The ​Time Traveler's Wife 72 csillagozás

Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

A dazzling novel in the most untraditional fashion, this is the remarkable story of Henry DeTamble, a dashing, adventuresome librarian who travels involuntarily through time, and Clare Abshire, an artist whose life takes a natural sequential course. Henry and Clare's passionate love affair endures across a sea of time and captures the two lovers in an impossibly romantic trap, and it is Audrey Niffenegger's cinematic storytelling that makes the novel's unconventional chronology so vibrantly triumphant.

An enchanting debut and a spellbinding tale of fate and belief in the bonds of love, The Time Traveler's Wife is destined to captivate readers for years to come.

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Vintage, London, 2014
560 oldal · ISBN: 9780099593843
>!
Vintage, London, 2011
560 oldal · ISBN: 9780099553984
>!
Vintage, London, 2005
540 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099464464

5 további kiadás


Kedvencelte 19

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Óó, váó.

Nem vagyok időutazó, jövőt-vagy-múltat sokszor átélő, az agyam meg szerencsére olyan, hogy előbb-utóbb mindent elfelejtek, úgyhogy mit tudom én már, milyen hangulatban, lelkiállapotban meg akármiben voltam 2010. szeptember 28-án, amikor rém szőrös-szívvel először befejeztem és értékeltem ezt a könyvet (http://moly.hu/ertekelesek/542200).

Azt tudom, hogy most milyenben vagyok, és ahhoz ez a regény tökéletes. Szép és valóságos – és nekem mindegy, időutazásnak mondjuk-e, vagy nem, valami megmagyarázhatatlan, akár-veszélyes, felkavaró és felemelő rejtély mindenben van – és ez milyen jó.

És lehet, hogy mégis időutazó vagyok, mert bár az első alkalommal, asszem, nem bőgtem ezen a könyvön, most mégis úgy gondoltam (a jövőt előre tudva), hogy inkább nem megyek ki a kedvenc olvasós-helyemre az utolsó 160 oldallal, mert jobb lesz itthon bőgni és gondolkodni azon, hogy milyen rövid, milyen változékony, és milyen örökkévaló tud lenni minden. És tényleg jobb volt így.

Újra, 2019.

2014. április 27. (Az előző értékelés írásának napja. entropic 29 éves)

Éppen életem legszarabb kapcsolatának még eléggé korai szakaszát élem. Persze akkor még nem tudom, hogy az lesz a legrosszabb (és végül is még nem haltam meg, úgyhogy lehet, hogy lesz még rosszabb is annál, de mindegy). És még eléggé az elején vagyunk úgyis, amikor – ó, azok az illúziók, ó, az a mesteri önámítás – még sikerül elhallgattatnom a mindenféle hangokat, amik azt mondják, hogy ez nem jó nekem, és sikerül elhitetnem magammal, hogy sok dolog teljesen oké, ami igazából nem oké.
Szép tavasz van éppen, és gyakran olvasok a Špilberk vár parkjában, a játszótérnél, szeretem azt a helyet, szeretem az embereket figyelni ott (bár gyerekről nem álmodozok), olvasok, közben várok, közben várom, vajon keres-e majd a fiúm, aki nem szereti előre megbeszélni, mikor találkozunk, de szereti, ha épp mindig ráérek, amikor találkozni akar, viszont nem szereti, ha azt kell éreznie, hogy vártam rá, és nem szereti, ha én keresem.
Bonyolultak az ilyen férfiak (ja, nem is; mi abban a bonyolult, ha valaki csak akkor akarja a csajt, amikor éppen akarja, a többi időben meg inkább megy futni meg mit tudom én, mit csinálni).
Hát csoda-e, hogy annyira megszólít ez a regény, ami véletlenül pont egy ilyen kapcsolatról szól?

Ja, de ez már itt a mostani énem:

2019. április 20., entropic 34 éves

Most éppen – most éppen – egy kellemes kis vágybeteljesítő regénynek tűnik ez nekem. Eltűnik a pasi? Nem baj, majd visszajön. spoiler Kedvünk van kicsit egyedül lenni? Király, a csávónk úgyis folyton lelép. Szeretjük játszani a magányos, tragikus hercegnő szerepét, akinek szívét csak egyetlen férfi bírhatja? Remek, egy ilyen Henry sráccal gyerekjáték az egész – pont annyit ad, hogy valamivel lefoglaljon, és pont annyit titkol el, hogy mindig kicsit úgy érezd, nem vágod, mi a franc van.

Nem is tudom, melyik főszereplőtől kapok jobban hülyét.
Ettől a nyamvadt, elkényeztetett Clare-től, aki jaj de hősiesen vár, de azért mindig eléri, amit akar, vagy ettől a szerencsétlen Henrytől, aki annyira elcseszett, hogy az romantikus legyen, de közben annyira macsó is, hogy az szexi legyen.

Közben meg még egész hatásosan meg is van írva – képes vagyok bőgni rajta. Bah!
Persze reklámokon is bőgök, úgyhogy az nem jelent semmit.

És csak az esetleges későbbi időutazások kedvéért: levontam két csillagot. Ma, 2019. április 20-án.

2 hozzászólás
brigi11 P>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Vállalom, hogy a hiba az én készülékemben van.
Olvasás közben végig attól féltem, hogy egyszer úgy leteszem, hogy soha többé nem veszem a kezembe. Pedig érdekelnek az ilyen különleges dolgok, de ez annyira el van nyújtva és annyira szájbarágós történet, hogy helyenként égnek állt a hajam. Ha választani kellene akkor a Henry szál tetszett jobban, de a végére teljesen elfáradtam abban, hogy többet figyelem a napokat, mint a történetet és többször vissza kellett lapoznom, hogy hol is járunk a történetben. Helyenként úgy éreztem, hogy közönséges ponyvaregénybe süllyedt az írónő, ami egyáltalán nem illett bele ebbe a történetbe. A 10 oldalon keresztül tartó vajúdásról és szüléstől meg már fel se bosszantom magam.

4 hozzászólás
Amanga>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Szép történet.
Szokatlan az időkezelés, Clare lineáris életét követi, de Henry zaklatott sorsa újra és újra átszövi mint egy szőnyeget. Clare vár, Henry sodródik. Aztán összefonódnak, majd Clare ismét vár, Henry pedig sodródik. Mennyire előre meghatározott az életünk? Valóban szabadok a döntéseik? Mire és mennyit érdemes várni?
Szép történet.

Papusz>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

(Ideje lenne már valami felhőtlenül vidámat is olvasni, aminek nem bőgöm végig az utolsó x oldalát)

Nem az időutazás a legfurcsább ebben a regényben, nem bizony, hanem az, hogy az elején még a 4 csillagot is sajnáltam volna tőle, olyan laposnak éreztem. Aztán mégiscsak beindult, és az idősíkok annyira összefonódtak, és annyira szimmetrikussá vált az egész, hogy mégiscsak beleszerettem, már csak a szerkezete miatt is, és most itt ülök, éjjel negyed egykor, miután abbahagytam a bömbölést, és azon töprengek, mennyire nem értékeljük az itt-és-mostot…

Mustamakkara>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Régóta el akartam már olvasni ezt a könyvet, aztán valahogy úgy alakult, hogy a Her Fearful Symmetry-t olvastam el előbb Niffeneggertől, és visszagondolva az egy hajszálnyival jobban tetszett ennél. Mégis 5 csillag ez is, mert nagyon érdekes belegondolni az egész időutazásos dologba, elképzelni milyen lenne, ha.. Bonyolítva az egészet a mindennapi problémákkal, szerelemmel, családdal. Szóval igen. Várom az írónő további könyveit.

peters P>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Én alapvetően szeretem a jó sci-fit, kevésbé a romantikus regényeket, de ezt nagyon szerettem. Az alapötlet jó és az sem vont le az értékéből, hogy filmen már láttam korábban, így akár a legvégére is emlékezhettem volna (csak szerencsére nem tettem). Az alaptézisen kívűl (amit csak Henry állít), tudniillik, hogy a jövőt nem tudjuk megváltoztatni a múltban, amit szinte folyamatosan megsért, más logikai hibát nem találtam benne, ami persze nem azt jelenti hogy nincs, de egy nagyon jól megtervezett műre utal. A stílus könnyed, a nyelvezete egyszerű, mégis olvasmányos, én az utolsó 200 oldalt olvastam el egy szuszra, addig azért lehet adagolni. Annak, aki azt mondja, ez a könyv túl hosszúra sikeredett, azt üzenem: ez egy regény… :)

Tessék elolvasni, ezt érdemes!

>!
Vintage, London, 2005
540 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099464464
Arianrhod P>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Az egyik legcsodálatosabb szerelmi történet volt, amit valaha életemben olvastam. Bár az időutazás a fantázia-irodalom ismérvei közé tartozik, ez a könyv több, mint fantázia. Lebilincselő, hihető, realisztikus, csöppet sem szentimentális. Mindezek mellett kiválóan képes megríkatni a vigyázatlan halandót, aki úgy belemerül ebbe a történetbe, hogy amikor vissza kell térnie, elfelejti, melyik idősíkban is van.

jevus>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Jó az alapötlet és a könyv felépítése. Talán ennyi, amit pozitívumként említhetek. Úgy tűnik, hogy én a romantikus-fantasztikus könyveket nem szeretem.
A szerelmi történet elment, engem igazán nem hatott meg (néhol inkább dühített, kissé hatásvadásznak tűnt). Az időutazós dolog meg határozottan idegesített.
Egyszer el lehet olvasni, nyelvgyakorlásnak kitűnő.

tüskéshátú>!
Audrey Niffenegger: The Time Traveler's Wife

Nagyon élveztem a könyvet! Abszolút unikum a romiregények között. Biztos vagyok benne, hogy klasszikussá válik, legalábbis remélem, szerintem megérdemelné.
Szerettem a szereplők emberszerűségét. Még jó írásokban sem sikerül mindig három dimenziósra a személyiségábrázolás, itt abszolút hihetőek voltak a szereplők, nem lapította ki az író őket egy-egy eltúlzott jellemvonással, ahogyan az egyébként sokszor megesik.
Az időutazás ötlet zseniális, és hogy a lehetetlensége ellenére is sikerül hihetően, túlzásoktól mentesen beültetni a 20. századi hétköznapokba az még zseniálisabb.
A nyelvezetre sokan panaszkodtak. Talán nekünk ez fura, de számomra ez nem jelenti azt, hogy rontana vagy levonna a karakterek jelleméből. Mindenki máshogyan széplélek, és ezt a könyvet némi vulgaritással együtt szánták kereknek; nekem úgy tűnik életközeliséget, realitást próbált vele becsempészni az író.


Népszerű idézetek

PuPilla>!

…don't you think that it's better to be extremely happy for a short while, even if you lose it, than to be just okay for your whole life?

The Man Out of Time / Birthday / Clare

Zizzer>!

While I wait for it to brew, I peruse Henry's bookshelves. Here is the Henry I know. Donne's Elegies and Songs and Sonnets . Doctor Faustus , by Christopher Marlowe. Naked Lunch . Anne Bradstreet, Immanuel Kant. Barthes, Foucault, Derrida. Blake's Songs of Innocence and Experience . Winnie the Pooh . The Annotated Alice . Heidegger. Rilke. Tristram Shandy . Wisconsin Death Trip . Aristotle. Bishop Berkeley. Andrew Marvell. Hypothermia , Frotsbite and Other Cold Injuries .

19. oldal

Juliette08>!

…and we laugh and laugh, and nothing can ever be sad, no one can be lost, or dead, or far away: right now we are here, and nothing can mar our perfection, or steal the joy of this perfect moment.

PuPilla>!

It's ironic, really. All my pleasures are homey ones: armchair splendor, the sedate excitement of domesticity. All I ask for are humble delights. A mystery novel in bed, the smell of Clare's long red-gold hair damp from washing, a postcard from a friend on vacation, cream dispersing into coffee, the softness of the skin under Clare's breasts, the symmetry of grocery bags sitting on the kitchen counter, waiting to be unpacked. I love meandering through the stacks at the library after the patrons have gone home, lightly touching the spines of the books. These are the things that can pierce me with longing when I am diplaced from them by Time's whim.

Prologue, Henry

Papusz>!

The compelling thing about making art – or making anything, I suppose – is the moment when the vaporous, insubstantial idea becomes a solid there, a thing, a substance in a world of substances. Circe, Nimbue, Artemis, Athena, all the old sorceresses: they must have known the feeling asthey transformed mere men into fabulous creatures, stole the secrets of magicians, disposed armies: ah, look, there it is, the new thing. Call it a swine, a war, a laurel tree. Call it art.

II A Drop of Blood in a Bowl of Milk

kriszti86>!

Love After Love

The time will come
when, with elation
you will greet yourself arriving
at your own door, in your own mirror
and each will smile at the other's welcome,

and say, sit here. Eat.
You will love again the stranger who was your self.
Give wine. Give bread. Give back your heart
to itself, to the stranger who has loved you

all your life, whom you ignored
for another, who knows you by heart.
Take down the love letters from the bookshelf,

the photographs, the desperate notes,
peel your own image from the mirror.
Sit. Feast on your life.

– Derek Walcott

flamepetals>!

„I don't really remember, Roberto. I'm sorry.”
„Ah. Well, I guess Matt wins the pool.”
„What pool?”
Roberto smiles, and I think that maybe he's not going to fire me. „Matt bet that you wouldn't even attempt to explain. Amelia put her money on abduction by aliens. Isabelle bet that you were involved in an international drug-running cartel and had been kidnapped and killed by the Mafia.”
„What about Catherine?”
„Oh, Catherine and I are convinced that this is all due to an unspeakably bizarre sexual kink involving nudity and books.”

295. oldal

Amanga>!

Clare, very few people meet their soulmates at age six. So you gotta pass the time somehow. And Ingrid was very – patient. Overly patient. Willing to put up with odd behavior, in the hope that someday I would shape up and marry her martyred ass. And when somebody is that patient, you have to feel grateful, and then you want to hurt them. Does that make any sense?

Eat or be eaten p.116

Amanga>!

'Loan me your beach towel.' She picks it up and all the pens and pencils and papers go flying. She throws it at me, overhand, and I grab it and turn my back as I stand and wrap it around my waist. It is bright pink and orange with a loud geometric pattern. Exactly the sort of thing you'd want to be wearing when you meet your future wife for the first time.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Levithan: Another Day
Stephenie Meyer: The Host
Cassandra Clare: Clockwork Angel
Dan Wells: Fragments
Alexandra Bracken: Passenger
Melissa Landers: United
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars
Blake Crouch: Dark Matter
Marissa Meyer: Cinder (angol)
Marie Lu: Champion