Az apró tengerparti városkában van egy csinos kis ház, a Villekulla-villa, itt lakik a kilencéves, szeplős, copfos, vörös hajú, huncut és eleven kislány, Harisnyás Pippi. Egyenesen belovagol a villába, kedvenc majmával, Nilson úrral a vállán. Ezzel aztán egy csapásra felbolygatja a csendes kisvárost. Édesapja hajóskapitány, a négerek királya egy déltengeri szigeten…
Harisnyás Pippi hajóra száll (Harisnyás Pippi 2.) 93 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1946

Harisnyás Pippi · Annika · Tomi

Sose olvastam még Pippiről, de ez egy aranyos kis sztori. Fura, bohókás, bizonyos tekintetben nem igazán iskolapélda a kislány, de ugyanakkor jószívű, segítőkész, önzetlen. Így jó is, hogy vannak olyan tulajdonságai, amelyek ezt ellensúlyozzák (illetlen, iskolakerülő stb.), hiszen így nem egy ömlengésig jó kislányt látunk magunk előtt, hanem egy olyat, akinek példáján keresztül a gyerekek megtanulhatják, mi az, ami jó benne és mi az, amin javítani kellene. A gyerekek szerintem élvezik ezt a sztorit, tele van állattal, színnel, forgataggal, eseménnyel, finomságokkal, változatossággal, csupa olyan móka, ami egy gyerkőcöt tágra nyílt szemekre és szájtátásra késztet. Én gyerekként biztos örültem volna, ha ebből felolvastak volna nekem egy-egy fejezetet esténként :-D

Az első részt még egészen jópofának tartottam, de ez a második kissé erőltetettre sikerült. Pippi semmit sem változott, és kicsit sajnálom, hogy ilyen szempontból semmilyen jellemfejlődés nem történt. Maga a történet elég rövid leforgású, csak pár hetet ölel fel. Pippi fontos döntést hoz meg a kötet végén, ami előrevetíti a harmadik rész kalandjait is. Fiatalabbak biztosan jobban élveznék, de én ebből már kinőttem, azt hiszem. :)

A Harisnyás Pippi gyerekkorom kedvenc könyve, így kíváncsi voltam a folytatásra is, így felnőttfejjel. Sok hasonlóságot mutatott az első résszel, de még most is tetszik. :)

Az első kötetnél sem éreztem a felhőtlen gondtalanságot, s sajnos most sem. Lehet szülői szemmel nézem, s ez okozza azt, hogy nem tudom felhőtlenül élvezni a kötetet.
Hogy lehet, hogy egyedül él Pippi, nincsen egyetlen élő hozzátartozója, aki megtanítaná hogy, hogyan kell Igazán Finom Hölggyé válni? Már az is elég lenne, ha a házban rendet teremtene, s Pippit is megismertetné a valós élettel. Szíve óriási, s képzelőereje még nagyobb, de mégsem válik kedvenc szereplőmmé.
Számomra túl hetvenkedő, s csak a maga feje után megy.
A cím eléggé félre vezető. Azt hittem, hogy a kalandok jó része a hajón történik, de hát nem így alakult …
Meglepődtem, hogy előkerült az apa is, s ez fölött is seperc alatt napirendre tértek, nem volt nagy sírás-rívás, a miértek … S aztán a végén is jó rendesen meglepődtem, hogy Pippi újra mehet a feje után, de aranypénzeket most is bőven kap. Valahogy ebben nem találom a nevelő célzatot. Mint ahogy Pippi jellemében sem vettem észre a korábbi részhez képest valamiféle fejlődést. Érdekesebb lett volna számomra, ha ilyen irányba is látok változást.
De lehet az a gond ezzel, hogy nem gyerekkoromban olvastam ezt a könyvet.

A becsapós cím ellenére is nagyon tetszett a könyv. Pippi nagyon jószívű, segítőkész kislány, aki ugyan nem buta, csak a saját szabályai szerint él. Örültem, hogy spoiler
Pippi kalandjai folytatódnak, néha a városban és bizony már más helyeken is. A fordítással is elégedett vagyok, valamint tetszett a kirándulós és a búcsúestes rész is. Habár kissé lelombozott, hogy Pippi nem igazán szállt hajóra, de ettől még nem volt rossz kötet.

Olyan habkönnyű, pozitív, kedves könyv. Itt minden lehetséges, minden megvalósul.
Gyermeki vágyakat szerkesztette egybe az írónő. Megnyugtató, elgondolkodtató. A végetlen fantázia útján utazhatnak a gyerekek olvasás közben.
Nem csak gyerekeknek ajánlom, felnőtteknek is. Elsősorban esti olvasmánynak, mert utána nyugodt álom várható.::)
A három és fél csillag azt jelenti,hogy számomra ennyi, hiszen régen voltam gyerek.
Másképp hat rám.

A nevem Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra