A ​gyógyítás útvesztői 4 csillagozás

Egy sebész feljegyzései egy tökéletlen tudományról
Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői

Tökéletlen tudomány – Gawande doktor ezt állítja az orvoslásról. De azt sem hallgatja el, hogy maguk az orvosok sem tökéletesek; hibáznak, rosszul is döntenek olykor, s ez alól ő maga sem kivétel. A fiatal amerikai sebész krimiszerűen izgalmas, megkapóan őszintén elmondott történetekkel illusztrálja mindezt: betegekről, orvosokról s kettejük sajátos, semmi máshoz nem hasonlítható kapcsolatáról. A könyv segítségével az olvasó részese lesz az orvos és betege vívódásainak, élményszerűen szembesül a folytonos döntési helyzetek felelősségével és mindennapos feszültségével.

>!
Animus, Budapest, 2005
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639563641 · Fordította: Mátrai Edit

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Ciklon
Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői

Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői Egy sebész feljegyzései egy tökéletlen tudományról

Az orvosok is emberek, tele kétellyel és bizonytalansággal. Ezt sosem szabad elfelejtenünk, noha mind azt várjuk tőlük, hogy magabiztosan gyógyítsanak. Az orvosok azonban nem hibátlan robotok, emberből vannak. El kell ezt fogadnunk, ahogyan azt is, hogy sajnos még nem minden gyógyítható, sőt, időnként a legegyszerűbbnek tűnő kezelés és beavatkozás is járhat végzetes következményekkel. A könyv olyan dolgokra világít rá, amelyekre nem is gondolunk, amikor orvoshoz fordulunk.
Remek ötlet az M and M (Morbidity and Mortality Conference = Kórtörténeti és halálozási konferencia), hiszen szükség van arra, hogy az orvosok egy-egy hibáról őszintén beszélhessenek, és minden ilyen esetből tanuljanak.
A könyv olyan kérdéseket feszeget, mint a boncolás szükségessége, a specifikus (pl. kizárólag sérvműtétet végző) műtéti komplexumok működtetése, az orvosi műhibák okai, a kezdő orvosok gyakorlási lehetőségei és egyéb érdekes esetek.


Népszerű idézetek

>!
Ciklon

Az ember belejön bizonyos dolgokba, jól csinálja őket – mondta apám –, de amint elérsz erre a pontra, rájössz, hogy amit tudsz, az már elavult.

36. oldal, 1. rész - Gyakorlat vagy tehetség (Animus, 2005)

Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői Egy sebész feljegyzései egy tökéletlen tudományról

>!
Ciklon

Az orvoslásban hétköznapi realitás, hogy azt választani NEM teszünk meg valamit – NEM kérünk egy tesztet, NEM adunk antibiotikumot, NEM műtjük meg a beteget –, sokkal nehezebb, mint úgy dönteni, hogy megtesszük.

264. oldal, 3. rész - A vörös láb esete (Animus, 2005)

Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői Egy sebész feljegyzései egy tökéletlen tudományról

>!
Ciklon

Az utóbbi években mi, egészségügyben dolgozók jobban a tudatában vagyunk, milyen ijesztően sokszor derül ki rólunk a betegek számára, hogy rosszul döntünk, vagy hibázunk egy egyébként helyes döntés végrehajtása során. A teljes rendszer gyengeségeinek, a technológiai hibaforrásoknak és az emberi hiányosságoknak a feltárása és leküzdése folytonos kihívást jelent a számunkra.

266. oldal, 3. rész - A vörös láb esete (Animus, 2005)

Atul Gawande: A gyógyítás útvesztői Egy sebész feljegyzései egy tökéletlen tudományról


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp Lajos: Verbum cordis
Lissa Rankin: Mi újság alul?
Tétényi Tibor – Busa Regina: Forróvérű orvosok
Mitchell Zuckoff: 13 óra
Benedek István: Hátrább az egerekkel
Erdős Attila: Felvágós könyv
Bánki M. Csaba: Agyunk fogságában
Bródy György: Egy nőorvos naplójából
Jakabos Sára: Fehér köpenyben
Victoria Sweet: Isten Hotel