Fénytörésben 19 csillagozás

Kortárs magyar Balaton
Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben

Türkizek, mélylilák, tavaszi csendek, nyári, fülledt naplementék, vonatfülkék érkező, búcsúzó illata, macskalépcsők és évszázados vakolathímzések – meddig lehetne még sorolni a Balatont? A POKET Fénytörésben – Kortárs magyar Balaton című kötete e végtelen Balaton-univerzum egyik újabb útikalauza kíván lenni. A kortárs magyar irodalmi szcéna jeles képviselőit kértük fel, hogy legtágabban értett Balaton-élményeiket öntsék szépirodalmi formába. Az írásoknak a „Balaton” hívószaván kívül egy, az írók által választott tárgy ihletében készültek. Így születtek meg e kötet versei, novellái, melyekhez illusztrációként a fent említett, személyes ihletettséggel átitatott tárgyak szolgálnak. Kellemes bolyongást és partraszállást kívánunk az olvasáshoz!

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
POKET Publishing, Budapest, 2022
90 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384126 · Illusztrálta: Gáspár Leó Kozma

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

theodora >!
Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton

Örültem, hogy idén is kijött egy tematikus balatoni Poket – a tavalyit nagyon szerettem link.
Ezt a friss könyvecskét is magammal vittem a keszthelyi nyaralásra és a strandon fekve olvastam el. Kicsit rövidebb – kicsit kevésbé fogott meg ez a válogatás, bár ismét nagyon színes a merítés. Versek, fotók, novellák olvashatók a kötetben kortárs magyar íróink tollából. A legjobban – nem meglepetés – Grecsó Krisztián műve fogott meg, de Halász Rita egész Balaton történetét átfogó története is tetszett.
Ajánlom ezt a kötetet, ha szeretnétek a Balatonról olvasni sokféle nézőpontból!

JPityu IP>!
Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton

Sok megkezdett olvasmányom volt, de mikor otthon ránéztem a Balatonkék POKET-ecskémre, megkívántam. Első látásra szerelem volt, ezért merem becézgetni.
A lelkem felfrissült egy kis időre, míg olvastam. Kellett. Jót tett. Jókor jött.

2016 augusztusában láttam először a Balatont, akkor voltam 23. A legjobb barátommal és az akkori párjával mentünk. Siófokon az Aranypart volt úti célunk. Mikor megláttam, olyan voltam, mint egy kisgyerek, aki először lát tengert (én még sosem). Annak a bizonyos legjobb barátomnak az a bizonyos akkori párja meg is jegyezte, milyen gyermeki voltam, mindenre rácsodálkoztam. Őszinte csodálattal néztem az ott kristálytiszta vizet, noha az iszapos magyar tenger is ugyanolyan jólesik nyáron. Csodálatos napot töltöttünk ott, még akkor is, ha égetőbb voltam sokszor a napnál – aki ismer, tudja, mire érthetem. (A lényemre akár.)
Nem sokkal, napokkal utána költözött unokatesóm a férjével és épp totyogó kislányával hozzánk.

Anyuka 2017 nyarán nyert egy balatoni nyaralást az akkor még létező munkahelyén, mert jól dolgozó, nem hiányzós (táppénz, lógás, stb.) embere volt annak a gyárnak. Zamárdiban töltöttünk egy hetet, a már említett rokonsereglettel megspékelődve. Sem ő, sem én nem voltunk még egy hétig víz melletti punnyadós nyaraláson. Táborokban voltam csak, hegyen és völgyön át baktathattam, de örülhettem annak is, sokszor anyagi helyzetünk miatt támogatással tudtam csak egyáltalán ilyeneken részt venni. Szép lett volna ez a hét, de annak a bizonyos unokatesóm bizonyos férjének és kölykének a hisztijei kipurcantották az egészet, az akkori munkahelyemen pedig, mint azt megtudtam, akkor kezdett sokkal durvábban fúrni a közvetlen felettesem, persze, úgy a gerinces, ha meg se tudom védeni magam. Szerencsére az akkori főnököm toppon volt. Szóval szép hét lett volna, de mégse. Legalább jó színem lett.

Most is szívesen mennék Balatonozni egy hetet, de az előbb említett bizonyos unokatesómék 6 éve miatt inkább házfelújítgatásra gyűjtögetek, mintsem nyaralásra.

Szeretem a vízpartokat, szeretem a Balatonkéket, szeretem, ha a víz mellett a nap sugarai is nyaldossák csoffadt mivoltomat.

Nem is tudom, milyen volt most visszaemlékezni, sok minden jött fel bennem.
Sok minden volt ebben a kötetben is. Túlnyomó részt szerettem, túlnyomó részt tudtam azonosulni. Ugyan utálom a hekket, de az illat azonnal az orromba illant. Nem voltak nagy élményeim, de elképzeltem, hogy nekem is voltak.

Azt érzem, mindjárt sírok. Mégis szerettem ezt a kötetet.
Megfőlök a saját levemben, nincs körülöttem klíma, maximum a vonaton.
Jól lehűtött, most úgy érzem magam, mint egy jégkrém. Mindjárt elolvadok, de mégis időben tettek vissza a fagyasztóba.

8 hozzászólás
EmKatona P>!
Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton

Ez kicsit vegyes volt az előző Poket olvasások után.

Ugron Zsolna és Harag Anita írásai nagyon jók voltak, és igazán hozták a nosztalgikus, itt ott meg keserédes hangulatot. A Grecsó novella is nagyon tetszett. (végre olvastam tőle, eddig csak az Első évre fecske album dalszövegeit)

A versek olyan közepesek voltak, nem is akartak világot váltani, a hangulatot megteremtették.

De volt néhány novella, ami nem. Amik helyett biztosan mást kerestem volna a kötetbe (de felkérésre írták őket, így nyilván ezek lesznek benne), ezekben nem volt elég tartalom, vagy épp okosabbnak hitte magát, mint amilyen, vagy épp szvsz túl cinikus volt, legalábbis ehhez a kötethez, ezek általában a tó és (legtöbbünknek) az ahhoz kötődő emlékek hangulatát nem hozták.

A 3-4 tényleg jó novella miatt megérte, főleg az árát.

Estherd>!
Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton

Örültem ennek a kis könyvnek, a Balatonon kezdtem el olvasni és főként a vonaton olvastam, amikor az ablakon kitekintve a kedvenc „nagy pocsolyám” mellett haladtam el. Főleg azok a részek tetszettek, melyek igazán átadták a balatoni életérzést (mint ahogyan a 100 szóban Budapest kötetek a budapestit).
Kedvenceim (olvasási sorrendben):
Cserna-Szabó András: A meghekkelt Balaton, avagy a nagy halászléháború
Gerlóczy Márton: Balaton
Grecsó Krisztián: Minden könnyű volt
Halász Rita: Vasárnap reggel a strandon
Harag Anita: Befejezett jelen
László Noémi: Mit visz a kishajó?
Szálinger Balázs: Kék, kék, kék
Ugron Zsolna: Lutum magnum


Népszerű idézetek

pitypang14>!

Majd otthagytuk félrészegen
a ránctalanná vált tavat.

10. oldal

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton

pitypang14>!

Nevettünk, csókolóztunk, Isten mindennyelvű szótárában a „boldogság” címszónál akkor, néhány órára, rólunk lehetett olvasni.

Grecsó K.

43. oldal

Asztalos Emese (szerk.): Fénytörésben Kortárs magyar Balaton


Hasonló könyvek címkék alapján

Barátság a négy fal között
Bakos József (szerk.): Sordrásban
Kalmár László (szerk.): Badacsonyi almanach
Lelkünkből, szeretettel
Illyana Sanara: Ryon Krónikái
Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Egri Zsanna – Városi Emese (szerk.): Szeretetre hangolva
Egri Zsanna – Városi Emese (szerk.): Szerelmes szavak
Nagy Katalin – Fehérvári Győző (szerk.): Dalom, dalom, hej! Regém, regém, haj!