Arthur ​Rimbaud összes költői művei 21 csillagozás

Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Az európai költészetben addig ismeretlen sajgású, mutáló kamaszhang hosszú ideig nem lelt őt meg nem hamisító kiadásra. Nem véletlen, hogy az Összes műveinek nevezett Rimbaud-hagyaték több mint fél évszázados kallódások, kárára és „javára” elkövetett hamisítások viszontagságai után közvetlenül a második világháború végén jelent meg először Franciaországban is. Magyarországon addigra a századelő nagy magyar költői – Kosztolányi, Babits, Tóth Árpád, Juhász Gyula, majd Szabó Lőrinc, József Attila, Illyés Gyula – már megalapozták az azóta is intenzív Rimbaud-kultuszt.Somlyó György, egyik – ma már az egyetlen élő – fordítója, egyúttal jelen kötet összeállítója, tanulmányírója, szerkesztője, a Rimbaud-irodalom legjelentősebb hazai ismerője így ír a kötet előszavában: „Rimbaud egész költői hagyatéka – a tizennégy éves korában írt legelső, iskolai dolgozatul szolgáló latin nyelvű hexameteres versétől kezdve – szinte megnevezhetetlen, s így számtalan alakban megnevezett talány.”

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Szerző válogatott művei Európa


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Belzebub


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

„Le akarok leplezni minden misztériumot: a vallás vagy a természet titkait, a halált, a születést, a jövőt, a múltat, a világteremtés tanát, a semmit. Mester vagyok a szemfényvesztésben." Azt hiszem ezekkel a mondatokkal nagyszerűen lehet jellemezni, értékelni az egész kötetet. Mestermű, zseniális! Imádom!

szivárványglória >!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

A magánhangzók szonettje középiskolában felkeltette annyira az érdeklődésem, hogy amint megláttam az antikváriumban a kötetet, meg is vettem. off
S igen, off egészen sok vers megtetszett. A Napfény és hús, Opélia, Ami Ninát visszatartja…, Regény, A részeg hajó, Emlék, Michel és Christine, Jámbor reggeli gondolatok, Aranykor, Tengeri vers mind nagyon különleges alkotások. Azonban sajnos a prózai részek eléggé lehúztak a szememben a kompozíciót, mert nem találtam benne igazán érdekes gondolatokat.

DrEmergencyGrooveHouse>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Ó, hogy én miért nem beszélek franciául…nagy fless lehet ezeket a műveket eredeti nyelven olvasni! Csak azért nem vettem fel a kedvenc könyveim közé, mert némelyik versfordítás elég szögletes. Ügyetlen. Ennyire csak nem írhatott egyenetlenül Rimbaud. De amikor működik…micsoda képek! Micsoda intenzitás! Ennyi életéhség, ennyi haláléhség, kéz a kézben, egymást erősítve! Felgyújt mindent, égjen csak, hadd forogjon vele a világ! Egyenként táncoljon az összes atom, mind a maga révületében, amíg ki nem fárad, és akkor pihenésként egy még merészebb transzba ugrik. Nem semmi. Nehéz lehetett megférni Rimbaud mellett. Mókásnak gondolom, hogy amennyi líra verseiből átjön egy kifejezetten idegesítő, taszítóan egocentrikus figura jön át. Ugyanakkor már-már megható hogy ez a gazember így meg tudta emberelni magát amikor verseket írt. A legtöbb alkotásában olyan részegítő mélység van, háromszor-négyszer is el kellett olvasnom, mire egyáltalán felfogtam, mit olvasok. Nagy kópé volt, tudott mindent amit egy nagy költőnek tudni kell. Állítólag életműve egy alkímiai folyamat. Ennek én nem látom a határait, de tény, hogy végül kikristályosodik valami ebből a zabolátlan káoszból amihez újra meg újra annyi szeretettel nyúl. Hogy is mondják? Aki dudás akar lenni, annak mindegy csak üssön!

OlvasóMókus>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Bámulatosan jók voltak ezek a versek. Különös tekintettel arra, hogy egy tizenéves írta őket. Nekem meglepő volt, hogy Rimbaud 19 évesen már fel is hagyott a költészettel – nem rémlik, hogy az iskolában ezt tanultuk volna. Bár csak A részeg hajót és A magánhangzók szonettjét elolvastuk és ennyi volt a Rimbaud-i tananyag. A könyv előszavában annyira felcsigázott Somlyó György, hogy alig vártam, hogy végre olvashassam a verseket. A végén lévő Jegyzetek magyarázatai pedig pontot tettek az egészre.

madárka>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Ezeket a műveket ízlelgetni, kóstolgatni, élvezni kell. Tudott valamit ez a pasas! :)

kulturzaj>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Költőzseni, zseni költő.
Nagyon a sajátom.
(azért a fordítók munkája sem elhanyagolható)

Frank_Waters I>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Lehet, hogy a fordítások hibája, de engem nem tudott megfogni Rimbaud. Voltak versei, amik tényleg nagyon jók voltak, viszont a prózai(nak tűnő) írásai egytől egyig egy magát túl komolyan vevő, enyhén egoista fiatalembert tükröznek.

7 hozzászólás
hreku>!
Arthur Rimbaud: Arthur Rimbaud összes költői művei

Egy antikváriumba akadt a kezembe Rimbaud-ról ez a könyv, megvettem ☺️ A költő nem csupán abban az első, hogy az impresszionismust kvázi megalkotta, de az ő verseiben bukkan először fel az a végtelen szabadság érzés ebből a 'mátrix' világból, ami az elvágyódás utáni sóvárgás a létezés távolabbi, fentebbi misztériumába. A Részeg hajó c. versét csak az igazán öreg lelkek érthetik – benne van minden összefoglalva. A részeg hajó igazán ő maga, ahogy elszabadul a végtelen létezésben, a titokzatos „tengeren”, de csak a hajótest ő maga, a tájak és a körülmények ahol-amit megszemélyesít változó, tehát a személyiség nem ő = nem mi vagyunk, egy felvett szerep, csak elszabadulva hánykódunk hajótestként a létezés végtelenjében, kikötünk itt-ott, cipelünk dolgokat magunkkal – ami valójában nem a valódi mivoltunkhoz kötött bejárva az ismeretlent – a létezésünk végtelen állomásait. A vége felé ahogy írja a csillagos szigetet, ahol már a „mámoros menny örök kapuja nyitva és végtelen éjben arany fény piheg” – a boldog jövők titka a célállomás. Utána: „lázas derék gyötrelmes görbe, már megszakadna és benyelné a hab” – vágyódik, hogy már ne szülessen ide többé, mert aki már átérzi ezt „kit már megfürdetett minden vizek búja” – nem vágyódik vissza ebbe a hivalgó, gőgös, buta világba!
Csodás vers ✨ A szívem legmélyéből szólt!


Népszerű idézetek

Frank_Waters I>!

ÁLOM, TÉLIRE

Télen egy rózsaszín és kékpárnás vagonban
utazni jössz velem.
Jó lesz. Őrült öröm. S minden puha sarokban
csókok fészke pihen.

Szemed majd behunyod, hogy ne lásd esti békéd
megrontva az ablakon át
fintorgó démonok fekete söpredékét
s fekete farkasok hadát.

S egyszer csak valami az arcodat kaparja…
Egy pici csók lesz az, bolond pókként nyakadra
aláiramodó.

Hozzám fordulsz: „Keresd!”, s a fejedet lehajtod.
S üldözni lesz időnk soká a kis bitangot,
aki – nagy utazó!

18 hozzászólás
Lunemorte P>!

Meghallgatnád-e, mondd, a virágzó Tejút
zenéjét, hogyha dong a bolygók sokasága?

110. oldal, Az igaz ember (részlet)

Lunemorte P>!

És őrültek vagyunk e naptól fogva mind!

51. oldal, A kovács (részlet)

Lunemorte P>!

Érezni mindenen, hogy valami hiányzik…

44. oldal, Árvák újévi ajándéka (részlet)

Lunemorte P>!

Azt akarom, fogjon szerencse-
szekerébe a tragikus nyár.

151. oldal, Májusi lobogók (részlet)

Lunemorte P>!

Virágokkal üzenünk,
temetőből érkezünk…

148. oldal, A szomjúság komédiája (részlet)

Lunemorte P>!

Embermajmok, anyánk hüvelyéről leválunk,
s rejti fakó eszünk tőlünk a végtelent!

58. oldal, Napfény és hús (részlet)

Lunemorte P>!

Nem monostor ez itt, halljátok-e, dögök!

62. oldal, Az akasztottak bálja (részlet)

Lunemorte P>!

– Kérlek, kedves Sátán, ne nézz rám oly bosszúsan!

233. oldal, Egy évad a pokolban

Kapcsolódó szócikkek: sátán

Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Edgar Allan Poe: A holló
Oscar Wilde: A canterville-i kísértet
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Rabindranath Tagore: Hindosztáni virágok
T. S. Eliot: Szikföld
Ady Endre: Az én hadseregem
Nemes Nagy Ágnes: Szilánkos fényjelek
Lengyel Tamás (szerk.): Barátság