Ami ​utánad maradt 66 csillagozás

Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

A zene ​hozta össze Autumnt, Shayt és Logant. A halál akarja őket szétválasztani.
Autumn mindig is tisztában volt önmagával. Tehetséges művészpalánta, lojális barát. Shay két dologban definiálta személyiségét: az ikertestvérével, Sashával való kapcsolatában és a zene iránti rajongásban. Logan pedig sosem félt szerelmes dalt írni, ha a szerelmi élete éppen nem alakult túl fényesen.
De amikor mindannyiuk életében bekövetkezik a tragédia, a zene valahogy egyikük számára sem jelent vigaszt. Logan képtelen lekattanni a halott barátja vlogcsatornájáról. Shay úgy érzi, nem tud új tartalmat szolgáltatni zenei blogjára. Autumn pedig olyan üzeneteket ír, amelyekre már sohasem kaphat választ.
Mindannyian azon tűnődnek, mi lett volna, ha ez nem történik meg. De mivel megtörtént, arra a kérdésre kell választ találniuk, hogyan tovább…

ASHLEY WOODFOLK a Rutgers Universityn végzett bölcsészként, Brooklynban él. Jelenleg gyermek- és ifjúsági… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2018
300 oldal · ISBN: 9789634067078 · Fordította: Benedek Leila
>!
GABO, Budapest, 2018
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066668 · Fordította: Benedek Leila

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Logan · Autumn · Shay Malone


Kedvencelte 10

Most olvassa 5

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

A teljes értékelés elérhető a blogomon
http://niitaabell.blogspot.com/2018/08/ashley-woodfolk-…

"Ami utánad maradt, fájdalmas.
Ami utánad maradt, szilánkos.
Ami utánad maradt, elveszett.
Ami utánad maradt, nélküled értelmetlen.
Ami ezután belőlünk lesz, más, mintha itt lennél.
Egy pillanat alatt megváltozhat a jövőképünk. Egy pillanat alatt romba dőlhet az életünk. Egy pillanat is elég ahhoz, hogy elveszítsük önmagunkat. S hosszú folyamat, hogy újra lélegezni tudjunk.
Ashley Woodfolk központi témája a halál és a gyász. A maga valóságában ír a fájdalomról, az elveszettségről, s arról az űrről, ami bennünk keletkezik, mikor egy számunkra fontos személy örökre elmegy. Csodálatos alkotás, de nem könnyű olvasni. Könnyed stílusban írt, mégis sokszor érzi úgy az olvasó, hogy szünetet kell tartania. A gombóc a torkában végig ott marad. Tartottam magam. Teljes empátiával fordultam a szereplőkhöz. Sokszor érintettem meg olvasás közben a borítót, simítottam végig rajta, hátha a karaktereket is ezáltal elérhetem, és egy kicsit vigasztalhatom. Régen eltemetett, rosszul kezelt érzéseket hozott fel bennem. S a legvégén, mikor halványan elkezd derengeni a fény, akkor csordultak ki az első könnycseppek a szememből. Egyszerre voltam boldog és szomorú. Erős és megtört. Az Ami utánad maradt mély érzelmeket hozott ki belőlem. Gyógyír volt sajgó lelkemnek.
Mélységesen erős történet a halálról, a gyászról és a feldolgozásról, melyet minden tizenhét éves fiatallal elolvastatnék. Egy olyan könyvről beszélünk, melyben a felszín alatt rengeteg dolog kavarog. Kötelező olvasmányként is el tudnám képzelni.
Az első véleményem a könyvről a következő volt:

„Az égen található összes csillag sem lenne elég, hogy igazán értékelni tudjam. ”

Ez az érzés nem változott. Sokkal többet adott, mint amire számítottam, amit elvártam. Olyan közel került hozzám, amennyire könyv ritkán szokott. Nem csak egyszerűen kedvenc lett. A polcomon, a szívemben, az életemben is kiemelt helyet kap. Mert megérdemli.
Ha készen állsz rá, akkor engedd, hogy Ashley Woodfolk összetörjön, darabokra szedjen, majd megmutassa, hogyan építsd újra magad. Ami utánad maradt meg fog változtatni. Higgy nekem!"

5 hozzászólás
Málnika>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

”Azt mondják, hogy azok a holtak, akiknek befejezetlen ügyük volt a világon, szellemekké válnak. A lelkek ittragadnak, amíg be nem végzik a feladatukat. De arról nem szól a fáma, mi van azokkal, akik élnek, és holtakkal van befejezetlen ügyük. A létezés mely síkjába kerülnek, és hogyan találnak újra békére?”

Az Ami utánad maradt egy borzasztóan lehangoló könyv a gyászmunkáról, a letargia az első oldalaktól kezdve magával sodor és nem ereszt. A három fiatalt ugyanis nemcsak a zene köti össze, hanem a gyász is, Shay ikertestvérét, Logan első szerelmét, Autumn pedig legjobb barátnőjét vesztette el. Halálukkal nagyon nehezen birkóznak meg, a depresszió magával sodorja őket, önmagukat okolják, és nem tudják, hogyan folytassák tovább az életüket. Ezt a kegyetlenül nehéz, megdermedt, bűntudattal teli élethelyzetet fájdalmasan kiválóan ragadja meg Ashley Woodfolk első könyvében. A viszonylag rövid regényben megjelenik még az örökbefogadás, a homoszexualitás, a drogozás, az alkoholizmus és a felnőtté válás problematikája is, bár ezek mind fontos kérdések, mégis kicsit túltelítetté teszik az amúgy sem egyszerű olvasmányt. A regény feléig sajnos elég nehéz volt azonosítanom a szereplőket és azok kapcsolati hálóit, a három főszereplő pedig csak a legvégén kapcsolódik össze.

Témája ellenére nem egy sírós könyv, ugyanakkor mégis hihetetlen módon megrendítő és emberi. Érzelmes, magával ragadó kezdés az elsőkönyves szerzőtől, kíváncsian várom a többi könyvét.

Réka0128 P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

„Ebben a szobában mindenkinek hasonlóképpen hiányzik egy darab a szívéből, a maga elviselhetetlen, megmagyarázhatatlan módján.”

Erre a könyvre @Niitaa által figyeltem fel és mivel neki nagyon tetszett, ezért gondoltam teszek vele egy próbát, mert elég hasonló az ízlésünk. Őszintén szólva egy kicsit tartottam tőle, mert nem igazán szoktam már ifjúsági regényeket olvasni. Az első pár fejezet után még mindig kétségeim voltak, majd egyszer csak azt vettem észre, hogy le se bírom tenni a könyvet. Ez egy fájdalmas, mély érzelmekkel teli történet a gyászról, amit három fiatal szemszögén keresztül élhetünk meg. Nem egy könnyű olvasmány a témája miatt, de a végén mégis mosolyogva tettem le.
Mindhárom szereplőt nagyon sajnáltam a vesztesége miatt, de legjobban Shay gyásza érintett meg. Autumn, Logan és Shay életében nem csak a gyász a közös pont, hanem a zene is. Nagyon tetszett, ahogy az írónő összefűzte a szálaikat a történet végére.
Ezt a könyvet nem csak a gyönyörű borítója, hanem a benne rejlő történet miatt is örülök, hogy a polcomon tudhatom. :)

4 hozzászólás
SzRéka P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Felülmúlta az összes várakozásomat, és csak ajánlani tudom. :))
Csodás könyv. Nehéz témát dolgoz fel három szereplő szemszögén keresztül, akik mindannyian igen fiatalon tapasztalják meg egy számukra fontos személy elvesztését. Shay állt hozzám a legközelebb, mert neki az ikertestvére nélkül kell tovább élnie – és mivel én is iker vagyok, fájt elképzelni, milyen lenne a világ ikertelenként. Logant és Autumnot szintén a szívembe zártam. Előbbinek leginkább a szerelmi élete bolydult fel, utóbbi pedig a legjobb barátját gyászolja, szóval nem vitás: ugyanarról a témáról három különböző helyzetben olvasni egyértelműen megterhelő volt. Közben mégis megjelentek a boldog pillanatok, kezdve a zenével, ami talán a legfontosabb szerepet játszotta a történetben. Az írónő gyönyörűen építette köré a könyvet, annyira, hogy már szerettem volna én is meghallgatni az UL dalait Logan hangjával, Dante dobolásával és Rohan gitározásával.
Remélem ez a könyv sokáig velem marad. És remélem másnak is ilyen élményt fog okozni. Engem teljesen letaglózott, magával ragadott és a hatása alá vont. ♥

ggizi P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Olvastam már hasonló könyveket a gyász feldolgozásáról és a továbblépési próbálkozásokról, mégsem érződött sablonosnak. Nagyon szépen volt megírva és erősen átjött az a mély veszteség, amit a fiatalok megéltek. Három szemszög, három féle kapcsolat és három különböző haláleset feldolgozását követhettük nyomon. Érdekes mód Autumn szálában Dante gyásza jobban megérintett, mint a lányé, de leginkább Shay vesztesége volt számomra a leginkább megrázó.

BarbyMalik0112 P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Az Ami utánad maradt egy szívszorító, valóságos történet a gyászról, fájdalomról és arról, hogyan dolgozza fel mindezt három tinédzser fiatal. Mély mondanivalója tanító jellegű, mégsem erőlteti az olvasóra, hagyja, hogy ő a sorok között fedezze fel a számára hasznos elemeket.

Már az elején a szívembe zártam a történetet. Megsiratott, formált és megérintette a lelkem.

Mindenkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg Autumn, Shay és Logan történetével.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/10/ashley-woo…

LittleStar>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Az első 50 oldal után majdnem felreraktam. Komolyan elgondolkodtam, hogy na ebből ennyi elég volt, de közben ott volt az a kis mosztoszkalo kíváncsiság bennem, hogy hogyan kapcsolódnak össze a dolgok, mi lesz ebből az egészből, amit akkor éppen egy teljes kaoszkent láttam. És a végére egy zseniális, érzésekkel teli történetet kaptam. Volt, ahol bizony majdnem elsirtam magam, mert annyira mélyen jöttek át a gondolatok, az érzések, amit a könyvben szereplő gyerekek (mert hát csak azok, nem?! – > vagy fiatal felnőttek esetleg) megeltek. Én magam sem tudom, hogy lennék ezt képes felnőttként feldolgozni. Imádtam. A végére csak az eleje miatt nem érzem jogosnak az 5 csillagot, de a 4,5* nagyon nagyon megcincalt szívvel, ám természetesen megerdemli!

Vien P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Emlékszem, hogy amint először megláttam ezt a könyvet, rögtön belém égett a borítója. Annyira letisztult, egyszerű és mégis gyönyörű, valamint szimbolikus; itt a színkavalkád persze nem éppen a vidámságot, inkább a hangulatingadozásokat jelzi. Ha jobban megfigyeljük, elég erős színek is, mintha a gyász fázisaira szeretne utalni: tagadás (kék), düh (vörös), alkudozás (zöld), depresszió (lila), elfogadás (fehér háttér – mint tiszta lap, amin megférnek az érzések, de az is, hogy feldolgozzuk és tovább tudjunk lépni). Természetesen ez leginkább az én meglátásom.

Mivel szeretem a kemény, de annál nagyobb jelentőségteljes tartalommal rendelkező könyveket, kérdés sem volt, hogy el szeretném-e egyszer olvasni. Az egyik legmeghatározóbb történet lett nem csak az idei évben, de egyébként is.

Rögtön a tragédiák megtörténte után kezd, váltott szemszögben mutatja be az érintett szereplőket és a történteket. A tartalom ugyan utalhat arra, hogy együtt vészelik át ezt az időszakot, hamar kiderül, hogy ez nem egészen így van, ugyanakkor én nem éreztem csalódottságot emiatt, sőt. Szerintem a gyász egy annyira személyes, magán és egyéni dolog, amit mondhatni egyedül kell megélni. Nem azt mondom persze, hogy ne legyenek ott támaszként a család vagy a barátok, az is fontos, és lehet megosztozva is „könnyebb”, mert jobban átérzed a másik fájdalmát, ugyanakkor senki nem mondhatja meg (és igazából szerintem nem is tudhatná) hogy hogyan gyászolj, vagy milyen tempóban dolgozd fel a történteket. Akkor sem, ha a társadalom sokszor nem így gondolkodik erről.

„Azt mondják, hogy azok a holtak, akiknek befejezetlen ügyük volt a világon, szellemekké válnak. A lelkek itt ragadnak, amíg be nem végzik a feladatukat. De arról nem szól a fáma, mi van azokkal, akik élnek, és holtakkal van befejezetlen ügyük. A létezés mely síkjába kerülnek, és hogyan találnak újra békére?”

Az írónő nagyon szépen bemutatja a három karakter (és a számukra fontos emberek) jellemét, és eleve többféle veszteséget ismertet meg, többféle feldolgozási folyamattal. Logan az első szerelmét, Autumn a legjobb barátnőjét, Shay pedig az ikertestvérét veszítette el. Amíg Shay „felkészülhetett” erre, addig Autumnt és Logant hirtelen érte, bár egyikük esete sem egyszerű, mindhárom halálnemet és a szeretteikre való hatását nagyon nehéz volt megemészteni. Emellett ráadásul ott van a különböző nemi identitás vagy éppen hovatartozás kérdése is (a két lány egyike ázsiai és örökbefogadott, a másik fekete), valamint ott van az önhibáztatás (Autumn és Logan esetében), a lányéban pedig az is, hogy helyes-e, amit a halott barátnője testvére, Dante iránt érez, főleg annak az estének a körülményeit tekintve. Nagyon szerettem Shay barátainak a támogatását, azt, ahogyan Autumn és Dante ott voltak egymásnak minden tekintetben, és azt is, ahogy Logan és Shay által a terápia fontossága is megjelent. Amit pedig még inkább díjazok, hogy ezek egyike sem direkt, hanem teljesen természetes és valósághű módon voltak jelen. Lehetséges, hogy mindezt behozni egy első könyvben rizikós lehet, de mégsem éreztem túl soknak vagy erőltetettnek.

Az, hogy mindehhez hogy jön a zene és hogyan függnek össze a szálak, valamint a karakterek élete, a végén kiderül és a külön utak után újra egyesülnek. Nem feltétlenül szoktam kiemelni, hogy kinek ajánlok egy adott könyvet, de itt konkrétan ajánlhatnám mindenkinek – hiszen a veszteség, a halál az életünk szerves része, és mindegyikünket érint valamilyen mértékben. Ez valahol végtelenül szomorú, valahol pedig teljesen természetes, és ez a könyv érzékenyen és gyönyörű írásmódban adja át ezt.

2 hozzászólás
Zsoofia>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Amit nagyonb mélyen értékelek ebben a könyvben, az a gyászfeldolgozásnak a végtelen és empatikus feldolgozása, hogy bármivel próbálod meg túlélni a traumát, amíg nem ártasz magadnak, bármilyen apró kis butaság is megteheti.
Értékeltem, hogy a zene mindannyiuk életében fontos szerepet játszott, és végül ezen keresztül fonódott össze a történetük, de ez az összefonódás nagyon lassan történt, mintha három történetet olvastam volna párhuzamosan.
Ettől függetlenül tessék olvasni és pityeregni rajta.

klaratakacs P>!
Ashley Woodfolk: Ami utánad maradt

Három fiatal, három kegyetlen veszteség, amivel meg kell birkózniuk.
Autumn a legjobb barátnőjét vesztette el. Logan az első szerelmét spoiler. Shay a testvérét.
Három, sőt négy család áll mellettük ebben, barátok, akik segítenek nekik megbirkózni a gyásszal, többüknél a miért?-tel is, mert ez a legnehezebb a kérdés. Harag, elengedés, emlékek, továbblépés három, sőt annál több útját is látjuk. Autumn leveleket ír, Shaynek a zene marad, Logan csúszik a legmélyebbre, bár talán a neki a legnehezebb, szerencsére eljut ahhoz a személyhez, aki tényleg tud neki segíteni. Szerintem az ő búcsúja a legszebb is a spoiler.
Nem könnyű olvasmány, nem is az a derűs végű, nem lehet az, inkább beletörődő megbékélés mindenki részéről, ami segít az olvasónak, miután rendesen megrángatta a lelkét.


Népszerű idézetek

Málnika>!

[…] ha megérted a saját érzéseidet, az egy lépéssel közelebb visz a lelki békédhez.

89. oldal 8. fejezet (Logan)

Niitaa P>!

Szeretni valakit néha félelmetesebb, mint elhagyni.

114. oldal

Niitaa P>!

Hogy mondanád el valakinek, hogy az arca a te iránytűd, a sarki fényed, anélkül, hogy totál idiótának nézzen?

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Shay Malone
Niitaa P>!

Az emberek gyakran elfelejtik, mennyit tud segíteni a csend.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Autumn
Niitaa P>!

Vicces, hogy az alkohol milyen könnyen elüldözi a rossz érzéseket.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Logan
Niitaa P>!

Amennyire jó érzés, ha van valakid, akinek ugyanannyira szüksége van rád, mint neked rá, pontosan annyira tud fájni az elvesztése.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Autumn
Niitaa P>!

[…] a halál nem válogat, és nem uralhatunk mindent, kivéve, hogy hogyan birkózunk meg vele.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Autumn
Niitaa P>!

[…] az aggodalmaskodás valahogy szerves része az anyák munkaköri leírásának.

177. oldal

Niitaa P>!

A fiúk nagyon furák.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Autumn
Niitaa P>!

Holnap lesz a szülinapod, és ettől legszívesebben porig égetném a világot. Ennek a napnak nem szabadna létezni, ha te nem vagy, hogy megéld.

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Autumn

Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Cassie Beasley: A varázslatos Circus Mirandus
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Tommy Wallach: Kösz, hogy…
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé
Erin McCahan: Szerelem és más fura szavak
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek