Az ​akasztott rókák erdeje 91 csillagozás

Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

A könyv Paasilinna életművének egyik legtöbb figyelmet kapott darabja. Mintha a világ legtermészetesebb dolga volna, olyan szenvtelen hangon beszéli el a szerző az abszurd történetet: a főszereplő, akinek a lelkén számos, súlyos bűncselekmény szárad, menekülés közben a hóba, sötétségbe burkolt Lappföldön találkozik egy öreg parasztasszonnyal. Ő is bujdosik, mert nem akar egy szeretetotthon ápoltja lenni. A két regényhős az erkölcsi skála két végletét képviseli, mégis -legalább egy időre- sikerül otthont teremteniük maguknak ezen az északi világvégén… A népszerű finn író sok humorral-iróniával ábrázolja szereplőit és a vad kalandokat, amelyek izgalmas, szórakoztató olvasmánnyá teszik regényét.

Eredeti cím: Hirtettyjen kettujen metsä

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2006
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637486453 · Fordította: Jávorszky Béla

Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Lappföld


Kedvencelte 19

Most olvassa 4

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 120

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Furmányos fickó ez az Arto Paasilinna. Második olvasásom tőle, s A nyúl éve után a második könyve is hatalmas kedvenccé vált. Meseszép emberi történet, s mégsem mese. Lényeges dolgokban a szerző sosem lépi át a realitás határát. A bűnöző nem válik szentté, az alkoholista nem válik az ital ellenségévé, a korrupció nem számolja föl önmagát, és sajnos a halál sem kullog el örökre, ha tündéri emberekre bukkan. De a zimankós lappföldi vadonban a világtól elzárva, az egymásra utaltság lassan mindenkiből kihozza jobbik énjét, még ha hibáikat, bűneiket nem is tudják maradéktalanul levetkőzni. Paasilinna utánozhatatlan humorral kormányoz minket a felismerés felé, hogy mindez ember és természet harmóniájának eredménye. S nem puszta szerzői szeszély, hogy mindezek ellenére a végén a bűnöző és az alkoholista őrnagy emberileg megújulva ugyan, de visszatérnek a társadalomba, korábbi közegükbe, hiszen az embernek emberi közösségre van szüksége, s a természetet sem lehet túlterhelni több milliárd depressziós homo sapiens rászabadításával. Az erdő maradjon csak meg Ötszázas, a róka birodalma, aki ugyan megeszi a kutyatápot és eliszkol a gumicsonttal, de azért távolról vicsorít, s nyalja a szája szélét, amikor csapdába esett erdészt lát.

2 hozzászólás
gesztenye63 P>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Már pehelysúlyú nordikus etológiai tudással is könnyedén megállapítható, hogy a róka és a nyúl viselkedésformái nagyban hasonlatosak egymáshoz, valamint az is, hogy Arto Paasilinna mester eszmerendszere és gondolatisága a két kötet megjelentetése között szemernyit sem változott.
Ahogyan Vatanen és nyula, úgy a lappföldi Akasztott Rókák Erdejének északi szelek által összefújt rönkházlakói sem véletlenül menekülnek az urbánus világból. Kinek-kinek megvan a jó oka erre, ahogyan az is törvényszerű, hogy a kör végül mégis bezárul, és a botcsinálta „természetjárók” túlélői törvényszerűen visszatalálnak a civilizáció kebelére.
Paasilinna mélységes emberséggel átitatott fanyar humorbombáinak egyszerűségükben is nagyszerű, groteszk iróniája akkor is tökéletes telitalálat lenne, ha a közel kétszáz oldalon nem történne semmi. Ám a meghatóan fájdalmas és szépségesen rút események egy rendkívül szórakoztató és kicsit sem hihető mese szálait szövik tablóvá, aminek minden apró részeleme valami önálló, furán északi mintát ölt. Utánozhatatlan és megkapó az írásmód. Paasilinnát egyszerűen nem lehet komolyan venni, mégis minden sora véresen komoly.
Az akasztott rókák erdejéről sokezer oldalnyi elemzést írhat a hozzáértő, de úgy vélem, hogy képtelenség visszaadni azt a hangulatot, érzést, amit a befogadó olvasóban ébreszt. Az északi irodalom egyik kihagyhatatlan gyöngyszeme, feltétlenül ajánlom.

Kkatja P>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Az eleje kicsit döcögősen indult, a bűnözős bevezetés annyira nem győzött meg, de aztán ahogy be(ki)kanyarodott a történet az erdőbe, egyre jobban belerázódtam, sőt a végére nagyon megszerettem a fura főszereplőket. :)
Érdekes, a fülszöveg nem is említi a másik főszereplőt Remes-t, a zakkant-keserűpálinka-vedelő őrnagyot, akit emiatt (is) kényszerszabadságra küldenek és így keveredik bujkáló bűnözőnk mellé, ahol először jó aranymosó és egyéb csicskája lesz Juntunennek, annak rejtett aranytartalékai végett spoiler. A legöregebb (kilencvenéves) kolta lapp asszonyság (Naska), a dorombolásra igencsak könnyen hajló és hasonlóképp agg macskájával (majdnem húszéves) Jermakkal, nem mindennapi körülmények között, csak a harmadik részben csatlakozik hozzájuk és kavar egyet ő is a kialakuló helyzeten, ami sokszor vicces és szarkasztikus, de leginkább életszerűen szomorkás mégis végtelenül melegszívű és szórakoztató. Na erre varrjatok gombot! :))

Több könyv is eszembe jutott közben pl. a nemrég olvasott Doppler, ahol hasonló kivonulást olvashatunk a természetbe (bár más okból), amikor meg Ötszázas-nak elnevezett rókica volt színen akkor A macskaróka és hangulatilag Leena Krohn is befigyelt no meg a skandináv stílusjegyek itt is jól látszanak, és hiába vagyunk a didergősen hideg Lappföldön, ez a könyvecske valóban melegített minden szempontból, ahogy @dontpanic nagyon jól megfogalmazza értékelésében. http://moly.hu/ertekelesek/549482

Az utolsó mondatok meg egyenest haláliak, ez a kép belém égett: spoiler és valóban:
„Aki egyszer látta őket, sose tud megszabadulni varázsuktól, és nem felejtheti el az egzotikus, aranyos Lappföldet.” :))))

Úgy szimmantom, új kedvencem van születőben, szóval jöhet a következő! És valaki megdobhat A nyúl évé-vel is, ami meg nincs meg a könyvtárban!!
Ezer ördög és pokol és cséphadaró! :))

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2006
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637486453 · Fordította: Jávorszky Béla
11 hozzászólás
nola P>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Mikor olvasni kezdtem, nem nagyon tudtam, mire számíthatok. A fülszöveg különben is elég félrevezető.
Ez a vékony könyvecske tele van abszurd elemekkel, önironikus, keserédes humorral, és – meglepő módon – csupa szeretettel. Első pillantásra zordnak tűnik, mint a hóval borított lappföldi táj, de a karakterek megmelengetik a szívünket. Juntunen, Remes, Naska, Jermak… Ó, és Ötszázas, a róka…
Olyan visszafogottan, tökéletes arányérzékkel adagolja a szerző a humoros és a megindító jeleneteket, néha keverve, néha külön-külön, mégis akadt, amit megkönnyeztem. Nem akart rám erőszakkal hatni, és éppen ezért hatott.

Nem tudom szó nélkül hagyni azt sem, mennyire filmre kívánkozna ez a történet. A magam részéről Martin McDonagh-t kérném fel, hogy írjon belőle forgatókönyvet és rendezze meg. Tökéletes lenne!

De a könyv magában is tökéletes.

sztimi53>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Akármilyen skandináv írótól olvastam eddig mind árasztja magából ezt a részint depressziós, részint alkoholista, részint bolond hangulatot. Azt is megfigyeltem, hogy ezek a népek többnyire ki akarnak vonulni a természetbe a társadalom elől (mindegy ha annak hasznos vagy haszontalan tagjai), a jóléti államok keserve. Hát nem volt egy világmegváltó könyv, ám jól szórakoztam. Elég ironikus amikor a bűnöző filozofál a bűnözésről az északi társadalmakban. Volt benne egy-két illogikus cselekmény is, de a végén rájöttem, miért kellett azokat beleírni.A legjobb karakter szerintem az öregasszony bölcsességgel vegyes naivságával. Jól mesél Paasilinna, szerintem olvasok még tőle. Csak az a fülszöveg. Csak azt tudnám feledni.

9 hozzászólás
robinson P>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Őrületes és szórakoztató. Micsoda remek filmalapanyag, Guy Rirchi remekelhetne ebből a történetből. Fura figurák, némi lopott arany és az élet élvezetes értelme a hóborította Lappföldön.

1 hozzászólás
Hoacin>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

„A rendőr szórakozottan nézett az őrnagy után. Vadonatúj motoros szánja van, az új szán tele van áruval… és utánfutóként itt ez a fürdőkád, az is tele karácsonyi ajándékokkal. A rendőr erősen eltűnődött, mi lehet az oka annak, hogy egy őrnagyi rangban lévő tiszt egy fürdőkádat maga után húzva száguldozik a havas pusztaságban.”

A zord című regényre évek óta vadásztam, közben elolvasva Paasilinna két másik művét is. A nyúl éve nagyjából tetszett, az Üvöltő molnár viszont számomra csalódás volt: a tragikomikum helyett szimplán tragikusnak meg szomorúnak tűnt a sztori, poén maximum az elbeszélésmódban akadt.
Nade Az akasztott rókák erdeje!
Öt csillagot csupán azért nem adok, mert elég döcögősen indult, és aztán viszonylag sokáig csupán mérsékelten jópofa. Ekkor is szórakoztatott, de főleg az írótól már megszokott közönyös stílussal, nem a cselekmény által. Aztán hopp, hirtelen beszippantott a történet, és áthullottam valami tökéletesen elvont, alternatív valóságba, ami mégis elképesztően racionális, csuda pozitív, és sziporkázóan zseniális. :D Ez lesz akkor, ha összebarátkozik egy rabló, egy részeges őrnagy, és egy kilencvenéves lapp nénike! spoiler Itt minden megtörténhet, és jellemzően meg is történik, amin aztán senki nem lepődik meg. A szürreális jeleneteket az koronázza meg igazán, hogy az író mindezt abszolút szenvtelen módon meséli el nekünk, kb. mintha egy képtelen vígjátékot egy tárgyilagos tévébemondó közvetítene. Nem szoktam villamoson röhögni csak vonaton, de olvasás közben viszonylag sűrűn mázolódott természetellenes szélességű vigyor az arcomra. Nagyszerű film lenne belőle, sőt, én akár egy komplett sorozatot el tudnék képzelni ezzel a szereplőgárdával! spoiler
Már csak arra lennék kíváncsi, milyen lehet az a hallal bélelt szavói kenyér? Nyamm. Biztos jobb, mint a levegőn aszalt, fagyott virsli. :D
(A baljós cím senkit ne riasszon, nagyon szerethető regény ez, amilyen bizarr, olyan kedves. :))

„Remes őrnagy úgy döntött, megpróbál a kolta lapp öregasszony templom iránti vágyán segíteni. Gyalult egy nagy méretű ikonkeretet, Christine pedig, aki sminkelésben mindig jeleskedett, egy ikonhoz hasonló képet festett hozzá. Az őrnagy előbb filctollal fölvázolta az egy méter magas falapra Szűz Mária és a kis Jézus alakját, majd a szent képet Christine négy óra alatt kiszínezte, jóllehet saját arcának csinosítása alig két órát vett igénybe. Az eredmény valóban szép lett. A kép alapján Szűz Mária sikerrel indulhatott volna akár a Miss Európa szépségversenyen, és a kis Jézus is aranyosabb volt, mint annak idején Shirley Temple. Az ikon tartósságát ugyan egyikük sem merte garantálni, mivel elkészítésekor Christine szempillafestéket, ajakrúzst, arckenőcsöt, és körömlakkot használt.”

9 hozzászólás
dontpanic P>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

A könyveket sokféleképpen fel lehet osztani. Meggyőződésem, hogy fel lehet osztani őket aszerint is, hogy meleg van-e a könyvben, vagy „fázol-e” benne. Lehet egy könyv zseniális, jól felépített, bölcs gondolatokkal tarkított, de ha vacogsz, miközben olvasod, sosem lesz igazi kedvenced. És lehet egy könyv kicsit egyszerű, nem a legzseniálisabb történetű, de ha meleg van benne, mindig emlékezni fogsz rá.
Ebben a könyvben, bár a zord finn télben játszódik, végig olyan jó meleg van, mint egy szobában, ahol ropog a kandallóban a tűz, te pedig forró teát iszogatsz.
Ez a könyv nem akarja megváltani a világot, csak elmesél egy történetet, néhány – nagyon különböző – ember véletlenszerű (sorsszerű?) találkozását. Teszi ezt viccesen, de nem a hangosan röhögős viccesen, hanem a csöndben mosolygós viccesen. Teszi ezt úgy, hogy nem magyarázza túl a néha kicsit abszurd történéseket, csak leírja őket, neked pedig nincs más dolgod, hogy elfogadd, befogadd őket.
Édes kis könyv ez, kétszer olvastam már, de még biztosan fogom, mert szeretnék újra bekucorodni a hívogató melegébe.

6 hozzászólás
Ėva71>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Juntunen, fényűző életét elhagyva kényszerül elbújni a világ elől, miután a rászedett bűnöző társa kiszabadul a börtönből. Remes őrnagy, beleunva a munkájába, a követelőző családjába, szintén elbújik a világ elől. A Lappföld világtól elzárt helyén találkoznak, ahol a hatalmas hómező mégis kicsinek bizonyul kettejük részére és a kapcsolatunk nem indul zökkenőmentesen. Aztán lassan mégis kialakítanak egy komikus, furcsa viszonyt egymás között, ahol a Remes őrnagy a bűnöző szolgálatába áll. A Lappföld ezen a részén ilyentájt túl sok az elrejtőzködni kívánó ember, így itt köt ki Naska, az öregasszony is, aki a “ jótevőitől” bújik meg és az elől, hogy utolsó éveire bedugják egy öregek otthonába. Az öregasszony naivitása és gondosodása meglágyítja, a két kemény férfi szívét is. A történet, a hangulat nekem más, mint az eddig általam olvasott tipikus skandináv regények ( amik amúgy a kedvenceim), ezért valahogy ezt a könyvet nem is éreztem annyira magaménak.

Hanna IP>!
Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje

Ezek az északi népek különösek… Itt van ez a Paasilinna, aki nincs nagy véleménnyel az emberekről, szereplői zsiványok és ostobák, és mégis olyan szórakoztatóan és szeretettel ír zsiványkodásaikról és ostobaságaikról, hogy az ember egészen elnézi a leggázosabb gazemberségeket is. Valahogy úgy, mint egy mesében vagy népi anekdotában – a hős rókacsapdába szorulhat, átverhetik, elagyabugyálhatják,és mégis nevetni tudunk még a szerencsétlenségeken is.
Mert azért ezeknek a bűnösöknek – az aranytolvajnak és az alkoholista őrnagynak – van szívük, ha mélyre is van elásva. Befogadják az öregek otthona elől menekülő lapp öreganyót, szerető szívvel etetik a rókakölyköt az erdőben, és közben két kézzel szórják a vagyont, amire a tolvaj börtönből szabaduló tettestársának is fáj a foga…
Szórakoztató, szerethető kis könyv volt, hasonló A nyúl évéhez.


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

[…] elővették a szerzetest, aki a paráznaság bűnébe esett, méghozzá idegen nővel. […]
A végtelen megbánás jeleként az igumen úgy rendelkezett, hogy a bűnös testvér mindennap vigyen egy zsák földet a kolostor hátsó udvarára. A zsákot kaviccsal és kővel töltötték meg, így igencsak nehéz volt. A barát mindennap megtöltötte a zsákot, azután imbolygó lábon elcipelte oda, ahova az igumen mutatta. A bűnbánás zsákjaiból rövidesen egész „bűndomb” keletkezett, az évek során pedig „bűnhegy”, mely már a kolostor ereszmagasságát is meghaladta. A barát hozzászokott a cipekedéshez, nagydarab, erős férfi volt, olyan, aki jól keresett volna, ha rakodónak áll egy kikötőben. Tíz év múlva a domb már nagyobb volt, mint egy ház, de a szerzetes tovább hordta a zsákokat. Közben a kolostor igumenje is kicserélődött, és az új vezető eltűnődve nézte a hegyet. Úgy látta, hogy a barát a valamikori bűnt levezekelte, ezért nem kell a hegyre több földet és követ hordania. Az a veszély fenyegetett ugyanis, hogy a hegy beárnyékolja a kolostor épületét.
    A szerzetes azonban annyira hozzászokott a cipekedéshez, hogy nem lehetett tőle eltántorítani. Állította, hogy még mindig nem vezekelt eleget, ezért a munkát folytatnia kell. A hegy végül már óriási lett, combvastagságú fák nőttek rajta és a tetejére lépcsősor vezetett. Norvégiából jártak a csodálatára, azt tartották, ha egy lotyó megmássza, tisztességes nőként tér haza. Turistaszezonban több száz nő mászott fel a dombra.

158-159. oldal Harmadik rész 26

3 hozzászólás
Gedi>!

– Ha még egyszer bevillamosozhatnék a hármassal Kallióból a Piactérre és vehetnék egy tízkilós lazacot, és bepácolhatnám. Itt csak fehérhúsú hal van, és a saját autómon kell mennem mindenhova. De a legeslegjobban a füstös szauna hiányzik. Gondolj bele! Ki a gőzből, be a tóba, utána pedig hűsölni a szauna előtt. Itt tisztességes, sütni való kolbászt sem kapsz. Nem készít ilyet egyetlen vágóhíd sem. Ha csak egy éjszakára elmehetnék Finnországba, bevenném magam a szaunába, megennék egy kiló főzőkolbászt hidegen és meginnék rá egy dézsa házisört.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
1 hozzászólás
mohapapa I>!

Az egyetlen emlősfajta ugyanis, amely iránt Juntunen behatósan érdeklődött, a női nem volt.

40. oldal

volna>!

Ó, a hétfán fütyülő rézangyalát ennek a krucifix világnak!

5. oldal

1 hozzászólás
Uzsonna>!

Lappföld ege mindent lát, de nem árulkodik.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lappföld
Kkatja P>!

    Én a férjhezmenetelem előtt jártam először az Alsó-kolostorban. Az a szegény barát akkor már kilencvenéves volt, de még mindig hordta a földet. Télen a zsákra ülve, fenekén csúszott le a a dombról, ha úgy látta, hogy az igumen nem veszi észre. Meredek, vidám hegy volt.
    Aztán a barát zsákhordás közben meghalt, és a többiek úgy ítélték meg, hogy ezzel megszabadult földi bűneitől és be lehet szentelni, ahogy a többi barátot.
[…] Aztán jöttek az oroszok, és fölrobbantották a dombot, úgyhogy ma már nincs meg.
    Csak a bűn maradt meg.

159. oldal Harmadik rész 26

Gedi>!

A stockholmi Humlegården negyed egyik öreg, különösen értékes kőpalotájában tehetős népek laktak, köztük a finn Oiva Juntunen, aki mesterségére nézve útonálló volt.

(első mondat)

Danó>!

Több keserűség fortyogott benne, mint ezer feministában.

174. oldal

Kkatja P>!

    A rókakölyök hosszan szaglászta a macska nyomát. Erősen töprengett, miféle szörnyeteg hagyhatott maga után ilyen iszonyatos szagot. De nem tudta megoldani a kérdést, mert soha életében nem látott macskát.
    Így aztán félelmében nyüszített.

116. oldal Harmadik rész 18


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikael Niemi: Özönvíz
Rosa Liksom: Az Ezredesné
Katja Kettu: Éjlepke
Kerezsi Ágnes: Az uráli népek néprajza
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Selma Lagerlöf: Csodálatos utazás
Timo K. Mukka: Bűnről dalol a föld
Yrjö Kokko: A négy szél útja
Arvi Järventaus: Kereszt és varázsdob
Arvi Järventaus: Kis falu a világ végén