Prága 18 csillagozás

Arthur Phillips: Prága

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1990 ​májusában, a Gerbeaud teraszán kezdődik Arthur Phillips regénye: itt ismerkedünk meg azzal az öt észak-amerikai fiatallal, akik Budapesten, egy izgalmas, épp a rendszerváltás kínjaival küszködő, egzotikus világban próbálják megtenni pályafutásuk első lépéseit – vagy talán csak kalandra vágynak, arra, hogy a szemük előtt történjék a történelem. Egyikük a nosztalgia megszállott kutatója, s különös gyönyörűségét leli a budai Várban, a Siklóban, a szűk pesti utcákban; egy másik – egy fiatal lány – az amerikai nagykövet mellett dolgozik (és valamiféle titkokat rejteget); a harmadik egy amerikai befektetési cégnél próbálja kamatoztatni magyar származását és magyartudását; a negyedik angolt tanít egy nyelviskolában; s az ötödik…
Az ötödik John Price, az újságíró, a regény főhőse, aki Budapest éjszakai életében bolyongva keresi a nagy szerelmet s az igazi, komoly életet – maga sem tudja pontosan, hogy micsodát (de homályos gyanú él benne, hogy talán Prágában találná meg). S… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Európa, Budapest, 2005
602 oldal · ISBN: 963077741X · Fordította: M. Nagy Miklós
>!
Európa, Budapest, 2003
602 oldal · ISBN: 9630773694 · Fordította: M. Nagy Miklós

Enciklopédia 3


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 8


Népszerű idézetek

szigiri>!

Lenyalogatva a pálinkát pergamenszáraz ajkáról, Szabó néhány szót mondott a magyar férfiak mély, monoton hanghordozásával.

40. oldal

4 hozzászólás
szigiri>!

A boldogtalanság szó arra az érzésre utal, amikor az ember nem azokat a dolgokat veszi komolyan, amiket kellene.

313. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogtalanság
szigiri>!

Az őszinteség nevű játék becsapósan egyszerű szabályai, ahogy 1990 májusában, egy késő délután játsszák a Gerbeaud kávéház teraszán, Budapesten, Magyarország fővárosában.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: 1990 · Budapest
Aliz_Vilma>!

Mikor az apja meghalt, csak arra a feladatra érezte magát alkalmasnak, hogy elvégezze a kiadó felszámolásával járó formaságokat, mielőtt elhagyja az országot. Soha nem vágyott arra, hogy egy üzleti vállalkozást vezessen. És bárhol szívesebben lett volna, mint ebben a kormos városban, mely elnyelte az egész családját.

262. oldal

Noncsianyu>!

– Szóval milyen? Mármint úgy?
– Hogy milyen? … Olyan, mint egy tavaszi zápor. Mint Róma a csillagok alatt. Mint páholyjegy egy premieren. Mint mikor neveden szólítanak egy zsúfolt terem másik oldaláról.

165. oldal

Noncsianyu>!

– Izgalmasnak hangzik.
– Az is. Imádja az izgalmat. Dilis. Buggyant. Csókolózik az esőben. Morzsákat szór a galamboknak.. Egy léggömb számunkra a világ, arany bogaram.
– Akkor most boldog vagy, mi?
– Elemésztően…, mintha egy kis éjjeli lámpát hordanék a hasamban, amely épp fent ragyog a boldog kicsi fejemben.
– Őrületes nő lehet.
– A föld sója. Lebűvöli a madarakat a fáról. Egyszerűen nem lehet nem imádni.

165. oldal

Aliz_Vilma>!

Mark talán párkeresési célokból eszkábálta össze ezt a furcsa személyiséget, talán egy ilyen dundi és szimpla kanadai, egy ilyen természet alkotta agglegény természetes módon igyekszik valamiképpen megkülönböztetni magát a vonzóbb, csillogóbb versenytársaktól, és a Múltmániás Embereknek lehet valami csillogó, alternatív vonzerejük azokon a sötét szexuális vadászmezőkön, melyeken az ő típusa cserkészni kénytelen a posztkommunista Közép-Európában. Vagy talán Mark tökéletesen mentes az affektálástól.

194. oldal

Noncsianyu>!

Makacsul felbukkan emlékezeted felszínén – az a délután, amikor szerelmes lettél egy emberbe vagy egy helybe vagy egy hangulatba, amikor annyira élvezted, hogy mindenkit be tudsz csapni, amikor felfedeztél valami nagy igazságot a világról, amikor (mint egy kacsafiókának, amelyik először pillantja meg hápogó mamája ringó hátsó felét) kitörölhetetlen bélyeg égett a szívedbe, amely természetesen véges tér, és korlátozott hely áll rendelkezésre különféle dolgok beégetéséhez.

15. oldal

Aliz_Vilma>!

Neki nincs Achilles-sarka, Mr. Gábor. Ő egyike a nagy embereknek, az igazi ritka embereknek. Majd megtudja még; nagyon szerencsés lesz, hogy együtt dolgozhat vele. – És Charles látta, hogy ez nem a pénzember elcsábítását célzó átfogó terv begyakorolt része, és még csak nem is túlzottan okos megjegyzés egy potenciális befektetőnek – csak éppen az abszolút igazság, már legalábbis Béla szerint. Charlesnak minden erejét össze kellett szednie, hogy ne nevesse el magát.

307. oldal

Aliz_Vilma>!

Egyetemi vállalatvezetési szak, záróvizsga, esszékérdés, amiképpen az feltétetett Horváth Károlynak 1914. augusztus 11. és 1947. július 16. között:
Ön egy kicsi, de rendkívül sikeres, családi tulajdonban lévő kiadóvállalat vezetője. Vázolja a vállalati döntéseket az alábbiakban felsorolt tizenhét eseményt követően, melyek a működési területéül szolgáló országban zajlanak le.

255. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemény István: Kedves Ismeretlen
Benedict Wells: Beck utolsó nyara
Cheryl Strayed: Vadon
Garaczi László: Hasítás
D. Szűcs László: Alkony história
Árpa Attila: Holtomiglan
Erlend Loe: Naiv.Szuper.
Ahdaf Soueif: Szerelmem, Egyiptom
Lanczkor Gábor: Apás szülés
Susan Elizabeth Phillips: Csak Te kellesz!