Kalandos ​vakáció 46 csillagozás

Aszlányi Károly: Kalandos vakáció Aszlányi Károly: Kalandos vakáció Aszlányi Károly: Kalandos vakáció Aszlányi Károly: Kalandos vakáció Aszlányi Károly: Kalandos vakáció Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

A nyájas olvasó talán nem tudja, hogy a nyarat Sápváron töltöttük, mi, a Felfedezők Társasága, Merezsényi, Üsti, Müller és én. A sápvári kastély a báró apjának tulajdona, aki őseitől örökölte aztat. A báró a társaságunk ötödik tagja, de ő csak a vakáció végén lett azzá, odáig csupa hazugságok sültek ki róla és minden.
A vakáció nagyon szép volt és összekovácsolt bennünket, még Müllerrel is, aki eltörte a lábát, de azért nagyon jól mulatott. Röviden elmondom a nyári felfedezéseket azoknak, akik még nem hallottak róla. Vadásztunk, de nem lőttünk semmit, autót vezettünk, de az autó porrátört alattunk, elindítottunk egy mozdonyt, de nem bírtuk megállítani. Volt bál is, amelyen táncoltam Xéniával, de aztán kibékültünk. Mindenféle érdekes dolgot fedeztünk fel.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

>!
Mozaik, Szeged, 2013
120 oldal · ISBN: 9789636976989 · Illusztrálta: Deák Ferenc
>!
Unikornis, Budapest, 2000
202 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634273734 · Illusztrálta: Fazekas Attila
>!
Minerva, Budapest, 1957
112 oldal · Illusztrálta: Gugi Sándor

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Emmus>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Az első kérdésem magamhoz, miután a könyv utolsó mondatát is elolvastam, hogy hogyan hatott volna, ha középiskolás koromban olvastam volna? Így utólag már teljesen mindegy a lényeg, hogy most nagyon élveztem minden sorát, nagyon sokat nevettem.
Öt jóbarát a nyári szünidőt kihasználva felfedezik a báróék birodalmát! Lesz ott minden: sírás, nevetés!
Kortalan, nagyon vicces, örökérvényű regény!

Aquarius>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Szórakoztató, igazi nyári vakáció volt. Én is visszarepültem az időben. Tetszett a mozdonykaland, amiből kiderül: mennyi betyárbecsület van a fiúkban. Xénia és Gyapi évődésén jókat mosolyogtam. A Müller – Cigányasszony sztori szintén megnevettetett, a nyomozás poénja ütős volt. Jól szórakoztam! Köszi srácok! :)

Anó P>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Bizony, akadnak a mai diákok közt is kétballábas Lexik, kifinomult „bárók”, akik azonban nagyon vágynak a többiek elismerésére,hazudozós, nem a legjobb indulatú Müllerek, még ha máshogy is hívják őket természetszerűleg…azért a báróról mégis kiderül, hogy Ricsi és jó barát lehet belőle, s talán a főhős is rájött anno, miért veszekedett vele folyvást megvetést színlelve Xénia…
Nem mai gyerekekről szól, mégis üde és mosolyogtató olvasmány.
Akár egy csokor mezei virág. Én jókat derültem rajta, pedig orvosnál várakozás közben olvastam.

Lahara IP>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Ez megint az a „hogy lehet, hogy én ezt korábban nem olvastam?”-kategória. Remek, kimondottan remek. Buszon olvastam, néha fel-fel horkantottam, vayg furcsa hangokat hallattam, ami mind nevetés akart lenni.
Tényleg úgy van megírva, mintha egy ötödikes fiú mondaná, szinte hallom Flóris hangját a fejemben, és nem is olyan egoista, mint Székely Tamás a A madárcsősz-ben.
Azt nem tudom pontosan, mikor játszódik, de sejtésem szerint valamikor az 1920-as években.
Az illusztrációk is tetszetősek. A legkutyább karakter Müller, és a legutálatosabb Xénia.

1 hozzászólás
mohapapa I>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Nem tudom mennyire dobják fel a kötetet Gugi Sándor illusztrációi, de hogy egyenértékűek a történettel, az bizonyos. Persze már annak is van egy sajátos bája, hogy a könyv ’57-es kiadását olvastam.

A könyv egyértelműen kamaszköny, s nem is akar más lenni. Egy nyár története, hat fiú, két lány, finoman érzékeltetett szerelem, kamaszos meggondolatlanság, bátorság, ostobaság, s ami fő, mindezek mögött udvariasság viselkedésben és szavakban egyaránt.

Nem mondom, hogy Pál utcai fiúk, nem mondom, hogy Kincskereső, de mondom, hogy Ágasvári csata és Tatárok a tengeren. S ebben semmiféle alá-fölérendeltség nincsen, csak műfaji megkülönböztetés.

S persze a lényeg: nagyon jókat röhögtem mindvégig, miközben olvastam.

szangi P>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Már a legelején elszúrta hogy igazán belopja magát a szívembe (ami egy 120 oldalas könyvnél azért nem kis teljesítmény), pedig aranyos, szórakoztató történet.

Dün P>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Nagyon kedves történet a Felfedezőkről, 5 iskolás fiúról, akik Sápváron vakációznak és olyan életigazságokat fedeznek fel, hogy a lányok mennyire be tudnak kavarni egy barátságba, senkit nem szabad megítélni első látásra…
Fiús dolgok és sok gyermeki humor, mindez igazán szerethetően.
Az ilyen történeteket olvasva mindig vágyom egy fiúként megélt gyermekkorra :)

Katica12>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Aranyos és sajnos elfeledett törénet, pedig nagyon alkalmas lenne (szerintem) kötelező olvasmánynak. Humoros, gyerekekről, barátságról és összetartozásról szól. Gyerekcsínyek, „bandázás” és nem utolsósorban rövid, vagyis inkább pont olyan hosszú, amely még befogadható mennyiség. A fiam most kis másodikos, szerintem hamarosan „véletlenül” kikölcsönözzük a könyvtárból :)

Monty>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Istenem, hányszor olvastam én ezt végig… És nemcsak gyerekfejjel. Ma is jó kézbe venni. Talán egyszerű a története, de kellemes emlékeket idéz. Aszlányi Károlytól pedig érdemes mást is elolvasni. Nagy írónk volt…

Vicenza>!
Aszlányi Károly: Kalandos vakáció

Nem igazán kötött le, idejétmúltnak éreztem. Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy vajon egy mai iskolást lekötne-e ez a könyv vagy csak bennem van a hiba?


Népszerű idézetek

Gádorka>!

– Én a királynak se köszönök! – hencegett a részeg, vérszemet kapva.- A császárnak se köszönök. Alázatos szolgája! – mondta hirtelen, mert belépett a kalauz.

Aquarius>!

Az az ember, aki a saját rovására is tud mulatni valamin – ilyen ember nagyon kevés lehet.

Az autó c. fejezet

Aligabacs>!

Gomb azonban ragaszkodott hozzá, hogy egyedül legyen, amikor fest, mert, mint mondotta, az ihlet lázában zavarnák őt a mi hülye megjegyzéseink.
Így csak messziről figyeltük, hogy mit csinál.
Először egy búzaföldön állította fel az állványt és egy előtte mintegy tíz lépésnyire fekvő takarmánytököt kezdett festeni. Alig jutott azonban valamire, jött egy legény, felvette a takarmánytököt és elvitte.

Harmadik felfedezés:A FESTÉSZET

takiko P>!

Másnap reggel úgy éreztem magam, mintha összevertek volna. Később lassan eszembe jutott, hogy ez azért van így, mert csakugyan összevertek.

81. oldal

Zoluska>!

Papám sose bocsátana meg nekem azt, ami ezen a vakáción történt velem és a többiekkel, ezért kénytelen vagyok a magam nevét elváltoztatni. Különben, gondolom, papa úgyse olvassa el ezt a könyvet. A felnőttek nem olvasnak jó könyveket.

(első mondat)

Dorabella>!

– Ezzel szemben én – mondta Gomb Lexi – a nyarat tanulással fogom tölteni, tekintettel arra, hogy kémiából hármasom van.

– Elég szégyen – jelentette ki Merezsényi – minden tisztességes embernek latinból van hármasa. De kémiából! – Elszörnyedve nézett rá.

8. oldal

Aquarius>!

Uzsonnát kaptunk és átöltöztünk: kivéve Merezsényit, akinek nincs sötét ruhája és igen rossz kedve volt emiatt. Ő a legvállasabb közöttünk, a mamája szerint a ruháit már azalatt kinövi, míg a szabó dolgozik rajtuk.

A bál c. fejezet

tomgabee>!

Amikor a csengetés felhangzott, nagy ricsaj tört ki. Ez a csengetés a vakációt jelentette. Hátra volt még a Te Deum és a bizonyítvány, azután jön a szabadság! Petőfi is mindig a szabadságot dicsőíti. Ez még diákkorából maradhatott benne.

Zoluska>!

— Sorakozz! — kiáltotta Richárd. — Elindultunk hason csúszva a kastély keleti oldalán levő törött pinceablakig. Indulj.
Közel félórába telt, amíg hason csúszva odaértünk. Hallatlanul nehéz lehet csigának lenni.

Dün P>!

Kiugrottam a színpadra. Óriási tapsvihar fogadott, amelybe nevetés is vegyült. Ficsúr is ott ugrált a színpadon és vadul ugatta a volszk sereget. Feléje sújtottam jobb kezemmel, mire leesett a szakállam, a kutya felkapta és elszaladt vele. De nem lett baj. Az egyik intelligens parasztgyerek azonnal levette a saját szakállát és felém nyújtotta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Mándy Iván: Robin Hood
Póli Matilda: Futó tűz
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Csukás István: Nyár a szigeten
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka
Nemere István: A nádas titka
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda