom, nem tudtam nem nézni őket.

2 hozzászólás
>!
Zábráczky_Olivér
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Szép könyv, többnyire gyenge és unalmas írásokkal. Némelyik jónak mondható de egyik sem zseniálisnak. Többször kellett tovább lépnünk a következő mesére, félbehagyva az érdektelenségbe fulladó felolvasást. Sorban csalódást okoztak a mesék, először csak egy részt akartam nyomtalanul kitépni a könyvből, aztán már a fél kötet hiányzott volna. Abba is hagytuk a 3/4-énél. Megy a szelektív gyűjtőbe.

3 hozzászólás
>!
BZsofi +SP
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Berg Judit: Hova tűnt a kistigris? – Aranyos gyerekkrimi és akciómese. Márk és Anya szerette.
Nádori Lídia: Az óriás közbelép – Kár, hogy az eleje nem is az autókról, hanem a cipőkről szólt. Márk szerette, Anya nem annyira.
Kocsis Péter: A vakond autója

3 hozzászólás
>!
Duduci
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Egyszer már hazahoztam ezt a könyvet a könyvtárból, kb. másfél éve, de valahogy, akkor s kisfiam nem volt fogékony rá. Ellenben most, a gyerekeimnek nagyon tetszett. Kedvence lett a Kistigris, Laczkfi Autóbambulósa, KUK-055 sz. kukásautó. Kiss Ottó meséjét már külön is ismertük, s Záror Jóskát mi is megkönnyeztük.
Nagyon jó válogatás, valószínű saját példányra is szert kell majd tennünk.
Én mindenképpen szívből ajánlom minden fiús, gyerekes anyukának és apukának.

>!
hablaty P
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Bűbájos történetek. Érdekesek, izgalmasak egy fiú gyermeknek…mindegyiket elolvastuk és párszor újra is olvastuk…egyik kedvenc esti mese könyvünk.

>!
baroness
Autósmesék

Autósmesék Mai mesemondóktól

Nagyon jó kis gyűjtemény mai meseíróktól, imádták a gyerekeim!


Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

Csak az tudja milyen nehéz egy kukásautó élete, aki volt már kukásautó.

37. oldal, Czigány Zoltán: KUK-055

Autósmesék Mai mesemondóktól

>!
poggi IP

Jancsi kipróbálta, mit csinálnak az autók, ha csak megáll az úttest szélén és nem emeli föl a lábát. Az autók nem csináltak semmit, vagyis rohantak tovább, mint akik eszüket vesztették. Akkor Jancsi fölemelte a lábát, és láss csudát: az autók lassítottak, majd megálltak. – Biztosan a cipőben van a varázserő – gondolta Jancsi. – Ebből a tanulság az, hogy soha nem szabad elindulni otthonról cipő nélkül.

Nádori Lívia: Az óriás közbelép

Autósmesék Mai mesemondóktól


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Csukás István: Sün Balázs
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Csukás István: Pom Pom meséi
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Csukás István: Süsü, a sárkány
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki