Kristálytemplom 53 csillagozás

Åsa Larsson: Kristálytemplom

Tombol a napszél. Sarki fény villódzik Kiruna és a Kristálytemplom felett, ahol a gyülekezet szellemi vezetőjét, Viktor Strandgårdot brutálisan meggyilkolják. Rebecka Martinsson ügyvéd, aki már rég elköltözött Kirunából, nem várt telefonhívást kap. Az áldozat nővére, Sanna az. Segítséget kér, mivel a rendőrség őt gyanúsítja. Rebecka eleget tesz a kérésnek, bár rossz érzésekkel telve tér vissza gyerekkorának színhelyére. Megérkezése heves indulatokat vált ki, és hamarosan nemcsak saját múltjának árnyai üldözik, hanem gonosz erők is, amelyek el akarják hallgattatni.

Eredeti cím: Solstorm

Eredeti megjelenés éve: 2003

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2012
270 oldal · ISBN: 9789639563636 · Fordította: Erdődy Andrea

Enciklopédia 2


Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Én alapjában véve jó szándékú és engedékeny „gyerek” vagyok. Néha még egy-egy ócska könyv is el tud bűvölni, érzem benne néha az öniróniát, az olcsóságot, mégis bájosnak tartom őket. De a „Kristálytemplom” bizony az aprópénz mellett fárasztó ötlettelenséggel és klisékkel van turmixolva, ami nem a legjobb koktél. Azt hiszem ennyiből is levágható, hogy nem éppen túlzott agymunkát igénylő egy történet. Valami nem stimmelt az egészben. Futószalagon gyártott skandináv krimi. Én sajnálom a legjobban:-(

8 hozzászólás
>!
Csoszi P
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Ez a könyv sajnos nem hozta a skandináv krimik megszokott színvonalát, és bizony voltak benne kifejezetten gyomorforgató részek spoiler. A nyomozás is olyan semmilyen volt, elég döcögősen haladt. Ettől függetlenül tetszett. Nagyon jól mutatta be az Erő Forrása vallási gyülekezetet, hogy mennyire fanatizálják a vezetők a híveket, és milyen szorosan összezárnak, ha valaki veszélyezteti az érdekeiket. A könyv utolsó pár oldalán rendesen felpörögtek az események, és Rebecka az igazságosztó szerepébe képzelte magát. A szereplők közül egyébként őt, valamint a nyomozónőt, Anna-Mariát kedveltem leginkább, a többieket, különösen Sanna-t és a vezetőket nagyon utáltam. Kíváncsian várom a folytatást.

>!
TiszlaviczMarcsi IP
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Azt hiszem, a tájleírások, a hóesés és a sarki fény tetszett benne.
A szereplők? Nem, nem maradt meg egyik sem igazán. Rebecka nem volt sem szimpi, sem unszimpi, bár a végére kicsit életszerűtlen lett. Maga a bűntény nem lett volna rossz, sőt, nagyon is emberi és hétköznapi, csak túlmisztifikálták.

>!
Katie_Sue P
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Nem volt abban semmi hiba, hogy ez egy skandináv krimi. Volt benne egy csomó furcsa név, hideg, rengeteg hóesés, és hozta a tipikus, furcsa jellemzőket és még furcsább hangulatot, de mégsem volt az igazi.

A nyomozás nem is volt nyomozás, igazából Rebecka egy-két vádaskodó támadásából tudtunk meg információ morzsákat, de semmi több. A rendőrök szinte semmit nem tettek, és ez nagyon nem illik az eddig általam olvasott a skandináv krimikbe.
A fanatikus hívők, és a mindenek felett álló egyházi vezetők nagyon jól voltak ábrázolva, és tökéletesen megegyeztek a leírások a neten keringő videókon látható istentiszteletekkel.

Összességében még a karaktereket sem sikerült megszeretnem, senki nem keltette fel a figyelmem.
A történtek ismeretében Rebeckát egyáltalán nem értettem, és a viselkedését sem. Sanna totál el volt varázsolva, mint aki varászgombát evett. Thomas, Vesa és Gunnar pedig a saját fejükre tették a koronát és mindenkin átgázoltak a céljuk érdekében. Viktorral indul a történet, de róla csak annyit tudok, hogy hosszú szőke a haja, beteg, és ő is mindig el volt varászolva. Mégis, a legjobban Curt hozta a szerepét, tökéletesen beteg volt hozzá.

Sajnálom, hogy ennyire gyengére sikerült, mert a történetből ennél többet is ki lehetett volna hozni.

>!
alaurent P
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Sajnos az, hogy ekkora siker lett a skandináv krimik kiadása, magával hozza azokat a könyveket is, amelyek nem annyira jók, mint amennyire skandinávok. Ez a könyv is ezek közé tartozik, mind a cselekménye, mind a szereplői alapján a tucatkönyvek közé tartozik, hetek múlva kétlem, hogy bármire is emlékezni fogok belőle – ami egy Nesbøról nem mondható el. Más baj nincs is vele, elindul valahonnan, és elérkezik valahová, este jól el lehet rajta álmosodni, és másnap gond nélkül lehet folytatni, s még valamiféle igazság is szolgáltatik a bűnösöknek. Ha nem a sorozatcímen akad meg a szemem, akkor jobb értékelést kaphatott volna.

>!
Black_Venus
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Kriminek kevés, családtörténetnek meg el sem kezdtem volna olvasni. de persze gyanúsnak kellene lennie: a skandináv országok annyi krimit és díjazott krimiírót termelnek, mint semelyik másik vidék, szóval kell, hogy egy része gyenge legyen. Na, ez is az.

>!
eeszter P
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Végig lekötött, kedvem támadt tőle még több skandináv krimihez. Viszont az utószóban kiakadtam azon, hogy a barátnője fiának a fotója ihlette meg a holttesthez… (Vagy ez csak engem érintett ilyen rosszul??)

>!
veronica_mars
Åsa Larsson: Kristálytemplom

elég nehezen indult be a történet, kicsit tartottam tőle hogy ilyen marad végig. de aztán ahogy az lenni szokott, beindultak az események és engem teljesen beszippantott. a könyv második felét már egyhuzamban végigolvastam. olyan igazi skandináv krimi, imádom az ilyen könyveket. ha az írónő már elsőre egy ilyen jó könyvvel jött elő, alig várom hogy a következő regényeit is elolvashassam.

>!
Anó P
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Különös, időnként meglehetősen borzalmas regény. Rebecka kemény nő, akit igazán megkedveltem. A gyülekezet néhány tagját pedig megutáltam. Képmutatásuk miatt. Sanna idegölő volt és mind anyaként, mind nőként befolyásolható és gyenge. Segítséget kért Rebeckától, aztán a szülei előtt nem vállalta fel.
Meg tudom érteni Rebeckát, hogy nem szívesen tért vissza ide.

>!
Irasalgor
Åsa Larsson: Kristálytemplom

Talán kicsit negatívan írtam a műről, de a könyv egyáltalán nem rossz. Első könyves íróként rendkívül tehetséges próbálkozás, bár akadnak hibái. Némelyeknek bizonyára nem fog tetszeni a nyomozás sutasága, vagy a karakterek előtérbe helyezése, egyeseknek nyilván a történet lesz kicsit egyszerű. De ezek mellett a hibák mellett nyugodtan vethetünk egy pillantást az első Rebecka-kalandra, hiszen ebben a nyári forróságban igazán hűsítő lehet egy kis szelet a svéd télből. Akik pedig nem szeretik a száraz, nyomozásra specializálódott krimiket, de szeretnének egy kicsit agyalni, azoknak pedig bátran ajánlom a könyvet, mert el fogja nyerni a tetszésüket.

Értékelés: 8/10
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-07…


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Mire az ember meghal, már úgy kifárad, hogy azt kívánja, bárcsak ne lenne élet a túlvilágon.

9. oldal

>!
Irasalgor 

Hátha szükségük van valamire, amivel az időt múlathatják – mondta Sivving a lányok felé biccentve. – Bár mostanság úgy tűnik, némelyik gyerek azt se tudja, hogy kell a szabadban játszani, csak a videofilmeket meg a számítógépes játékokat ismerik. Ismered Manfredot, a folyó túlpartjáról. Ő mesélte, hogy múlt nyáron meglátogatták az unokái. Végül kizavarta őket játszani. „Nyáron csak akkor szabad a házban lenni, ha zuhog az eső”, mondta a gyerekeknek. Ők meg kimentek. De fogalmuk sem volt, hogyan kell játszani. Csak álltak ott az udvaron tehetetlenül. Kis idő múlva Manfred látja, hogy körben állnak a kezüket összetéve. Mikor megkérdezte, mit csinálnak azt mondták, imádkoznak, hogy zuhogjon az eső.

145. oldal, Második nap

>!
Miestas

És ha Isten jelentkezne, gondolta, mondd meg neki, hogy szüntelenül őt keresem.

72. oldal

>!
robinson P

– Miért van az, hogy annyi szép nő van kitéve ilyesminek? – kérdezte Sven-Erik.
– Rossz pasit fognak ki maguknak, és amikor a gyerekek már kirepültek, szerencsétlen fogolyként ülnek a saját otthonukban.

126. oldal

>!
robinson P

– Nem kéne ennyit szorgoskodnod, kicsikém – mondta Maria lágyan.
– Néha le kell ereszteni egy kicsit, és üvölteni egyet.

25. oldal

>!
Miestas

Ami azt illeti, Viktor Strandgårdnak nem ez az első halála.

(első mondat)

>!
Irasalgor 

Nem foglak itt vigasztalni, és bizonygatni neked, hogy semmi sem a te hibád. Azt már százszor megtettem. Felnőtt ember voltam. Tettem, amit tettem, és vállaltam a következményeit.

60. oldal, Első nap

>!
Irasalgor

Hülye pojáca – kommentálta Mans Wenngren, el sem jutott a tudatáig, hogy von Post szinte ugyanúgy öltözött, mint ő maga.

76. oldal, Első nap

>!
Jégvirág75

-A „hit” szó jelentése – mondja – ugyanaz, mint bízni valakiben, meggyőződve lenni valamiről. Ha azt mondom, „hiszek benned, Rebecka”, azt értem alatta, hogy meg vagyok győződve arról, hogy teljesíted a veled kapcsolatos várakozásaimat


Hasonló könyvek címkék alapján

Liza Marklund: Studio 69
Stieg Larsson: A tetovált lány
Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Camilla Grebe – Åsa Träff: A terapeuta
Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Henning Mankell: A gyilkosnak nincs arca
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik