A ​részeg hajó 23 csillagozás

Arthur Rimbaud összes művei
Arthur Rimbaud: A részeg hajó Arthur Rimbaud: A részeg hajó

Az európai költészetben addig ismeretlen sajgású, mutáló kamaszhang hosszú ideig nem lelt őt meg nem hamisító kiadásra. Nem véletlen, hogy az Összes műveinek nevezett Rimbaud-hagyaték több mint fél évszázados kallódások, kárára és javára elkövetett hamisítások viszontagságai után közvetlenül a második világháború végén jelent meg először Franciaországban is. Magyarországon addigra a századelő nagy magyar költői – Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Tóth Árpád, Juhász Gyula, majd Szabó Lőrinc, József Attila, Illyés Gyula – már megalapozták az azóta is intenzív Rimbaud-kultuszt.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
344 oldal · ISBN: 9635471998
>!
Európa, Budapest, 1958
350 oldal · keménytáblás · Fordította: Illyés Gyula, Jékely Zoltán, József Attila, Radnóti Miklós

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tilla>!
Arthur Rimbaud: A részeg hajó

Arthur Rimbaud: A részeg hajó Arthur Rimbaud összes művei

Aznap este, amikor teljes napfogyatkozás volt Magyarországon, az egyik csatornán a Teljes napfogyatkozás című filmet vetítették (ez ám a remek találat, kedves kereskedelmi televízió! látták maguk azt a filmet egyáltalán?!). Három szót tanultam belőle: abszint, szodómia és Rimbaud. Ahogy kell, kicsit belebolondultam Rimbaud-ba. Volt egy válogatott művei otthon, amit aztán elég sokáig magammal hordtam.
Később megkaptam anyukámtól ezt az összes művei kötetet, amit csak most olvastam el elejétől a végéig. Mondanom sem kell, fantasztikus olvasmány. Folyton elfelejtem, hogy ezek az írások egy 15-18 éves gyerek munkái, amikor pedig újra és újra eszembe jut, csak tátogok, mint egy hal.
Van itt fosszag, pisálás, egy kis lapockafétis… olyan profán témák, amelyekből csak egy ilyen pimasz arc, akiben a „formátlan, isteni káosz” uralkodik, tud költészetet gyúrni.
A versek? Remekművek. A prózai kísérletek? Meglepően „földközeli” darabok, nagyon szeretem őket. A Szív dobog a reverenda alatt novellán például muszáj hangosan nevetni. A Színvázlatok? A kedvencem. Több részt innen már kívülről ismerek, olyan sokszor láttam az évek során. A Színvázlatokra különösen érvényes, ami egyébként az egész életműre, hogy a mondatok annyiszor változtatják színüket, ahányszor olvasom – még úgy is, hogy a fordítás szükségszerűen értelmezi is valamiképp őket, tehát bevonja egyféle árnyalattal -. Az Egy évad a pokolban? Harminc oldalnyi ősrobbanás.
Rimbaud 18 éves kora után nem írt többet. Elnémult. Ezt mondják. Egy percig sem hiszem el. Az afrikai táj, a felfedeznivaló világ, az európaitól minden ízében különböző kultúra szerintem van olyan inspiráló, mint elkóborolni Párizsból Brüsszelbe. Nem néma költő az, aki a kézirataival mondjuk kitörli a fenekét, mert nincs a közelben más papír. Rimbaud-ból ezt simán kinézem.
Talán jobb is így. Ha megmaradt volna valamiféle írás a felnőtt (érett?) Rimbaud tollából, sok liternyi könny kifolyt volna írók-költők szeméből Európa-szerte, amiért ők sohasem lennének képesek olyat írni. Vagy talán azért jobb így, mert misztikussá teszi a zsenialitást.
Rimbaud ujjai fityiszbe merevedve bomlanak a föld alatt.

Kedvenc mondat: „Egy lehelet a tűzhely határait szétsimítja.”

4 hozzászólás
Habók P>!
Arthur Rimbaud: A részeg hajó

Arthur Rimbaud: A részeg hajó Arthur Rimbaud összes művei

Harmadikban kellett olvasni néhány versét, nem tetszettek. De akkor még szelíd, rózsaszín leányka voltam. Gondoltam, majd most. De most sem tetszik.

5 hozzászólás
mamyke>!
Arthur Rimbaud: A részeg hajó

Arthur Rimbaud: A részeg hajó Arthur Rimbaud összes művei

télen egy rózaszín és kékpárnás vagonban utazni jössz velem. jó lesz.


Népszerű idézetek

Genie>!

Azóta egyre fürdök a roppant tengerek
költészetében, melybe csillag csorog és béke
s nyelem e zöld azúrt…

A részeg hajó

Arthur Rimbaud: A részeg hajó Arthur Rimbaud összes művei


Hasonló könyvek címkék alapján

François Villon – Faludy György: François Villon balladái Faludy György átköltésében
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
François Villon: François Villon összes versei
Paul Géraldy: Te meg én
Charles Baudelaire: A romlás virágai
Charles Baudelaire: Charles Baudelaire versei
Paul Éluard: Éluard versei
Jacques Roubaud: Vala mi: fekete
Paul Verlaine: Szaturnuszi költemények / Poèmes saturniens
Joachim Du Bellay: Panaszok