Az ​ifjú mesterdetektív (Kalle 1-2.) 101 csillagozás

Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Három pajtás él egy távoli svéd kisvárosban. Egyikük lány. A két fiú természetesen fülig szerelmes belé, de azért elválaszthatatlan jó barátok. Mindhárman nyurgák, talpraesettek, s az eszük vág, akár a borotva, de rendkívüli tulajdonsággal csak egyikük rendelkezik. Mert az igaz, hogy Eva-Lotta szeplői ellenére is bűbájos és vonzó kislány, verekedni pedig úgy tud, akár a legvásottabb kamasz. Az is igaz, hogy Anders született vezéregyéniség, pompás főnöke csapatuknak, a Fehér Rózsának. De mégis, ki az, aki a legkevésbé szembeszökő jeleket följegyezve és csoportosítva kinyomozza egy ékszerrablás és egy gyilkosság rejtélyét? Hogy ki ő? Bizony nem más, mint Kalle Blomkvist, ennek a két kisregénynek a hőse, aki vérfagyasztóan izgalmas kalandok rengetegén át végül is minden titokra fényt derít.

Eredeti megjelenés éve: 1946

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Delfin könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1985
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631139859 · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Hegedüs István
>!
Móra, Budapest, 1971
280 oldal · puhatáblás · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Hegedüs István

Enciklopédia 3


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

eme P>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Régóta készülök skandináv krimit olvasni. Nem, nem tévedtem el, csak gondoltam, először megismerkedem Kalle Blomkvist mesterdetektívvel, majd jöhetnek a nagyok. Bár az igazság az, hogy Kalle is nagy a maga módján. Be is léptettem kedvenc nyomozóim elitcsoportjába. Milyen megfigyelőkészség, odaadás, magabiztosság! Még a Rózsák háborújának kellős közepén sem lanyhul a figyelme, nem hagy ki egyetlen gyanúsnak tűnő mozzanatot sem. Aranyos kölyök. Eva-Lotta és Anders úgyszintén. Igazi játszani tudó, talpraesett, okos, leleményes, fantáziadús gyerekek. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mai gyerekek nem ilyenek. Mert ilyenek (még), csak picit másként, olyan 21. századiasan. Én pedig nosztalgikus alkat vagyok. Talán ezért is kedveltem meg annyira ezt a kis csapatot, meg azt a humoros, kedves elbeszélői hangot, amely annyira szerethetővé teszi kalandjaikat.
Summa summárum: cselekmény, karakterábrázolás, stílus tekintetében egyaránt mestermunka ez a mesterdetektív-történet.

11 hozzászólás
regulat>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Baj ez bizony. Mert hogy értékeljek valamit úgy, hogy tudom, hogy más lesz belőle?
Itten (sic!) van ez a Kalle gyerek, akiről egy (na jó jelen kötetben kettő) nagyon pofás ifjúsági regény rittyentett Lindgren asszony, de mint tudjuk, aki Harisnyás Pippi szülőanyja, az azért nem keveset tud a gyerekekről.
Igaz, második nekifutásra olvastam csak el… egyszer valahogy nem a megfelelő hangulatban került a kezembe… és úgy tíz oldal után a sarokban landolt. [Na ennyire relatív egy értékelés…]
Most meg jókor jó helyen. „Akár így is történhetett” típusú kamaszregény. Kaland, játék, képzelet, rejtély, bandázás (már jó értelemben)… és persze nyári szünet (mi más?), és szerethető gyerekek.

Így csinálná Sherlock Holmes (ebből csak a filmsorozathoz volt szerencsénk), vagy a Vakáció a halott utcában… vagy…
és itt hervad le az arcomról a mosoly, mert azzal, hogy ennek a remek ifjúsági könyvnek 5 csillagot adok, azzal megerősítem, hogy ez lenne a moly.hu 17. legjobb krimije… és én ezt nagyon nem szeretném, de öt csillagosnak öt csillagos, és akárhogy nézem krimi…

>!
Móra, Budapest, 1985
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631139859 · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Hegedüs István
2 hozzászólás
Szédültnapraforgó P>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Könnyed ifjúsági kalandregény, a Fehér és Piros rózsákról, mindkét csapat 3 főből áll és örökké egymással versengenek.
A Fehér rózsáknál Kalle a nagy mesterdetektív :)
„Detektív lesz, semmi más! Apu választhat! Sherlock Holmes, Asbjörn Krag, Hercule Poirot, Lord Peter Wimsey, Kalle Blomkvist! Ízlelgette a szót. És ő, Kalle Blomkvist, ő lesz valamennyi között a legkiválóbb.”

Bár a rendőrségen Björn felügyelő nem díjazza túlságosan, hogy a gyerekek magánnyomozást folytatnak, a végén mégiscsak az ő segítségükkel bukkannak a 2 gazember nyomára.

Szelén>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Mennyire sajnálom, hogy ezt a könyvet nem kb 10-12 évesen olvastam el! Így is tetszett, volt egy kedves bája, és egyáltalán nem érződött a regényen, hogy igazából a szüleim gyerekkorában íródott.
Roppant bájos volt, szórakoztató, Kalle nagyon okos és ügyes mesterdetektív volt, és méltó társai voltak a nyomozásban :)

2 hozzászólás
holdpillango>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Az iskolai könyvtárban, ahol dolgozom, átalakítom a polcokat, és a folyamatos pakolás eredményeként számomra új kötetek bukkannak fel. Mint például ez is. Az írónő neve ismerős volt, de sose olvastam Kalle Blomkvistről. Ja, de, mégis, egyből beugrott A tetovált lány, amely visszautal erre az ifjúsági regényre.
Nagyon bírtam a Fehér Rózsákat, a barátságos Rózsák háborúját, Kalle nyomozását, trükkjeit. Vidám, könnyed és izgalmas történet, drágakövekkel, adóslevelekkel és gyilkosokkal fűszerezve. Igazi nyári olvasmány kalandvágyó ifjaknak. :)

AeS P>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Sokáig nem is akartam elhinni, hogy Kalle mester kalandjait ugyanaz írta, mint aki a Harisnyás Pippit (de utálom szegényt… mármint Pippit), annyira szupertökéletes ez a könyv, egyszerűen minden benne van, nagyon ifjúsági, de később is élvezhető, és ezt be fogom bizonyítani, amikor legközelebb hazamegyek és újraolvasom.
Nagyon fontos még, hogy ebből a könyvből tanultam meg az uzsora szó jelentését, amivel később tanulmányaim során gyakran találkoztam, de valahányszor azt hallom, hogy X faluban az uzsorás, mindig a hajlott hátú, ősz, szakállas öregember meg Kalle Blomkvist jutnak eszembe, elég nehéz így vizsgázni, csak mondom.

1 hozzászólás
dokijano >!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Kellemes, szórakoztató olvasmány. Pontosabban: két kisregény, ugyanazokkal a főszereplőkkel, és két egymást követő nyári szünidőben játszódnak.
Először Erich Kästner: Emil és a detektívek-je ugrott be a témáról, de attól lényegesen eltér. Legalábbis abban, hogy itt egy kis faluban játszódik a cselekmény, ahol persze mindenki mindenkit ismer, tehát nincs különösebben nehéz dolga a főszereplő ifjú detektív-jelöltnek, hogy észrevegye a gyanús jeleket. Pechjére igazi életveszélyes helyzetekbe keveredik, de végül is a barátai és a falu egyetlen rendőre segítségével sikerül a gonoszokat a rács mögé juttatnia.

gesztenye11>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Nagyon kellemes, olvasmányos, szórakoztató ifjúsági regény (illetve regények, mert két történetről van szó ebben a csendes svéd kisvárosban). A Fehér Rózsák és a Piros Rózsák folyamatos, de vér nélküli háborúját időnként megszakítja egy-egy bűntény, amit az ifjú mesterdetektív, Kalle Blomkvist természetesen kinyomoz, hosszas fejtörések, újságolvasás, ujjlenyomat keresés, gumiabroncs lenyomat minta vétel, egyszóval a normál rendőri/nyomozói munkában is alkalmazott módszerek segítségével. Hogy honnan ismerős a név? Természetesen az egyik legjobb skandináv krimiből, „A tetovált lány”-ból, hiszen ott Salander társa, az újságíró Blomkvist pontosan ennek az ifjúsági regénynek a főhőséről kapta a becenevét (amit egyébként nagyon utál).

Arturo>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Bár a krimi nem az én műfajom, ifjúsági krimit szívesen veszek kézbe. Talán mert nem annyira véres? Meglehet. Ez a kötet két kisregényt tartalmaz. Főhősei kamaszok, akik egyike, Kalle, híres detektívnek képzeli magát. Valljuk be, van is érzéke a nyomozáshoz. Az első történetben Kalle ékszertolvajokat, a másodikban egy gyilkost üldöz barátaival, a Fehér Rózsa nevű csapat tagjaival. Nyomozás közben ráadásul ádáz küzdelmet folytatnak a rivális bandával, a Piros Rózsákkal. Mindkét fronton sok-sok leleményre és csavaros észjárásra van szükségük, és bizony nem egyszer kerülnek veszélyes helyzetbe.
Bár a könyv 1946-ban íródott, a hangulatán nyoma sincs a háborúnak. Hja kérem, úgy könnyű, hogy a svédek kimaradtak mindkét világháborúból, csak a vasércüket adták el a hadviselő feleknek…

>!
Móra, Budapest, 1985
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631139859 · Fordította: Lontay László · Illusztrálta: Hegedüs István
dryka I>!
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív

Meglepődtem benne néhány lépésen, nem túl erős-e egy ifjúsági regénybe, de nem volt vérfagyasztóan tálalva, és szerintem ez lazított rajta annyit, hogy így rendben legyen. És hát melyikünk ne álmodozott volna gyerekként arról, hogy nyomozó lesz és bűntényeket old meg? Én biztosan. :) Akkoriban pedig, akárcsak a főszereplő, Kalle, bele sem gondolunk, a valóságban mennyire komoly ez; akkor még csak izgalmas. Nagyon szépen megmutatja a könyv ezeket az álomvilág-valóság különbségeket, illetve azokat a momentumokat, amire gyerekként (vagy akár felnőttként) nem is gondolnánk, ezzel pedig alapot ad arra, hogy eltűnődjünk rajtuk, ugyanakkor mégsem szágbarágósan teszi ezt.


Népszerű idézetek

holdpillango>!

Nahát, Anders, ő aztán semmit nem tud. Ott ül a cipészműhelyben, és A kincses szigetetet olvassa. Kora reggel óta senki be nem tette hozzá a lábát, ami szerencsés is, hisz Anders most éppen a Dél-tenger egyik szigetén van gonosz kalózok gyűrűjében, és mit sem érdekli a cipőtalpalás.

185. oldal, 8. fejezet (Móra, 1985)

holdpillango>!

– Björk bácsi – szólalt meg hirtelen Kalle –, mit csinál az ember, ha valakiről azt hiszi, hogy gazember?
– Szájon veri – felelte vidáman Björk rendőr őrmester.

61. oldal, 7. fejezet (Móra, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: bűnöző · rendőr
poggi IP>!

A nagyítóüvegen keresztül a vörös foltra meredt. Aztán átigazította a pipát a szája másik szögletébe, és felsóhajtott. Persze, hogy vér. Mi más buggyanhat elő, amikor az ember megvágja a hüvelykujját? Nyilván ez a folt lehetett a döntő bizonyíték arra, hogy Sir Henry megölte a feleségét, talán a leggyalázatosabb gyilkossággal, amelynek felderítése detektívnek valaha is osztályrészül jutott. Csakhogy sajnos – nem ez történt! Ceruzahegyezés közben félrecsúszott a kés, ez a szomorú igazság. És erről bizony mit sem tehet Sir Henry. Annál kevésbé, mivel Sir Henry, az a marha, nem is létezik.

a harmadik mondattól

2 hozzászólás
Szédültnapraforgó P>!

Kalle eldugta a pipát. Nem mintha izgatná, hogy Anders tiltott dohányzáson kapja rajta. Csupán azért, mert a pipában nincs dohány. De a detektívnek legyen pipája, amikor problémákon rágódik. Még akkor is, ha pillanatnyilag kifogyott a dohány.

8. oldal

altagi P>!

Írjuk fel a nevünket és a dátumot! Olyan muris lenne. Talán többször is eljövünk ide, amikor igazán, de igazán öregek leszünk. Huszonöt évesek, vagy ilyesmi. Hát nem lesz muris, ha megtaláljuk itt a nevünket?

eme P>!

Jonte a városnak abban a részében lakik, amelyet Alvilágnak neveznek. A városnak nem éppen a legfinomabb rétege talál otthont ezekben az apró vityillókban. De Jonte nem is akar a társadalom krémjéhez tartozni. És teljesen megelégedett a család düledező házikójával, amelyben a földszinten egy szoba és konyha van, az emeleten meg egy kis padlásszoba. Ez utóbbi csak nyáron lakható. Télen túlságosan hideg. De hát most július van, és a padlásszobában akkora a forróság, mint Velence ólomkamráiban, következésképpen nagyon alkalmas hely kínvallatásra. Jonte a padlásszoba kizárólagos ura. Itt alszik egy egyszerű tábori ágyon, itt van a cukorládából házilag összeeszkábált polc, amelyen detektívmagazinjait, bélyeggyűjteményét és élete egyéb értékeit őrzi. És egyetlen király sem lehetne elégedettebb palotájával, mint Jonte a kis kamrával, ahol megreked a forró levegő, és legyek zümmögnek a plafonon.

Kapcsolódó szócikkek: velencei ólomkamrák

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Helena Silence: Enigma
Irene Adler: A fekete dáma
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Fazekas László: Kapukulcs a kő alatt
Kristina Ohlsson: A kastély titka
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Szabó Tünde: Rácsok