Ronja, ​a rabló lánya 78 csillagozás

Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

A svéd erdők mélyén, valahol egy sziklavárban élt Mattis, a rablóvezér. Egy viharos éjszakán megszületett a kislánya, Ronja – minden rabló nagy örömére. A kislány felcseperedett, és lassan megismerte a körülötte levő világot. Legjobban az erdőben szeretett barangolni, itt ismerkedett meg az ellenséges rablóvezér – Borka – fiával, Birkkel. A két gyerek elválaszthatatlan jó barát lesz – az apák legnagyobb bánatára. Majd miután egy egész nyarat az erdőben élnek át – úgy döntenek, hogy ők nem követik apjuk „foglalkozását”, másként fognak élni. A szerző a tőle megszokott szeretettel, sok humorral, fordulatos cselekménybe ágyazva írja le a gyerekek kalandjait.

Megjelent A rabló lánya címen is.

Eredeti mű: Astrid Lindgren: Ronja Rövardotter

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789634861126 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ilon Wikland
>!
Móra, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789631197150 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ilon Wikland
>!
Móra, Budapest, 1995
182 oldal · ISBN: 9631173127 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Marton Magda

Enciklopédia 15


Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Trixi
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Még sose olvastam Lindgrentől semmit sem, így most pótoltam eme hiányosságomat. Ronja, a rabló lánya – már a cím is sokat sejtető, vonzó. Ronja igazi belevaló, talpraesett kis csajszi, némi gyermeki durcáskodással és nagyon-nagy szívvel megáldva. Izgi volt a kalandjain részt venni – amikor az erdő különböző lényeivel találkozik, némelyik félelmetes, némelyik vicces, vagy amikor a kezdeti ellenségeskedés után megbarátkozik az ellenség fiával Birk-el. Ronja fiatal kora ellenére mozgalmas életet él, és jó volt rövid ideig a „részese lenni”. Jó pár évvel ezelőtt a könyvből készült filmből láttam vagy 2-3 percet (időszűkében többet nem tudtam), de most határozottan megnézném :D :D

>!
Lahara ISP
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Jó kis mese a két rablóbanda állandó vetélkedéséről, Ronja és Birk barátságáról és a különféle északi mitikus lényekről.

>!
krlany I+SMP
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Minden kedvességével és bájával együtt is úgy érzem, én ehhez a történethez már öreg vagyok, és nem tudom kellőképpen értékelni. Valahol valami elveszett, leginkább a gyermeki ártatlanság a lelkemből.

5 hozzászólás
>!
Szamღca
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon bajos tortenet volt. Meg ezek a szoros szivu rablok sziveben is mennyi szeretet van. :o) Nagyon tetszett ahogy bemutatta a ket gyerek mely baratsagat es kozben izgulhatunk a kalandjaikon. Felnotteknek es gyerekeknek is elvezetes olvasmany.

>!
Kikisell
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nekem a Delfin változat van meg, még így huszonéves fejjel is tetszett, még megőriztem magamban a gyermeket, meg az örök kíváncsiságot, másképp nehéz lenne átvészelni a problémákat. Gördülékeny történet, én élveztem.

>!
Aniyou P
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon tetszett, bár szerintem a kitalált lények nélkül is simán megállta volna a helyét, úgy az ember sokkal jobban bele tudná képzelni magát Ronja helyébe… így sajnos kicsit túlságosan is egyértelmű volt, hogy mese :D Kicsit sötét a könyv hangulata, de nem a baljós, hanem inkább a misztikus értelemben. Nagyon sajátos érzést vált ki az olvasóból, de ettől függetlenül engem magával ragadott.

>!
silex
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Valahogy nagyon erős hangulata van ennek a könyvnek. Kb 1-2 oldal után teljesen benne voltam, lerakni is csak akkor, amikor már tényleg muszáj. Valamint a báj, meg a minden, ami belőle árad…

>!
iulinaer
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Gyermekkorom kedvence. Mèg 40 éves fejjel újraolvasva is tetszett. Szeretném, ha majd egyszer a kislányom is elolvasná.

>!
Bódizs_Boróka
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon tetszett!!!!!!!
Ronja, a híres rablóvezér lánya, naphosszat az erdőben kószál, csatangol. Egy ilyen erdei túrán fut össze Birkel. Hamar kiderül, hogy Birk Ronja apjának ellenségének, Borkának a fia. Eleinte a két gyerek utálja egymást, de hamar rájönnek, hogy a barátság erősebb a gyűlöletnél. Képesek lesznek-e kibírni apjuk gyűlölködését, úgy, hogy közben, egy szót sem szólnak a titkos barátságról?
Olvasd el és megtudod!
A szürketörpék, és farmanók erdejében kószáló Ronja minden olvasót magával hív, egy kirándulásra a képzeletbeli erdőben.

>!
Kerol
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon szerettem ezt a könyvet (is) gyerekkoromban, aztán valahol elsüllyedt a polcok rengetegében és nemrég bukkantam rá újra.
Tetszett, hogy az író beleszőtte a történetbe a skandináv mitikus lényeket is, így az erdőt nem csak a rablók és a bájos őzikék, de a trollok, a vérlidécek és a farmanók is uralják. a farmanók számomra annyira aranyosak voltak (még ha foglyul is ejtették Ronja lábát egy kis időre) és annyira cukin beszélnek. Jókat mosolyogtam rajtuk.
Jó volt olvasni arról a szabad életről ahogy Ronja és Birk felfedezte az erdőt, ahogy ismerték minden zegét-zugát és tisztelték a természetet és az erdő összes lakóját.
Kedves történet két gyerek ártatlanságáról és barátságáról, arról, hogy fittyet hányva a szülők ostoba csatározásaira, vállalják a barátságukat és kiállnak érte. És annyira jó, hogy nem lett szirupos a vége, és nem lett a barátságból kamaszszerelem!


Népszerű idézetek

>!
silex

Apja meghagyta, vigyázzon, nehogy a hegyi folyóba pottyanjon, ezért naphosszat a vízparti síkos sziklákon szökdécselt vidáman, ahol a legharsogóbban zúgott el alatta a víz. Hisz ha az erdőben jár, nem tud vigyázni rá, hogy a folyóba ne zuhanjon! Csak akkor van értelme a vigyázásnak, ha ott történik a nagy zuhogónál, sehol másutt!

17. oldal

2 hozzászólás
>!
negyvenketto

– Úgy szívom be a nyarat, mint a vadméh a mézet. Egy nagy-nagy nyárkaláccsá gyúrom majd össze, hogy legyen min élnem, ha már… ha már nem lesz nyár többé. Tudod, mi minden van benne?
És elmesélte Birknek, mi minden van benne.
– Egy nagy mézeskalács az egész, napfelkeltékből és áfonyától roskadozó bokrokból és a karod szeplőiből és a folyón csillogó esti holdfényből és csillagos égből és az erdő déli hőségéből, amikor a nap a fenyőkre tűz, és csöndes esti esőkből és mókusokból és nyulakból és jávorszarvasokból és a vadlovainkból és az úszásainkból és a lovaglásainkból, mondom, egy nagy, egybesült kalács mindenből, amitől nyár a nyár!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · eső · holdfény · jávorszarvas · kalács · lovaglás · méz · mókus · napfelkelte · nyár · nyúl
>!
negyvenketto

Azon az éjen, mikor Ronja megszületett, csak úgy zengett az ég a hegyek fölött, bizony, olyan viharos éjszaka volt, hogy a Mattis-erdőben lakó manók, törpék és trollok mind-mind barlangjaikba és rejtekeikbe bújtak, csak a szilaj vérlidércek lelték kedvüket az ítéletidőben, és nagy visongva és rikoltozva röpködtek a Mattis-hegyen álló rablóvár körül.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: manó · törpe · troll
2 hozzászólás
>!
Ydna

Farmanók kuncogtak a fák közt, lomha trollok kúsztak a sziklák mögött, szürketörpék rajzottak elő rejtekeikből, és a sziszegésükkel ijesztgettek mindenkit, aki a közelükbe tévedt. A hegyekből vérlidércek szálltak alá…

76. oldal

>!
MortuusEst

De ettől eltekintve a boldog atya mindent hihetetlenül nagyszerűnek talált, amit Ronja csinált, és meg volt győződve róla, hogy leánykájának nincs párja széles e világon.

11. oldal

1 hozzászólás
>!
Ramada

Ronja a keze közé fogta a ló fejét, és mélyen a szemébe nézett.
– Köszönöm, Lia, hogy eddig jó voltál hozzánk! Jövő nyárra új kiscsikód lesz, tudod-e?
És akkor tejed is lesz megint, de azt már a csikódnak adod, nem nekünk.

134-135. oldal

>!
Tome

-Te gyermek, máris a kis kezedben tartod az én rablószívemet – mondta. – Fene érti hogyan, de így igaz!

7. oldal

>!
Ydna

– Majd előjön, ha elég éhes lesz – vont vállat Lovis. De azért őt is aggasztotta a dolog, és a negyedik nap reggelén beállított Skalle-Per hálókamrájába.
– Gyerünk enni, Mattis! – szólt ellentmondást nem tűrő hangon. – Ne makacskodj! Mindenki a nagy asztalnál ül és rád vár!
Mattis végül felkászálódott és jött, komoran és úgy lesoványodva, hogy alig ismertek rá.

91. oldal

>!
Cheril

– Tudod, min jár az eszem? Hogy milyen könnyen tönkre lehet tenni teljesen értelmetlenül mindent.
– Ezután majd óvakodunk az értelmetlen dolgoktól – felelte Birk. – Hanem tudod, hogy nekem min jár az eszem? Azon, hogy te többet érsz száz késnél is!
Ronja ránézett, és elmosolyodott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
Hans Peterson: Pelle a szerencsés fickó
Lucy Strange: A fülemüleerdő titka
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Henning Mankell: Utazás a világ végére
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Ingrid Edelfeldt: Robin és a láthatatlanok
Mårten Sandén: Valaki hőse
Per Olov Enquist: A Három Barlang Hegye
Malin Stehn: Barát a bajban