Kém ​voltam, lebuktam, megszöktem 2 csillagozás

Atkáry Arisztid: Kém voltam, lebuktam, megszöktem

Atkáry Arisztid könyve egy jómódú polgárcsalád sarjának korhű visszaemlékezéseit tartalmazza, egy olyan emberét, akinek túl kellett élnie a II. világháborút, a szovjet megszállást és a kommunista rendszer terrorját. Az egykor húszas éveiben járó fiatalember – akit Rákosiék nem csak a vagyonától, lakásától, de szinte minden életlehetőségétől megfosztottak – idővel a Szabad Európa Rádió titkos tudósítója lett. Azonban árulás révén lebukott, s 15 év börtönbüntetésre ítélték. Kalandfilmbe illő szökését a váci börtönből a pesti Gyűjtőfogház foglyai egy részének kiszabadításával tette teljessé. Vallomását a Történeti Hivatal dokumentumai igazolják.

>!
Auktor, 2006
220 oldal · ISBN: 9637780995

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

Shando>!
Atkáry Arisztid: Kém voltam, lebuktam, megszöktem

Nem olvastam még a korszakról szóló életrajzi, vagy bármely egyéb könyvet a tankönyveken kívül. Ezért is volt meglepő számomra, mennyire jól olvastatja magát ez a könyv. Epizód szerűen áll össze Atkáry Arisztid – Taszi – élete, a jelenetek hátterét a háború előtti, alatti és utáni történések adják.
Akinek van lehetősége egy szuszra elolvashatja, 200 oldalból plusz korabeli képekből, és a történteket igazoló dokumentumokból áll.

1 hozzászólás
Édes_Erdély>!
Atkáry Arisztid: Kém voltam, lebuktam, megszöktem

Érdekes olvasmány, különösen ha megnézzük hozzá Az ellenség köztünk van című dokumentum filmet is, amelyben többek közt Atkáry Arisztid is mesél az életéről.

Ugyanakkor egy apró hiba is van a könyvben, amely talán az író feledékenységének tudható be. Azt írja, hogy 1944 nyarán, amikor Erdélybe kerültek az Árpád-vonal megerősítési munkálataira a Gyimesekbe kerültek.

Ez teljesen valósághű is lehetne, ugyanakkor arról is említést tesz, hogy egy keskeny nyomtávú kisvasút is ment arra, amelyen a kitermelt fát szállították. Ilyen kisvasút viszont a Gyimesekben nem létezik és tudtommal a háború előtt sem létezett arrafelé. Ilyen kisvasút a Kézdivásárhely mellett lévő Komandó helyen volt és olykor még ma is üzemel. Ez viszont a könyvben jelzett Gyimesektől jóval messzebb, a délebbre lévő Háromszék vármegyében található.

Ezt a feltételezést igazolja az is, hogy később említést tesz a könyvben arról is, hogy a legközelebbi városba – Csíkszereda – beérkezve a vonat onnan nyigati irányba indult, így érkeztek vissza Budapestre. Csíkszeredából viszont nem közlekedik vonat nyugati irányba, csakdéli és északi irányba (illetve a tőle északra lévő Madéfalva érintésével észak-keleti irányba, a Gyimesek felé).

Kézdivásárhelyről viszont indul vonat nyugati irányba, amely előbb-utóbb Budapestre vezet.

Tehát ennyi pontosítást tennék hozzá a könyvhöz, hogy az író által jelzett helyszín a Gyimesek helyett, inkább Háromszékben lehetett, ahol az Ojtozi-szoros mögötti erődítmény építési munkálatokban vehettek részt 1944. nyarán.


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: Kardok vihara
Anthony Ryan: A vér éneke
Cassandra Clare: Üvegváros
Ken Follett: A megfagyott világ
Brian McClellan: Vérrel írt ígéretek
Henryk Sienkiewicz: Özönvíz
Henryk Sienkiewicz: Kereszteslovagok
Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Nguyen Xuan Tram: Börtön és fegyenctelep
Otto Bonhoff – Herbert Schauer: A láthatatlan sisakrostély / A maszkok titka