A ​Dumas-klub 68 csillagozás

Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Lucas ​Corso, a magányos farkas, aki könyvgyűjtők felbérelt zsoldosaként kutat könyvritkaságok után, kettős feladatot kap. Meg kell állapítania A három testőr egy kéziratának valódiságát, s ezzel egy időben egy dúsgazdag gyűjtő egy különös könyv példányainak felkutatásával bízza meg. A Könyv Az Árnyak Birodalmának Kilenc Kapujáról legendákkal övezett, baljós mű: Aristide Torchiát, a nyomdászt, aki kinyomtatta, 1667-ben az inkvizíció, az ördöggel való cimborálás vádjával, máglyán égette meg. A könyvet kilenc rejtélyes metszet illusztrálja. Lucas Corso, a gyűjtő példányával kezében, a másik két példány nyomába ered. Útját baljóslatú jelek kísérik, valakik a könyvre vadásznak s titokzatos halálesetek követik egymást, beteljesítve a könyv metszeteinek jövendöléseit. Ráadásul mintha az idősebb Alexandre Dumas regényének hősei is üldözőbe vennék a könyvvadászt: minduntalan felbukkan a közelében egy sebhelyes arcú férfi, aki mintha csak Rochefort volna A három testőrből, s a szépséges és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
426 oldal · ISBN: 9637253750 · Fordította: Dornbach Mária

Enciklopédia 4


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Sokkal jobb ez az írás, mint megítélése alapján hinné az ember. Most értesültem róla, hogy filmet is készítettek belőle, ám az állítólag jelentősen eltér a könyvtől. Ennek ismeretében nem biztos, hogy azt keresni fogom. A regény viszont a misztikus vonal ellenére is nagyon tetszett. Gondosan megtervezett, tápláló egytálétel ez. Krimiszerű fővonal, rejtélyes halálesetekkel. Titokzatos szereplők, misztikus szálak, miközben komoly lehetőségként merülnek fel, -olykor meg is valósulnak – a törvényen túli lehetőségek is. Mindez rendkívüli könyvritkaságokkal körített helyszíneken. Egy mezei molynak csak csorog a nyála , még akkor is, ha egy kukkot sem ért azon a latin nyelven, melyen ezek a ritkaságok többnyire íródtak. Közben megismerkedünk az idősebb Dumas sajátságos munkamódszerével, illetve a sátánidézés nehézségeivel, hogy egy realista végkifejletig eljussunk.
Oda jutunk el?
Egyedül a legvégén éreztem, úgy, hogy az írónak elfogytak az ötletei. Ugye diadalmenetet nem várhattam a végére, hiszen az egész könyv a kudarcról szól. Azt mondják isten útjai kifürkészhetetlenek. Naívan azt képzeljük, hogy az alvilág urának útjai nem?
Van aki jól megérdemelt fizetségét nem kapja meg. Valakinek kielégítetlenek maradnak mazochista hajlamai, hiába provokálja a megveretést, még csak egy pofont sem kevernek le neki. Van aki mindent kockára tesz, barátságot és nőt. Mi marad?
S ha van részsiker, az csak a kudarc egy-egy lépcsőfoka.
Ugyanakkor némi szimpátiát is éreztem Pérez-Reverte sátánja iránt, aki felszerelte az embert bátorsággal, tudással és szabad akarattal. De hiába, mert továbbra sem vagyok képes hinni természetfeletti lényekben. De a sztoriban fölöttébb hatásosak.

2 hozzászólás
gyuszi64>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

2023/30, könyvtár, 32/66 eddigi értékelés ($ 337)

Bonyolult misztikus bűnügyi történet, melyben a szerző templomot emel az irodalmi kultúrának, a klasszikus íróknak, az ódon könyveknek; valamint a modern idők lovagjainak: a múlt őrzőinek, a könyvritkaságok gyűjtőinek. A néha barokkos stílus hosszúvá teszi a történetet, és a lezárással gondjaim vannak (ami leginkább hiányérzetet jelent).

Érdekes, hogy a könyv 1001 listára tudott kerülni.

4 hozzászólás
Storczné_Révész_Ágnes P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Izgalmas, emészthetően misztikus. A könyvritkaságok gyűjtésének, felkutatásának és kereskedelmének meglehetősen vér- és pénzszagú világában kalandozhatunk. Egyik szálon Dumas életét és regényeit „olvassuk”, a másik szálon pedig az ördöggel kötött alku apróbetűs záradékai teszik fordulatossá a regényt. Külön kedvemre való volt a történet fókuszában álló metszetek megjelenítése, mert így én is kivehettem a részem a nyomozásból.

Kyrana P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Engem sajnos nem fogott meg túlzottan ez a regény… A fülszöveg és a borító alapján egy misztikus, sejtelmes, kissé talán félelmetes könyvet vártam, de az első 100 oldalig végig azon gondolkodtam, hogy félbe kellene hagyni. Onnan már kicsit jobb lett a helyzet. Érdekes volt, ezt nem vitatom, de számomra borzasztóan unalmas, döcögős és kiszámítható. Rengeteg benne az ismétlés, és a hosszú leíró részek, amikor a főszereplő gondolkodik, és semmi sem történik. A karakterekről szinte semmit nem tudtam meg, így nem is tudtam igazán átérezni a helyzetüket. Azt gondoltam, majd a vége kárpótolni fog, de nem így történt. Időpazarlásnak érzem.

Habók P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Lehet, hogy azért, mert rengeteg ideig dolgoztam levéltárban (és ott restauráló műhelyben), de nekem ez a könyv nagyon érdekes volt. Néhol szinte el is felejtettem, hogy ez valójában egy kalandregény (ez más olvasó esetében nyilván rossz pont), annyira érdekelt a könyvek korának meghatározása, a hamisítások módszerei, a metszetek bemutatása. És ugyanígy élveztem kamaszkorom kedvenc írójának, Dumas-nak „deheroizálását” – nálam a megítélése nem változott.
A vége viszont… bármi mást el tudtam volna képzelni ehelyett, ez nagyon megtörte az egész regényt.

Tilla>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

(Hangoskönyvet hallgattam, angolul)
Az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz könyvemben kutattam egy dél-amerikai vagy legalábbis spanyol író műve után, mert épp olyan hangulatot akartam magamnak – nos, ebből a szempontból rendesen mellényúltam. Nincsen ennek a történetnek úgymond „latin” beütése, viszont pontosan olyan bibliofil népségnek való, mint mi, molyok. Antik könyvek, Dumas-kéziratok, könyvnyomtatás, életre kelt regényszereplők, irodalmi utalások… igazi csemege. Van itt a Molyon valaki, aki antik könyveket gyűjt, vele például mindenképp elolvastatnám.
Fél csillagot a vége miatt vontam le: krimiknél, titokzatos történeteknél nem szeretem, ahogy a könyv elejétől szépen felépített cselekményt agyoncsapja a főgonosz, aki pisztollyal a kezében elmagyaráz mindent sakkban tartott főszereplőnknek. Aztán a pisztoly persze kicsavartatik a kezéből és végeztünk. Itt mondjuk a pisztoly éppen hiányzott, a hosszú magyarázat viszont nem. Kár.
Érdemes elolvasni!

inci81 P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Évekkel ezelőtt vettem meg és olvastam ezt a könyvet, de a napokban a kezembe akadt, és rájöttem, hogy még nem írtam hozzá véleményt itt, mert akkoriban nem voltam jelen az oldalon. Így most pótolom ezt a hiányosságot.

Az vonzott a kötethez, amikor régen megvettem, hogy könyvek vannak rajta, valamint érdekes volt a címe is. A fülszöveget olvasva már úton voltam pénztárhoz.

Nekem tetszett ez a történet, mert könyvekről volt benne szó, könyvek után nyomoztak, misztikus és borzongató volt.

A könyv olvasása után jóval értesültem arról, hogy filmet is készítettek a történetből „A kilencedik kapu” címmel, amit persze nem hagyhattam ki. Végül kiderült, hogy jelentős eltérések vannak a könyvhöz képest, de emlékeim szerint azért nem volt vészesen rossz. Bár lehet, hogy ez csak Jonny Deppnek tudható be, aki a főszerepet játszotta a filmben.

Igazából nem mondhatnám, hogy olyan nagyon pörgő volt a cselekmény, mégis az író képes volt a titokzatossággal, váratlan eseményekkel fenntartani az érdeklődésemet.

Tetszett, hogy olykor a valóság fonala összemosódott a könyvek történéseivel, rejtélyessé téve az eseményeket. Imádtam azt a sok felbukkanó régi kötetet a könyvben, bár nem minden utalást értettem velük kapcsolatban.

Szerettem olvasni ezt a könyvet. Biztosan újra el fogom olvasni.

1 hozzászólás
Arianrhod P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Számomra nagy élmény volt ezt a könyvet olvasni. Nem csak azért, mert szerettem Dumast, hanem mert egy kicsit a latin-amerikai mágikus realistákkal találtam rokonnak a stílusát. Szó mi szó, le sem tudtam tenni, bekebeleztem együltő helyemben.

Misztikus, és tele van megfejtendő képi és jelentésbeli jelképekkel, rejtvényekkel, és persze a KÖNYV mint művészeti alkotás és értéktárgy áll a krimiszerűen bonyolódó cselekmény középpontjában.

A filmet Depp, a főszereplő rendkívüli vonzereje és színészi tehetsége ellenére sem tudtam végignézni, szerintem annyira nem „ugyanaz” a történet.

LibrariAnne P>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Annak, aki nagyon behatóan ismeri Dumas munkásságát és a középkori kódexeket bizonyára még érdekesebb lett volna a könyv. Mindenképp bibliofil regényről van szó, de én nagyon sokáig egyáltalán nem értettem, hogy mi, miért és hogyan kapcsolódik össze. Nem kedveltem meg a karaktereket sem különösebben, a világ, amit a szerző teremtett azonban érdekes volt. Mindenképp fogok ezek után Dumas-regényeket olvasni.

Mandalala>!
Arturo Pérez-Reverte: A Dumas-klub

Kettős érzéssel olvastam a könyvet szinte egészen a végéig. Mivel bennem is lakik valahol egy Langdon professzor, a kód- és szimbólum fejtős vonalat nagyon élveztem, még akkor is, ha beletört néhány agytekervényem, mivel a professzor lelkesedésével maximálisan, ellenben a vonatkozó történelmi és irodalmi tárgyi tudásával már kevésbé rendelkezem. :-)
Ha ez nem lett volna, akkor a könyv kissé unalmas lett volna, még akkor is, ha Lucas Corso egy eléggé egyedi és érdekes karakter: egy nagyon okos, ám idegesítően manipulatív, mégis szeretni való figura. Pont az a típus, akit egy nő (nem mindegyik, de sok!) esze szerint csak legvégső esetben akarna beengedni az életébe, szíve szerint mégis megteszi azt a legelső adandó alkalommal.
A könyv kb. az utolsó 40 oldalig maximum 4 csillagnál megállt nálam, ám a történet végére kiderült, hogy az író sikeresen vezetett végig az orromnál fogva és ezért vita nélkül megérdemli az 5 csillagot! Kedvem is lenne most azonnal megpöckölni az ő orrát is, hogy szégyellje kicsit magát, mert jól bevitt a málnásba! :-)
Hogy miért, azt inkább nem fejtem ki, mert akkor kénytelen lennék elárulni a végét, ami egyben jó nagy poén gyilkost csinálna belőlem.
Csak annyit, hogy nagyon tetszett a történet lezárása. A megfejtés logikus, földhöz ragadt része, ami szerint nincs itt kérem semmi misztikum pont annyira tetszett, mint az a rész, ami viszont további gondolkodásra késztetve azt sugallja, hogy bizony az élet nyomokban tartalmaz némi rejtett, titokzatos misztikumot, amit egy átlag földi halandó valószínűleg soha nem fejthet és érthet meg. Ahhoz minimum Lucas Corsonak, vagy Robert Langdonnak kell lenni.


Népszerű idézetek

gybarbii >!

A felvillanó fény a falra vetítette az akasztott ember sziluettjét.

(első mondat)

>!

– Kemény pasas voltam. Egész pontosan nyolcéves koromig, amikor is felfogtam az életben maradás előnyeit. Attól fogva kissé megpuhultam.

129. oldal

SteelCurtain>!

A templom harangtornyának árnyéka nem messze tőlük a földre vetült. A széles és sötét folt lassan a nappal szemben megrebbent. Megfigyelte, hogy a csúcsán a kereszt a lány lábánál, egészen közel megállt, de nem ért hozzá. A kereszt árnyéka bölcsen távolságot tartott tőle.

Kapcsolódó szócikkek: árnyék · kereszt
>!

– Enyhén előrehajolt s lejjebb fogta a hangját, már-már bizalmasra, olyan volt, akár Miss Marple, aki éppen bevallja legjobb barátnőjének, hogy ciánt talált a teasüteményben.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Lobo P>!

Végtére is az ember szórakoztatás céljából ír, azért, hogy többet élhessen, hogy szeresse önmagát, és hogy a többiek is szeressék.

373. oldal

gybarbii >!

Attól tartok, semmi különleges; főleg ilyen időkben, amikor az öngyilkosságot gyilkosságnak álcázzák, a regényeket pedig Roger Ackroyd orvosa írja, s rengetegen nem riadnak vissza attól, hogy kétszáz oldalon közöljék azt az elragadó élményt, amit a tükörképük látványa kelt bennük.

13. oldal

Habók P>!

La Ponte, holmi emberi melegségre vágyva, Makarova ólomszínű szemét fürkészte, de annak tekintete lehűtötte. Olyan melegség áradt abból, akárcsak egy norvég fjordból, mondjuk úgy éjjel három tájban.

inci81 P>!

És mindenkinek olyan ördöge van, amilyet megérdemel.

427. oldal

Carmilla >!

Figyeljen rám, Corso: ártatlan olvasó már nem létezik. Az olvasó megegyezik azzal, amit korábban olvasott, meg a mozival és a televízióval, amit látott. Az információhoz, amit a szerző közvetít neki, mindig hozzáadja a sajátját is.

398. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasó
Nokipisti>!

Akit csak a könyvek érdekelnek,annak nincs szüksége másra és ez félelemmel tölt el.

248-ik oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: A párizsi nő
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Patrick Süskind: A parfüm
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Agatha Christie: Halál a felhők között
Dennis Lehane: Viharsziget
Aurora Lewis Turner: Bűvölet és apró mocskos gyilkosságok
Guillaume Musso: Angélique