Galambposta (Fecskék és Fruskák 6.) 47 csillagozás

Arthur Ransome: Galambposta Arthur Ransome: Galambposta Arthur Ransome: Galambposta

Arhur Ransome, a híres angol ifjúsági író egész sorozatot írt kedves gyerekhőseinek kalandjaiból. A gyerekeket a sorozat első kötetében mint Fecskéket, ill. Fruskákat ismertük meg. Ebben a kötetben is így nevezik egymást. Kalandjainak színtere ezúttal egy kimerültnek hitt és régen elhagyott bányavidék, ahová kincskutatásra indulnak. A nagy expedíció sikerét azonban folyton kétségessé teszi egy titokzatos és csöppet sem bizalomgerjesztő idegen, akinek téblábolását ifjú hőseink nagyon is gyanúsnak vélik. Annyi biztos, kedves barátainkat, a Fecskéket és a Fruskákat ezúttal komoly veszélyben találjuk: hol erdőtűz, hol meg bányaomlás teszi próbára őket. Szerencsére velük vannak okos postagalambjaik.

Eredeti mű: Arthur Ransome: Pigeon Post

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2016
374 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635399970 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Arthur Ransome
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635486391 · Fordította: Borbás Mária
>!
Móra, Budapest, 1983
352 oldal · ISBN: 9631131637 · Fordította: Borbás Mária · Illusztrálta: Szecskó Tamás

Kedvencelte 11

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
adricca P
Arthur Ransome: Galambposta

10-14 éves korom között olvastam ezt a sorozatot, és imádtam! Igaz, imádtam én szinte mindent, amiben a hősök izgalmas kalandokban vesznek részt, lehetőleg önállóan, vagy belevaló szülőkkel/felügyelőkkel. Vitorlázás! Kalózkodás! Kincskeresés! Felfedezés! Berek! ja, nem Nem sok mindenre emlékszem már belőle, úgyhogy ha egyszer előszedem a padlásról, biztosan újraolvasom! :)

És itt már emlékszem valamire a sztoriból is, a titokzatos idegen-szál pont annyira volt nyomasztó számomra, hogy még nem vitte el a vidám, kalandozós gyerekregénytől messzire a hangulatot. És emlékszem, utána én is akartam bottal aranyat keresni. Meg a galambok is jópofák voltak. :)

>!
worsi ASP
Arthur Ransome: Galambposta

Amennyire nem szerettem a Téli szünidőt, ez annyira tetszett. A családomból a fiúk mindig is nagyon szerették a sorozatot, és próbáltak rávenni nem egyszer, hogy ezt a kötetet olvassam el, mert van benne süni. Lehet, hogy igazuk lett volna, és tetszett volna a célközönség-korabeli önmagamnak is, de ezt már sose tudjuk meg.
A slusszpoént tudtam előre, hiszen annyit beszéltek róla a fiúk annó.
És továbbra is Peggy a legjobb.

15 hozzászólás
>!
PuPilla
Arthur Ransome: Galambposta

Ezt a kincskeresős részt különösen szerettem. És mindent olyan jó volt elképzelni, még most is látom magam előtt a magamban forgatott „filmet” róla.

>!
ppayter
Arthur Ransome: Galambposta

Az első Ransome-könyvem volt. Elsőre kétszer elolvastam aztán elkezdtem nyaggatni anyukámat a többiért, mire ő elvitt a könyvtárba, hogy keressem meg őket. Azóta is kedvenc ifjúsági sorozataim egyike.

>!
Thotimi 
Arthur Ransome: Galambposta

Ez is egy vidám nyári történet, hasonlóan sok másik kötethez a sorozatból. Volt néhány jelenet, ami nagy mosolyt csalt az arcomra: Mrs. Blackett és a tragacs, Titty és a süni, minden alkalom, mikor a Fruskák elcsórtak valamit otthonról, na és persze az örvösállat :)

>!
Sünike
Arthur Ransome: Galambposta

Minden gyereknek el kellene olvasnia. Tanulságos, kedves, vidám, fordulatos, kalandos!
Legalább háromszor olvastam.
Idén nyáron (2011) elővettem újra a teljes sorozatot és végigolvastam. És még mindig élveztem!


Népszerű idézetek

>!
Thotimi 

Másnapra az ember rendszerint meggondolja magát. Nyilván a bennszülöttek is; anya se kivétel. Minél hamarabb elindulunk, annál jobb. Még mielőtt megbánná, hogy elengedett.

49. oldal (Móra, 1983)

>!
Thotimi 

– Az áldóját! – vakarta meg a füle tövét Nancy, amint végignézett a kitépett sátorkarók nyomától valósággal himlőhelyes gyepen. – Kész szerencse, hogy a dédnagynéni ezt nem látja!
– Ez bizony túltesz a százszorszépeken! – bólogatott Roger.

70. oldal (Móra, 1983)

>!
Thotimi 

– Jim nem szereti, ha hozzányúlunk a holmijához – felelte édesanyja. – Valaminek szerinte mindig lába kel, ha az ember letörölgeti a port.

258. oldal (Móra, 1983)

>!
Habók P

– Szerintem – szólalt meg Titty – amíg a kertben táborozunk, nem lehetünk kalózok, de még hadat sem viselhetünk. Mi legyen? Északi-sark újra nem lehet…
– Ahhoz egy kicsit nagy a hőség – bólogatott Roger.
– Arany! – jelentette ki Peggy. – Dick geológus, és Nancy elolvastatta vele Flint kapitány valamennyi bányászati szakkönyvét. Holnap behatolunk a Kangcsendzönga mélyébe, és beszélünk Bobbal. Ő palafejtő; emberemlékezet óta bányászik, és anya azt mondja, Bob majd megmondja, hol keressünk aranyat.

A terv


A sorozat következő kötete

Fecskék és Fruskák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Lewis: A végső ütközet
Eric Linklater: Szél fúj a holdon
Margaret Mahy: Átváltozás
Astrid Lindgren: Az ifjú mesterdetektív
Fekete István: Téli berek
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Edward Eager: Félvarázs
Julia Brückner: A titkos alagút