Asztalos Emese (szerk.) · Sidó Anna (szerk.) · Horváth Panna (szerk.)

Zsebkvíz 14 csillagozás

Közösségi kérdezz-felelek
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

Megjelent a POKET első irodalmi kvízkötete! Mindenekelőtt reméljük, hogy a kérdések megválaszolását, a töprengést, agyalást, ráhibázást és taktikázást, egyszóval a játék izgalmát épp az a jókedv járja majd át, mint a feladványok összeállítását. Kötetünk célja, hogy irodalmi tényeken és ismeretanyagokon, idézeteken és életrajzokon keresztül a csapatmunkára, a közösen felfedezett tudás örömére találjatok rá. A megszerzett és magunkévá tett, „offline” tudás felvértez, kíváncsivá és érzékennyé tesz, segít megérteni, rendszerezni a körülöttünk száguldó világot, a mindenkit elárasztó információhalmazt. A vírushelyzet, a bezártság és korlátozások miatt még inkább túlcsorduló online jelenlét után kvízkötetünk klasszikus papírformájával a valós, kézzelfogható jelenlét élményét szeretnénk elősegíteni. Játékra fel!

>!
POKET Publishing, Budapest, 2021
266 oldal · puhatáblás

Most olvassa 8

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

dorkabuba>!
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

    Nem siettem a kötet megvételével, jól átgondoltam, hogy kell-e nekem ilyen. Aztán egy jó kis Meg Egy Cukorka + Lóci Játszik koncertről hazafele belebotlottunk egy automatába, és a budai éjszakában random kinyitva kérdezgettük egymást (fényben olvasni ugye bárki tud, fény nélkül meg mi se, de fő a találékonyság). Pont ennyi a közösségi élményem vele, mert a továbbiakban módszeresen napi 2-3 kvízt nézegettem végig egyedül.
    Díjazom már az ötletet is, de a kivitelezés pláne nagyon minőségi lett. Ahogy már többen is írták előttem, a mosolyogtatóan triviális kérdésektől a „lövésem sincs” szintig minden van benne, mindenki vérmérséklete szerint utána olvashat embereknek, kapcsolatoknak, teljes verseknek a részletek mellett stb. (Tudom, ez pont nem a közösségi része, amit annyira hangsúlyoznak, de talán egy kicsit beleragadtam a pandémiaéletérzésbe.) Tök jó lett a tematika is, és most tessék megkapaszkodni, egy kvízkötetbe még humor is fért. Sőt még post-ittel is jelöltem részt, méghozzá a 102. oldalon a műfordításról írt gondolatokat. Ez volt a kedvcsináló, egyelőre az idézeteknél sincs ott, de automata sok helyen elérhető. :)
    Tényleg szuper lett. Ha lehet ilyet kérni… évi egy ilyen kötet? Najó…kétévi egy?

viktórijaa>!
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

Ez egy tök jó kis kvízes könyv. Vannak benne levél részletek (természetesen kérdésekhez kapcsolódóan), amiket akár magukban is lehet olvasgatni. Sok irodalomtörténelmi kérdést tartalmaz, de műfajokkal, műnemekkel kapcsolatban, zenével, konkrét könyvekkel, személyekkel, filmekkel, mesékkel kapcsolatban és korábban megjelent POKET könyvekkel kapcsolatban is találhatóak benne feladványok. Tényleg vegyes kaliberű kérdések vannak benne, de az biztos, hogy mindenkinek van benne olyan, amit nem tud megválaszolni és tanulhat belőle, és az is biztos, hogy vannak olyan kérdések, amikre bárki tudja a választ :)
Remélem lesz még ilyen kis kötet a jövőben.

bozsikb>!
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

Nagyon klassz, hiánypótló zsebkönyv. Hasznos és sokat lehet belőle tanulni.

GeoMaileR>!
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

Jól kitalált és jól megvalósított könyv. Több mint ötszáz kérdés (és válasz), szóval ötszáz hiteles infó egybe gyűjtve. Valóságos unicum a mai világunkban. Irodalom is, irodalomtörténet is emészthetően, sőt szórakoztatóan. És még valamit sikerül elérnie ennek a műnek: internetmentes közösségi élményt ad: egy pár, egy család, kisebb – nagyobb baráti társaság együtt forgathatja.

marsey>!
Asztalos Emese – Horváth Panna – Sidó Anna (szerk.): Zsebkvíz

Nagyon tetszettek a feladatok, változatosak, szórakoztatóak, kreatívak. Igényes, szép, színes-szagos kötet. Vannak benne nehéz és könnyű kérdések kortárs és korábban élt alkotókról, és sokféle műfaj (levelek, regények, versek stb.) és művészeti ág is szóba kerül. Piros pont jár a műfordításokkal foglalkozó kvízért és a néhány helyesírási feladványért! Személyes kedvencem a „találd ki, kinek a bajsza látható a képen” típusú feladat volt. :D Izgatottan várom a következő zsebkvízt!

spoiler


Népszerű idézetek

viktórijaa>!

Ki az a magyar regényhős, akinek büntetésből kisbetűvel írták a nevét?

73. oldal

viktórijaa>!

Ki volt az a költő, aki még a gulyást is megette reggelire?

144. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Andrea (szerk.): Kérdezz! Felelek! – Irodalom
Lévai Júlia (szerk.): Tudod-e a választ? – Európa
Huzsvai Dóra – Rose Kinga: Harry Potter tesztkönyv kezdőknek és haladóknak
Bartha Álmos: A Nagy Kocsmakvízkönyv
Legyen Ön is milliomos! – Ezer kérdés
Mattenheim Gréta: Magyarország
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Nagy tesztkönyv
Kun Erzsébet: Tojástánc
Szuhay-Havas Ervin: Meglepetések enciklopédiája
Székely János: Törd a fejed!