Harisnyás ​Pippi (Harisnyás Pippi 1.) 198 csillagozás

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Harisnyás ​Pippi mára fogalommá vált a gyerekirodalomban. Nem találkoztam még olyan gyerekkel, aki ne olvasta volna hatalmas lelkesedéssel a szeplős, copfos, hatalmas cipőt és felemás harisnyát hordó Pippi kalandjait. Ez persze nem is csoda: a világ legerősebb kislánya bármit megtehet, ami eszébe jut, és állandóan tele van ötletekkel. Egyedül él egy zegzugos, mesébe illő villában, a verandán lovat, a babaágyban élő kismajmot és az ágy alatt egy koffer aranypénzt tart.
Pippi mellett igazán nem lehet unatkozni vagy szomorkodni! Ha kedve tartja, száz palacsintát süt a barátainak, vagy felvásárolja a játékbolt teljes kínálatát a városi gyerekek örömére, de bármikor hajlandó fellépni a cirkuszban vagy móresre tanítani a betörőket. Azt hiszem, a szíve mélyén minden gyerek arra vágyik, hogy olyan lehessen, mint Harisnyás Pippi, vagy ha ez nem lehetséges, legalább legyen egy ugyanilyen barátja!

Berg Judit

Berg Judit, az Év Gyermekkönyve-díjat elnyert, Rumini című… (tovább)

Eredeti mű: Astrid Lindgren: Pippi Långstrump

Eredeti megjelenés éve: 1945

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197938
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2011
134 oldal · ISBN: 9789636294625 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ingrid Vang Nyman
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2010
134 oldal · ISBN: 9789636294625 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ingrid Vang Nyman

6 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Harisnyás Pippi · Annika · Tomi


Kedvencelte 18

Most olvassa 11

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Mackólány P
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Igen, annak idején, amikor gyerekkoromban először és sokadszor olvastam, akkor én is szerettem volna így élni. Mindig azt csinálni, amit én akarok, de azért este hazamehessek a szüleimhez.
Ma már annyira nem vágyom arra a csudanagy szabadságra.
Persze a könyv aranyos, néhol ugyan már túl kacifántos, de csak azért, mert már felnőttem.

>!
Briza
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Ha gyerek volnék, én is Harisnyás Pippi szeretnék lenni csak hogy ne kelljen iskolába mennem. Azt tehessem amit akarok, még véletlenül se szóljon bele senki. A szeleburdi lódítás ugyan nem a kenyerem, azt meghagyom másnak.
Gyerekkoromban volt egy barátnőm, aki ugyanígy szeretett lódítani. Neki pl. megvolt otthon a Falra mászó fogkefe és a Vak asszony visszanéz is diafilmen. Lovat tartottak, ő is szeplősödött, csupán a vörös haj nem stimmelt.

3 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Nem tudom, ez hogy maradhatott ki gyerekkoromban, eddig csak különböző filmfeldolgozásokat láttam (nem mindegyik tetszett), de az olvasást legalább annyira élveztem, mint a gyerekeim, akik hallgatták. Neki is álltunk a következő résznek.

>!
Sister
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippi kimaradt a gyerekkoromból, így épp ideje volt pótolni. Ez a bolondos, szeleburdi, vagány lány, mindenki jó pajtása, aki játszi könnyedséggel emelget állatokat, kis majommal sétál, a szorzást is morzsásnak hívja, és hírből sem ismeri se a cirkuszt, se az iskolát, nem véletlenül vált minden gyerek álmává. De a nagy szabadság sem mindig csupa móka és kacagás, időnként szüksége van az ember lányának igaz barátokra.
Kedves és szellemes történet egy hihetetlen fantáziával megáldott kislányról. :)

>!
Habók P
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Gyerekkoromból kimaradt, kár, akkor nagyon élveztem volna Pippi lódításait, kalandjait, a „szabad” életét, a majmot, a lovat, de így felnőtten sajnos már egy kicsit idegesít.

2 hozzászólás
>!
Aurore
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Pippi, Pippi, Pippi… Talán előbb kellett volna találkoznunk, hogy teljes értékeden tudjalak kezelni. Vagy most tudlak csak értékelni igazán? Fene tudja. Mert most látom azt, hogy nemcsak bolondos vagy és felvidítod az embert, hanem a szíved jósága is 120%-os, hogy nem csak a karod erős, hanem a lelkednek is semmi meg se kottyan, s hogy úgy tudsz gondoskodni azokról, akiket szeretsz, mint senki más. Az már fix, hogy ha lakatlan szigetre vetődnék, azt szeretném, ha pénteken Harisnyás Pippivel találkoznék, mert abban a percben akár abba is hagyhatom az aggódást. Még akkor is, ha éppenséggel nincsen nála egy szem bagó se.

>!
Móra, Budapest, 1972
192 oldal · Fordította: Árkos Antal · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
vorosmacska P
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippinek nem kell egy kis bolondságért a szomszédba mennie!
Gyermekkoromban én is álmodoztam egy olyan helyről, mint a
Villekulla-villa, ahol azt csinálhatok, amit akarok, és senki nem szól
bele. Egy ilyen helyen él Pippi felnőttek nélkül szabadon, szertelenül és
még iskolába se kell járnia. Két társa van: a majmocskája, Nilsson úr és a lova, akinek nem tudjuk a nevét, de azt igen, hogy a teraszon lakik.
A könyv nagyon, friss, közvetlen és könnyen olvasható, ami a mai gyerekeknél elvárás (legalábbis az enyémnél). Igazan jól szórakoztunk, még akkor is, ha Pippinek volt egy-két furcsasága mint pl tésztanyújtás a padlón. De ezektöl eltekintve nagyon is szerethetö kislany, aki rettentö erejét a gyengék megvédésére hasznalja, vagy siman megtréfalja a Villekulla-villa betöröit.
Nemcsak ez a kötet, hanem a másik két Pippi kötet is a kedvencünk lett!

>!
H_Andi
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Már gyerekkoromban is, amikor megláttam a könyv nyomán készült sorozatot, benne pedig a Pippit játszó ellenszenves kislányt, esélyt sem adva a történetnek, kapcsoltam el a TV-t. Sajnos, bármennyire szerettem volna, a könyv sem nyerte el a tetszésemet. Valahogy egy kis Lewis Caroll, Alice utóérzetem támadt, miszerint, akkor ez most mi is akar lenni. :o De persze, azért itt volt történet. Nálam az utolsó két fejezett vitte a pálmát, azok nagyon tetszettek, azoknál még tanulság is volt, kár, hogy nem ilyen hangulata volt az egész történetnek. Kifejezetten idegesített például, hogy Pippi ennyire nem tud viselkedni. Jó, jó értem én, a miértjét, de a gyerekemnek nem biztos, hogy felolvasnám esti meseként. Szóval nekem nem jött át, a szabadszellemű kislány története. :(

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2002
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636271739 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ingrid Vang Nyman
>!
Farkas_Szonja
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

A Villekulla-villa lakója, Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra nem mindennapi kislány, édesanyja angyal, apja meg négerkirály, fordítottan alszik, nem tudja, mennyi az öt meg hét, de még a morzsáshoz sem ért, ráadásul hazudik, mint a vízfolyás, mégsem afféle közönséges gyerek. Bátor és erős, önzetlen és barátságos, aki minden helyzetben feltalálja magát. Ha például unatkozik, akkor magára zárja a fásládát és azt játsza, hogy szardínia egy szardíniásdobozban. Én bármikor szívesen lennék a barátja. Már csak azért is, mert a szülinapján kapnék születésnapi ajándékot én is.

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2005
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636281300 · Fordította: Tótfalusi István · Illusztrálta: Ingrid Vang Nyman
>!
Véda MP
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippi egy vidám figura. Megkacagtat.:) És különben is, a svédek legbájosabb anarchistáját csak szeretni lehet. Pippi, aki egyedül él egy színes házban, apa-anya nélkül, a lovával és a majmával, barátokkal a szomszédból, mindenféle, normák, modellek és szabályok nélkül. És annyi, de annyi elképesztő kaland történik vele, hogy a 9 éves éned hangosan felnevetve pár oldallal később mindig megkér, hogy olvasd el azt a részt újra, meg újra…Például azt, mikor a jól öltözött Pippi a hölgyekkel kávézik..micsoda remek kis gúnyrajz a felnőttek fontoskodásáról!:) Pippit olvasva egyszerűen azt kívánod, bárcsak megint gyerek lehetnél, vagy legalább egy időre elveszíthetnéd a felnőttkorral járó kötelezettségeidet! Lányos anyáknak kötelező!:)


Népszerű idézetek

>!
petibácsi

– Jó, jó, de úgy értem, anyukád vagy apukád nem lakik itt?
– Egyáltalán nem – vigyorgott Pippi.
– Akkor ki mondja meg neked, mikor kell lefeküdni este, meg ilyesmi?
– Én mondom meg magamnak – felelte Pippi – Először egészen szelíden mondom, és ha nem fogadok szót, akkor már erélyesebben mondom, és ha még az sem segít, akkor jön a haddelhadd, értitek?

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Annika · Harisnyás Pippi
>!
Rysonne

– Hogy tanulj!
– Mit?
– Csupa hasznos dolgokat! Például algebrát…
– Az a zebraizé engem nem érdekel, nekem lovam van!

4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harisnyás Pippi
>!
Aurore

     – Hát akkor elküldjük a palackot.
     Tomi papírt és ceruzát vett elő.
     – Mit írjak? – kérdezte.
     – Diktálom! – rendelkezett Pippi. – „Mentsetek meg bennünket! Már három napja senyvedünk, és egy szem bagónk sincs!”

150. oldal - 15. fejezet: A palackposta (Móra, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: Annika · Harisnyás Pippi · Tomi
4 hozzászólás
>!
Aurore P

… hátha szegények a mexikói nevetőgörcsöt is megkapták a bárányhimlő mellé!

156. oldal - 16. fejezet: Szomorúság vidámsággal körítve (Móra, 1972)

5 hozzászólás
>!
lilladudas

– Egészen egyedül laksz itt?
– Hát nem egészen – felelte Pippi. – Itt lakik Nilsson úr meg a ló is.
– Jó, jó, de úgy értem, anyukád vagy apukád nem lakik itt?
– Egyáltalán nem – vigyorgott Pippi.
– Akkor ki mondja meg neked, mikor kell lefeküdni este, meg ilyesmit?
– Én mondom meg magamnak – felelte Pippi. – Először egészen szelíden mondom, és ha nem fogadok szót, akkor már erélyesebben mondom, és ha még az sem segít, akkor jön a haddelhadd, értitek?

>!
Aurore P

    Tomi és Annika levelet találtak a postaszekrényben.
    S szólt a levél ekképpen:

     "Kedvezs Dhomi és Anika,
hollnap vagyis holnapp gyertek Pipihez szülinapra. Kezdette délután négkor. Öltözék detszés zerint. Üdvözöl beneteket Pipppi."

    Fura egy levél, gondolta Tomi is, Annika is. De azért megértették, mi van benne.

84. oldal - 9. fejezet: Születésnap (Móra, 1972)

>!
Rysonne

…nincs gyorsabb hírszolgálat, mint a gyerektelefon!

110. oldal - 10. fejezet: A bevásárlás (Móra, 1972)

>!
Aurore 

…S újra kezdte:

     Heten a halott ládáján, johohó…

     – Nagyon tetszik nekem, Pippi, ahogy énekled! Legszívesebben menten felcsapnék tengerésznek, annyira meghat. Különösen az, hogy „johohó”…

144. oldal - 14. fejezet: Így születnek a Robinsonok (Móra, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: Harisnyás Pippi
>!
Aurore P

Iskolások egyenek tintahalat… Még mindig jobb a radírhalnál!

147. oldal - 15. fejezet: A palackposta (Móra, 1972)

>!
psn

Amikor még együtt hajóztunk az apámmal, ő mindig emlegette, hogy de jó lenne, ha legalább három karja lenne, mert akkor dolgozni is tudna, meg az én kezem is tudná fogni, és mindig marad egy karja hozzá, hogy szükség esetén elfenekeljen!

108. oldal - 10. fejezet: A bevásárlás (Móra, 1972)

Kapcsolódó szócikkek: Harisnyás Pippi

A sorozat következő kötete

Harisnyás Pippi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ingrid Edelfeldt: Robin és a láthatatlanok
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A kísértet
Henning Mankell: Utazás a világ végére
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
Mårten Sandén: Valaki hőse
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Jack London: A vadon szava
Robert Louis Stevenson: Emberrablók
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé