A ​Labancz Anna gyilkosság 25 csillagozás

Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​huszonhárom éves, elbűvölően szép Labancz Annát 1970. április 19-én hajnalban ölték meg. A magyar kriminalisztika történetében rendhagyó a gyilkosság, mert képtelen körülmények között, egy nővérszállás földszinti ablakában történt. A tettre készülőt a gyilkosság előtti órákban és rögtön azt követően többen látták. Alakjáról, sajátos mozgásáról, furcsa futásáról, fejformájáról, hajszínéről, arcának karakteréről, ruházatáról meglehetősen pontos és sokban megegyező leírást adtak – mégsem került rendőrkézre.Labancz Anna halála a honi kriminalisztika egyik legendás ügyévé vált, megoldása azóta sincs, noha a rejtélyt nyomozók generációi próbálták megfejteni, némelyek szinte már mániákusan. A városban azóta is pletykák terjengnek a szörnyű eseményről, biztosat azonban ma sem tud senki. A rendőrség ugyan 1990-ben megnevezte a gyanúsítottat, bizonyíték viszont nem volt.

A szerző 1990-ben minisztériumi engedélyeket beszerezve megkezdte a teljes nyomozati anyag tanulmányozását. A… (tovább)

>!
Aspy Stúdió, Budapest, 2006
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638708603

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

fülcimpa>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Gondban vagyok. Mintha akkoriban csakis Anna lett volna csodálatosan szép teremtés, senki más nyomába sem lépett.
Ez persze nem így van. Ha korabeli fotókat nézegetünk, láthatjuk, hogy szinte egyen kinézetű csajok éltek akkor, mini szoknya és ruha, vékony, csinos test, a hajkorona viselése is többnyire hasonló.
Labancz Anna a divatdiktátor. Labancz Anna a szépségkirálynő. L. A. az a nő, akit mindenki irigyelve rühell, aztán meg kedvel.
Nagyon kiélezett történet ez, az orvosok és a felsorakoztatott tömeges létszámú ferfiak sok más leánykát is meg akartak kapni, így volt ez mindig és mindörökkön, ergo ma is.
A mesélő úgy ír, hogy nehezen enged, de a történet fűzését bugyuta párbeszédekkel és visszatérően unalmas leíró részekkel vegyítette.
Nem létezik, hogy a tett után a tucat ápolónő annyira amatőr legyen, hogy nem hívják a zsarukat, a mentőket, a szeretett és mélyen tisztelt főorvosokat, és nem hiszem el, hogy a rendőrség ennyire bötén álljon ehhez a brutális gyilkossághoz.
Örök titok marad a tettes kiléte, mindenesetre fájó szívvel gondolok a krónikás meghurcolására, aki próbálta, de nem sikerült neki, hogy rávilágítson az események kimenetelének tisztázására.

Áfonya74>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Nagyon vegyes érzéseim voltak a könyv olvasásakor.
Bár a könyv Annáról szólt, engem mégis folyamatosan zavart, hogy Anna szinte istennői státuszba volt felemelve. Anna a csodálatos, Anna a gyönyörű, Anna a legjobb, Anna a legcsinosabb, Anna a leglegleg…
Anna ezt tudta is magáról. Számomra minden cselekedetéből az jött le, hogy ő tökéletesen tisztában van ezzel, és bár saját magát is becsapva, de eszerint élt.
A vég is ez miatt érte utol. Vajon ha kicsit szerényebb, ha nem a szépsége számít, elkerülhette volna ezt a szörnyű halált?
Nagyon merész húzás az írótól, hogy többször megnevezi a vélt gyilkost. Azt az embert, akit végül nem tartóztattak le, nem zártak börtönbe.
Egyedül csak Anna tudhatta, ki volt az, aki kioltotta életét. Aki egy tőrrel fájdalmasan rövidre zárt egy életutat. A gyilkos kiléte sírba szállt Annával együtt.
Nem mindig jó bolygatni a múltat…

KNW I>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Nehezen jutok szóhoz. Azt nem tudom eldönteni, hogy ez az Anna ennyire szerencsétlen, önmagában bizonytalan, mégis öntelt kis liba volt-e, mint ahogy a szerző ábrázolja, vagy AGy egy hímsoviniszta disznó, akinek ezen szövegek megírásától állt fel.
Rettenetesen fáj az is, hogy ez az ember, aki a könyvet jegyzi, nem tud írni. A rövid tőmondatok, a folytonos ismételgetés, a töméntelen hiba (pl. mennyasszony, öt órai, de negyednyolcas) az agyamra ment, a halálos párbeszédek, ahol mind a két beszélő egyazon bekezdésben felelgetett egymásnak, sortörés nélkül…
És miért kellett pontosan elmondani, (szerinte) ki a gyilkos? Egyrészt már az illető első felbukkanásakor, első említésekor egyértelmű, mert AGy olyan elítélően beszél róla, aztán AGy magát a gyilkosságot is leírja, nem hagyja az olvasónak, hogy találgasson.
A szerző írja, hogy nem dokumentumregényt írt, hanem regényt, de engem végig zavart, hogy gondolatokat és véleményeket is ad a hőseinek, ja, mert ő olyan sokat kutatott a szereplők után, hogy már ezt is tudja…
Amiért a nullánál több csillagot kap a dolog, az a mondanivaló – nevezetesen hogy ha valóban igaz, hogy Anna így viselkedett a fiúkkal, akkor valóban nem csoda, ha így végezte, és a lányoknak sokkal jobban oda kell figyelniük, kivel állnak szóba, mennyire biztonságos helyekre mennek, hogyan vigyáznak magukra, mert bármikor jöhet egy beteg, mániás férfi vagy nő, aki kipécézi őket.

dpart>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Kölcsönbe kaptam ezt a könyvet, azzal az ajánlással, hogy szép lány volt Anna kívül és belül is, és valóban érdekes, értékes életet tár elénk a könyv.
Valóban. Elgondolkoztató, hogy valóban így történt-e. És Asperján György azóta is támadások kereszttüzében van miatta.
Tetszik a kor ábrázolása. Bele tudom élni magam, mert nem áll távol tőlem.
Tetszik Labancz Anna személyisége, tisztasága, szépsége, ahogyan ábrázolja az író.
Egy valami nem tetszik benne. Az, ami miatt felfigyeltek rá. Ami miatt ez a könyv is íródott.
Inkább élne még, és ne ismernénk érzés volt a végén bennem.

viviis>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Hihetetlenül vegyes érzéseim vannak. Az elején -ha lehet ilyet mondani- még nagyon is lelkesem álltam hozzá a könyvnek, hiszen ez az eset, bár jóval a születésem előtt, de szülővárosomban történt. Érdekes volt, ahogy Miskolc egy-egy ikonikus helyszíne megelevenedett a szemem előtt olvasás közben. Hogy Anna valóban egy ilyen ellentmondásos személyiség lett volna..nehéz megmondani. Rettenetesen irritált a folytonos huzavonája a férfiakkal; az istenítése.."mert még egy ilyen szuper bomba csaj, mint Labancz Anna anno nem volt." Egy történetnek nem volt rossz, viszont nemhogy újra sem olvasnám, de ajánlani se ajánlanám.

monkati>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Nagyon „elvitt” a könyv. Mintha szemtanú lettem volna. Nem hiába perelt, a ma is élő, szerző által megnevezett „gyilkos”.

Natasha>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

A többi dokumentumregényhez képest (ld. http://bit.ly/kXrv1C) nem az ügy folyományára helyezi a hangsúlyt, hanem az áldozat életére – akit legszívesebben egyszer megöleltem, másszor pofán csaptam volna.
Bővebben: http://bit.ly/leFN10

ratkays>!
Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

Több szempontból sem tetszett. Az az érzésem, hogy a szerzőnek volt egy prekoncepciója a történtekről és a tények egy részét megpróbálta ehhez igazítani.
Néhány részletet csak Anna tudhatott, a szerző mégis mindenki által ismert tényként ír róluk. A valóságban egyáltalán nem biztos, hogy megtörténtek, csak feltételezésekről van szó.
A vélt gyilkos megnevezése eléggé visszás és etikátlan. A felvonultatott bizonyítékok nem meggyőzőek, sokszor egymásnak ellentmondanak. A könyvben felvonultatott bizonyítékok alapján nem lehetne kimondani a „vádlott” bűnösségét". A szerző által gyilkosnak tartott férfit bíróság nem ítélte el.


Népszerű idézetek

gumicukor>!

A csók szent. A csók majdnem több mint a szeretkezés.

70. oldal

gumicukor>!

A szerelemben az a szép, hogy mindenki annyit ad, amennyi, s közben tudja, hogy amit ad, megfizethetetlen, ezért nincs, nem is lehet ára.

109. oldal

gumicukor>!

Azt szerette volna, hogy a lelkét ölelve szeressék a testét.

68. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Ignác: Magyar titkok
Karen Rose: Számolj tízig
Karen Rose: Vigyázz rám
Leslie Z. Hooper: A forradás
Nora Roberts: Szent bűnök
Александра Маринина: Стечение обстоятельств
Karen Rose: Halj meg értem
Татьяна Устинова: Развод и девичья фамилия
Julie Garwood: Árnyéktánc
Александра Маринина: Чужая маска