A ​Sárkány és a Rózsa 12 csillagozás

Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A varázslények nagy bajban vannak. Békés, idilli birodalmukat belső háború és a varázslatok pusztulása fenyegeti. Az emberek világából ebben a válságos helyzetben két idegen érkezik, sebesülten kerülnek a királyi várba. Beszélő macska, öntörvényű könyvtár és egy jóslat, mely szerint ők mentik meg az új barátaikat, kalandokba sodorják őket.
Megtanulják a harc művészetét, barátságokat kötnek, gyorsan boldogulnak az új környezetben. Egy reggel hirtelen, de nem váratlanul elszabadul a háború a birodalomban, a lázadók győzelemre állnak. A segítség kívülről jön vajon, ahogyan az Emlékezet Könyve megjósolja? Vajon milyen szerep jut a varázslatok megmentésében egy kék színű rózsának, aki a hercegbe szerelmes?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Novum, Sopron, 2008
286 oldal · ISBN: 9789639842687 · Illusztrálta: Nemeskéri Zsuzsa

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

A történet maga tetszett, ügyesen keveri a különböző mesék elemeit. Vannak nagyon szép részei. Viszont – nos, ezt a regényt még meg kellene írni. Mert ez így egy piszkozat. Suta mondatok, hiányzó vonatkozó névmások, és így gyakran értelmetlen mondatok, a párbeszédjelek hiánya, rosszul tagolt bekezdések, nem a helyükön lévő mondatok – egy jó szerkesztő még kellett volna, és sokkal jobb lenne olvasni a regényt..

AryGi>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Tetszett a történet. Maga az alap elgondolás fantasztikus volt. Kisebb kivetni valóim vannak a könyvvel szemben, de ezek csak szőrszálhasogatások. Nekem a vége felé kissé belassult a történet. A gyerekeimnek egyszer biztosan felfogom olvasni, és én is elfogom olvasni legalább egyszer még. X D

Fairy>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Hát ez a könyv engem teljesen elvarázsolt.
Már az első perctől fogva magába szippantott a varázslények birodalma,melyben tündérek,egyszarvúk,sárkányok,varázslók,boszorkányok,manók,törpék stb élnek.
Ami a legjobban tetszett az a főtéren álló nagykönyvtár,mert ez nem egy közönséges könyvtár ám.
Vagyis az ajtót aranyló hársfából készítették sok-sok szép faragással díszítve és ez az ajtó szeszélyes volt nem engedett belépni akárkit csak aki érdemes volt rá. Aztán ha bejutottál akkor sem biztos,hogy olvashattál,csak akkor ha a könyv megnyílt előtted! „Ha a szíved nem tiszta,ha a tudást nem becsülöd,a könyv megérzi,és nem nyílik meg előtted.”
Szóval ez egy nagyon szép varázslatos történet.
Az emlékezett könyvével mely jósol a saját lapjaira ez volt a kedvencem,
A beszélő kék rózsával,a varázserejű forrással,a kristály barlanggal és a legendák kardjaival.

4 hozzászólás
Aurora_Michaelis P>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Nehéz meghatározni, műfajilag hova is tartozik ez a könyv, valahol a mese és az ifjúsági fantasy határán mozog. Mintha az írónő nem tudta volna eldönteni, melyik korosztálynak is szánja művét. Kisgyermekeknek szerintem erős a sok gyilkolászással és szerelmi szállal, a mondanivalóját is inkább a nagyobbak érthetik meg. Voltak benne bölcs gondolatok és vicces megjegyzések, kis tükör a mai, eltechnikásodó világunknak, akadt azonban néhány olyan dolog is, ami nem tetszett (pl. nem illett a történetbe), de azt hiszem, azok az elsőkönyvességnek és a kissé hiányos szerkesztésnek tudhatók be. Maga a történet viszont tetszett, felnőttként is élvezetes és izgalmas olvasmány volt. Örülök, hogy kezembe került a könyv.

Aurora_Serenity_White I>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Összességében tetszett a történet, maga az elgondolás is fantáziadús írónőt takar, viszont a kivitelezésben akadtak apróbb hibák, pl egy-két nem a szövegbe illő szó, a nevek választásával is van némi fenntartásom, elírások (ez a „kiváló szakemberekkel dolgozó” kiadó hibája, amit a lektornak ki kellett volna szűrnie).

Mégis nagyon tetszett a történet, úgy érzem, újra megszerettem a fantasyt, mint műfajt. Az elején többször le akartam tenni, mert kicsit unalmasnak találtam, de aztán annyira magával sodort a történet, hogy szinte egy szuszra végigolvastam.
Remélem, még lesznek hasonló történetei az írónőnek.

Lahara ISP>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Érzékenyen egyensúlyoz a fantasy és a mese határán. Mesének túl fantasy, fantasynek túl mese. Egy kicsit zavaró a sok különleges név között a Mónika meg Gabriella nevű szereplő.

Az ötlet nem rossz, mégsem köt le igazán.
Nagyon érződött rajta, hogy magyar. Ez nem negatív kritika, egyszerűen nem varázsolt el. És nem a nevek miatt.

Parádi_Petrus>!
Arykana: A Sárkány és a Rózsa

Dedikált példány :)
Húha, első könyvem volt, emlékszem, bementünk a könyvesboltba , akkor még apu és anyu együtt volt. 8-9 éves lehettem? Hittem e a varázslatban? Igen! :)
Egy kedves kinézetű hölgy ült egy asztalnál, gondoltam megpihen itt, a könyvek társaságában. Majd körbenéztem, akkoriban nem mozgattak meg a könyvek…de megláttam, zöld borítója rögtön egy sárkányt juttatott eszembe, aranyos sárga , amelyet szín aranynak gondoltam , gyönyörű mintákban jelentek meg, szép madárka, kacifántos betűk. Hát igen, beleszerettem, ki is választottam, szerettem volna megkapni. Anya mondta , hát nem is tudom, na jó legyen, nem fűzött sok reményt hozzám és a könyvhöz. Mielőtt megvettük, a kedves néni leszólított, „ Szia , hiszel a mesékben? A varázslatokban?” kérdezte cinkos mosollyal, mire én, „ igen, ön nem tetszik hinni?” felnevetett, elkérte könyvet, s közben egy tál csokigolyóra mutatott. „Vegyél csak!” mosolygott, én illedelmes leányzó révén, „Nem köszönöm.” válaszoltam, mire odahajolt hozzám „Mondok egy titkot, minden golyóban egy mese van elrejtve, egy kis varázslat!” felcsillant a szemem, gondoltam miért is ne? Hiszen mindig is unikornisra, bátor sárkányra vágytam, hátha, hátha az rejlik benne. Vettem egyet, lassan, félve. Úgy izgultam, mintha a világ múlna a döntésemen. Kivettem egyet, lassan, ízlelgettem…kíváncsi voltam milyen az íze a mesének?A varázslatnak?
Mire feleszméltem, a könyvet nyújtotta felém, anyu mondta ideje mennünk, nem akartam, a néni a barátommá vált. Azóta is őrzöm ennek az emlékét, és szilárd bizonyítékát a könyvet..melybe ezeket a sorokat írta :

Parádi Petrának nagyon sok szeretettel , hogy örökké higgyen és bízzon a mesék erejében!


Népszerű idézetek

Leki>!

Nem szabad félni az álmoktól, a merész vágyaktól és sohasem szabad elhalasztani azt a bizonyosan minden napban meglévő gyönyörűséges pillanatot, mely ott van előttünk. Csak észre kell venni, és hagyni, hogy széppé tegyék az életünket, apró boldogsággyöngyökből fűzzenek láncot nekünk.

Kapcsolódó szócikkek: álom · élet · vágy
Betti_>!

Amíg vannak gyermekek, akik megnyitják a szívünket a csodák előtt, mernek álmodozni, és a boldogság reménye, a jó iránti vágy együtt növekszik velük, addig békésen élhetünk.

Habók P>!

– Igen, az egész családom varázsló. Ne félj, csak akkor használom a tudományomat, ha nagyon muszáj. Szóval nem változtatlak békává vagy ilyesmi, illetve ha véletlenül megesik, majd feloldom az átkot egy csókkal – hadarta egy szuszra a lány, mosolygó szemekkel nézve betegére.

Habók P>!

Tigran, a kocsmáros fürgén teljesíti vendégei hóbortos kívánságait. Különösen Armen mester, a gyógyító varázsló árgus szemei előtt leleményes, aki eltiltotta betegeit néhány káros dologtól. Kávéscsészében szolgálja fel a titokban megivott reggeli itókát, teáscsészében a jó erős kávét, gyümölcshalom alá rejtve a tejszínhabos süteményt.

vikki23>!

Igen, a gyermekek a kulcs. Rajtuk keresztül lehet megváltani a világot. Álmokat kell adni nekik, merész vágyakat; vigyázni, hogy meglássák minden napban a szépséget: a napfelkeltét, egy illatos virágot, egy kedves mosolyt, az égen átvonuló felhőt, egy kismadár csivitelését vagy bármit, amit eltehetnek a nap emlékeként, és amire egész életük során emlékezhetnek. A sok szép pillanat átsegíti őket a nehézségeken és az elmúlás kikerülhetetlen percein. A szép gondolatok jó cselekedeteket hoznak magukkal, amiket ezerszeresen kapunk vissza. Nem szabad félni az álmoktól, a merész vágyaktól, és sohasem szabad elszalasztani azt a bizonyosan meglévő gyönyörűséges pillanatot, mely ott van előttünk. Csak észre kell venni és hagyni, hogy széppé tegyék az életünket, apró boldogsággyöngyökből fűzzenek láncot nekünk.

245. oldal

Aurora_Michaelis P>!

Az évszázadok hangtalanul suhannak el. A sors fonala egybefonja a múltat és a jövőt. Az idő kereke forog, korszakok lépnek egymás nyomába, szépen sorban. Fájdalmas tragédiák emlékei lassan legendává halványulnak, majd mítosszá. Gyermekmesévé szelídülve, a meleg szobában kedves nagymama olvassa téli estén csillogó szemű unokájának. A mesék a szívében születnek, a lelke mélyéig hatolnak, körülölelik. A csodák ígérete jótékonyan elfeledteti éppen csak elkezdődött élete apró kis csalódásait, fájdalmait. Régmúlt idők kalandjai álmokat táplálnak, reményt és szerelmet ígérnek, a jövendő csodáit. Végül a meséről is rég elfelejtkeznek, mielőtt a kor, melyből ered, visszatérne. Az emlékezet homályába veszve, örökre eltűnik. Évszázadok suhannak el hangtalanul.

10. oldal

Aurora_Michaelis P>!

Az ifjúság olyan csodálatos és olyan hamar elszáll felettünk. A gyerekek mennek a maguk útján, aztán nem marad más, mint a reuma, az emlékeink, amelyek senkit nem érdekelnek, és még mi is? Ja, igen, a feledékenység.

83. oldal

Aurora_Michaelis P>!

Egy szép virág szép gondolatokat ébreszt, és a sok szép gondolat mellett nem marad majd helye a gonoszságnak, ahogy a jól ápolt kertben sincs helye a gaznak.

236–237. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Fekete István: Vuk
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Munkácsi Gabriella: Rózsaláng
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és az aranyásók
Bogdán László: Az elveszett árnyékok története
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító