Elon ​Musk 62 csillagozás

Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása
Ashlee Vance: Elon Musk

Kevés ​olyan személyiséget találunk a történelemben, akinek hajthatatlansága és eredeti látásmódja lehetővé tette, hogy több iparágban is maradandót alkosson – mi több, forradalmasítsa azokat. Thomas Edison, Henry Ford, Bill Gates és Steve Jobs modern kori ötvözeteként Elon Musk az egyik legnagyobb hatású látnok a világot megváltoztató cégei, a PayPal, a Tesla Motors, a SpaceX és a SolarCity révén.
Ashlee Vance technológiai újságíró sodró lendületű, tényfeltáró könyvében betekintést nyújt a Szilícium-völgy legmerészebb üzletemberének – és legnagyobb visszatérőjének – kiemelkedő életébe. A szerző több mint ötven órát beszélgetett Muskkal, továbbá közel háromszáz emberrel – a családtagjaival, a barátaival, a munkatársaival – készített interjút.
Musk nem követi a trendeket, hanem alakítja: dinamizmusa és jövőképe elképesztő innovációkat eredményez az elektromos autók gyártása, a kereskedelmi űrhajózás és a napelemes rendszerek használatának területén. A könyv végigköveti… (tovább)

Eredeti mű: Ashlee Vance: Elon Musk (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9789633046340 · Fordította: Dufka Hajnalka, Weisz Böbe
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043004 · Fordította: Dufka Hajnalka, Weisz Böbe

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Elon Musk · Jonathan Huebner · Justine Wilson · Mark Zuckerberg


Kedvencelte 3

Most olvassa 27

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Azt mondják Elon Musk az új Steve Jobs. Ezt én, bármilyen hülyén hangzik is, kikérném az ő nevében. A két ember között maximum az elképesztő mennyiségű munka és a nehéz természetük lehet kapcsolódási pont, mert míg Jobs csak annyit ért el, hogy az üres marketingkommunikáció a menybe ment, és azzal együtt létrehozott egy végtelenül kritikátlan, de annál „előkelősködőbb” fogyasztóbázist, addig Musk a világot próbálja megmenteni. Hogy őszintén vagy éppen a legjobb módszerekkel teszi-e ezt, azt nem tudom, de a próbálkozás és a semmittevés vagy éppen a teljes közöny között világok vannak.
Tudjuk, az emberek nagy része semmiféle felelősséget nem szeretne vállalni a világunkért. Pontosan olyanok, mint Cypher a mátrixban. Megvan választás lehetősége, az információ elérhető, de ők köszönik nem kérik a piros kapszulát. Különben miért is tennék, hiszen a szomszédot sem érdekli, és annak a szomszédját sem. Ha nem néznek a problémákra, akkor azok nincsenek. A vakság elégedettséget okoz, az pedig a biztonság érzetét. A kényelmes és a többség által elfogadott élet elég. Ott nem kell konfrontálódni, csak sodródni. Ott elég vállat vonni ha gondot, szenvedést látnak. Csak semmi lázadozás, a végén még kereszten végzik. Az ökológiai lábnyomról is elég annyi, hogy nehéz rá cipőt találni. Ilyenkor történik meg, hogy viszont bárki, akinek fontosak ezek a dolgok, legyenek ezek vegánok, erdő hippik, Musk féle harcos tudattal élő tudósok, ember- vagy éppen állatjogi aktivisták stb azokkal úgy bánnak, mint az ízetlen falattal, kikotorják őket a tányérszélére. Az ő megszokott életüket ugyan ne zavarják már mindenféle kérdésekkel, észrevételekkel. Mintha a modern társadalom tudatosan taszítaná el magától a gondolkodókat, változtatni igyekvőket. Nem szeretik, ha valaki kiabálni kezd, hogy helló emberek itt egész sokan belepisiltek már a medencébe és lehet, hogy attól lett ilyen langyos és sárgás színű. A közönnyel viszont az a baj, hogy mindenki megfizeti az árát, az is, aki egyébként a saját életében sokkal tudatosabb döntéseket hoz.
Én Muskhoz hasonlóan úgy látom, hogy két út van az emberiség előtt. Az egyikben a túlnépesedés, a fogyasztó társadalom visszásságai, a gátlástalan környezetpusztítás és következményeképpen a globális felmelegedés katalizálása, a szegények és gazdagok között egyre szélesebbre nyíló olló, stb okán kiírtjuk egymást és a mondás szerint a negyedik világháborút kövekkel és botokkal fogja vívni a maradék, a másikban megpróbálunk időt nyerni addig, amíg az emberiség egy része kitelepíthető lesz más bolygóra. Ez utóbbin dolgozik Musk a cégeivel.
Az életrajz talán nem a legjobban megírt, de ennek ellenére is nagyon érdekes.
Én úgy látom minden különc közös élménye a kitaszítottság. Nehéz őket felvállalni, megérteni. Ezek a figurák általában nem a kulcslyukon kukucskálnak, hanem berúgják az ajtót és reflektorral világítanak a sötét szobába.
Remélhetőleg Musk szándékai jók, ahogy én feltételezem és egyre többen vállalják majd fel a hozzá hasonlókat. Mert tetszik vagy sem, a világot mégiscsak ezek a különcök hozzák mozgásba. A könyvet olvassátok és bármit gondoltatok eddig a geekekről, gondoljátok újra.

Ui: Íróknak kötelező, mert manapság egyre több regényben, filmen látom, hogy valakire, aki egy sarokban üldögélve nagy mély bambaságában olvasgat, azt mondják különleges. Egy túrót az. Majd ha feláll onnan és harcolni kezd valamiért, ahogyan Musk is teszi.

2 hozzászólás
>!
a_maya
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Azokat a könyveket szeretem, amik változtatnak rajtam. Valójában csak ezekre lenne szabad 5 csillagot adnom, de a következetlen értékelés legyen az én bajom. Az első, igazán nagy váloztató Lomb Kató volt, akinek a munkásságáról csak annyit szeretnék jelen értékelésben elmondani, hogy az idegen nyelv oktatását a felsőbb osztályokban nem az adott nyelv abc-jével kellene kezdeni, hanem az Így tanulok nyelveket és a Nyelvekről jut eszembe című kis könyvekkel. Mert az alap ez: a valódi érdeklődés, a felfedezés izgalma, a „megmászom akkor is, ha rohadtul fárasztó” hozzáállás, az agy mozgatásának bizsergető öröme. Erre lehet építeni.

A másik nagy fenékbebillentős (ne lustulj, Maja!) olvasmányélményem ez a könyv. Elon Musk zseni, ezt talán a legtöbben már tudják, azt talán már kevesebben, hogy ez a pasi hihetetlenül hisz magában és a terveiben, nem rest 99 kudarc után is újra nekifutni és addig nyüstölni magát és igen, a kollégáit, beosztottait, amíg el nem éri a célját. Sokat keseregtem azon korábban, hogy itt ez a rengeteg tudás, a hihetetlen technikai lehetőségek és az emberiség mivel van elfoglalva? Azzal, hogy a mobiltelefonokba még 20 játék beleférjen vagy még 5 millió színnel többet mutasson a kijelző. Már nem kesergek: itt van Elon Musk, akin nemrégiben még nevettek a kis rakétás zsizsije miatt, ma pedig sikeres landolásokat hajt végre a SpaceX.

Egy 4 hónapos kisasszony anyukájaként nagyon kellett ez a popónbillentés: állj fel, mérj fel, tervezz és csináld. Olyan jó lenne, ha az az innovatív szemlélet lenne az etalon, amit Elon Musk képvisel. Nem csak a munkahelyeken, a kutató laboratóriumokban, hanem az életünkben is. Musk nem szent – ha a magánéletére gondolunk: nagyon nem! – de a zsenijét és a hihetetlen szorgalmát az emberiség javának szolgálatába állította, ezért pedig hálás vagyok, már csak a kis 4 hónapos jövője miatt is.

Ashlee Vance nagyon olvasmányosan mutatja be Muskot, pedig nagyon féltem, hogy alig fogok fel majd valamit a technikai részekből. A jellemábrázolás, az alaposság, az éppen jó terjedelem mind-mind pirospontot érdemel. És ha már szóba került az oktatás: a természettudományos tárgyakhoz és az informatikához ezt az életrajzot ajánlanám kedvcsinálónak :)

(Ja és ha gazdag leszek, lesz egy Teslám, az fix!)

2 hozzászólás
>!
Hackett IP
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Ashley Vance életrajzi könyvének lapjain keresztül részletes bepillantást nyerhetünk abba, hogy Elon Musk miként, milyen áldozatok árán jutott el idáig, hogy gyakorlatilag az egész életét a céljainak rendel alá, emiatt nem könnyű ember, empatikus képességei finoman szólva sem túl fejlettek, egyesek szerint nem is rendelkezik ilyesmivel, és a munkát, fanatizmust mindennél sokkal többre tartja. Nem kíméli a munkatársait, beosztottjait, ahogy magát, úgy a vele dolgozókat is képes a tűrőképesség határáig hajszolni a sikerért, de még a leghűségesebb alkalmazottait is képes bármikor kirúgni, ugyanakkor pedig valahol egy visszahúzódó ember, aki bármire képes azokért, akiket a legjobban szeret.
Vance egyrészt a személyes benyomásait, véleményét is belefoglalja az életrajzba az Elon Muskkal zajlott számtalan beszélgetése nyomán, másrészt rengeteg alkalmazottjával, üzlettársával, ismerősével vette fel a kapcsolatot, akik tovább árnyalják a képet, és ettől lesz ez az életrajzi könyv igazán izgalmas.
Ha bárki szeretne valamennyire megérteni Elon Muskot, nagyra törő, világformáló terveit, valamint ennek a különös embernek a gondolkodását, akkor ennél a könyvnél jobb forrást nehezen lehetne ajánlani. És ahogy Ashley Vance is megfogalmazza, „az egészben az a lenyűgöző, hogy Musk továbbra is kész arra, hogy akár mindent elveszítsen”.
Bővebben: http://sfmag.hu/2016/07/07/ashley-vance-elon-musk-egy-k…

>!
aranyszivárvány
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Nem túlzottan szeretem az életrajzokat, ebből kifolyólag nagyon ritkán olvasok ilyen könyveket, Elon Musk esetében viszont kivételt tettem, annyira inspiráló és példaértékű az életútja.
A könyv szerkesztése hagy némi kivetnivalót maga után, plusz olykor „kicsit leült a dolog”, voltak részek, amik számomra unalmasak voltak, a szerző stílusa nem igazán tetszett. De ezt leszámítva, Elon történetét figyelembe véve, baromi motiváló könyv, örülök, hogy elolvastam.

>!
SadPanda
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Elon Musk tevékenysége engem teljesen elvarázsol. Évek óta olvasom, ahogy előáll képtelenebbnél képtelenebb ötleteivel, aztán meg is valósítja őket! Nekem ez már önmagában annyira lenyűgöző, hogy úgy éreztem muszáj megismernem ennek az embernek a múltját, az életét, hátha jobban meg tudom érteni mi és hogyan zajlik le a fejében. spoiler.

Amit a legjobban csodálok ebben az emberben az az, hogy nem csak ő maga elhivatott, de képes másokat is motiválni, olyan erő és energia van benne, amiből jut másoknak is, mindenkiből kihozza a legjobbat, legtöbbet. És ezeket a forrásokat a világ jobbá tételére, javítására fordítja, elképesztő!

Persze mindamellett, hogy lenyűgöz az az ember, akiről szól, magáról a könyvről is essen néhány szó: először is nagyon informatív, mind történetileg, mind pedig tudomány-technikailag.
Az író stílusával nekem nem volt semmi bajom, jól és érdekesen írt. Ami külön tetszett, hogy nem mulasztotta el leírni a negatív dolgokat sem Muskról, pl. az őt és cégeit bírálók véleményét, vagy a személyiségére vonatkozó kritikákat. Viszonylag objektív is volt (de mivel szeretem Muskot annyira nem zavart, hogy nem akarta mindenáron ráhúzni a vizes lepedőt).
Amivel viszont nem voltam kibékülve, az a könyv felosztása, ami kicsit zavaros volt. Néha vagy csak a Tesla-ról vagy csak a Spacex-ről volt szó, néha viszont ugráltunk a kettő között, így nem volt könnyű eldönteni, hogy milyen idősávban is vagyunk (ezek most nagyjából egy évben történtek, vagy egyik a másik után?!). Szerintem egy kronológiai táblázat sem ártott volna a végére, de lehet, hogy csak a történész szól belőlem…

Egy biztos, Musk az elképzeléseihez ragaszkodik, és nem az emberekhez. Ez néha igen fájón mutatkozott meg: spoiler. De azért sokat elárul róla, hogy egykori kollégái, beosztottai is csak szuperlatívuszokban beszélnek Muskról és a közösen átdolgozott időről.
Aki szereti Muskot, követi a munkásságát, annak mindenképp ajánlom ezt a könyvet, szerintem még én is jó párszor újrafogom olvasni, hogy motivációt nyerjek belőle!

>!
lolajos
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Nagy kár, hogy a könyv befejeződik 2015 körül, így hiányoznak belőle hősének talán még a korábbiaknál is érdekesebb életrajzi elemei, tettei, nyilatkozatai. Persze össze lehet csipegetni ezt-azt a netről a napi hírekből, cikkekből, videókból, tweetekből. Pl. magyarul ilyen forrás az űrkutatást tekintve Cifu több írása a prohardver.hu-n.

Már jó ideje csipegettem, amikor végül kezembe került a könyv is… ööö, pontosabban egy pdf, de most nem ez a lényeg. Tehát „hátulról” ismertem meg történetét: először a jelent és közelmúltat, azután a régebbi dolgokat. Milyen sajátságos: nyáron Koppenhágában jártam, ahol a nagy könyvtár mellett a rakpart deszkáira fémbetűkből egy Kierkegaard idézet van szögezve: „Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre nézve kell.” Persze dánul.

A könyv egyes fejezeteit eltérő mélységben olvastam: a SpaceX és Tesla tárgyú fejezeteket lassan, gondosan, többször is, az egyebeket csak felületesebben (egyszer majd biztosan azokba is belebújok).

A személy fantasztikus, így a könyv is. Persze nem alélok el tőle kritika nélkül, látom a pózait, hazardírozását, vagy-bejön-vagy-nem jóslatait. De 90%-ig lehet rajongani ezért a pasiért, és lehet büszkének lenni, hogy kortársa vagyok.

Három hete voltam Nürnberg bevásárló utcájában egy Tesla szalonban. Hatalmas élmény volt: azt láttam, amit a könyv írt. Felfelé nyíló „sólyomszárnyú” hátsó ajtók, ultrakönnyű alváz az akkumulátorok helyével, hatalmas érintőképernyő.

Amikor ezt írom, négy nappal vagyunk a Falcon Heavy kipróbálása – de talán így pontosabb – történelmi startja előtt. 2018. február 6-án, ha minden jól megy, felszáll, orrkúpjában Musk meggypiros Roadster villanyautója. Zseniális és egyben végtelenül pofátlan önreklám.

Feltétlenül olvassátok el a könyvet, hogy majd unokáitoknak minél többet tudjatok mesélni erről a rendkívüli kortársatokról.

De arról sem feledkezzetek el ezután, hogy a hírek keresésekor vagy a YouTube-ba minden nap írjátok be „Elon Musk”. Vagy legalább a „Falcon Heavy”-t, bújjátok a Tesla gyártásról szóló infografikákat, a „100 MW giant battery for South-Australia” történetét, a csőalagút storyt, a villanykamiont. Fejtsétek meg, hogy miért hívják az első rakétafokozat leszállására szolgáló bárkákat így: „Just Read the Instructions” és „Of Course I Still Love You” (ez a lista nem spoiler, mert már nincs a könyvben)….

Az élet tehát már írja a könyv bővített kiadását, biztosan meg fog jelenni majd az is.

Még annyit, hogy holnap egy próbát végzek, persze nagy körültekintéssel. Lejátszom az időközben YouTube-ról veszélyessége miatt múlt héten törölt videót: „Using An Orange to Fool Tesla’s Autopilot”. Arról szólt, hogy a Tesla kormánykerekébe beszorított naranccsal hogyan lehet átverni a sávtartó automatikát: a narancs nyomása miatt úgy hiszi, hogy fogja valaki a kormányt. Én persze nem Teslával járok, de a jóval szerényebb Ford Focus 2017-es jobb felszereltségű modelljeibe már tettek sávtartó automatikát. A Focus már fél éve van, feleségem ma mit sem sejtve vett pár narancsot is :-)

>!
mackótestvér
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Nem esem abba a csapdába, amibe gondolom belesétáltak elődeim. Mert ugye a könyvet kell értékelni, és nem azt akiről szól. Nos, aki a címszerepben tetszeleg, az zseni, egy géniusz, egy …….szóval felesleges róla túl sok szót ejteni, mert egyszerűen csak super-relatívuszokban lehet róla beszélni. Ami az irodalmi művet jelenti, arra sajnos csak hármast lehet adni. Jól összeszedett, de gyalázatosan szerkesztett…..talán olyan mint maga Musk, főleg ha tényleg sikerült annyira ráerőltetni magát, ahogy ahogy a projektjei esetében irányította a dolgokat. Szóval eszméletlen mennyiségű adat, sok érdekesség, de mindez annyira szürke köntösbe csomagolva, hogy nem domborítja ki eléggé….Itt igenis egy zseni, korszakalkotó álmodozó életrajzát olvasod!!!! Ez viszont nem jött át, és emiatt nem is lett több a könyv, mint egy életrajzi kivonat…..

>!
Roli
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Elon Musk mindenképpen korszakmeghatározó személyiség, érdemes követni a pályáját, magam nagy rajongója vagyok. Ez a könyv nagyon jó olvasmányos összefoglaló, bepillantást enged a birodalmának a felépülésébe, a megoldandó kihívásokba, ezen túl a magánéletéről és a személyiségéről is képet kapunk. Érdekes részleteket is megtudtam, amikkel eddig nem találkoztam sem cikkekben, sem dokumentumfilmekben, sem a waitbutwhy sorozatban. Azt egyébként ajánlom mindenkinek aki tud angolul és sok ideje van: https://waitbutwhy.com/2015/05/elon-musk-the-worlds-rad…

>!
Twisted_words
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Éljen soká Elon Musk, és kifogást nem ismerve hajtsa magát és kiváló munkatársait továbbra is a lehetetlennek hitt küldetések felé, mindannyiunk javára!

>!
Swoosh
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Annyira tetszett, hogy a tipikus „regényes” cselekményhiány ellenére, olyan igazi letehetetlen könyvnek tűnt. Ez végül is egy életrajz, egy csávóról aki most is csak 45 éves, mégis nagyon sok mindent „letett az asztalra”.

Az a 2007-es év környéke, az nagyon kemény volt. Nem tudtam róla. Hihetetlen amit véghezvitt.

Az Apple rajongás nálam sosem volt meg, szektának tűntek nekem a rajongók :D (viccelek), de az tuti, hogy az Elon szektába én is benne vagyok. Csak hát sem a Tesla, sem a SpaceX nem forgalmaz olyan apróságokat, mint egy iPod, amit megvehetek magamnak.

Az ahogyan a lojális alkalmazottaival (is) bánik az viszont nagyon durva. Pld Mary Beth Brown.
Nem tudom kritizálni ennek ellenére, mert 1.) nem tudom mi volt a döntés mögött, én 2.) nem tettem le semmit „az asztalra”.

Kíváncsi vagyok mi lesz vele ezután, és hogy azok akik kritizálják (van 1-2 példa a könyv végén) el lesznek-e halgattatva eredményekkel.


Népszerű idézetek

>!
Anaire

     Elon legfigyelemreméltóbb gyerekkori tulajdonsága az olvasás iránti szenvedélye volt. Egészen fiatal kora óta mindig könyvvel a kezében látták. „Az sem volt szokatlan, ha napi tíz órát olvasott – mesélte Kimbal. – Hétvégén simán kiolvasott két könyvet is egyetlen nap alatt.” A családi bevásárlóutakon nem egyszer történt meg, hogy Elon menet közben eltűnt. Maye vagy Kimbal ilyenkor beszaladt a legközelebbi könyvesboltba: Elon valahol az üzlet végében ült a földön, és mély átéléssel olvasott.
     Később, serdülőkorában, amint az iskola délután kettőkor véget ért, fogta magát, elment a könyvesboltba, és ott maradt egészen hatig, amíg a szülei haza nem értek a munkából. Átrágta magát szépirodalmon, képregényeken és tudományos munkákon. „ Volt, hogy kihajítottak az üzletből, bár ez csak ritkán fordult elő” – mesélte egyszer. Legkedvesebb olvasmányai A Gyűrűk Ura, Isaac Asimov Alapítvány-trilógiája, Robert Heinlein A Hold börtönében című műve, és természetesen a Galaxis útikalauz stopposoknak.

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!
Anaire

A SpaceX első 1000 alkalmazottját szinte kivétel nélkül ő maga interjúztatta, így a portásokat és a műszaki szakembereket is, és hiába ugrott meg jelentősen a vállalat alkalmazottainak száma, a leendő mérnökökkel továbbra is leül beszélgetni. A Muskkal való találkozás előtt minden jelöltet figyelmeztetnek. Elmondják neki, hogy az interjú hossza nagyon változó, 30 másodperctől akár 15 percig is tarthat. Elon kezdezben valószínűleg tovább e-mailezik vagy folytatja, amibe korábban belekezdett, és nem sokat szól. Semmi pánik. Ez normális. Végül aztán megpördül a székben, és szembe kerül veled. Előfordulhat, hogy még ekkor sem néz a szemedbe, vagy nem vesz tudomást a jelenlétedről. Semmi pánik. Ez is normális. Hozzád szól majd, ha eljött az ideje. Innentől aztán a Musk interjúján átesett mérnökök beszámolója a kínkeserves élményektől a fennkölt áradozásig igen széles skálán mozog Van, hogy Musk egyetlen kérdést tesz fel, van, hogy többet. Biztosra vehető azonban, hogy előáll a Nagy Rejtéllyel:
„A Föld felszínén állsz. Elsétálsz egy mérföldet délre, egy mérföldet nyugatra, egy mérföldet északra. Pontosan ott lyukadsz ki, ahonnan elindultál. Hol vagy?”

9. fejezet - Start (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

2 hozzászólás
>!
PandaSára

Elon már aprócska gyermekként is kíváncsi és fáradhatatlan volt. (…) Egyedül az volt zavaró, hogy Elon mintha időnként transzba esett volna. Beszéltek hozzá, de ő meg sem hallotta. Ilyenkor az a bizonyos távolba révedő kifejezés ült ki az arcára. Ez olyan gyakran megesett, hogy Elon szülei és az orvosok attól tartottak, nagyothall.
„Időnként egyszerűen nem észlelt minket. (…) Visszavonult a gondolataiba, mi pedig csak azt láttuk, hogy egy másik világban jár – magyarázta Maye. – Még mindig előfordul, de most már békén hagyom, mert tudom, hogy ilyenkor egy új rakétát vagy hasonlót tervez.”

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!
Aigi P

Azt hiszem, túl sok okos ember foglalkozik internetes dolgokkal, pénzügyekkel, vagy éppen joggal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy manapság oly kevés újítás születik.

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
>!
PandaSára

Musk olyasmit alakított ki, ami a Szilícium-völgy legtöbb vállalkozójának nem sikerült: értelmes világlátást. Megszállott zseniként halad a valaha kitervelt legnagyobb szabású felfedezőúton. Kevésbé emlékeztet gazdagságot hajtó vezérigazgatóra, és sokkal inkább csapatát győzelemre vezető hadvezérre.

22. oldal, 1. fejezet - Elon világa (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!
Anaire

Természetesen nem próbálok elérhetetlen célokat kitűzni. Szerintem az nagyon demotiváló tud lenni. Nincs értelme azt várni az emberektől, hogy menjenek át a falon, és közben a fejüket verjék a falba. Szándékosan soha nem tűzök ki teljesíthetetlen célokat.

9. fejezet - Start (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!
Hackett IP

Nyíltan beszélt arról, mi okoz neki álmatlan éjszakákat. Attól retteg, hogy Larry Page, a Google társalapítója és vezérigazgatója talán már el is kezdte építeni a mesterséges intelligencián alapuló robothadsereget, amely elpusztíthatja az emberiséget. „Halálra aggódom magam emiatt” – bizonygatta Musk. Az sem nyugtatta meg, hogy Page-dzsel közeli barátok, a férfit pedig alapvetően jóindulatú, a legkevésbé sem ördögi figurának tartja. Sőt, bizonyos értelemben éppen ez aggasztotta. Jóhiszeműségéből adódóan Page azt feltételezte, hogy a gépek örökre engedelmeskedni fognak nekünk. „Én nem vagyok ennyire optimista – vallotta be Musk. – Véletlenül is létrehozhat valami gonoszat.”

10. oldal

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
>!
Anaire

Musk életének mindig is része volt a szenvedés. (…) Úgy érzi, a szenvedés segített azzá válnia, aki lett belőle, hatalmas erőtartalékokkal és akaraterővel ruházta fel.

11. fejezet - Egyesített térelmélet Elon Musk módra (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!
zsorzsi

Jó pár ideológiába belekóstolt, de a végén többé-kevésbé ott kötött ki, ahonnan elindult: teljes mértékben magáévá tette annak a könyvnek az üzenetét, amely az egyik legnagyobb hatással volt rá élete során. Douglas Adams Galaxis Útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) című könyvéről a következőképpen nyilatkozott: „Adams rámutat arra, hogy az egyik legnehezebb dolog megtalálni a megfelelő kérdést. Ha már megvan a kérdés, a válasz viszonylag könnyen jön. Arra a következtetésre jutottam, hogy az emberi tudat kiterjesztésére kellene törekednünk, hogy pontosabban megítélhessük, milyen kérdéseket kell feltenni.”

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Douglas Adams
>!
csillavirág

Mig Mark Zuckenberg abban nyújt segitséget, hogy a gyerekeinkről készült képeket megoszthassuk másokkal, Musk mást akar. Hogy mit? Megmenteni az emberi fajt a saját maga által előidézett vagy a véletlen megsemmisüléstől.

22. oldal

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Mark Zuckerberg

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Ford: Robotok kora
Tim O'Reilly: WTF?
Kánai András: Holnap történt
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Max Tegmark: Élet 3.0
Alekszandr Gorbovszkij: 2000-ben és azután
Mark Stevenson: Mit hoz a jövő?
Alok Jha: 50 meghökkentő elmélet a világvégéről
Barabási Albert-László: Villanások
Lawrence Anthony – Graham Spence: Elefántsuttogó