Death ​of a Salesman 21 csillagozás

Arthur Miller: Death of a Salesman Arthur Miller: Death of a Salesman Arthur Miller: Death of a Salesman Arthur Miller: Death of a Salesman Arthur Miller: Death of a Salesman

The story revolves around the last days of Willy Loman, a failing salesman, who cannot understand how he failed to win success and happiness. Through a series of tragic soul-searching revelations of the life he has lived with his wife, his sons, and his business associates, we discover how his quest for the „American Dream” kept him blind to the people who truly loved him. A thrilling work of deep and revealing beauty that remains one of the most profound classic dramas of the American theatre.

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Penguin Classics

>!
Penguin, London, 2000
112 oldal · ISBN: 0141182741
>!
Penguin, New York, 1998
144 oldal · ISBN: 9780141180977
>!
Viking, New York, 1969
140 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Most olvassa 3

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
avidreader
Arthur Miller: Death of a Salesman

Brillians, ahogyan tukrot mutat a vilagnak ez a darab az amerikai alomrol. Minden mondat mogott van valami nyomottsag, de nem kell minden szot szo szerint venni.

>!
Nieve
Arthur Miller: Death of a Salesman

„Nobody dast blame this man. A salesman is got to dream, boy.”

Annyira aktuális. A 21. században már mindenki számára elérhető az álom. Beleéled magad és elhiszed, hogy bárkiből lehet bármi, amit megálmodsz, megvalósítható esatobbi. Ezt zengő a média, az ismerősök, mindenki. Nyilván az ígéret földje sosem az otthon.
De mi van akkor, ha az álom nem is a te álmod? Mi van akkor, ha a kollektív hipnózis elhomályosítja az igazi célod? Amit szeretnél, amiben jó lennél, amiben magad lehetnél. Nem mindenkinek kell értelmiségi munka, pedig ez a nyomás sajnos a fiatalságon rajta nyugszik. Mi van akkor, ha annyira beleéled vagy inkább bele képzeled magad ebbe az álomba, hogy nem veszed észre, hogy közben boldogtalan vagy? És más út is állna előtted. Ezt hagyomanyozod a gyermekeidre, akik aztán az ő gyermekeikre és így tovább. Az elvárásokat, hogy megvalósítsák a te képzelt világod, álmod, céljaid. És az mennyiben lesz az övék?
Meddig lehet álomittasan tengetni az életünk? Mikor változik át az álmodozás önmegcsalássá?

>!
Mareszkaresz
Arthur Miller: Death of a Salesman

Szeretnék valami nagyon okosat, nagyon hangzatosat, nagyon mélyet mondani erről a darabról, mert megérdemelné. De nem tudok. Nagyjából a felétől csak ültem és bámultam az új képhez elővett tiszta lapot. Sokszor szorongok, amikor előveszem a friss papírt, mert félek, hogy csak elpocsékolom. Szorongással tölt el a gondolat, hogy az előttem lévő papírt az én kontárkodásom összemocskolja, pedig a megfelelő embernél egy mestermű készülhetne rajta. Szorongok, hogy én magam nem vagyok mestermű, de a festéssel ellentétben, ha én bemocskolódok, nem tudok új, tiszta lapot előhúzni. Én én maradok.
Miller remekül megragadja a mindennapok tragédiáját, a *kis*emberét, az átlagosat. Nem királyoktól és birodalmak sorsát eldöntő véres csatákról ír, hanem az egyénről. Távolról nézve mit számít nekünk Willy sorsa? Mit érdekel minket, hogy él-e vagy hal? Távolról nézve megrándítjuk a vállunk és azt mondjuk: na és? De Miller nem adja meg nekünk a luxust , hogy távolról nézzünk, hogy elfordítsuk a tekintetünk. Kényszerít minket, hogy lássuk, hogy fogjuk fel mi vesz minket körül és önreflexiót tartsunk. Teljesen tisztává már nem tehetjük az egyszer bemocskolt lapot, de újrafesthetjük.

>!
vebu
Arthur Miller: Death of a Salesman

Sokadszorra is megindító történet, a legmélyebb emberi félelmekről – hamis álmokról, csalódásokról, elrontott szülő-gyerek, férj-feleség kapcsolatokról, a bizalomról, hazugságról… Van utána min gondolkodni.
Nem mondanám hogy Willy az egyetlen negatív karakter a darabban, a maguk módján minden szereplő vétkezik és bűnhődik. Az igazságszolgáltatás teljes.

>!
flamepetals
Arthur Miller: Death of a Salesman

Ezt is vizsgára kellett elolvasnom, és bevallom tetszett. Nagyon megrendítő történet, bár szerintem a drámákat a színpadon is kell látni ahhoz, hogy az igazi lényegét megértsem.
A következő évadban biztos ellátogatok az Örkénybe, ha már a mostani (ma esti) bemutatóra elfogytak a jegyek. És most látom, hogy a magyar címe Az ügynök halála. Így már ismerős a cím, de én valahogy mindig valami Bondos történetre gondoltam. :D

>!
Sheila
Arthur Miller: Death of a Salesman

Még egy dráma az elbukott amerikai álomról – és működik.
Szétesett családon belüli kapcsolatok, és habár mindenki hibás, valahogy mégsem hibásak. Egy olyan rendszer áldozatai és álmok áldozatai, amelyeknek nem tudnak megfelelni sem a karrierjükben, sem a kapcsolataikban.
Sajnáltam Willyt, hogy beleőrült ebbe a nyomásba, a kedvenc szereplőm pedig Biff volt, talán mert rajta láttam, hogy próbál törődni és rendbe hozni a kapcsolatot az apjával, változni, megtalálni a saját útját – még a saját hibái ellenére is.

>!
monalisa
Arthur Miller: Death of a Salesman

Ahhoz képest, hogy kicsit tartottam tőle, hogy a szépirodalmi angol meghaladja a nyelvtudásomat, kellemes meglepetés ért. Másrészről semmi kétség afelől, hogy a XX. századi amerikai drámairodalom mesterműve – ahogy a könyv hátlapján is olvasható.


Népszerű idézetek

>!
Nieve

Funny, y'know? After all the highways, and the trains, and the appointments, and the years, you end up worth more dead than alive.

>!
raczlilian

I don’t know what the hell I’m workin’ for. Sometimes I sit in my apartment — all alone. And I think of the rent I’m paying. And it’s crazy. But then, it’s what I always wanted. My own apartment, a car, and plenty of women. And still, goddammit, I’m lonely.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sean O'Casey: Three Plays
David Mamet: American Buffalo
Kenneth Branagh: Hamlet by William Shakespeare
Tennessee Williams: The Glass Menagerie
Tennessee Williams: Sweet Bird of Youth
Tennessee Williams: A Streetcar Named Desire
Lillian Hellman: The Children's Hour
Susanna Kaysen: Girl, Interrupted
Ben Sherwood: The Death and Life of Charlie St. Cloud
Dennis Lehane: Mystic River