Of ​Fire and Stars (Of Fire and Stars 1.) 9 csillagozás

Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Betrothed ​since childhood to the prince of Mynaria, Princess Dennaleia has always known what her future holds. Her marriage will seal the alliance between Mynaria and her homeland, protecting her people from other hostile lands. But Denna has a secret. She possesses an Affinity for fire—a dangerous gift for the future queen of a kingdom where magic is forbidden.

Now, Denna must learn the ways of her new home while trying to hide her growing magic. To make matters worse, she must learn to ride Mynaria’s formidable warhorses before her coronation—and her teacher is the person who intimidates her most, the prickly and unconventional Princess Amaranthine (called Mare), sister of her betrothed.

When a shocking assassination leaves the kingdom reeling, Mare and Denna reluctantly join forces to search for the culprit. As the two work together, each discovers there’s more to the other than she thought. Mare is surprised by Denna’s intelligence and bravery, while Denna is… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Balzer + Bray, New York, 2018
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062433268
>!
HarperAudio, New York, 2018
>!
Balzer + Bray, New York, 2016
398 oldal · ASIN: B01CCVGYOK

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Nils


Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Zsoofia>!
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Ó, a jó öreg YA fantasyk, avagy hogyan nem tudja megmenteni egy kivételesen jó főszereplőpáros a könyvet.

Mármint, a főszereplő két leányzó kapcsolata nem menti meg a könyvet. Klasszikus, jól megalapozott slow burn románc. Az olvasó láthatja, hogy miért van szükségük a másikra és miért szeretnek egymásba, szóval romantikus könyvnek elmegy. Legszívesebben így is értékelném, mert hogy a fantasy része szokásosan a legkisebb kreativitást is mellőzi, az mármár alap. Elementarista mágiáról van szó, az említett országok nagyrészt európai királyságokon alapulnak, meg van egy arabos jellegű, sivatagi törzses berendezkedésű valami. spoiler Volt egy jó gondolatmenete, hogy a két szembenálló állápontot, a hithűséget és a mágiabirtoklást egy tőre vezeti vissza, ami pozitív, de kevés. Egyéb világépítést nem kapunk, mert a jelenetek zömében lovagolni tanítjuk a főszereplőt (amivel semmi probléma, mert a szerző nagyon szeret lovagolni, és a szeretet és a szakértelem átjön, de akkor ne egy politikai sakkjátszma legyen az átívelő fő cselekmény).

Mivel fantasynak van elsősorban marketingelve, ezért kénytelen vagyok lepontozni, mert úgy csúnyán elvérzik, de románcként simán felpontoznám.

Sae P>!
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Azt a… fűzfán fütyülő szegény ember avatárját! Az idejét nem tudom, mikor olvastam ennyire pocsék könyvet. Ennek a regénynek egyszerűen minden porcikája, minden levegővétele felér egy lábon lövéssel.

A regény népszerűsége számomra teljesen érthetetlen. Vagy talán úgy tudom elképzelni, mint mikor egy dugig pakolt köztéri szemetes egyszer csak felgyullad egy félig elnyomott cigicsikktől, majd szép lassan minden buszra váró tekintetet odavonz először a füstje majd a lángja, majd megjelennek páran, és belemagyaráznak a semmiből mindenféle költői nonszenszet mögé, odacsődítik a népet köré, és szép lassan ámuldozva nézik az emberek a büdösen lángoló szemetet. Ennyit ér egy baromi jó marketing, de sajnos ettől ez még továbbra is csak egy kuka teli szeméttel.
Pont mint ez a könyv.

Ez a regény egyszerűen rossz, ezt nem tudom szépíteni, szeretném valahogy védeni, de esélyt se ad rá.
Tök sok értékelés írta, hogy micsoda kémia van a szereplők között, de hát én az ellenőrzőjüket lecsekkolva is csak egy jó nagy egyest láttam kémiából mindkettőnél.
A sztori rettentően bugyuta: azt azért nem mondom, hogy néha kivájtam volna a szemem olvasás közben, de kölcsönadtam volna a szomszédnak megőrzésre az iszonyú kínos és gyerekes leírások alatt. Sajnos igen gyakran. Mondjuk minden oldalon. Kétszer.
– elvileg ez egy fantasy, ami felvetít egy önálló világot önálló vallással, királyságokkal, de semmiféle világépítés nincs, semmire nincs magyarázat, az egész olyan, mintha egy középiskolai folyosón történne, középkori dekorral
– semmit nem tudunk meg a többi országról
– semmit nem tudunk meg a szövetségről, hogy ez kinek és miért jó (Dennáéknak például látszólag semmi hasznuk belőle)
– nem kapunk magyarázatot a vallásra, meg hogy miért vannak ennyire a varázslás ellen (ami megint abszurd, hiszen irdatlan haderő rejlik a mágiában)
– nem kapunk választ arra se, hogy Denna miért szupererős
– minek vártak ennyit az esküvővel? Miért nem volt politikai dráma az udvarban történtekből?
– az írónő nem nézett utána, hogyan működnek egyáltalán a monarchiák, a könyv csordultig tele van olyan dolgokkal, amiket egyszerűen nem lehet megtenni egy udvarban spoiler
– egy ilyen ország, ahol ekkora a szegénység, azért magába nézhetett volna, hogy lehet, hogy itt gondok vannak az uralkodásban (mondjuk ahogy működött, nem is csodálom)
– irritáló, teljesen indokolatlan becézgetések, modern ételek részletes bemutatása egy olyan világban, ahol nem osztrigaszürcsölgetést képzel el az ember, mint power move-ot
– a lovak (!!!) jobban ki voltak dolgozva, mint a szereplők. Igazából ez egy fantasy köré tekert lovaskönyv. A 9 éves horse-girl énem biztos szerette volna ezt a rengeteg lovaglós meg lóleírásos részt, de jelenleg rettenetesen irritáló és feleslegesen időrabló volt. Arról nem is beszélve, hogy felprüszköltem azon, hogy a lovas hercegnő neve konkrétan MARE!!! Na ne! =D „Szeretném bemutatni a lovászunkat SLASH hercegnőnket, Kancácskát!” Ez egyszerűen nevetséges. Kicsit sajnáltam, hogy az öccse neve nem Stallion volt. Mondjuk még mindig jobb, hogy lovakkal foglalkozott, nem pedig kutyákkal, bár a személyiségéhez az a becenév minden bizonnyal jobban illett volna ¯_(ツ)_/¯
– a történetben szinte semmi nincs mutatva, minden csak elmesélve, a karakterek is önmagukat mutatják be, ami mindig egy vonatszerencsétlenség (nyilván itt is az történt, hogy „én nem vagyok olyan lány, mint a többi”, ami mondjuk igaz, mert inkább mindketten sokkal rosszabbak voltak)
– erőltetett volt az elején a Denna-Mare konfliktus, tök indokolatlan volt Mare ellenségessége (pláne, mivel arra kérték meg, aminek amúgy is a már-már pszichotikus megszállottja), csak azért volt benne, hogy lehessen valami megerőszakolt enemy-to-friends-to-lovers trope, csak hát az nem így működik
– minden felnőtt csőlátású és ostoba volt, teljesen érthetetlen, hogy miért nem hittek a lányoknak, mikor bizonyíték volt a kezükben ='D
– rettentő lassú és sallangos könyv, teli buta leírásokkal és túlhasznált formulákkal, közhelyekkel és borzalmasan kínos párbeszédekkel (pl.: az összes lovas rész vagy mikor bérgyilkos kísérlet után még lovagló órákat tartanak meg kocsmázgatnak, nem is beszélve a Nils jelenségről, akiről folyamatosan nyálcsorgatva ír Mare a kötet első felében ='D)
– zéró karakterfejlődés, mindenki fekete meg fehér, olyan laposak a karakterek, hogy a laposföld hívők begyűjtenék őket bizonyítéknak, se Denna, se Mare (hát ő pláne, ahogy indokolatlanul bunkó volt folyamatosan a kiszolgáló személyzettel) nem volt szerethető, és mivel kidolgozatlan volt mindenki, ezért senki sorsa nem érdekelt
– Denna konkrétan gyilkos, de efelett is szemet hunyunk spoiler, hiszen a szerelemért tette!

Nem gondoltam, hogy lehet még rontani tovább a történeten, de az írónőnek sikerült, mikor a szalonrasszizmust szépen átfordította fullban tolt rasszizmusba, és képes volt leírni a kecskeb***ó szófordulatot az egyetlen nem fehér, beduin/sivatagi népre vonatkozóan.

“The tribes of Sonnenborne have nothing but desert. What do you think we want?”
“Other than goats to hump, I won’t begin to try and guess,”

?!?!?!?!?!
spoiler
Ennyire nem lehet valaki naiv, hogy ilyet véletlen hagyjon benne!

Lehetne azt mondani, hogy jó-jó, de ez csak egy YA, ott nem kell nagyon belelépni a történetbe meg az írásba, de ez a legrosszabb kifogás: sok YA-t olvasok, amik igenis nagyon jól fel vannak építve, szóval ne legyen már szinonima a gyerekesen megírt, ostoba, kétbites történetekre a YA, ezeket is meg lehet írni jól, ne adj isten úgy, hogy még útravalót is kapj belőle…

Ez a könyv rettenetesen emlékeztet engem a Garaboncra, ami sajnos szintén nem tartozik a kedvenc regényeim közé. De akinek az tetszett, annak szerintem ez is fog.

Hogy miért fejeztem be? Mert valószínűleg nem vagyok normális.

off

Aki jól megírt high fantasy YA wlw-t akar, ahol jó a világépítés, kiválóak a karakterek, kidolgozott mitológia van, az olvasson inkább Tales of Inthyát.

5 hozzászólás
Lana258>!
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Csak 200 valahány oldalas volt, de sokkal többnek érződött. Nagyon tetszett. Nagyon tetszett a románc, a mágia, a karakterek. Kicsit a Hatalom-trilógja és az Üvegtrón (az első könyv) hangulatát hozta egyes helyeken, de mégsem ugyanaz volt. Szinte minden karakterről megváltozott a vélemények olvasás közben.
Denna: spoiler
Mare: spoiler
Thandi: spoiler
Casmiel: spoiler
A király: spoiler
Captin Ryka: spoiler
Nils: spoiler
Lord Kriantz: spoiler
Denna anyja: spoiler
Hát nagyjából ennyit. Kíváncsi vagyok a folytatásra.
Másban is felmerült, hogy Denna és Mare shipneve lehetne Dare? :D

kataa_>!
Audrey Coulthurst: Of Fire and Stars

Aki egy minden részletében jól felépített fantasy regényre vágyik, ne ezt a könyvet vegye a kezébe. Viszont ha egy gyönyörűen megírt LGBTQ+ szerelmi történetet szeretnél, akkor bátran ajánlom.
Nagyon sajnáltam, hogy maga a világ felépítése nem volt túl kidolgozott, és a nyomozós-összeesküvéses rész is számomra egy tipikus, sablon YA fantasy regényt hozott, a kiszámítható fordulatokkal együtt. Szívesen olvastam volna sokkal részletesebben a királyságokról, a történelmükről, a varázslat mivoltáról és az ellenségeskedés eredetéről stb. Ezek a részek sajnos nem tudták különösebben lekötni a figyelmemet, pedig potenciál volt az ötletben. Rossznak a legkevésbé sem mondanám, csak annyival több lehetett volna benne.
Amiért viszont mégis 4 csillagot adtam, az a két főszereplő és a közöttük felépített, szépen lassan kialakuló kapcsolat, ami önmagában nálam csillagos ötös volt, és abszolút ez vitte a hátán az egész könyvet. Mare és Denna is szerethető, emberi karakterek, és az ő dinamikájuk az, amiből még többet akarok, és ami miatt mindenképp el fogom olvasni a folytatást is. Akárhányszor egy légtérbe kerültek, szinte érezni lehetett a közöttük szikrázó levegőt, összhangot és mély kötődést. A személyiségük tökéletesen kiegészítette egymást, és sokszor velük együtt volt pillangós a hasam, annyira gyönyörűen adta át az írónő, hogy mit éreznek egymás közelében. A tiltott szerelem izgalma végighúzódik a könyvön, és mindenképp ki kell emelnem, mennyire imádtam, hogy az egyetlen dolog, amiért a két főhős kapcsolata tabu, az az, hogy az egyikőjük a másik testvérének lett ígérve egy előre elrendezett házasságban. Az, hogy éppen két lányról beszélünk, még csak meg sincs említve vagy kérdőjelezve a könyvben. Ilyen fantasy világokról szeretnék még olvasni, ahol a homofóbia, mint fogalom nem is létezik, és nincs szükség a szexualitás felcímkézésére sem. Mert hát #loveislove.


Népszerű idézetek

Sae P>!

“I should be compensated for keeping you company,” he grumbled.

Kapcsolódó szócikkek: Nils
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Of Fire and Stars sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rainbow Rowell: Carry On
Katharine McGee: The Thousandth Floor
Claire Legrand: Kingsbane
Ilona Andrews: Bayou Moon
Leigh Bardugo: Crooked Kingdom
Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree
Cassandra Clare: Lord of Shadows
V. E. Schwab: A Conjuring of Light
Melissa Grey: The Girl at Midnight
Sara Raasch: These Rebel Waves