Az ​Apró Dolgok Istene 234 csillagozás

Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Arundhati ​Roy harminchat évesen maradandó regényt alkotott. A siker titka valószínűleg az az egyszerű tény, hogy a könyv remekmű; fülledt érzékiséggel telített, letehetetlen krimi, mely kíméletlen pontosságú képet fest India titokzatos világáról – a kasztrendszerről, az asszonyi sorsról, a kommunizmusról, a brit uralom örökségéről. A regény egy viszonylag előkelő, kéralai szír keresztény család összeomlását írja le – egy reménytelen szerelem történetét, amely elkerülhetetlen tragédiába torkollik, s mindent és mindenkit magával sodor a pusztulásba. A hősnő, a szépséges Ammu elhagyja részeges férjét, s hazaköltözik családjához, hogy otthon nevelje két gyermekét, a hétéves ikerpárt. Ammu csodálatos anya, akiért rajonganak a gyermekei. Ám vannak olyan pillanatok, amikor titkon fellázad sorsa, a magányra ítélt, önfeláldozó anyuka sorsa ellen, és megszegi a törvényeket, amelyek előírják, hogy kit kell szeretni. És hogyan. És mennyire.
A cselekmény körbe-körbe forog a tragédia, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2017
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278797 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Helikon, Budapest, 2017
472 oldal · ISBN: 9789632279824 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Európa, Budapest, 2005
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777495 · Fordította: Greskovits Endre

5 további kiadás


Enciklopédia 26

Helyszínek népszerűség szerint

Hold


Kedvencelte 49

Most olvassa 16

Várólistára tette 293

Kívánságlistára tette 165

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Nagyon régen ott várakozott már a várólistámon. Mikor pár hónapja a férjem azt kérte, ajánljak már neki valamilyen jó könyvet Indiáról, ezt hoztam neki haza a könyvtárból – persze azzal a hátsó gondolattal, hogy egyúttal én is elolvasom. Mivel azonban ő sokkal lassabban és alaposabban olvas, mint én, a hosszabbítások után vissza kellett vinnem a könyvtárba. A férjem viszont annyira odavolt a könyvért, hogy nem nyugodott, míg be nem szerzett nekünk egy saját példányt.
Tologattam az olvasást, de mivel már több családtagot is beetetett, és odaígérte nekik a könyvet, igyekeznem kellett, mielőtt eltűnik a saját könyv is a látóteremből…
Őszintén szólva, ha elsőnek olvastam volna, nem biztos, hogy ezt ajánlottam volna neki. De így volt jó, a véletlen is hozzásegítette, hogy egy rendkívüli olvasmányélménnyel gazdagodjon. Nekem sokáig nem állt össze a történet, eléggé feladta a leckét. De a második felétől már teljesen magával ragadott, színeivel-szagával-szövevényességével-borzalmaival együtt.

2 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Arundhati Roy tagadhatatlanul zseniálisan ír.
A szöveg maga gyönyörű, lüktető és buja, mint az indiai nők szárijának a mintái, mint a dzsungelben őshonos virágok és növények kavalkádja.
A könyvet olvasni olyan volt, mint valakinek az álomvilágába vagy gyerekkori emlékeinek tárházába csöppenni. Az elbeszélés áradó, mint az óceán. Sokszor ugráltunk az időben, a cselekményszálak sokszor összekeveredtek és végül mégis összeálltak teljes egésszé. Titkok, szerelem, vér és mocsok.
Nagy hatással volt rám a könyv, mivel mostanában sokat foglalkoztat a gondolat, miszerint életünk nagy, jelentős esményei valójában az apró dolgok felismeréséből, értékeléséből állnak össze.
Ezen kívül ráébresztett, hogy milyen rettentően hálás vagyok azért, hogy a világnak olyan földrajzi és történelmi pontjára születtem, ahol szabadon szerethetek, nem köt sem törvény, sem szokás, sem társadalmi elvárás, hogy kit szerethetek, hogyan és mennyire.

>!
Helikon, Budapest, 2017
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632278797 · Fordította: Greskovits Endre
4 hozzászólás
>!
Angele P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Csodálatosan megírt drámai történet szeretettről, gyűlöletről Indiában. Arról, hogy ki kit szerethet és mennyire.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Ez a Man Booker-díjas könyv porrá zúzza a romantikus Indiáról szóló képünket, de közelebb visz bennünket ennek az ellentmondásos országnak a lelkéhez. Évezredes kultúra, filozófia, építészet és megannyi lenyűgöző momentum áll szemben a számunkra elképzelhetetlen szegénységggel, megkövesedett társadalmi helyzettel, a kasztrendszer hagyományaival, amelyet a szerelem sem győzhet le. De nem ez a legrémesebb ebben a pokolian kemény történetben, hanem az, hogy a gyerekek életét teszi tönkre anyjuk azon döntése, hogy tiszteletreméltó család tagjaként meri megélni a szerelmet egy érinthetetetlennel, vagyis paravannal. Mert az érzelmek nem számítanak, a társadalmi korlátokat nem lehet áthágni, iszonyatos ára van annak, ha valaki mégis megpróbálja. És hiába értjük meg mi itt Európában, hogy egy nőnek igenis joga van az igazi szerelemhez, egy olyan kapcsolathoz, amelyben mindkét fél jól érzi magát, nem elég neki, ha „csak” anya. Indiában azonban ez a családtagok és az emberek szemében halálos bűn, ha egy olyan kasztból választ magának párt, amelyik születése alapján méltatlan hozzá, mert ezzel az egész családot hozza szégyenbe. Nagyon nem könnyű olvasmány ez, az elején teljesen széttöredezettnek tűnik a sztori, eltart egy darabig, amíg felveszi az olvasó a ritmust, és megérti, hogy az indiaiak gondolkodásának számunkra furcsaának tűnő logikáját akarja átadni nekünk az írónő, azt mutatja meg, hogyan élik meg a szereplők a tragikus eseményeket. Jelen, múlt és jövő összemosódik, tabuk sora dől meg ebben a különleges hangulatú regényben, amelyben romantika egy szál sincs, annál több elfecsérelt sors, tönkrement élet, és egy szerelem, amelyért két nemzedék fizetett borzalmas árat. Felelőtlen volt az anya és a szerelme, nem gondolták végig, mit cselekszenek, vagy ennyi boldogság nekik is járt az élettől? Olyan kérdések ezek, amelyekre nincs válasz, iszonyatos fájdalom árad ezekből a szépen megírt sorokból. Remekműnek nem mondanám ezt a könyvet, inkább az érzelmi hatás döngöli földbe az olvasó lelkét, mint az írói zsenialitás, de akinek van bátorsága szembenézni azzal, hogy milyen bonyolult India kasztrendszere, és milyen korlátok között élnek a nők (és a férfiak is természetesen, de ez a történet alapvetően nem róluk szól) még mindig, az olvassa el ezt a megrázó erejű alkotást.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/06/konyvkritika_a…

>!
krlany I+SMP
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Mindazzal együtt is, hogy ez a könyv teljesen rendben van, be kell vallanom őszintén, hogy majdnem beletört a bicskám.
Az eleje nagyon lassú és nagyon szétforgácsolt. Rengeteg minden kiderül Indiáról, viszont a történetünk szempontjából csak egyhelyben topogunk. Ahelyett, hogy haladnánk, mindig csak utalgatunk valamire, ami majd… Később. Sőt! Ké Sőbb.
Aztán elgondolkozik az ember, hogy 7 éves gyerkőcökkel mennyi borzalom történik, és a családjuk, aminek meg kellene védeni őket, pont ők okozzák a legnagyobb problémát… meg az is eszembejutott, hogy ebben a családban milyen feminimek a férfiak
Majd egyszer csak beindul a könyv, mint az Édenkert Ételkonzervgyár, és a lapok „az ízek birodalmának császárai” lettek; hangulatuk, ízük, szaguk lett… onnantól összebarátkoztunk.
A fülszöveggel ellentétben én nem gondolom róla, hogy remekmű, de mindenképpen figyelemreméltó.
http://kulturleny.wordpress.com/2014/03/17/az-apro-dolg…

>!
Röfipingvin MP
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Elképesztő módon tud Arundhati Roy atmoszférát teremteni! Végig azt éreztem, hogy én is ott vagyok a fülledt, épp a monszun terhét nyögő Indiában, hajtom a legyeket, iszom a hideg gyümölcslevet, és csak próbálok annyit mozogni, amennyit feltétlenül muszáj.
Közben követem a neveket, helyszíneket és eseményeket, és csak egyre azt érzem, hogy jó ezt kívülállóként olvasni, és nem részese lenni.
A Rushdie-Roy mérlegem egyelőre előbbi felé billen, de ki tudja, hogy mit hoz majd még az élet!

5 hozzászólás
>!
Wish P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Az úgy volt, hogy én ezt a könyvet évek óta el akartam olvasni, de valahogy nem adódott rá alkalom. Aztán megjelent az írónő második könyve, amit egy barátnőmnél megláttam a polcon és a kezembe nyomta. Végigszenvedtem és nagyon szkeptikus lettem. De aztán @Viktória_Paulon ragaszkodott hozzá, hogy olvassam el ezt a könyvet, mert ez tényleg jó.
És tényleg jó.
Olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy álomban sodródnék, aminek tudom mi lesz a vége és félig már éber is vagyok benne, és az is lehet, hogy jobb lenne felébredni, de azért végigálmodom. És ahogy haladunk a történetben spirálisan forogva időben az elkerülhetetlen középpont körül, legbelül remélem, hogy a történet közepe lesz érinthetetlen, nem pedig abban egy értékes és nagyszerű ember. És nem is. És mégis. Szép és fájdalmas, hihetetlenségében mégis hihető történet.

3 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

A kötet olvasása közben nagyon eltérő érzéseim voltak, az elején zavart a szöveg töredezettsége, zaklatottsága, „zavarossága”. Ez teszi lehetővé, hogy az olvasó „izgatottan keringjen a különböző idő- és érzelmi síkok labirintusában”. A végére rájöttem, hogy ezt a kötetet, talán csak így lehetett hitelesen megírni. Mert annyira összetett és bonyolult a téma, amit bemutat, hogy nem lehetett volna hiteles egy hagyományos alkotásmód. India sokszínűsége, társadalmi jellemzői jól kirajzolódnak. A kasztok, a társadalmi ellentmondások, a nők helyzete (különböző női sorsok, ezek egymásra hatása is) az ikerpár kapcsolata egymással, mind-mind benne van, és együtt alkot egy izgalmas történetet, amely fájdalmasan, és hitelesen mutatja be ezt az egzotikus világot.

>!
encus625 P
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Nem volt egy könnyű olvasmány, majdnem fel is adtam (dehát ki tudtam vele pipálni néhány pontot a Reading Challenge-re). Az volt a nehéz benne, hogy nem lineárisan adagolja az információkat, hanem csapong időben és térben is, és csak sejtet dolgokat, persze a könyv végén el is árulja őket. Voltak fejezetek, amik nehezen értelmezhetőek voltak. Néha viszont olyan szépen írt, hogy ezért mindenképpen megérte elolvasni. Indiáról is sok mindent elárul, ami nagyon más élet, mint a mienk.

>!
Európa, Budapest, 2005
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777495 · Fordította: Greskovits Endre
>!
utazó
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Elgondolkodtató, izgalmas, megdöbbentő és nagyon értékes írás. Jó értelemben alattomosan derülnek ki az Apró Dolgok, tényleg csapongva bontja ki a történetet, emellett leheletfinoman informál pl. a kasztrendszerről, az indiai létről. Nagy lelkierő, sok-sok tapasztalat kellett ennek a könyvnek a megírásához, pedig igencsak fiatal az írónő. Jöhetne tőle a következő darab!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Dölfike

Megmutatták Miss Mittennek, hogyan lehet mindkét irányba olvasni a malajálam szót és az indul a görög aludni mondatot . De ez őt nem nyűgözte le. […] Le kellett írniuk, hogy A jövőben nem olvasunk visszafelé .Százszor. Odafelé.
Néhány hónappal később Miss Mittent elütötte egy tejeskocsi. […] Az ikrek szemében ez titkos igazságtételt jelentett, mert a tejeskocsi éppen tolatott .

81. oldal (Európa, 2002)

>!
Dün SP

Ez a baj a családokkal. Akár a gonosz orvosok, ők is pontosan tudják, mi hol fáj.

Kapcsolódó szócikkek: család
3 hozzászólás
>!
Niann

Lelke tele volt szekrényekkel, melyek polcain titkos örömök sorakoztak.

84. oldal

>!
Dün SP

Furcsa, hogy a halál emléke néha mennyivel tovább él, mint annak az életnek az emléke, melyet eltulajdonított.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Izolda P

Az udvar tele volt holddal, minden pocsolyában csillogott egy.

267. oldal

>!
Dölfike

– Ami a tiéd, az az enyém is, és ami az enyém, az is az enyém.

78. oldal [Európa, 2002]

>!
Dün SP

Végül is olyan könnyű összezúzni egy történetet. Megtörni egy gondolatsort. Összerombolni egy álomtöredéket, melyet olyan óvatosan hordoznak körbe, akár egy darab porcelánt.
Hagyni, vele tartani, ahogy Velutá tette, ez a legnehezebb dolog.

>!
sztimi53 P

Harmincegy éves. Nem öreg. Nem fiatal. Hanem életképes, halálképes korú.

15. oldal

>!
krlany I+SMP

(…) egyetlen vadállat sem közelíti meg az emberi gyűlölet határtalan, végtelenül találékony művészetét.

276. oldal

>!
Chöpp 

Senki nem várhatta el tőle, hogy ezt megértse. Hogy az egyik testvér üressége csak a másik némaságának változata. Hogy a két dolog összeillik.

34. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
Jung Chang: Vadhattyúk
Aravind Adiga: A Fehér Tigris
Toni Morrison: Nagyonkék
A. S. Byatt: Mindenem
Yann Martel: Pi élete
Daniel Defoe: A fegyenc
Chitra Banerjee Divakaruni: Szívtestvérem
Amélie Nothomb: Hódolattal esengve
Alice Walker: Kedves Jóisten