Az ​egyiptológus 20 csillagozás

Arthur Phillips: Az egyiptológus

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Minden ​idők legfantasztikusabb egyiptológiai felfedezésének idején játszódik Arthur Phillips új regénye – az 1920-as évek elején, amikor Howard Carter feltárjaTutanhamon sírját, s közben… Közben onnan, a Királyok Völgyétől nem messze egy másik régész, Ralph Trilipush is lélegzetelállító felfedezés küszöbén áll: annak a rejtélyes Átonhadu királynak a sírját keresi, akinek zseniális pornográf versei már előkerültek, és a nem kevésbé rejtélyes Trilipush ezek fordításával alapozta meg szakmai hírnevét… Míg Tutanhamon kincsein ámul a világ, nemcsak Trilipush kalandos kutatásának történetét követhetjük nyomon, hanem egy ausztrál magándetektív nyomozását is, aki meg van győződve róla, hogy Trilipush sohasem volt egyetemista Oxfordban, ráadásul homoszexuális és… többszörös gyilkos! Phillips úgy vezeti az expedíciót az egyiptomi sivatagba és a sírkamrák (?) mélyére, hogy közben hátborzongató utazást tehetünk az öröklét utáni örök emberi vágy és a hitvány emberi ambíciók és irigységek lelki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Európa, Budapest, 2005
552 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630777428 · Fordította: M. Nagy Miklós

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Arthur Phillips: Az egyiptológus

Egyetértek a fülszöveggel: „eredeti, szellemes, megható, gondolatébresztő, ragyogóan felépített, mind újabb meglepetésekkel szolgáló mű”, de nekem mégis kínlódás volt olvasni. Ezek a jelzők mind igazak, de csak villanások erejéig. Imádtam a humorát, az eredetiségét, a megvilágosodásom majdnem a regény végén jött el, de azt hiszem nem veszettem volna sokat, ha nem olvasom el. Rettentően sok volt az elmélkedés, volt sok olyan mondat amit többször át kellett olvasnom, hogy megértsem. Az is lehet viszont, hogy rosszkor olvastam, és valami rövidebb és pörgősebb könyvet kellett volna elővennem.

zsuzsasz>!
Arthur Phillips: Az egyiptológus

Bár a külső ponyvát sejtet, mégis egy kifejezetten színvonalas, érdekes regény, látszik rajta az igényesség. Néha kicsit vontatott, lassúbbá válik a történet, de lehet, hogy ez is írói szándék, hogy átérezzük az egyiptológus helyzetét.
Mondjuk számomra az nem világos csak, hogy a nyomozás eredménye azt író szándéka szerint csak a végén kellett volna, hogy kiderüljön? Mert nekem az első oldalak után egyértelmű volt, hogy ki az, akit keresnek.
Nekem mindenesetre ez jobban tetszett, mint a Prága című regénye, bár az sem volt rossz.

Dyta_Kostova IP>!
Arthur Phillips: Az egyiptológus

Nagyon szerettem, fél csillagot csupán azért vonok le, mert kuszák voltak a szálak, szó szerint. Eleinte küszködtem vele, hogy nyomon tudjak maradni minden szereplő esetében, de aztán megérte a küzdés, mert szépen egybevágott minden, és a végén a csavar is tetszett annak ellenére, hogy sejteni lehetett valamit. Összegezve: ez egy épületes regény volt, a szerző korábbi munkáit is megkeresem.


Népszerű idézetek

Chivas>!

Kikapta kezemből a munkámat, és összegyűrte a fáradságosan megrajzolt hieroglifákat.
„Fiam, hogy gondolhatod, hogy bölcs dolog egy olyan kultúrával foglalkozni, amely a halált magasztalta?”
Már tízéves koromban tudtam a helyes választ erre a kataklizma-katekizmusra:
„Igaza van, atyám. Sokkal jobb egy olyan életigenlő kultuszt imádni, amely egy fadarabokra felszögezett vérző hulláért rajong.”
Persze, bizonyára épp kedvem támadt rá, hogy elpáholjanak, ha képes voltam így válaszolni.

Chivas>!

Az emberi viselkedésről szerzett tapasztalataim alapján (és nyugodtan mondhatom, hogy láttam mindent, amit csak ember láthat) arra a következtetésre jutottam, hogy összesen csak öt indíték létezik, amiért az ember bármit is képes megtenni. Tudja, ezek csöppet sem titokzatosak: pénz, éhség, kéjvágy, hatalom, túlélés. Ez minden.
A bíróságokon és a moziban mindenféle cifra magyarázatokat hallhat arról, hogy miért lesz valaki miniszterelnök vagy öli meg a szomszédait. De ha jól odafigyel, ugyanaz az öt golyó mindegyik, felhajigálva a levegőbe és kidíszítve mindenféle szavakkal. Soha senki egyetlen istenverte dolgot sem csinált másért, csak azért az ötért.

Chivas>!

Igazából nem engedték, hogy tanítsuk őket. Ez csak elnyomás volt más eszközökkel, úgy tettünk, mintha tanítanánk nekik valamit, de igazából csak el kellett butítanunk őket annyira, hogy elfogadják azokat a feltételeket, amelyeket az uralkodó osztály kínált nekik.

Chivas>!

Mit gondolsz, hogy néznek majd ki Áton-hadu sírjának a falai? Amikor a verseire gondolok, hű az anyját, az ember csak arra gondolhat hogy csuda egy látvány lesz a sírja.

vitemerius>!

Az emberek, drága Macym, kivétel nélkül mind nagy bajnokok abban, hogy azt állítsák, valaki más miatt aggódnak, amikor pedig nem aggódnak ők senki másért a világon, csakis önmagukért.

208. oldal

Chivas>!

A hotel emblémája – amely minden elképzelhető felületen ott díszeleg – egy keselyűből, egy szfinxből és egy kobrából álló értelmetlen csoportot ábrázol, alatta hieroglifákkal írt mottóval, amely arra figyelmeztet (el nem tudom képzelni, hogy kicsodát, hiszen a szálloda vendégei közül ugyan kitől várható el, hogy tudjon hieroglifákat olvasni?): HÓRUSZ FELFALJA A GONOSZOK SZÍVÉT.

Chivas>!

Ellátogattam a bazárba – találtam egy könnyű sálat Margaretnek, valamint egy kisfiú kezét, amint a zsebembe nyúlt.

Chivas>!

A tegnapi munkának idő előtt véget vetett a régészkór bugyborgó, bosszúszomjas támadása, a vérhas brutális, savas maradványa. Fél napot elveszítettem a kezelésével és a kimerült alvással, és több tucat gramofontűt elhasználtam a HMV táskamodell gramofonomon, melyet a vécében állítottam fel épp azért, hogy az ilyen délutánokat elviselhetővé tegye.

Chivas>!

Ezek az egyre növekvő izgalom napjai, a hamis nyomoké és a találgatásoké.
Visszatekintve majd a helyes irányban megtett lépéseknek tűnnek, elkerülhetetleneknek és megváltoztathatatlanoknak, de amikor épp megteszed ezeket a lépéseket, amikor még a jelent jelentik, s nem a szentesített múltat, mind egy-egy baljósan cuppanó s talán rossz irányba tett lépés a sárban, kétkedő, bizakodó, kétségbeesett caplatás.

Chivas>!

Ha Oxford ma porig égne, és senki ottlétének semmilyen nyoma nem maradna, abból az következne-e, hogy soha senki nem sétált repkénnyel borított pompás termeiben, nem ebédelt nyitott, tetőtéri éttermeiben a tornyok között, nem vitorlázott viharos, sós vizű tavaiban, nem nézte meg a vasárnap esti bikaviadalokat a professzorok és proctorok társaságában, és nem birkózott meztelenül a zöld udvarokon, míg a városbéli ifjú hölgyek ujjongtak és krumplit hajigáltak?


Hasonló könyvek címkék alapján

Douglas Preston – Lincoln Child: Elátkozott völgy
Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz
Tess Gerritsen: A múmia
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium
Frei Tamás: Bábel
Anne Rice: A múmia
Cathrin Smith: Teremtők
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Elizabeth Peters: Óvakodj a múmiától!
Stephen King: A halálsoron