Elon ​Musk 101 csillagozás

Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása
Ashlee Vance: Elon Musk

Kevés ​olyan személyiséget találunk a történelemben, akinek hajthatatlansága és eredeti látásmódja lehetővé tette, hogy több iparágban is maradandót alkosson – mi több, forradalmasítsa azokat. Thomas Edison, Henry Ford, Bill Gates és Steve Jobs modern kori ötvözeteként Elon Musk az egyik legnagyobb hatású látnok a világot megváltoztató cégei, a PayPal, a Tesla Motors, a SpaceX és a SolarCity révén.
Ashlee Vance technológiai újságíró sodró lendületű, tényfeltáró könyvében betekintést nyújt a Szilícium-völgy legmerészebb üzletemberének – és legnagyobb visszatérőjének – kiemelkedő életébe. A szerző több mint ötven órát beszélgetett Muskkal, továbbá közel háromszáz emberrel – a családtagjaival, a barátaival, a munkatársaival – készített interjút.
Musk nem követi a trendeket, hanem alakítja: dinamizmusa és jövőképe elképesztő innovációkat eredményez az elektromos autók gyártása, a kereskedelmi űrhajózás és a napelemes rendszerek használatának területén. A könyv végigköveti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9789633046340 · Fordította: Dufka Hajnalka, Weisz Böbe
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043004 · Fordította: Dufka Hajnalka, Weisz Böbe

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Elon Musk · Jonathan Huebner · Justine Wilson · Peter Thiel


Kedvencelte 4

Most olvassa 33

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Biene_Maja>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Azokat a könyveket szeretem, amik változtatnak rajtam. Valójában csak ezekre lenne szabad 5 csillagot adnom, de a következetlen értékelés legyen az én bajom. Az első, igazán nagy váloztató Lomb Kató volt, akinek a munkásságáról csak annyit szeretnék jelen értékelésben elmondani, hogy az idegen nyelv oktatását a felsőbb osztályokban nem az adott nyelv abc-jével kellene kezdeni, hanem az Így tanulok nyelveket és a Nyelvekről jut eszembe című kis könyvekkel. Mert az alap ez: a valódi érdeklődés, a felfedezés izgalma, a „megmászom akkor is, ha rohadtul fárasztó” hozzáállás, az agy mozgatásának bizsergető öröme. Erre lehet építeni.

A másik nagy fenékbebillentős (ne lustulj, Maja!) olvasmányélményem ez a könyv. Elon Musk zseni, ezt talán a legtöbben már tudják, azt talán már kevesebben, hogy ez a pasi hihetetlenül hisz magában és a terveiben, nem rest 99 kudarc után is újra nekifutni és addig nyüstölni magát és igen, a kollégáit, beosztottait, amíg el nem éri a célját. Sokat keseregtem azon korábban, hogy itt ez a rengeteg tudás, a hihetetlen technikai lehetőségek és az emberiség mivel van elfoglalva? Azzal, hogy a mobiltelefonokba még 20 játék beleférjen vagy még 5 millió színnel többet mutasson a kijelző. Már nem kesergek: itt van Elon Musk, akin nemrégiben még nevettek a kis rakétás zsizsije miatt, ma pedig sikeres landolásokat hajt végre a SpaceX.

Egy 4 hónapos kisasszony anyukájaként nagyon kellett ez a popónbillentés: állj fel, mérj fel, tervezz és csináld. Olyan jó lenne, ha az az innovatív szemlélet lenne az etalon, amit Elon Musk képvisel. Nem csak a munkahelyeken, a kutató laboratóriumokban, hanem az életünkben is. Musk nem szent – ha a magánéletére gondolunk: nagyon nem! – de a zsenijét és a hihetetlen szorgalmát az emberiség javának szolgálatába állította, ezért pedig hálás vagyok, már csak a kis 4 hónapos jövője miatt is.

Ashlee Vance nagyon olvasmányosan mutatja be Muskot, pedig nagyon féltem, hogy alig fogok fel majd valamit a technikai részekből. A jellemábrázolás, az alaposság, az éppen jó terjedelem mind-mind pirospontot érdemel. És ha már szóba került az oktatás: a természettudományos tárgyakhoz és az informatikához ezt az életrajzot ajánlanám kedvcsinálónak :)

(Ja és ha gazdag leszek, lesz egy Teslám, az fix!)

2 hozzászólás
Hackett IP>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Ashley Vance életrajzi könyvének lapjain keresztül részletes bepillantást nyerhetünk abba, hogy Elon Musk miként, milyen áldozatok árán jutott el idáig, hogy gyakorlatilag az egész életét a céljainak rendel alá, emiatt nem könnyű ember, empatikus képességei finoman szólva sem túl fejlettek, egyesek szerint nem is rendelkezik ilyesmivel, és a munkát, fanatizmust mindennél sokkal többre tartja. Nem kíméli a munkatársait, beosztottjait, ahogy magát, úgy a vele dolgozókat is képes a tűrőképesség határáig hajszolni a sikerért, de még a leghűségesebb alkalmazottait is képes bármikor kirúgni, ugyanakkor pedig valahol egy visszahúzódó ember, aki bármire képes azokért, akiket a legjobban szeret.
Vance egyrészt a személyes benyomásait, véleményét is belefoglalja az életrajzba az Elon Muskkal zajlott számtalan beszélgetése nyomán, másrészt rengeteg alkalmazottjával, üzlettársával, ismerősével vette fel a kapcsolatot, akik tovább árnyalják a képet, és ettől lesz ez az életrajzi könyv igazán izgalmas.
Ha bárki szeretne valamennyire megérteni Elon Muskot, nagyra törő, világformáló terveit, valamint ennek a különös embernek a gondolkodását, akkor ennél a könyvnél jobb forrást nehezen lehetne ajánlani. És ahogy Ashley Vance is megfogalmazza, „az egészben az a lenyűgöző, hogy Musk továbbra is kész arra, hogy akár mindent elveszítsen”.
Bővebben: http://sfmag.hu/2016/07/07/ashley-vance-elon-musk-egy-k…

kvzs P>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Ma már bátran kijelenthetjük, hogy Elon Musk korunk egyik legfontosabb embere. Mindezt pedig úgy érte el, hogy szó szerint mindent -a magánéletét, a vagyonát, az egészségét, a munkatársait magánéletét, az emberi kapcsolatait- alárendelte a víziójának, hogy ő márpedig zöldebbé teszi a világot és embert juttat a Marsra. Az elején kinevették, ma már egyre több autógyártó áll elő a Tesla nyomán saját elektromos autóval, a Solar City pedig Puerto Rico energiaellátását segített helyreállítani a Maria hurrikán után. A Space X által pedig már a NASA is újrafelhasználható rakétákkal repteti az ellátmányt az űrállomásra. Csupa olyan dolog, amit 10-15 éve elképzelhetetlennek tartott a világ.
A könyv egyetlen hátránya, hogy kicsit nagyobb a hangsúly a cégek történetén, mint Musk-on magán, és azok hullámhegyein és -völgyein keresztül próbálja meg bemutatni ezt az ellentmondásos embert.

SadPanda>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Elon Musk tevékenysége engem teljesen elvarázsol. Évek óta olvasom, ahogy előáll képtelenebbnél képtelenebb ötleteivel, aztán meg is valósítja őket! Nekem ez már önmagában annyira lenyűgöző, hogy úgy éreztem muszáj megismernem ennek az embernek a múltját, az életét, hátha jobban meg tudom érteni mi és hogyan zajlik le a fejében. spoiler.

Amit a legjobban csodálok ebben az emberben az az, hogy nem csak ő maga elhivatott, de képes másokat is motiválni, olyan erő és energia van benne, amiből jut másoknak is, mindenkiből kihozza a legjobbat, legtöbbet. És ezeket a forrásokat a világ jobbá tételére, javítására fordítja, elképesztő!

Persze mindamellett, hogy lenyűgöz az az ember, akiről szól, magáról a könyvről is essen néhány szó: először is nagyon informatív, mind történetileg, mind pedig tudomány-technikailag.
Az író stílusával nekem nem volt semmi bajom, jól és érdekesen írt. Ami külön tetszett, hogy nem mulasztotta el leírni a negatív dolgokat sem Muskról, pl. az őt és cégeit bírálók véleményét, vagy a személyiségére vonatkozó kritikákat. Viszonylag objektív is volt (de mivel szeretem Muskot annyira nem zavart, hogy nem akarta mindenáron ráhúzni a vizes lepedőt).
Amivel viszont nem voltam kibékülve, az a könyv felosztása, ami kicsit zavaros volt. Néha vagy csak a Tesla-ról vagy csak a Spacex-ről volt szó, néha viszont ugráltunk a kettő között, így nem volt könnyű eldönteni, hogy milyen idősávban is vagyunk (ezek most nagyjából egy évben történtek, vagy egyik a másik után?!). Szerintem egy kronológiai táblázat sem ártott volna a végére, de lehet, hogy csak a történész szól belőlem…

Egy biztos, Musk az elképzeléseihez ragaszkodik, és nem az emberekhez. Ez néha igen fájón mutatkozott meg: spoiler. De azért sokat elárul róla, hogy egykori kollégái, beosztottai is csak szuperlatívuszokban beszélnek Muskról és a közösen átdolgozott időről.
Aki szereti Muskot, követi a munkásságát, annak mindenképp ajánlom ezt a könyvet, szerintem még én is jó párszor újrafogom olvasni, hogy motivációt nyerjek belőle!

lolajos>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Nagy kár, hogy a könyv befejeződik 2015 körül, így hiányoznak belőle hősének talán még a korábbiaknál is érdekesebb életrajzi elemei, tettei, nyilatkozatai. Persze össze lehet csipegetni ezt-azt a netről a napi hírekből, cikkekből, videókból, tweetekből. Pl. magyarul ilyen forrás az űrkutatást tekintve Cifu több írása a prohardver.hu-n.

Már jó ideje csipegettem, amikor végül kezembe került a könyv is… ööö, pontosabban egy pdf, de most nem ez a lényeg. Tehát „hátulról” ismertem meg történetét: először a jelent és közelmúltat, azután a régebbi dolgokat. Milyen sajátságos: nyáron Koppenhágában jártam, ahol a nagy könyvtár mellett a rakpart deszkáira fémbetűkből egy Kierkegaard idézet van szögezve: „Az életet csak hátratekintve lehet megérteni, de élni előre nézve kell.” Persze dánul.

A könyv egyes fejezeteit eltérő mélységben olvastam: a SpaceX és Tesla tárgyú fejezeteket lassan, gondosan, többször is, az egyebeket csak felületesebben (egyszer majd biztosan azokba is belebújok).

A személy fantasztikus, így a könyv is. Persze nem alélok el tőle kritika nélkül, látom a pózait, hazardírozását, vagy-bejön-vagy-nem jóslatait. De 90%-ig lehet rajongani ezért a pasiért, és lehet büszkének lenni, hogy kortársa vagyok.

Három hete voltam Nürnberg bevásárló utcájában egy Tesla szalonban. Hatalmas élmény volt: azt láttam, amit a könyv írt. Felfelé nyíló „sólyomszárnyú” hátsó ajtók, ultrakönnyű alváz az akkumulátorok helyével, hatalmas érintőképernyő.

Amikor ezt írom, négy nappal vagyunk a Falcon Heavy kipróbálása – de talán így pontosabb – történelmi startja előtt. 2018. február 6-án, ha minden jól megy, felszáll, orrkúpjában Musk meggypiros Roadster villanyautója. Zseniális és egyben végtelenül pofátlan önreklám.

Feltétlenül olvassátok el a könyvet, hogy majd unokáitoknak minél többet tudjatok mesélni erről a rendkívüli kortársatokról.

De arról sem feledkezzetek el ezután, hogy a hírek keresésekor vagy a YouTube-ba minden nap írjátok be „Elon Musk”. Vagy legalább a „Falcon Heavy”-t, bújjátok a Tesla gyártásról szóló infografikákat, a „100 MW giant battery for South-Australia” történetét, a csőalagút storyt, a villanykamiont. Fejtsétek meg, hogy miért hívják az első rakétafokozat leszállására szolgáló bárkákat így: „Just Read the Instructions” és „Of Course I Still Love You” (ez a lista nem spoiler, mert már nincs a könyvben)….

Az élet tehát már írja a könyv bővített kiadását, biztosan meg fog jelenni majd az is.

Még annyit, hogy holnap egy próbát végzek, persze nagy körültekintéssel. Lejátszom az időközben YouTube-ról veszélyessége miatt múlt héten törölt videót: „Using An Orange to Fool Tesla’s Autopilot”. Arról szólt, hogy a Tesla kormánykerekébe beszorított naranccsal hogyan lehet átverni a sávtartó automatikát: a narancs nyomása miatt úgy hiszi, hogy fogja valaki a kormányt. Én persze nem Teslával járok, de a jóval szerényebb Ford Focus 2017-es jobb felszereltségű modelljeibe már tettek sávtartó automatikát. A Focus már fél éve van, feleségem ma mit sem sejtve vett pár narancsot is :-)

Update.
A narancs a Focusnál nem működik. Az autó alighanem azt figyeli, hogy moccan-e általad a kormány, és ha sokáig nem, nyafog.

Update.
Közben ültem egy kívül-belül hófehér Teslában. Olyan volt, mint amikor először vettem kézbe egy iPhone-t…

Foxykahh>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Őszintén szólva féltem egy kicsit a könyvtől, még nem olvastam önéletrajzi könyveket, és nem tudtam mennyire fog lekötni. Hát nagyon. Hiába tartom Jobsot is nagy alaknak, valahogy sose éreztem késztetést, hogy pl. a róla szóló könyvet is elolvassam, és ez köszönhető annak, hogy Musk tényleg nem egy iparágat akar felrázni, hanem az egész világot és annak gondolkodásmódját akarja megváltoztatni. Céljai hatalmasak és izgalmasak. A könyvben egyedül ez a lábjegyzet használata nem tetszett, kifejezetten idegesített, hányszor kellett hátra lapozni. Nem is értem a koncepciót. Szerintem ha valaki ilyet olvas, biztos érdekli az összes információ, és emiatt folyamatosan lapozgatni kellett, ahelyett hogy oda beszúrta volna azt a részt a szerkesztő. Remélem megéljük, hogy Elon eljusson a Marsra (újra :D ).

1 hozzászólás
tiborszerintabor P>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Elon Musk ismert üzletember a technológiai fejlődés egyik jelenkori forradalmasítója. Személye úgy él a köztudatban, mint aki számára fontos az emberiség jobb jövője: napelemeket, és új közlekedési eszközöket (elektromos autó, új típusú utasszállító repülőgép, hyperloop) fejleszt a környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében, valamint hordozórakéták és teherűrhajók fejlesztésével is foglalkozik, hosszú távú céljai között szerepel a Mars kolonizációja. Musk munkáját szenvedélyes megszállottsággal, „tökéletességre” törekedve végzi, magánvagyonát és magánéletét is részben beáldozva „küldetése” véghezvitele érdekében.

A könyv lényegében egy mesés, illetve „mesébe illő” karriert mutat be: a nehéz gyermekkorú hős felnőve viszonylag rövid alatt rendkívüli módon meggazdagodik, társaival együtt (lásd "Paypal-maffia"), vagyonából pedig megvalósíthatja álmait. Bár vannak hullámvölgyek az életében mind a közéleti-szakmai tevékenység, mind a magánélet vonatkozásában (sikertelen fejlesztések, válás), a koncepció szerint a címszereplő legyőz minden akadályt és jobbá teszi a világot ténykedésével.

Musk, mint a technológia és a „sebesség” megszállottja úgy gondolja, az emberiség problémáira hatékony technológiák erőltetett ütemű fejlesztése jelent megoldást. Vajon át tudja-e a fennálló helyzetet alaposan gondolni, miközben éjt napallá téve dolgozik és él a maga „csúcstechnológiás” és „sebesség-megszállott” világában? Vajon luxusautók és űrrakéták tényleg megoldást jelenthetnek fennálló problémáinkra? Mi vajon az emberiség valódi problémája: hogy nem vagyunk elég fejlettek technológiailag, vagy hogy nem vagyunk eléggé fejlettek emberileg?

Vajon normális dolog az, hogy világunkban egyeseknek annyi pénze van, hogy képesek rendkívül költséges űrtechnológiai és egyéb más fejlesztésekkel foglalkozni, részben „saját zsebből” finanszírozva a projekteket – miközben egyre többen vannak és lesznek, akik számára az iható víz, az élelem és az élhető környezet egyre kevésbé biztosított? Vajon normális-e, hogy valaki gyermeki álmait kergeti, nem törődve a földi realitással, a súlyosbodó emberi problémák tömegével, amit itt és most kellene megoldanunk?

Milyen személyiség képe rajzolódik ki a könyv alapján Elon Musk-ról? Egy, a „maga (techno-)világában élő”, határozott, de nyers stílusú, „megszállott”, teljesítménykényszeres és másokat is fokozott munkavégzésre kényszerítő, empátiaszegényes karakter. Nem nehéz belátni: ez egy problémás tulajdonság-konstelláció. Musk (is) egy egyoldalú karakter, akinek szakemberi oldala fejlett, viszont emberi oldala nem, és aki úgy akarja átalakítani a világot, hogy egyrészt a világ működését nem látja át, másrészt önmagát és a maga korlátait nem igazán ismeri – illetve nem reális kép él önmagában önmagáról és a világról. Ilyen körülmények között a világjobbítás szándéka „a-pokolba-vezető-út-jószándékkal-is-ki-van-kövezve” helyzetet idézi..

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Kaku: A jövő fizikája https://moly.hu/ertekelesek/3079123
Pinker: Az erőszak alkonya https://moly.hu/ertekelesek/3126443
Szent-Györgyi: Az őrült majom https://moly.hu/ertekelesek/3305493
Donders: Reziliencia https://moly.hu/ertekelesek/3338786
Kuhlmann: Armstrong https://moly.hu/ertekelesek/4098914

mackótestvér P>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Nem esem abba a csapdába, amibe gondolom belesétáltak elődeim. Mert ugye a könyvet kell értékelni, és nem azt akiről szól. Nos, aki a címszerepben tetszeleg, az zseni, egy géniusz, egy …….szóval felesleges róla túl sok szót ejteni, mert egyszerűen csak super-relatívuszokban lehet róla beszélni. Ami az irodalmi művet jelenti, arra sajnos csak hármast lehet adni. Jól összeszedett, de gyalázatosan szerkesztett…..talán olyan mint maga Musk, főleg ha tényleg sikerült annyira ráerőltetni magát, ahogy ahogy a projektjei esetében irányította a dolgokat. Szóval eszméletlen mennyiségű adat, sok érdekesség, de mindez annyira szürke köntösbe csomagolva, hogy nem domborítja ki eléggé….Itt igenis egy zseni, korszakalkotó álmodozó életrajzát olvasod!!!! Ez viszont nem jött át, és emiatt nem is lett több a könyv, mint egy életrajzi kivonat…..

Hajnalka_Ferencsák>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Szögezzük le: lenyűgöz Elon Musk életútja illetve munkássága. A Tesla, a SpaceX és a SolarCity mind nagy lépéseket tettek már és tesznek is a jövőben. Természetesen felkeltette az érdeklődésemet a könyv, amikor olvastam róla.

De sajnos nem hozta az elvárásokat. Nem tetszett sem az írásmód, sem az ugrándozás, sem a felépítés. Sokszor oldalakra nem tudtam visszaemlékezni, mert annyira részletekbe menően tárgyalta az autógyártást vagy az űrutazást, ami se nem érdekelt, se nem kötött le.
Elonról sem tudtam meg sajnos annyit, amennyit gondoltam, hogy fogok. Maradnak a folyamatosan megjelenő cikkek a munkásságáról az interneten, ahol nyomon lehet őt követni:)
Összességében nem vagyok a könyvtől lenyűgözve.

1 hozzászólás
Swoosh>!
Ashlee Vance: Elon Musk

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Annyira tetszett, hogy a tipikus „regényes” cselekményhiány ellenére, olyan igazi letehetetlen könyvnek tűnt. Ez végül is egy életrajz, egy csávóról aki most is csak 45 éves, mégis nagyon sok mindent „letett az asztalra”.

Az a 2007-es év környéke, az nagyon kemény volt. Nem tudtam róla. Hihetetlen amit véghezvitt.

Az Apple rajongás nálam sosem volt meg, szektának tűntek nekem a rajongók :D (viccelek), de az tuti, hogy az Elon szektába én is benne vagyok. Csak hát sem a Tesla, sem a SpaceX nem forgalmaz olyan apróságokat, mint egy iPod, amit megvehetek magamnak.

Az ahogyan a lojális alkalmazottaival (is) bánik az viszont nagyon durva. Pld Mary Beth Brown.
Nem tudom kritizálni ennek ellenére, mert 1.) nem tudom mi volt a döntés mögött, én 2.) nem tettem le semmit „az asztalra”.

Kíváncsi vagyok mi lesz vele ezután, és hogy azok akik kritizálják (van 1-2 példa a könyv végén) el lesznek-e halgattatva eredményekkel.


Népszerű idézetek

>!

     Elon legfigyelemreméltóbb gyerekkori tulajdonsága az olvasás iránti szenvedélye volt. Egészen fiatal kora óta mindig könyvvel a kezében látták. „Az sem volt szokatlan, ha napi tíz órát olvasott – mesélte Kimbal. – Hétvégén simán kiolvasott két könyvet is egyetlen nap alatt.” A családi bevásárlóutakon nem egyszer történt meg, hogy Elon menet közben eltűnt. Maye vagy Kimbal ilyenkor beszaladt a legközelebbi könyvesboltba: Elon valahol az üzlet végében ült a földön, és mély átéléssel olvasott.
     Később, serdülőkorában, amint az iskola délután kettőkor véget ért, fogta magát, elment a könyvesboltba, és ott maradt egészen hatig, amíg a szülei haza nem értek a munkából. Átrágta magát szépirodalmon, képregényeken és tudományos munkákon. „ Volt, hogy kihajítottak az üzletből, bár ez csak ritkán fordult elő” – mesélte egyszer. Legkedvesebb olvasmányai A Gyűrűk Ura, Isaac Asimov Alapítvány-trilógiája, Robert Heinlein A Hold börtönében című műve, és természetesen a Galaxis útikalauz stopposoknak.

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

ghtori P>!

Azt hiszem, túl sok okos ember foglalkozik internetes dolgokkal, pénzügyekkel, vagy éppen joggal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy manapság oly kevés újítás születik.

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
1 hozzászólás
>!

A SpaceX első 1000 alkalmazottját szinte kivétel nélkül ő maga interjúztatta, így a portásokat és a műszaki szakembereket is, és hiába ugrott meg jelentősen a vállalat alkalmazottainak száma, a leendő mérnökökkel továbbra is leül beszélgetni. A Muskkal való találkozás előtt minden jelöltet figyelmeztetnek. Elmondják neki, hogy az interjú hossza nagyon változó, 30 másodperctől akár 15 percig is tarthat. Elon kezdezben valószínűleg tovább e-mailezik vagy folytatja, amibe korábban belekezdett, és nem sokat szól. Semmi pánik. Ez normális. Végül aztán megpördül a székben, és szembe kerül veled. Előfordulhat, hogy még ekkor sem néz a szemedbe, vagy nem vesz tudomást a jelenlétedről. Semmi pánik. Ez is normális. Hozzád szól majd, ha eljött az ideje. Innentől aztán a Musk interjúján átesett mérnökök beszámolója a kínkeserves élményektől a fennkölt áradozásig igen széles skálán mozog Van, hogy Musk egyetlen kérdést tesz fel, van, hogy többet. Biztosra vehető azonban, hogy előáll a Nagy Rejtéllyel:
„A Föld felszínén állsz. Elsétálsz egy mérföldet délre, egy mérföldet nyugatra, egy mérföldet északra. Pontosan ott lyukadsz ki, ahonnan elindultál. Hol vagy?”

9. fejezet - Start (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

2 hozzászólás
étcsoki>!

Musk olyasmit alakított ki, ami a Szilícium-völgy legtöbb vállalkozójának nem sikerült: értelmes világlátást. Megszállott zseniként halad a valaha kitervelt legnagyobb szabású felfedezőúton. Kevésbé emlékeztet gazdagságot hajtó vezérigazgatóra, és sokkal inkább csapatát győzelemre vezető hadvezérre.
Míg Mark Zuckerberg abban nyújt segítséget, hogy a gyerekeinkről készült képeket megoszthassuk másokkal, Musk mást akar. Hogy mit? Megmenteni az emberi fajt a saját maga által előidézett vagy a véletlen megsemmisüléstől.

1. fejezet - Elon világa: Muskland felnyitotta a szemem

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
Szelén>!

Elon már aprócska gyermekként is kíváncsi és fáradhatatlan volt. (…) Egyedül az volt zavaró, hogy Elon mintha időnként transzba esett volna. Beszéltek hozzá, de ő meg sem hallotta. Ilyenkor az a bizonyos távolba révedő kifejezés ült ki az arcára. Ez olyan gyakran megesett, hogy Elon szülei és az orvosok attól tartottak, nagyothall.
„Időnként egyszerűen nem észlelt minket. (…) Visszavonult a gondolataiba, mi pedig csak azt láttuk, hogy egy másik világban jár – magyarázta Maye. – Még mindig előfordul, de most már békén hagyom, mert tudom, hogy ilyenkor egy új rakétát vagy hasonlót tervez.”

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!

Természetesen nem próbálok elérhetetlen célokat kitűzni. Szerintem az nagyon demotiváló tud lenni. Nincs értelme azt várni az emberektől, hogy menjenek át a falon, és közben a fejüket verjék a falba. Szándékosan soha nem tűzök ki teljesíthetetlen célokat.

9. fejezet - Start (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

>!

Musk életének mindig is része volt a szenvedés. (…) Úgy érzi, a szenvedés segített azzá válnia, aki lett belőle, hatalmas erőtartalékokkal és akaraterővel ruházta fel.

11. fejezet - Egyesített térelmélet Elon Musk módra (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
Hackett IP>!

Nyíltan beszélt arról, mi okoz neki álmatlan éjszakákat. Attól retteg, hogy Larry Page, a Google társalapítója és vezérigazgatója talán már el is kezdte építeni a mesterséges intelligencián alapuló robothadsereget, amely elpusztíthatja az emberiséget. „Halálra aggódom magam emiatt” – bizonygatta Musk. Az sem nyugtatta meg, hogy Page-dzsel közeli barátok, a férfit pedig alapvetően jóindulatú, a legkevésbé sem ördögi figurának tartja. Sőt, bizonyos értelemben éppen ez aggasztotta. Jóhiszeműségéből adódóan Page azt feltételezte, hogy a gépek örökre engedelmeskedni fognak nekünk. „Én nem vagyok ennyire optimista – vallotta be Musk. – Véletlenül is létrehozhat valami gonoszat.”

10. oldal

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Elon Musk
Szelén>!

Musk olyasmit alakított ki, ami a Szilícium-völgy legtöbb vállalkozójának nem sikerült: értelmes világlátást. Megszállott zseniként halad a valaha kitervelt legnagyobb szabású felfedezőúton. Kevésbé emlékeztet gazdagságot hajtó vezérigazgatóra, és sokkal inkább csapatát győzelemre vezető hadvezérre.

22. oldal, 1. fejezet - Elon világa (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

zsorzsi>!

Jó pár ideológiába belekóstolt, de a végén többé-kevésbé ott kötött ki, ahonnan elindult: teljes mértékben magáévá tette annak a könyvnek az üzenetét, amely az egyik legnagyobb hatással volt rá élete során. Douglas Adams Galaxis Útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) című könyvéről a következőképpen nyilatkozott: „Adams rámutat arra, hogy az egyik legnehezebb dolog megtalálni a megfelelő kérdést. Ha már megvan a kérdés, a válasz viszonylag könnyen jön. Arra a következtetésre jutottam, hogy az emberi tudat kiterjesztésére kellene törekednünk, hogy pontosabban megítélhessük, milyen kérdéseket kell feltenni.”

2. fejezet - Afrika (HVG Könyvek, 2015)

Ashlee Vance: Elon Musk Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása

Kapcsolódó szócikkek: Douglas Adams

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter H. Diamandis – Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk
Thomas L. Friedman: Köszönet a késésért
Martin Ford: Robotok kora
Siegfried Niese: Hevesy György
W. Bernard Carlson: Tesla
Velner András: Jedlik Ányos
Jack Challoner (szerk.): 1001 találmány, amely átformálta a világot
Oszbach György (szerk.): A világ 100 híres találmánya
Görbe Tamás (szerk.): 101 kérdés és válasz gyerekeknek: Technika
Tim O'Reilly: WTF?