Nefilim (Nova Barakel 1.) 47 csillagozás

Åsa Schwarz: Nefilim

Stockholm, Svédország, napjainkban

Nova Barakel, az elszánt Greenpeace-aktivista betör a Vattenfall AB energetikai cég vezetőjének otthonába, hogy különféle szlogenekkel írja tele a falakat. Svédország első számú környezetszennyezője végre megkapja, amit érdemel! Csakhogy valaki csapdába csalta a lányt. A cégvezetőt ugyanis meggyilkolták, méghozzá felettébb brutális módon. Nova elmenekül a bűntett helyszínéről, de sajnos hátrahagy néhány árulkodó nyomot, így ő lesz a gyilkosság legfőbb gyanúsítottja.
A mindenre elszánt lány megpróbálja kideríteni, ki bízta meg a gyilkost, és hogy miért éppen az általuk feketelistára helyezett környezetszennyezőkre vetett szemet. De vajon mit jelentenek a vízözönre és Noé bárkájára utaló jelek? Ki kutatta át Nova stockholmi lakását? És mindenekelőtt: ki akarja Novára kenni a gyilkosságokat?

És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz.
(1 Móz 6,5)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2011
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636299842 · Fordította: Markwarth Zsófia

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

August Strindberg


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Åsa Schwarz: Nefilim

Erősen gondolkodom, hogy anyagi helyzetem javítása érdekében írok egy svéd krimit.
Kellően horrorisztikus, gyomorforgató hullával indítok, aztán simán ellaposodok. Kell egy rendőr, lehetőleg nő. A nyomozó folyamatosan eszik/ iszik, és valamilyen könnyed betegségben szenved. Nátha, hasmenés, szorulás, esetleg terhes. Elengedhetetlen a bibliai idézet/ szál. ja és valamelyik svéd város térképe, hogy ezen az utcán kijön, balra fordul az Ygaton , átmegy a Z hídon, és így tovább. Logikátlanságok, ellentmondások nem számítanak.
Kérdésem: Ha csak egy db nefilim ment fel a Bárkára, akkor több ezer éven keresztül, hogyan őrződött meg a tiszta vérvonal? Ha valaki ennyire szó szerint veszi a Bibliát, nem tűnt fel neki, hogy Isten a szivárvánnyal szövetséget köt: soha többé özönvíz?
Stieg Larsson nem forog a sírjában?

1 hozzászólás
>!
Navi
Åsa Schwarz: Nefilim

Skandinávnak túl sötét, fantasynak túl vérszegény, kriminek elmegy. Az alapötlet nem rossz, de a kivitelezés elég gyatra. Nova egy vérszegény Lisbeth Salander, a titok itt is megvan, de nem az igazi. Ez sajnos nem jött be. Olyan, mintha innen-onnan lenne összeollózva, de az is bénán :(

>!
Ency_moly P
Åsa Schwarz: Nefilim

Régóta izgatta a fantáziámat ez a könyv, még az alacsony százalék sem riasztott el tőle, pedig ez esetben nem lett volna baj, ha figyelembe veszem. Úgy tűnik, hogy a skandináv krimik valahogy nem igazán fekszenek nekem. A történet komor volt, helyenként gyomorforgató, nagyrészt unalmas és voltak benne logikátlan dolgok. A szereplőket nem sikerült megkedvelnem, egyikük sem volt túl szimpatikus, így különösebben nem izgatott, hogy mi történik velük. Kicsi az esély arra, hogy a következő részét elolvassam.

>!
bmgrapes I
Åsa Schwarz: Nefilim

Meglepő, hogy én vagyok az első, aki öt csillagot ad erre a könyvre.
Végre egy könyv úgy festi le a nefilimeket, amilyenek lennének, ha léteznének: kegyetlenek, erősek, és elpusztíthatatlanok.
Kegyetlenek: tehát senki ne várjon romantikus nyál-áradatot. Ez nem az a történet, viszont olyan már van rengeteg, aki azt szereti, annak nem fog ez a regény tetszeni.
Erősek: ez egy kőkemény és véres krimi.
Elpusztíthatatlanok: csak annyi misztikum volt a történetben, amennyi kell.
Nagyon tetszik a regény logikai rendezettsége. Számomra ez nagyon fontos. A két főszerepló találkozik a történet elején, aztán egymással párhuzamosan, egymás után nyomozva bogozzák ki a szálakat, míg újra összetalálkoznak.
Nem utolsó sorban a karakterek is kellőképpen ki vannak dolgozva.

2 hozzászólás
>!
Luna_Iceshard
Åsa Schwarz: Nefilim

Ebben az olvasásban a legpozitívabb élmény az volt, hogy a McCaféban fejeztem be egy finom cappuccino mellett, és az értékelést is ott írtam – kézzel, a határidőnaplómba:) Szeretem a kávéházi hangulatot, na:)
Mert maga a könyv nem volt ilyen kellemes. Vagy engem talált rossz hangulatban, vagy tényleg idegesítő a főhős. Ugyanis rájöttem, hogy a körvonalazatlan főhősnél már csak az unszimpatikus rosszabb. Hogy valaki a saját anyja temetésén is csak arra képes gondolni, hogy a hamvasztás során mennyi szén-dioxid keletkezik! Kit érdekel?! Ilyenkor nem ez a fontos. Aztán itt vannak még kisebb dolgok: menekülünk, üldöznek, de arra figyelünk, hogy a menekülésünkhöz felvett pénz újrahasznosított borítékban legyen…Ha meglátunk egy kisbabát, véletlenül se az jusson eszünkbe, milyen aranyos, ne adj isten még gratuláljunk is az anyukának, amikor a büdös kölök szén-dioxidot (!) fog kibocsátani! Nova, lődd már le magad
Lehet, hogy a környezetvédők a levegővétellel is takarékoskodnak. És biztosan nem vállalnak gyereket, nehogy az ő lelkükön száradjon a globális felmelegedés. De akkor hogyan lesznek a kicsi környezetvédők?
Annyira rossz színben tünteti fel a környezetvédőket, pedig én is aláírtam már egy-két petíciót a Greenpeace-nek… Szóval Novát utálom, kiborít, fujj!
A másik probléma: a könyv nem csak a környezetvédőket tünteti fel rossz színben, hanem a svéd rendőrséget is. Nem bírják elkapni Novát, pedig használja a hitelkártyáját (mondom, hogy hülye), az egész történet alatt egyik boltból a másikba mászkál ki-be, még a saját lakásába is visszamegy, a rendőrség meg mindig le van maradva egy lépéssel. Arról nem is beszélve, hogy nem találták meg a kulcsfontosságú biztonsági kamera-felvételt. Csoda, hogy a DNS-mintát sikerült levenni szegényeknek.
Na, az volt a másik, amin kiborultam: a gyilkosság helyszínén tapasszuk le a rágónkat, ha ennyi nem lenne elég, még hányjunk is egyet, majd úgy meneküljünk, mintha tényleg mi gyilkoltunk volna, ahelyett hogy elmondanánk a rendőröknek, hogy „csak” betörtünk csúnya szavakat firkálni a bútorokra.
A cselekménytől se voltam elájulva, a bibliai gyilkosságok a Tetovált lányt idézik, nem vádolom koppintással, de előbbit nemrég olvastam, és ez ahhoz képest gyenge volt. Meg egy svéd krimihez képest is gyenge volt, és úgy általában mindenkiről negatív képet fest le – a nefilimekről is.
A gyilkos kiléte meglepett kicsit, az indokai nem, a bűntársak kiléte sem.
Az zavar a legjobban, hogy nem igazán találok pozitívumot. Amanda egy icipicit érdekelt, de igazán meglepő vagy izgalmas dolgok az ő részéről sem történtek, pedig egyszer jól megmondhatta volna Mosesnek a tutit! :)
A következő kötetet nem szeretném elolvasni, most pedig jó mély levegőket veszek, hogy Novát bosszantsam. Ennyit még kibír a Föld.

>!
vadnarancs
Åsa Schwarz: Nefilim

Először úgy volt, hogy csak unalom űzés gyanánt olvasom el, de annyira megtetszett a történt, hogy megtartottam magamnak és kedves molytársamnak ( @Midoriko-nak) köszönhetően hamar kiolvastam a második részét is!
Eddig még nem csak a Tetovált lány első részét olvastam, mint svéd krimi, de ezzel a könyvvel együtt nagyon megtetszettek így nem ezek a könyvek voltak az utolsók a svédektől! :D

>!
Francica
Åsa Schwarz: Nefilim

Egy kellően őrült bagázs keveri a szálakat a háttérből, de nem szeretem, mikor ennyire az orránál fogva vezetik a rendőrséget. Úgy éreztem olvasás közben, hogy csak a titkok, rejtélyek, sejtelmes utalások gyarapodnak, de a válaszok váratnak magukra az utolsó oldalakig, így nem mindig láttam, hogy jutunk is majd valahová. Az írónő megspékelte a történetet egy kis misztikával, viszont mutathatott volna belőle többet is, sok lehetőséget úgy érzem nem használt ki, de a folytatásban meg van a lehetőség erre is.
Élveztem az olvasást, mert az egyre több titokkal fenntartotta az érdeklődésem. Mondhatnám, hogy meg volt benne a kegyetlenség és brutalitás is, de nekem ezek a részek nem voltak kellően kidolgozva, szinte csak átsiklottunk felettük, pedig engem érdekeltek volna (gondolok itt pl. a gyilkosságokra).

>!
NewL P
Åsa Schwarz: Nefilim

Az alaptörténet még jó is lehetne, bár nekem egyhén szólva zavaros, hogy hogyan lehetne megállítani a klímaváltozást gyilkosságokkal (főleg úgy, hogy az írónő szerint a nefilimek okosak). A könyvben szereplő „karakterek” elnagyoltak, természetük túl szélsőséges. Elmondhatom, hogy nekem nem tetszett a könyv.

>!
Dinky
Åsa Schwarz: Nefilim

Egyszer olvasható krimi, megspékelve egy kis misztikummal. Az eleje untatott, a közepe izgalmas és idegesítő volt, a zárás meg olyan, hogy meg adja az alapot a folytatásnak. Ami engem speciel nem érdekel, mert a rendőrség eszméletlen bénázása, a nyomozónő elvakultsága és Nova idegesítő aktivista szemlélete tett arról, hogy ne olvassam el.

13 hozzászólás
>!
Chöpp
Åsa Schwarz: Nefilim

Brutális sorozatgyilkosos természetfelettivel és természetvédelem nagy vonalakban. Nagyot nevettem néha a CO2 és metán kibocsátás számolgatáson. Egyszerű, haladós, nem gondolkozós. A másodikat valószínűleg már nem olvasom el.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp

Mielőtt felállt volna, megfogta a térdén pihenő súlyos, fekete könyvet, és letette a konyhaasztalra. „Legenda vagyok”, állt a borítóján.

225. oldal

>!
Chöpp

A Mosebacke teraszhoz vezető szürke és sárga színű pompás díszkapu Nova háta mögött magasodott. Százharminc évvel ezelőtt Strindberg sétált alatta, hogy leüljön és megírja A vörös szoba első fejezetét.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: August Strindberg
>!
Chöpp

A nyomozónő jól tudta, hogy az öreg hölgyek ugyanolyan terhesek is tudnak lenni, mint amennyire hasznosak. A legjobb a három lépés távolság.

34. oldal

>!
Chöpp

Nova mellett egy csapat rózsaszínű rúzsban pompázó és méregdrága retikülöket himbáló lány viharzott el. Mindannyian az esti buliról fecsegtek. Úgy néztek ki, mintha egy álarcosbálba készültek volna, a drága ruhákat pedig egészen biztosan anyuci vásárolta nekik. Normális esetben Nova megvetően nézett volna rájuk. Vajon miért fogyasztási cikkek irányítják az életüket, amikor annyi minden más is létezik? Szűk látókörűek, elkényeztetettek és csakis csordában járnak.

71. oldal

>!
AryGi

A tükör előtt elhaladva meglátta a vérvörös festékkel felírt GYILKOS szót.
-Sok mindent mondtak már ránk, de ezt még soha – szólt a saját tükörképe alatt megjelenő feliratot olvasva.

35. oldal

1 hozzászólás
>!
AryGi

– A nevem Nils Vetman. Én voltam az édesanyjának az ügyvédje.
Nova először azt hitte, hogy a férfi hazudik. Aztán rájött, hogy olykor az ügyvédeknek is szükségük van ügyvédre.

43. oldal


A sorozat következő kötete

Nova Barakel sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Stieg Larsson: A tetovált lány
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Lars Kepler: A Paganini-szerződés
Erik Axl Sund: Bomlás
Jo Nesbø: Hóember
Kati Hiekkapelto: Védtelenül
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Mons Kallentoft: Véres tél
Dan Wells: Nem akarlak megölni