Ronja, ​a rabló lánya 84 csillagozás

Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

A svéd erdők mélyén, valahol egy sziklavárban élt Mattis, a rablóvezér. Egy viharos éjszakán megszületett a kislánya, Ronja – minden rabló nagy örömére. A kislány felcseperedett, és lassan megismerte a körülötte levő világot. Legjobban az erdőben szeretett barangolni, itt ismerkedett meg az ellenséges rablóvezér – Borka – fiával, Birkkel. A két gyerek elválaszthatatlan jó barát lesz – az apák legnagyobb bánatára. Majd miután egy egész nyarat az erdőben élnek át – úgy döntenek, hogy ők nem követik apjuk „foglalkozását”, másként fognak élni. A szerző a tőle megszokott szeretettel, sok humorral, fordulatos cselekménybe ágyazva írja le a gyerekek kalandjait.

Megjelent A rabló lánya címen is.

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789634861126 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ilon Wikland
>!
Móra, Budapest, 2014
208 oldal · ISBN: 9789631197150 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ilon Wikland
>!
Móra, Budapest, 1995
182 oldal · ISBN: 9631173127 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Marton Magda

1 további kiadás


Enciklopédia 15


Kedvencelte 12

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

purplecloudlady >!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Olyan csodálatos kis történet, beleremeg a szívem. Ronja vad, szabad, lelkes, számomra pont olyan, amilyennek minden gyereknek lennie kéne. Félelemtől és kötelességektől mentesen jön, megy és bátran felfedezi a világát. A rablók imádnivalóak, a maguk szőrös-loncsos rabló valójukban szeretetreméltó banda – hiába nem szokás szimpatizálni a rablókkal. Astrid néni igazán különleges világot varázsol elénk: Mattis zabolátlansága, Lovis bölcsessége és gondoskodása, Ronja és Birk kíváncsisága és az erdő felfedezése által. Nekem tetszettek az erdőben fel-felbukkandó szokatlan lények, és az is, hogy a gyerekek története valahogy „felnőttesen” tárul elénk, semmi bugyuta, szájbarágós stílus. Olvasunk félelemről, halálról, dühről, lemondásról, szeretetről, és ettől lesz olyan igazi és nagyon-nagyon szép. <3

Trixi>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Még sose olvastam Lindgrentől semmit sem, így most pótoltam eme hiányosságomat. Ronja, a rabló lánya – már a cím is sokat sejtető, vonzó. Ronja igazi belevaló, talpraesett kis csajszi, némi gyermeki durcáskodással és nagyon-nagy szívvel megáldva. Izgi volt a kalandjain részt venni – amikor az erdő különböző lényeivel találkozik, némelyik félelmetes, némelyik vicces, vagy amikor a kezdeti ellenségeskedés után megbarátkozik az ellenség fiával Birk-el. Ronja fiatal kora ellenére mozgalmas életet él, és jó volt rövid ideig a „részese lenni”. Jó pár évvel ezelőtt a könyvből készült filmből láttam vagy 2-3 percet (időszűkében többet nem tudtam), de most határozottan megnézném :D :D

Lahara ISP>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Jó kis mese a két rablóbanda állandó vetélkedéséről, Ronja és Birk barátságáról és a különféle északi mitikus lényekről.

krlany IMP>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Minden kedvességével és bájával együtt is úgy érzem, én ehhez a történethez már öreg vagyok, és nem tudom kellőképpen értékelni. Valahol valami elveszett, leginkább a gyermeki ártatlanság a lelkemből.

5 hozzászólás
Szamღca>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon bajos tortenet volt. Meg ezek a szoros szivu rablok sziveben is mennyi szeretet van. :o) Nagyon tetszett ahogy bemutatta a ket gyerek mely baratsagat es kozben izgulhatunk a kalandjaikon. Felnotteknek es gyerekeknek is elvezetes olvasmany.

Kikisell>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nekem a Delfin változat van meg, még így huszonéves fejjel is tetszett, még megőriztem magamban a gyermeket, meg az örök kíváncsiságot, másképp nehéz lenne átvészelni a problémákat. Gördülékeny történet, én élveztem.

Aniyou P>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon tetszett, bár szerintem a kitalált lények nélkül is simán megállta volna a helyét, úgy az ember sokkal jobban bele tudná képzelni magát Ronja helyébe… így sajnos kicsit túlságosan is egyértelmű volt, hogy mese :D Kicsit sötét a könyv hangulata, de nem a baljós, hanem inkább a misztikus értelemben. Nagyon sajátos érzést vált ki az olvasóból, de ettől függetlenül engem magával ragadott.

silex>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Valahogy nagyon erős hangulata van ennek a könyvnek. Kb 1-2 oldal után teljesen benne voltam, lerakni is csak akkor, amikor már tényleg muszáj. Valamint a báj, meg a minden, ami belőle árad…

könyvbujtár>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Számomra kicsit nehezen besorolható, de érdekes, fordulatos könyv volt.
Mese? Fantasy? Romantikus ifjúsági regény? Az utóbbira szavazok, bár Birk és Ronja végig testvérként beszélnek egymásról, és húgomnak, bátyámnak szólítják egymást.
Ám nem csak Undis volt tisztában a dolgok természetével („Tudja azt jól mindenki, mi lesz az ilyesmiből pár év múlva!” – mondta a Farkas-szorítónál), hanem az én második osztályos kislányom is átlátott rajtuk: „Ezek a végére tuti össze fognak házasodni!” – jegyezte meg egyik este.
Azonban a történet szerint Ronja még csak tizenegy éves, házasságról tehát szó sincs, egy csomó más dologról viszont nagyon is: szabadság, kapcsolatok, életöröm, elengedés…
Csupa nehéz téma, még ha ügyefogyott kis manók és száguldó – bár nem épp táltos – paripák felderítik is a történetet.
Végső soron, azt hiszem, többféleképp olvasható könyv, és a jó könyvek éppen ilyenek!

Bódizs_Boróka>!
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya

Nagyon tetszett!!!!!!!
Ronja, a híres rablóvezér lánya, naphosszat az erdőben kószál, csatangol. Egy ilyen erdei túrán fut össze Birkel. Hamar kiderül, hogy Birk Ronja apjának ellenségének, Borkának a fia. Eleinte a két gyerek utálja egymást, de hamar rájönnek, hogy a barátság erősebb a gyűlöletnél. Képesek lesznek-e kibírni apjuk gyűlölködését, úgy, hogy közben, egy szót sem szólnak a titkos barátságról?
Olvasd el és megtudod!
A szürketörpék, és farmanók erdejében kószáló Ronja minden olvasót magával hív, egy kirándulásra a képzeletbeli erdőben.


Népszerű idézetek

silex>!

Apja meghagyta, vigyázzon, nehogy a hegyi folyóba pottyanjon, ezért naphosszat a vízparti síkos sziklákon szökdécselt vidáman, ahol a legharsogóbban zúgott el alatta a víz. Hisz ha az erdőben jár, nem tud vigyázni rá, hogy a folyóba ne zuhanjon! Csak akkor van értelme a vigyázásnak, ha ott történik a nagy zuhogónál, sehol másutt!

17. oldal

2 hozzászólás
negyvenketto P>!

– Úgy szívom be a nyarat, mint a vadméh a mézet. Egy nagy-nagy nyárkaláccsá gyúrom majd össze, hogy legyen min élnem, ha már… ha már nem lesz nyár többé. Tudod, mi minden van benne?
És elmesélte Birknek, mi minden van benne.
– Egy nagy mézeskalács az egész, napfelkeltékből és áfonyától roskadozó bokrokból és a karod szeplőiből és a folyón csillogó esti holdfényből és csillagos égből és az erdő déli hőségéből, amikor a nap a fenyőkre tűz, és csöndes esti esőkből és mókusokból és nyulakból és jávorszarvasokból és a vadlovainkból és az úszásainkból és a lovaglásainkból, mondom, egy nagy, egybesült kalács mindenből, amitől nyár a nyár!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · eső · holdfény · jávorszarvas · kalács · lovaglás · méz · mókus · napfelkelte · nyár · nyúl
negyvenketto P>!

Azon az éjen, mikor Ronja megszületett, csak úgy zengett az ég a hegyek fölött, bizony, olyan viharos éjszaka volt, hogy a Mattis-erdőben lakó manók, törpék és trollok mind-mind barlangjaikba és rejtekeikbe bújtak, csak a szilaj vérlidércek lelték kedvüket az ítéletidőben, és nagy visongva és rikoltozva röpködtek a Mattis-hegyen álló rablóvár körül.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: manó · törpe · troll
2 hozzászólás
Ydna>!

Farmanók kuncogtak a fák közt, lomha trollok kúsztak a sziklák mögött, szürketörpék rajzottak elő rejtekeikből, és a sziszegésükkel ijesztgettek mindenkit, aki a közelükbe tévedt. A hegyekből vérlidércek szálltak alá…

76. oldal

MortuusEst>!

De ettől eltekintve a boldog atya mindent hihetetlenül nagyszerűnek talált, amit Ronja csinált, és meg volt győződve róla, hogy leánykájának nincs párja széles e világon.

11. oldal

1 hozzászólás
Tome>!

-Te gyermek, máris a kis kezedben tartod az én rablószívemet – mondta. – Fene érti hogyan, de így igaz!

7. oldal

Ramada>!

Ronja a keze közé fogta a ló fejét, és mélyen a szemébe nézett.
– Köszönöm, Lia, hogy eddig jó voltál hozzánk! Jövő nyárra új kiscsikód lesz, tudod-e?
És akkor tejed is lesz megint, de azt már a csikódnak adod, nem nekünk.

134-135. oldal

purplecloudlady >!

Üldögéltek a tűznél, a nap feljebb kúszott az égen, alattuk zúgott a folyó, és körülöttük az erdő ébredezett. A fák koronája halkan ingott a reggeli szélben, kakukkok sóltak, egy közeli fán harkály kopácsolt, és a túlparton egy rénszarvascsalád jelent meg az erdő szélén. És ahogy ott ültek, úgy érezték, hogy minden az övék, a folyó, az erdő és minden eleven élet benne.

Ydna>!

– Majd előjön, ha elég éhes lesz – vont vállat Lovis. De azért őt is aggasztotta a dolog, és a negyedik nap reggelén beállított Skalle-Per hálókamrájába.
– Gyerünk enni, Mattis! – szólt ellentmondást nem tűrő hangon. – Ne makacskodj! Mindenki a nagy asztalnál ül és rád vár!
Mattis végül felkászálódott és jött, komoran és úgy lesoványodva, hogy alig ismertek rá.

91. oldal

Cheril>!

– Tudod, min jár az eszem? Hogy milyen könnyen tönkre lehet tenni teljesen értelmetlenül mindent.
– Ezután majd óvakodunk az értelmetlen dolgoktól – felelte Birk. – Hanem tudod, hogy nekem min jár az eszem? Azon, hogy te többet érsz száz késnél is!
Ronja ránézett, és elmosolyodott.


Hasonló könyvek címkék alapján

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Michael Ende: Momo
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Stephen King: A sárkány szeme
Stephen King: A mágus
Stephen King: A szem
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Neil Gaiman: Coraline
Bálint Ágnes: Szeleburdi család