Juharfalvi ​Emil (Juharfalvi Emil 1.) 78 csillagozás

Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Emil, aki egy dél-svédországi tanyán cseperedik fel, jól ismert figurája a gyermekirodalomnak. Ő az örök rosszcsont, aki ha moccan is, már rögtön valami galiba támad körülötte. Márpedig a magafajta fiúk ritkán ülnek meg egyhelyben. Minden érdekli őket, mindent ki akarnak próbálni, nem ismerik a lehetetlent. Dehogyis rosszak ők, kis szívük tele van szeretettel családjuk és környezetük iránt. De hát a környező világ nehezen viseli az egyre újabb és egyre vaskosabb meglepetéseket. Az még csak hagyján, hogy a mohó Emil feje beleszorul a levesestálba, és doktorhoz kell menni, hogy leoperálja róla, meg hogy lenyeli a spórolt pénzt, meg hogy kishúgát felvonja a zászlórúd tetejére, és hogy kis híján tönkreteszi szülei nagyszabású vendégségét. Hanem amikor titkon lóra kap, és egyedül elkocog szülei után a mozgalmas népünnepélyre, akkor már bizony valódi kalandok sora kezdődik. Ám rettenthetetlen kis barátunkat nem kell félteni, mert egyetlen fapuskával elfogja a régóta körözött rablót!

Eredeti cím: Emil i Lönneberga

Eredeti megjelenés éve: 1963

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2017
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157083 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Björn Berg
>!
Móra, Budapest, 2013
68 oldal · ISBN: 9789631197006 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Björn Berg
>!
Móra, Budapest, 2013
84 oldal · ISBN: 9789631194012 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Björn Berg

4 további kiadás


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Anó P>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Tulajdonképpen Marci unokámnak vettem, de – biztos, ami biztos – elolvastam magam is. Kedves, vidám történetek ezek egy egykori kék szemű, gyapjas hajú, égedelem kisfiúról mai kisfiúknak. A rajzok is nagyon kedvesek.

3 hozzászólás
anni_olvas>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Sikerült végigröhögnünk a kisfiammal. Annyira rosszcsont ez az Emil, hogy az már fantasztikus!

Lahara IP>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Annyira jó hangulata van a könyvnek, hogy én is vágyom, hogy a Macskaháj-tanyán éljek!
Itt van Emil, aki nem rossz, de mégis ezernyi csintalanságot csinál, aztán a bájos kis Ida, akinek Emil mindig kitalál valami szórakozást.

PuPilla>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Pippi kisfiúknak :)
Abban az időszakomban olvastam, amikor nagyon nagy büszkeséggel töltött el, ha minél hamarabb olvastam el egy-egy könyvet. Ezt pl egy nap alatt, azt hittem ezzel kb, valami rekordokat döntögetek… :) gyerekkor, habos gyerekkor… :)

Szabóné_Erdős_Gyöngyi >!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Nemrég egy értékelésben azt írtam, hogy a Durrel fiúk akkori szabadsága ma elképzelhetetlenül és felfoghatatlanul hatalmas. Nos Juharfalvi Emil szabadsága még az övékénél is nagyobb. Vagy talán nem is szabadság az a szememben, ahogyan ez az öt éves legény szabadjára engedetten, bármilyen ötletét menten megvalósíthatja. Egy öt éves, aki segít a kishúgának széjjelnézni a magasból azzal, hogy (az apától látott módot továbbfejlesztve) felhúzza a zászló helyére a ruhája övénél fogva a kislányt. Bocs ez számomra rémítő, ahogyan az anya reakciója is, amikor a csodás virágos levesestálat a piszkavassal távolítja a gyermeke fejéről. A történet olvasmányos, fordulatos, talán vicces is, de nem nekem való.

Bogas P>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Emil nem rosszaságból rosszalkodik, hanem, mert mohó és kíváncsi és élénk… szóval nagyon életrevaló. Viszont tanul a hibáiból és vigyáz, hogy mindig új csibészségeket kövessen el. Szóval nagyon kreatív is. És szereti Alfrédot meg némi csipkelődéstől eltekintve Idát és bizonyára Linát is, na meg persze a mamát és a papát, csak néha kicsit borzolja az idegeiket a szófogadatlanságával. Na és, a papa pedig zsugori kicsit. Mindenkinek vannak rossz tulajdonságai. Márpedig Emil rossz tulajdonságai nagyon szórakoztatóak és szeretetreméltóak. A logikája pedig egyszerűen kivédhetetlen.

berlin>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Egyszerűen érthető, bájos történet. Főleg a fiamnak tetszett, aki igazolva érezte a könyv által a saját csínytevéseit is.

raczlilian>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Első olvasmányaim közé tartozik ez az aranyos kis történet egy rosszcsont fiúcskáról, aki állandóan bajba keveredik (olykor szándékosan, máskor pedig véletlenül). Emlékszem, hogy amikor befejeztem, teljesen le voltam döbbenve, hogy egy nap volt az egész…! Nos, igen, ha fel lehet róni ennek a könyvnek bármiféle hibát, az az, hogy nagyon rövid, így hát akik még kicsit visszahúzódóak és előítéletesek a 8-900 oldalas könyvszörnyetegekkel szemben, azoknak könnyű szívvel, őszintén ajánlom. A remek humorral előadott, megmosolyogtató gyerekcsínyeknek köszönhetően a rengeteg felszabadult nevetés és vidámság garantált. :)

Radics_Végh_Ivett>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Emil belopta ,magát a szívembe, igazi kis gézengúz. A szíve a helyén van, de minden csínyt elkövet amit csak lehet. Akit egyszer megszeret azét bármit megtesz.

Cs_N_Kinga>!
Astrid Lindgren: Juharfalvi Emil

Nagyon jó volt ez a kis történet. Olvastam már korábban Juharfalvi Emilt, de eddig ez tetszett a legjobban. Humoros, kedves történetek egy igazi huncut kis gyerekről. Csak ajánlani tudom, fel is nevettem párszor felnőtt fejjel, ahogy magam elé képzeltem a helyzeteket. :))


Népszerű idézetek

Bogas P>!

Tudta ugyanis, hogy nemsokára szabadon engedik, mert sosem szokták hosszú időre bezárni az asztalosfészerbe.
– Csak amíg alaposan meggondolod, mit csináltál – szokta mondani apja –, hogy még egyszer ne jusson eszedbe ilyesmi.
Emilre nem is lehetett panasz e tekintetben, hiszen ugyanazt a csibészséget sose követte el még egyszer, inkább folyton újakat eszelt ki.

Június 10.

Bogas P>!

Jullát odairányította a kerítéskapuhoz, hogy valahogy fel tudjon evickélni a hátára. Amilyen életrevaló gyerek volt, ezt is megoldotta.
– Most pedig rajta! – kiáltotta. – Haja-haja hali-hó! Marcsa nénitől majd elbúcsúzun, ha már visszajöttünk.

Július 8.

Bogas P>!

– Sokba fog ez kerülni – sóhajtott apa. – De ha már vendégség, akkor legyen igazi. Hanem a húsgombócokat egy hajszálnyival kisebbre is csinálhatnád.
– Épp akkorára csinálom, ahogy dukál! – vágta oda anya. – Épp akkorára, éppolyan kerekre és éppolyan barnára!
És úgy is csinálta. Készített azonfelül sült oldalast és borjúszeletet, heringsalátát és pácolt heringet meg almás lepényt, aztán főtt angolnát, mindenféle mártást és pudingot, azonkívül két óriási túrótortát, s végül egy különlegesen finom kolbászt, amelynek hírére messze földről, még Szélesrétről és Cserkéről is eljöttek az emberek, hogy megízlelhessék.

Június 10.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Juharfalvi Emil sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ossian Elgström: Karin és a varázsló
Selma Lagerlöf – Ilse Binting: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Amikor én kislány voltam
Tove Jansson: A láthatatlan lurkó
Ulf Löfgren: A jó boszorkány
Garajszki Margit: Bartók
Christine L'Heureux: Mint apa
Fanny Joly: Segítség! Dolit írunk!
Garajszki Margit: Bartók és a fából faragott királyfi
A tengerből kikelt leány