Jó ​emberek 6 csillagozás

Arturo Pérez-Reverte: Jó emberek

A XVIII. század végén a Spanyol Királyi Akadémia két tagját, don Hermógenes Molina könyvtárost és don Pedro Zárate admirálist bízzák meg a feladattal, hogy dacolva minden veszéllyel szerezzék be a Spanyolhonban tiltólistán lévő Enciklopédia 28 kötetét. A francia forradalom előestéjén a két felkészületlen utazó a szabadelvűség és a politikai forrongások Párizsába érkezik, miközben ellenséges erők azon munkálkodnak, hogy a tudás és értelem könyve soha ne érkezzen meg Madridba.

Politikai cselszövés, vallási fanatizmus, útonállók és hamis barátok, bosszúvágy és megszegett eskük, és két jó ember, akik maguk sem sejtik, hogy kalandorokból a fény korszakának hírnökeivé válnak az út végére.

>!
Libri, Budapest, 2017
544 oldal · ISBN: 9789634332237 · Fordította: Imrei Andrea
>!
Libri, Budapest, 2017
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633107294 · Fordította: Imrei Andrea

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Arturo Pérez-Reverte: Jó emberek

Tetszett, ahogy Perez Reverte játszik a szavakkal, személye beépül a regénybe. A stílusa, amellyel megírta, csodálatos. Különösen hangsúlyoznám a szókincsét, a beszéd és gondolkodásmódot, ahogyan megidézi a tizennyolcadik századot. Nagyon kiegyensúlyozott a történetvezetése, kellő humorral. A két főszereplő személyiségének különbözőségének dinamikája ad egy különleges kontrasztot.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/08/jo-emberek.html

>!
anni_olvas
Arturo Pérez-Reverte: Jó emberek

Most ezt nem sikerült. Nem azért mert rossz, sőt, egyenesen szuper az írói stílus. Lassan kibontakozó történet, jól megformált, finoman árnyalt karakterekkel. Valami mást nagyon szívesen olvasnék az írótól, mert ez a téma most engem elengedett…. A felvilágosodás ellen küzdő Spanyolország és az azért igyekvő akadémikus , a pedáns, szálegyenes admirális és a kissé pohos, a végletekig jóindulatú könyvtáros története sokakat magával ragadhat. És akár engem is egy kicsit lassabb, nyugodtabb élethelyzetben.

2 hozzászólás
>!
KockaCica
Arturo Pérez-Reverte: Jó emberek

A fülszövege azonnal megnyert magának, kalandot és nehézségeket ígért, egy olyan kort idézett, amely egy változás kapujában állt. Éreztem, hogy meg kell ismernem ezt a kort, a francia forradalom előtti időket, a világon átszáguldó felvilágosodás eszméit, a filozófiát, és a mögötte megbúvó viszontagságokat, melyeket a felvilágosult abszolutizmus fénye nem világíthatott be.

Egy sokat ígérő nyitásnak és az első oldalaknak köszönhetően nyilvánvalóvá válik, hogy nem egy átlagos szerkesztésű könyvet foghat az olvasó a kezében. A majdhogynem könyv a könyvben kompozíció lehetőséget ad arra, hogy bepillantsunk egy történelmi regényt író személy mindennapjaiba, míg utánajár a könyvben fellelhető helyszíneknek, és jobban megismeri a szereplőit. Emellett ez a fajta szerkesztésmód a legmegfelelőbb eszköz arra nézve, hogy a legizgalmasabb részeknél szakítsa meg az eseményeket. Vagyis az a fajta bosszantó beavatkozás, ami olvasásra késztet, mert az érdekes momentumokat szeli ketté. Egyébiránt a négy szálon történő történetfuttatás az, ami felcsigázza az ember kíváncsiságát, hisz egyszer itt, másszor ott találhatjuk magunkat.

Egy másik bravúros fogása a könyvnek a szereplők jellemzésében, leírásában rejlik. Oly' mértékig alapos a jellemzésük, hogy magam előtt láttam mindjüket a legapróbb részletekig. Bár az már más lapra tartozik, hogy az elején nem feltétlenül párosítottam a megfelelő arcot a megfelelő névhez. Nem is gondolná az ember, hogy ezek a spanyol nevek milyen trükkösek tudnak lenni, pláne ha franciával keverednek…
https://kockacica.blogspot.hu/2018/03/arturo-perez-reve…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Egyetértek önnel.
– Örülök. Mert a vallás az ember által létrehozott legnagyobb csalás. A józan ész szélsőséges megerőszakolása.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vallás
>!
robinson P

– A felvilágosult Spanyolországról inkább azt mondanám, óvatos volt – mondta végül Carmen. – Franciaországgal összehasonlítva csaknem vérszegény.

105. oldal

>!
KockaCica

A könyvtáros jóindulatúan kuncog. Jókedvűen.
– Tekintve, hogy ez esetben tengerésztisztről van szó, nem csodálom, hogy előbújt önből a Királyi Armada testületi szelleme.
– Az egyetlen dolog, ami előbújt belőlem, don Hermes, az a józan ész.

108. oldal

>!
KockaCica

Elképzelni egy hajnali párbajt Párizsban a XVIII. század végén nem túl nehéz feladat.

(első mondat)

>!
KockaCica

(…) senki nem válhat bölccsé, ha nem olvas legalább egy órát naponta, ha nincs egy könyvtára, még ha szerénynek mondható is, ha nincsenek mesterei, akiket tisztel, ha nem elég alázatos ahhoz, hogy kérdéseket tegyen fel, és haszonnal halgassa meg a válaszokat…

121. oldal

>!
KockaCica

(…) veszendőbe mennek a legjobb gondolatok, a zseni tolla a bűnös középszerűség erőszakos ollójának van kiszolgáltatva.

236. oldal

>!
KockaCica

– Sem a tizennyolcadik században, sem ma – folytatja egy pillanattal később – senki nem látja be, ha a sikertelensége a tehetség hiányából fakad, ehelyett mindenütt igazságtalanságot, összeesküvést, lebecsülést szimatol…

244. oldal

>!
KockaCica

– Egy könyvtár nemcsak az olvasás miatt jó, hanem társaságot is nyújt – mondta, miután pár lépéssel továbblépett. – Gyógyszer és vigasz.
Dancenis szinte hálásan mosolygott rá.
– Ön tudja miről beszél uram. Egy könyvtár olyan hely, ahol az ember a kellő pillanatban megtalálhatja azt, amire épp szüksége van.
– Véleményem szerint még ennél is több… Mikor néhányunkat elfog a kísértés, hogy túlzottan megvessük embertársainkat, elég végignézni egy ilyen könyvtáron, amely tele van az emberi nagyság által emelt emlékművekkel, ahhoz, hogy megbékéljünk velük.

298. oldal

>!
KockaCica

A feleségemmel meg valami furcsa dolog történt. Ha a lányok jól viselkednek, és minden úgy megy, mint a kapikacsapás, akkor a mi lányaink. Ám ha valami gond adódik, akkor csak az enyémek.

326. oldal

>!
robinson P

… Feltéve persze, hogy XVI. Lajos őfelsége, ez a szemekkel bíráló húsdarab, képes bármit is elolvasni.

188. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ildefonso Falcones: Fátima keze
Jorge Semprún: A nagy utazás
Luis Coloma: A vértanu királynő I-II.
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Lion Feuchtwanger: Rókák a szőlőben
Alejo Carpentier: A fény százada
Charles Dickens: Két város regénye
Alekszej Tolsztoj: Első Péter
Milorad Jankovic: Maros menti ének
Józef Ignacy Kraszewski: Varsó ura