Piktek ​és mártírok (Fecskék és Fruskák 11.) 19 csillagozás

Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Hallgassatok ide – modta Nancy Dicknek és Dorotheának. – A kalandozást most felfüggesztjük, legalábbis arra az időre, míg Anya és Jim bácsi haza nem jön. Megígértük, hogy nem lesz vadulás. De tizenegy nap múlva visszatérnek, majd hamarosan megérkeznek a Fecskék is, s aztán három csónakkal meg az összes sátorral valami igazán klassz dolgot csinálunk. Ám addig bele kell törődnünk, hogy semmi érdekes nem történik.
– Már az is csodálatos, hogy itt lehetünk – felelte Dorothea.
Ám a következő napon lecsap a villám: A Fruskák szörnyű dédnagynénije (akit a Fecskevölgy lapjairól ismerhetünk) megtudta, hogy Mrs. Blackett magára hagyta Nancyt és Peggyt. Nem habozik: Beckfootba utazik, hogy átvegye felettük a felügyeletet. Így is helyteleníti Mrs. Blackett utazását, ám ha még azt is megtudná, hogy Dick és Dorothea is a házban tartózkodik…
Más lehetőség nem lévén, Nancy és Peggy föláldozza magát: a legszebb fehér ruháját viseli, gyakorol a zongorán, fonalat gombolyít a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1943

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2003
368 oldal · ISBN: 9635478127 · Fordította: Borsos Balázs

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Lahara IP>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Ez is 2012 nyaráról, az egy-szuszos sorozatolvasásból. És csupa olyan eseménnyel, amit én mindig is szerettem volna csinálni, csónakkal, sátorozással, talán azért is élveztem ennyire. (Még akkor, ha félek a csónakban, annak ellenére, hogy úszni tudok.)

PuPilla>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Nem tudom ezt már miért csak ilyen kevesen olvasták. Visszarepít a fecskék és fruskák kedves megszokott világába. :)

4 hozzászólás
Habók P>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Azért ha valamelyik csapat hiányzik, akkor nem igazi a könyv. Most nincsenek Fecskék. Így is tetszett, de azért… Viszont a dédnagynéni!! Na, ezért érdemes elolvasni!

Thotimi>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Ez az első könyv a sorozatból, amit nem olvastam gyerekkoromban. Pedig megkaptam akkor a könyvet, talán bele is kezdtem, de aztán valahogy félbemaradt. De most végigértem! :) És jól tettem. Kifejezetten szórakoztató volt, hogy Nancy milyen kalamajkákba nem keveri bele az embereket. Ám a szándék ezúttal igazán nemeslelkű: azt szeretné, hogy senkinek ne rontsa el az örömét a tény, hogy a Déd váratlanul megérkezik Beckfootba és ott is marad pár napig. Timothyval korábban csak a Galambpostában találkozhattunk, de jó volt róla többet olvasni.

Veron P>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Mint a többi könyve:D azóta is bánom, hogy nem hamarabb találkoztam a könyveivel, ezzel meg kifejezetten későn:S de még így is naon jó:)

Sünike>!
Arthur Ransome: Piktek és mártírok

Ez is nagyon helyes Fruska-Dék könyv. Egyetlen hibája, hogy hiányoznak belőle a Fecskék, de azért attól még jó. Érdemes volt 2011 nyarán a többivel együtt újraolvasni.


Népszerű idézetek

Thotimi>!

Udvariasan, ámde határozottan elhárította a mellette ülő öregember segítségét, aki ugyan a csomókhoz nem értett jobban, mint Dick, mégis minduntalan meg akarta neki mutatni, hogyan is kell megkötni azokat.

26. oldal (Magyar Könyvklub, 2003)

Thotimi>!

– Azt mondta, hogy maguk biztosan kifutnak a határidőből. Az egyetlen hajóács ugyanis, aki valaha is idejében elkészült a munkával, Noé volt, és ő is csak azért, mert tudta, hogy különben vízbe fullad.

31. oldal (Magyar Könyvklub, 2003)

Thotimi>!

– Veled nincsen semmi baj – nyugtatta meg Dorothea. – Egyszerűen odasétálsz és bemutatkozol.
– Miután az öreg hölgy szeme láttára átbukfenceztem egy falon, nehogy összefussak vele? – vetette ellen Timothy. – Nem, nem, köszönöm.

93. oldal (Magyar Könyvklub, 2003)

Thotimi>!

Nancy – úgyszólván a Dédnagynéni orra előtt – üzenetet (ny)írt számukra.

146. oldal (Magyar Könyvklub, 2003)


A sorozat következő kötete

Fecskék és Fruskák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
John Flanagan: A lángoló híd
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Terry Pratchett: Szárnyalók
Anthony Horowitz: Az utolsó bevetés
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Bear Grylls: A leopárd búvóhelye