Britta ​kiönti szívét 39 csillagozás

Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

„Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha mindenekelőtt bemutatkozom. Britta Hagström a nevem, tizenöt éves vagyok. Kisváros leányiskolájának hetedik osztályába járok. Biztosan szeretnéd tudni, milyen is vagyok…. Őszintén szólva, meglehetősen hétköznapi külsőm van; a szemem hétköznapian kék, a hajam hétköznapian világosszőke, az orrom hétköznapian fitos.” A „hétköznapi” svéd kislánnyal és családjával persze – a mulatságos levelek tanúsága szerint – néha nem is oly hétköznapi dolgok történnek! Britta szemével láttatva a kisváros hétköznapisága eleven, érdekes, eseménydús kalandok sorozatává válik, s az érzékeny szemű és szívű kamasz kislány életében felbukkan a szerelem is….

Eredeti cím: Britt-Mari lättar sitt hjärta

Eredeti megjelenés éve: 1944

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szív könyvek

>!
Móra, Budapest, 1992
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631168441 · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 1962
140 oldal · keménytáblás · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Réber László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Nagyon bájos ez a regény. Imádtam Brittát, ezt a talpraesett, bátor, melegszívű kislányt, meg a családját is. Nagyon tetszett az összetartás, a hagyományok, a humor az életükben. Igazi békebeli világ, de mégis máig friss, üde történet. Kár, hogy ilyen rövid, még jó sokáig el bírtam volna olvasgatni.

>!
Sister
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Britta Hagström, ez a szeleburdi, 15 éves kislány szó szerint kiönti a szívét. Megosztja velünk lelkének minden kis rezdülését, legyen szó fiúkról, ruhákról, vagy a számtan dolgozatról, és közben, szép csendben, a háttérben kirajzolódik az átlagos svéd emberek élete. Megismerjük Britta családját, emellett beavat a karácsonyi hagyományaikba, leírja, hogyan is ünnepelik a Luca napot, és úgy egyáltalán milyen volt akkoriban iskolába járni, barátkozni, egy kisvárosban megélni a mindennapokat.

Sziporkázó humora, kedves élménybeszámolói bárkit jó kedvre derítenek – igazi békebeli, hangulatos lányregény! :)

>!
Boritek70 P
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Nagy örömömre szolgált, hogy megismerkedhettem a svéd Anne Shirley-vel (kombinálva a magyar szeleburdi családdal). A tizenöt éves Britta Hagström pont olyan ártatlan álmodozó jellem, mint Anne. A meleg családi háttér, az otthonról hozott reális és tiszta életszemlélet, és a „nálunk mindig történik valami” érzés tökéletesen szerethetővé tette számomra ezt a kislányt. Külön fűszerezte a történetet a svéd szokások leírása, skandinávia- és hygge (vagy lagom?) rajongóknak kötelező! :)
Sajnálom, hogy csak most találtam rá, tizenévesen is imádtam volna!!

>!
Sicc
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Istenem, de jól esett! Ilyen pozitív, élettel teli, bájos (ugye, @borga?:) könyvecskét olvasni felszabadító érzés. Rövidke, és mégis annyi minden van benne! Olyan jó értékeket közvetít, és sajnos annyira kevesen élnek manapság ezek szerint… Családi összetartás, szeretet, bölcsesség és persze ezzel párhuzamosan megjelenik a szertelenség, a vita, az engedetlenség, mégsem az utóbbiak felé billen a mérleg. Tud valamit ez a Lindgren néni!:)
Ja, és aki a Nyakigláb Apót szereti, annak kötelező!:)

1 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Harmadik olvasásom az írónőtől, ez tetszett eddig a legjobban. Tulajdonképpen egy naplóregény, melyből megismerjük Britta elbeszéléséből a Hagström családot. Nagyon pozitív életszemléletű, vidám kis társaság, jó humorral megáldva. Nagyon kedveltem Brittát, olyan karakán kiscsaj :) Az öccse is hatalmas figura, jó volt olvasni hogy cinkelik örökké egymást a testvérek. Ott van már ebben a korban is a szerelem kérdése. Irulva-pirulva vallják be vagy csak utalnak rá, ki is a „kiválasztott” személy. Kellemes szórakozást nyújt, olvasnék még Kajsának szóló levéltitkokat :)

>!
Oláh_Zita P
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Régi történet, tele szeretettel, életbölcsességgel és tartással.

>!
Lahara ISP
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Jó kis könyv ez, Rukkoláról szereztem. Eredetileg vissza akartam tenni, de ez erősen meggondolandó. Viszont roppant jól szórakoztam a fordító félrefordításain, amikor Britta sorolja, milyen könyveket szeretett kiskorában. Például az „Anna története a Grünkullán”. Sose hallottam ilyen könyvről, biztos valami svéd helyi mese. Hát nem. Ez, kérem szépen az Anne otthonra talál. A fordító nem tudhatta, hogy a Grünkulla valójában Green Gables. Baki.
Ez pont az a típusú könyv, amit kedvelek. Megy is a polcra a többi hasonló közé.

3 hozzászólás
>!
worsi ASP
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Britta ugyanazokat a könyveket szereti, mint én, mikor annyi idős voltam, mint ő. Egy különbség van csak: a róla szóló könyv. :-)

4 hozzászólás
>!
Aurore 
Astrid Lindgren: Britta kiönti szívét

Őszintén? Nem volt ez sem hús se hal. Komolyan, jobbra számítottam: Lindgren, Réber-rajzok, régóta vágytam rá, alig lehet megszerezni… Erre tessék: teljesen átlagos kislányregény, „egynek jó volt” alapon. Gyerekkoromban lehet, hogy jobban kedveltem volna, de valószínűleg X idővel az olvasása után el is felejtem, és ez így van jól. Aki szerette a Nyakigláb Apót, annak kötelező, nagyon hasonló a stílusa és a hangulata. Elfért volna a pöttyös könyvek között, fogalmam sincs, miért nem adták ki abban a sorozatban.

>!
Móra, Budapest, 1962
140 oldal · keménytáblás · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Réber László
10 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sicc

Remélem, hogy te éppen úgy szereted a könyveket, mint én. Én ugyanis nemcsak olvasni szeretem a könyveket, hanem kézbe fogni, megtapintani s tudni, hogy az enyém.

43. oldal, Október 19. (Móra, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Sicc

És ha valaha férjhez megyek, csak olyan férfit választok, aki a két alapvető követelménynek megfelel, vagyis: szereti a könyveket, és szereti a gyerekeket.

44. oldal, Október 19. (Móra, 1992.)

>!
mdmselle IP

Nem furcsa, hogy az ember tudja a születésnapját, de nem ismeri a napot, amelyen meg fog halni? Hiszen az ember minden évben átéli azt a napot, amely egykoron ott áll majd a sírkövén. Azt hiszem, az embernek valami különöset kellene éreznie ezen a napon, valamiféle furcsa csendet s búbánatot, amelyet csak a visszavonhatatlan dolgok kelthetnek a szívünkben.

SNÄTTRINGE, SZILVESZTER ESTÉJÉN

>!
worsi ASP

(…) ismersz engem: a könyv a legjobb csalétek, ha horogra akarnak kapni. Ha egyszer valami okból annyira megvadulnék, hogy senki se merne közelíteni hozzám, akkor elég lesz, ha egy könyvet dugnak az orrom alá, és máris úgy meghunyászkodom, hogy a kiskölykök körülugrándozhatnak.

65. oldal (November 28.)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
>!
Sicc

Gondold csak el, ha össze tudnád gyűjteni az első tavaszi májvirág, a ropogósra sült, meleg búzakenyér és a frissen fürdetett Monika nyakának illatát meg a karácsonyi fenyőillatot, és az egészet összekevernéd a tűz pattogásával csendes őszi estén, amikor eső veri az ablakot, Anyu könnyű simogatásával az arcodon, amikor bánatos vagy, Beethoven Menüettjével és Schubert Ave Mariájával, a tenger énekével, a csillagok fényével, a folyók halk mormolásával, Apu gyengéd csipkelődéseivel, amikor esténként együtt ülünk; szóval, ha vennél egy csipetnyit mindabból, ami a világon gyönyörű, szép és boldogító, nem gondolod, hogy olyan keveréket lehetne összeállítani, amelyet a kórházakban bódítószerként használhatnának?

142-143. oldal, Április 17. (Móra,1992.)

>!
Sicc

Lehet, hogy az én életem nem több, mint a legkisebb buborék az idő háborgó óceánján, de akkor is végtelenül fontos, hogy boldog és hű és becsületes legyek, hogy dolgozzam, és szeressem az életet.

143. oldal, Április 17. (Móra, 1992.)

>!
Sicc

Mariann egész csinos ajándékokat kapott. Anyja és a gyárigazgató papa látható módon minden lehetőt megtett a leányzó tizenötödik születésnapjának méltó megünneplésére.
Hallgasd csak meg, mit kapott: egy kis utazótáskát disznóbőrből, két pizsamát a legkitűnőbb mosóselyemből, egy vörös manikűrdobozt, egy igazán bájos ezüst karkötőt, huszonöt korona készpénzt és három selyemharisnyát. Könyvet egyetlenegyet sem. Nekem legalább öt születésnapot kell megérnem ahhoz, hogy összeszedjek annyi mindent, amit Mariann egy születésnapra kapott. De ha csak egyetlenegy születésnapomon nem kapnék könyvet, komolyan megrendülne a világ rendjébe vetett hitem.

70-71. oldal, December 4. (Móra, 1992.)

2 hozzászólás
>!
Néda

Anyu mindig azt mondja, hogy az élet olyan, mint a kalácstészta. Minden ember megkapja a maga adag tésztáját, aztán azt formálhat belőle, amit akar. Mindig tőlünk függ, mi lesz a tésztából: gyönyörű, sima, foszlós kalács vagy összeesett, keletlen vakarék, amelynek a széle odaégett. És az ember csak egyetlen tésztát kap. Aki először odaégeti, nehezen csinálhat belőle valami újat. Sok fiatal nem érti, mennyire fontos, hogy a tésztát már az elején helyesen formálják. Anyu így mondja, ő szeret hasonlatokban beszélni. Máskor meg úgy beszél, hogy mindent kereken kimond, és így tanít:
– Akármit csinálsz Britta, soha ne legyél felületes. Elég sok olyan ostoba kislány van, aki azt hiszi, hogy mindent félvállról lehet venni, még a komoly dolgokat is, mert csak az a lényeg, hogy szórakozzunk. De tévednek, akik így gondolkoznak.

29. oldal, Szeptember 28. (Móra, 1962)

>!
worsi ASP

Soha nem érzem magam olyan jól, mint amikor egy kicsit beteg vagyok.

40. oldal (Október 19.)

>!
Sozora

Szép asszony a szeptember, érzi, hogy kezd már öregedni, ezért összeszedi minden erejét, hogy megmutassa: még mindig sugárzóan szép, bár szépsége más természetű, mint a fiatal lányoké – a májusé, júniusé –, amely elbűvöli a világot.

19-20. oldal/ Szeptember 20.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Edith Klatt: Rénszarvasok pásztora
Kéri Katalin: Decemberi csillagok
Arthur Ransome: Téli szünidő
Fekete István: Téli berek
Palotai Boris: Julika és az ötödik osztály
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Holly Webb: Cica a hóban
Ulrike Rylance: A karácsonyfarablás
Rosie Banks: Hópihe lányok