Négy ​halott királynő 86 csillagozás

Astrid Scholte: Négy halott királynő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kvadria ​világának négy régiója csak egymásra utalva képes létezni: Árkia termékeny földjei látják el élelemmel a birodalom népét, Eóniának köszönhetőek a legújabb technológiai csodák, Lüdia kreatív lelkei nyújtanak szellemi táplálékot, és Tória a kvadránsokat összekötő kapocs. A birodalom törékeny békéjét négy királynő óvja.

A tizenhét éves Kerália első látásra ugyan ártalmatlannak tűnik, de valójában ő Kvadria legelszántabb és legügyesebb tolvaja és szélhámosa. Ezzel szemben Varin Kvadria legfelvilágosultabb régiójának józan, becsületes polgára – nem csoda, hogy találkozásukból semmi jó sem sülhet ki. Kerália mindkettejük életét veszélybe sodorja, amikor ellop egy csomagot Varintól, ráadásul pedig belekeverednek egy, a teljes birodalmat átszövő összeesküvésbe, amely a négy királynő életét követeli.
Kezdetben kelletlen érdekszövetségük tétova románccá alakul, de a túléléshez és a közös élet esélyéhez fel kell fedniük a négy halott királynőt maga mögött hagyó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2022
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635822928 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2022
448 oldal · ISBN: 9789635823079 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Kerália · Margarita · Varin


Kedvencelte 4

Most olvassa 6

Várólistára tette 169

Kívánságlistára tette 161

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Mulán>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Amikor neki állsz a könyvnek két dolog lehetséges vagy unni fogod és félre teszed vagy nem bírod le tenni és elolvasod pikpak. Velem az utóbbi történt egyszerűen nem bírtam le tenni nem olvastam még hasonlót se nagyon, érdekes a világfelépítés ,a karakterek, a fordulatok minden de tényleg minden igazán egyedi ebben a történetben. Ahogyan vége lett hogy, ki a királynő ( nem írom másként mert akkor le lövöm a csattanót) imádom szükségem volt erre a történetre.

klara_matravolgyi>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Ez kellett most nekem! Izgalmas volt és rejtélyes, fantasztikusan ötvözte a krimi, sci-fi és fantasy műfajokat. A főszereplő, Kerália, különösen belopta magát a szívembe, ízig-vérig emberi karakter, akinek megvan a sötét oldala, követ(ett) el hibákat, mégis belevaló és lelkiismeretes. A világfelépítés újdonságként hatott, mindegyik kvadránsnak megvolt a maga egyedisége. Talán kicsit többet is olvastam volna még róluk, de nem lehet minden könyv 700 oldalas. :)
Szívből ajánlom mindenkinek!

Kate20>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Ha egy rövid sorral kellene jellemeznem a könyvet, akkor így fogalmaznék: nem minden az, aminek látszik.

Egyre jobban megszeretem a váltott szemszögben íródott könyveket. Pláne, hogy jelen esetben volt bőven szereplő, akiknek a helyébe léphetett így az ember: A 4 királynő, Kerália és még valaki.
A könyv elején is éreztem, hogy eléggé fondorlatos egy kötettel nézek szemben. A cselekmény lassan, de biztosan bontakozott ki, ahogy az indítékok és a miértek is.
Ott van Kerália, a belevaló kis tolvaj, aki a sanyarú életéből szinte bármi áron ki akar törni.
A királynők. Írisz, aki a keménységéről és elszántságáról híres. Stessa aki gyermeki és játékos jellemet képvisel. Corra, aki rejtegeti a valódi, érző lényét. És végül, Margaréta a legidősebb és legbölcsebb királynő mind közül.
Mint kiderült, a királynők élete sem fényes a cikkelyek miatt. Tiltott a kötődés, a szerelem számukra. Közös érdekük együttműködni, ugyanakkor csökönyös módon elutasítják más kvadránsok értékeit, fejlesztéseit. Ez rendben is van, hiszen a királynők is csak emberek, akiknek megvan a maguk igazuk, céljuk hogy miképp szeretnék felvirágoztatni saját Birodalmukat.
De, egyszer csak minden jó indítékuk ellenére, megjelenik a sötétség a Palotában, és célpontként jelöli mind a 4 királynőt.
Vajon ki lehet a bérgyilkos?
Kinek lenne indítéka arra, hogy félreállítsa mind a négy uralkodót?
Mi köze van ehhez Keráliának?
A kérdések olvasás közben egyre csak jöttek. De a könyv végére, mindegyikre választ kaptam. Ezt kifejezetten értékelem bármely könyv esetében, hiszen nem jó az, ha megválaszolatlan kérdések maradnak.
A lezárás szerintem az egykötetes könyv révén jól sikerült, a fordulat is úgy ütött, ahogy kellett. Mindvégig nem jöttem rá a csavarral, ami plusz bónuszként hozzáadódott a könyv élvezhetőségéhez. A világfelépítést ugyanúgy csak dicsérni tudom, eléggé egyedi volt. Az pedig külön öröm, hogy megmutatta az erős női királynők kormányzását is.

Navi P>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Nekem tetszett :) Jók voltak a karakterek, a történetvezetés, a világfelépítés.
Amikor kiderült, hogy van egy spoiler, akkor reménykednem, hogy ugye nem ő lesz az, de szerencsére nem lépte meg ezt az orbitális klisét a szerző. De, a fordulat a végén … Na, arra nem gondoltam. Nagyon sajnálom érte, hogy ezzel a tudattal kell élnie, de ott lesz spoiler, így talán teljes életet tud majd élni.
Az inspektor is nagy figura volt, jó húzás volt azt meglépni, amit megtett.
Azért kíváncsi lettem volna egy 5 év múlva fejezetre :)

Patsy>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Hol is kezdjem…
Húsvét környékén választottam ki magamnak ezt a könyvet, mikor Anya mondta, hogy keressek valamit. Elolvastam a hátulján levő tartalmat, és már akkor megtetszett a története.
Nem csalódtam.
Nagyon tetszett, ahogy az is, hogy nem sorozat, hanem egy standalone.

Kvadria világának négy régiója van: Árkia, Eónia, Lüdia és Tória. Ezzel együtt 4 királynő.
A főhősünk, Kerália, ártalmatlan gyermeknek tűnik, de valójában ő egy vérbeli tolvaj és szélhámosa a birodalomnak.
Varin, aki egy józan, becsületes polgár, találkozik Keráliával, majd mindkettejük élete veszélybe kerül. Ugyanis Varintól ellop egy csomagot, plusz belekeverednek egy összeesküvésbe is, ami a négy királynő életét követeli.
A két szereplő kapcsolata egy tétova románccá bontakozik ki, de ahhoz hogy életben maradjanak fel kell fedniük a sötét titkokat, és szembe kell nézniük saját múltjukkal is, viszont az idő szorít…

Nagyoooon tetszett az egész világ, amit felépített az írónő. Rengeteg fordulat volt benne, amik nagyon izgalmassá tették a könyvet.
Az elején kicsit nehéz volt belerázódni nekem, de aztán abszolút elkapott a birodalom illata.
A történet váltott szemszögű, amiket én nem különösebben szoktam szeretni, mert mindig bele zavarodok, viszont itt ezt egyáltalán nem éreztem, tudtam követni mindent.
A térkép nagy segítségemre volt az elején, úgyhogy azért külön köszönet! <3
Ami nekem még plusz pont volt, hogy kaptunk háttér információt is a HIdRA-ról,a csodaszerről, hogy honnan indult, kitől származik, hogyan stb. stb.
Imádtam egyszerűen minden percét ennek a könyvnek *-*

FVCsilla P>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Az elején időre volt szükségem, hogy bele tudjak rázódni. Egy új világot álmodott meg és vetett papírra az író, Kvadriának négy királynője van, mind a négy királynőt külön követjük, valamint Keráliát is, aki a főszereplő. Izgalmas és pörgős volt a regény, nem volt hiány fordulatokban sem. Nagyon élvezetes volt olvasni, a nagy csavar leleplezésekor nem voltam maradéktalanul elégedett, de a végére teljesen összeállt a kép és kiváló befejezést kapott.

balazsedina7 P>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Nem tudom megmondani, hogy mikor olvastam utoljára olyan könyvet, ami annyira meglepett, mint ez… jó értelemben.
Nem indult zökkenőmentesen a kapcsolatunk, körülbelül az egyharmadáig nem fogott meg a történet. Valahogy több fantasyra számítottam. Pedig nem árul zsákbamacskát off, ahogy a fülszöveg is utal rá, ez tényleg egy low fantasy krimi, kaland és sci-fi elemekkel. Nekem mégis sokáig olyan semmilyen volt, végül mégis magával ragadott.

Plusz öröm, hogy sikerült találni egy egykötetes sztorit. Ennek ellenére nem éreztem, hogy kidolgozatlan lenne, alaposan megismertem Kvadriát. Bár az igaz, hogy Tória és Eónia nagyobb hangsúlyt kapott, Árkia és Lüdia csak nagyvonalakban került bemutatásra.
Egyik országrész sem volt önmagában szimpatikus, túl egysíkúak, de az együttműködésük különleges világot teremtett. Eónia a rideg közönyével szinte taszított, de kétségkívül a legérdekesebb kvadráns.

Ami különlegessé tette számomra a sztorit, az a nézőpont- és spoilerkezelés. Ezek hozzájárultak ahhoz, hogy igazán pörgős legyen a cselekmény, nem hagyott unatkozni. S mikor már azt hittem, hogy tudom, mi következik, mindig sikerült meglepnie. Csavar csavar hátán.

Több női elbeszélő szemszögéből bontkazott ki a történet, közülük egyértelműen a 4 királynő volt a legérdekesebb, róluk többet is olvastam volna. Az ő részeiket izgatottan vártam, nemcsak az előre tudható események, hanem a háttérben lappangó titkok miatt is. off Szerintem árnyalt jellemek, mint ahogy a főhős, Kerália is.
Tetszett, hogy nála jelentős karakterfejlődés is volt, ennek ellenére sajnos nem tudtam megbarátkozni vele. Pedig rafinált, okos, kitartó, igazi vagány tolvaj, mégis távol maradt tőlem, néha idegesített is a viselkedése. Mindenestre elviselhetőbbé tette, hogy Varinnal kellett együttműködnie, a kapcsolatuk nem volt hétköznapi: a kíváncsi tórián csaklis és az érzelemmentes eóniai küldönc.

Nagyon nehéz többet spoiler vagy cselekményleírás nélkül mondanom, de talán nem is kell. Aki egy igazán csavaros, fordulatos, izgalmas és meglepetésekben gazdag olvasmányra vágyik, annak bátran tudom ajánlani ezt a könyvet, szerintem nem fog csalódni.

lady_bookworm_14 P>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Wow… Már rég éheztem egy jó kis fantasy standalone-ra, hogy ne kelljen tízezreket kifizetnem egy történet végéig, úgyhogy nagyon örültem, amikor megláttam, hogy ezt kiadják magyarul, még ha nem is volt túl sok időm olvasni. off :D
A világ remekül felépített, bár kissé bonyolult, úgyhogy kellett néhány fejezet, amíg belerázkódtam.
Elég sokáig úgy voltam vele, hogy 5 csillagot adok, de aztán úgy a kétharmadánál, spoiler kissé összezavarodtam. Aztán egy-két fejezet után minden a helyére került, úgyhogy megbocsájtottam, hiszen végül is ha spoiler, akkor nem ütött volna akkorát a csavar a végén. Ami aztán uhh… enyhén szólva meglepett. (Bár azért kicsit gyanús volt a harmadik rész közben). :D
Kerália karakterét imádtam, nem nyavalygott, de azért nem volt valószínűtlenül badass sem, és a stílusa is megfogott magának. Varin pedig… *-* Nekem is géntervezhetnének egy ilyen csávót azok az eónikonok… :D
Egy kicsit zavart, hogy a neveket lefordították, off de egy idő után ezen is túllendültem. :)
Összességében jó kis könyv volt, valószínűleg újra is fogom majd olvasni a jövőben, mert kifejezetten tetszett, és mindenkinek ajánlom, aki már unja a sokrészes fantasy sorozatokat. :)

BBetti86>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Felemás élmény volt a könyv, így kicsit bajban is vagyok azzal, mit írjak róla. Egyes elemei tetszettek, másokat nagyon kevésnek érzek. Kicsit olyan, mintha valami nagy, epikus történetnek akarna tűnni, de ha tényleg megnézzük, mi zajlik, mégiscsak egyszerű. Nagyobb a füstje, mint a lángja?

Pedig a történet jól indul – dinamikusan, váltott szemszögből mutatja be a szereplőit. Adott Kerália, a tizenhét éves mesteri tolvaj, aki gazdája és egyben jó barátja megbízásából ellop egy fontos eszközt. Vissza akarják szerezni, és a lánynak árulással kell szembenéznie, miközben a kirabolt Varin oldalán menekül. Megismerjük Kvadria négy királynőjét és a szabályokat, melyek szerint élniük kell. Az lenne a trükk, hogy mindenkinek van egy titka, ami kísérti őket, miközben egyre sodródnak a végzetükhöz.

A szereplők szépen épülnek fel, és Scholte jó érzékkel ad nekik titkokat, motivációt, ami a tetteik mögött áll. Egyik sem túl bonyolult, de egy ifjúsági regénybe passzol, és könnyű átérezni a helyzetet. spoiler Szerelemféltés, bosszú, nagyravágyás – csupa könnyen és jól átérezhető indíték. Ifjúsági regénynek tehát rendben van.

A fantasy és világépítésre már áll, hogy sokat akar, de annyira nem nagyívű a világa, mint ahogy kinéz. Ahogy fel van osztva az ország 4 részre és mindegyiknek megvan a maga funkciója? Nekem Panem jutott eszembe, itt is el vannak választva fallal is, és nincs átjárás. Itt is van mezőgazdasági, tudománnyal foglalkozó meg szórakoztatásból élő országrész. Csak éppen a királynők nem rendeznek Éhezők Viadalát. Abszurdnak tűnik, hogy együtt, de mégis szétválasztva így létezhet egy ország.
A királynők szabályrendszere hasonló. Túl éles, egyszerű szabályzat, de emberileg végiggondolva lehetetlen szabályok sora. Az egyik királynő meg is fogalmazza, hogy 4 asszony írta, akik éppen szabadultak egy csalfa, rossz férj mellől és úgy döntöttek, elég nekik a férfiakból és családból, csak uralkodnak és pont. Durva is, hogy eddig nem változtatták meg.
Vagyis: volt benne ötlet, de túl szabályos és sarkított, hogy tényleg hiteles legyen.

A regény szerkezete szintén megoszt. Az tetszett, ahogy váltja a szemszögeket, ha nem is állt mindig össze, hogy miért nincs összhangban a két sík. Az egyik olyan, mintha időben éppen csak pár nappal előbbre járna, mint a másik. Erre majd kapunk magyarázatot, és az az, ami megosztó. Nem feltétlenül tetszett az a csavar, ami feloldja ezt az időbeli csúsztatást.

A gyilkosságok, a nyomozás önmagában működhetne, itt is az volt a bajom, hogy nem tetszett maga a megoldás. spoiler Az is kényelmes, ahogy majd a regény gonosztevői lebuknak.

De jól olvasható, gyorsan pörgethető szöveg. Nem mindig tetszett egy-egy szereplő beszéde, és a város leírásának visszatérő elemei is tudtak zavarni – a palota kupolája –, de talán csak egyszer akadtam meg, mert nagyon bántotta a szemem egy szófordulat.

Zárt, kerek történet, van benne ötlet is. Sok zsánert vegyít, változatos, minden probléma ellenére szórakoztató is. Összességében tetszett.

szabadorka>!
Astrid Scholte: Négy halott királynő

Kicsit félve álltam neki ennek a könyvnek, mert elég régen olvastam fantasyt (kb 8 éve) és nem tudtam mennyire tudok ráhangoldóni. És jaj de erre volt most szükségem! Szívesen megtudtam volna többet Kvadriáról és a könyvben megjelenő világról. Mackiel alakját, mint gonoszt, nagyon-nagyon jól megírta az írónő, viszont Varin karakterét kicsit kidolgozatlannak gondolom. Kerália és Varin incselkedése egymással nagyon szórakoztatott, és elégedettséggel töltött el a végkifejlett velük kapcsolatban.
Hogy a krimi szálat is megemlítsem.. Na én teljesen másra számítottam a végére, teljesen félrevezetett az írónő. Nem tudtam egyszerűen letenni ezt a könyvet és ezért jár az 5 csillag! :))
Egy nagyon jó kezdete volt ez olvasmány szempontjából az évnek! :)


Népszerű idézetek

Kate20>!

– Néha egyszerűen azért vallunk kudarcot, mert arra vagyunk ítélve, nem pedig sikerre.
– Néha pedig a kudarc a siker kezdete.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kerália · Varin
whisperingwithwolves>!

– Szeretni valakit mindig óriási kockázat. Bármikor összetörheti a szívünket, de míg együtt vagyunk, legyőzünk bármilyen nehézséget.

Kate20>!

Ismerj meg mindent, és megismersz mindenkit , ez volt az apja kedvenc tórián közmondása.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margarita
szcsigusz P>!

– A mikroorganizmusoknak is szükségük van pihenésre. – Vállizmai megfeszültek a fekete organikus ruharéteg alatt. – Érzem a kimerültségüket.
– Ez undorító.
– Akkor elfordulnál, kérlek?

whisperingwithwolves>!

– Ez tényleg iszonyú érdekes – legyintettem a fal felé –, csak nem sokat segít rajtunk. Tolvaj vagyok, mint magad is mondtad, nem terapeuta. Nem tudom összekutyulni mások gondolatait, bármennyire jó lenne.

whisperingwithwolves>!

– Hinnem kell abban, hogy változhatunk. Hinnem kell abban, hogy több is lehetek egyszerű küldöncnél, több annál, amit elvárnak tőlem, több a halálnapomnál. Mert te – húzta fel a szemöldökét – elhitetted velem, hogy nem hiábavalóak az álmaim. Hogy törekedhetek az elérésükre, még ha csak rövid ideig is.

sunshinereads P>!

Szeretet vezesse a szíved, akkor minden más is a helyére kerül.

_NaRa_ I>!

– S ha már itt tartunk… – Felemelte a kezem, és csókot lehelt rá. – Sokkal többet kaptam, mint reményt. Sokkal többet, mint valaha álmodtam.
– Ugyan mit? – kérdeztem színlelt komolysággal. – Bekerültél a bűnügyi nyilvántartásba?


Hasonló könyvek címkék alapján

Erin A. Craig: House of Salt and Sorrows – Só és bánat háza
Csóti Lili: Hetedvérig
Mary E. Pearson: Tolvajok esküje
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Jess Rothenberg: The Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…
Estelle Brightmore: 13. napon
Krencz Nóra: A követ
Jacqueline West: Csal minden álom