Darkness ​at Noon 3 csillagozás

Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon Arthur Koestler: Darkness at Noon

Originally published in 1941, Arthur Koestler's modern masterpiece, Darkness At Noon, is a powerful and haunting portrait of a Communist revolutionary caught in the vicious fray of the Moscow show trials of the late 1930s.
During Stalin's purges, Nicholas Rubashov, an aging revolutionary, is imprisoned and psychologically tortured by the party he has devoted his life to. Under mounting pressure to confess to crimes he did not commit, Rubashov relives a career that embodies the ironies and betrayals of a revolutionary dictatorship that believes it is an instrument of liberation.
A seminal work of twentieth-century literature, Darkness At Noon is a penetrating exploration of the moral danger inherent in a system that is willing to enforce its beliefs by any means necessary.

Eredeti megjelenés éve: 1940

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Classics Vintage

>!
Vintage, London, 1994
212 oldal · ISBN: 9780099424918
>!
Bantam, 1984
216 oldal · ISBN: 9780553265958

Most olvassa 1


Kiemelt értékelések

Arturo>!
Arthur Koestler: Darkness at Noon

Sokáig azt hittem Arthur Koestlerről, hogy angol, csak később tudtam meg, hogy Budapesten született, Kösztler Artúrként. Elég mozgalmas élete volt: élt Palesztinában, Párizsban, majd Berlinben – itt belépett a kommunista pártba. A harmincas években a Szovjetunióba költözött, ahol a valósággal köszönőviszonyban sem lévő propaganda, majd a sztálini koncepciós perek hatására kiábrándult a kommunizmusból. Volt tehát bőven élményanyaga, hogy 1940-ben megírhassa a Sötétség délben című regényét.* A könyv egy tipikus koncepciós per leírása, fiktív szereplőkkel, egy meg nem nevezett országban. Nagy fejtörést persze nem okoz kitalálni, hogy a színhely a Szovjetunió, a nagy vezért, „Number One”-t pedig Sztálinról mintázta a szerző. A per fő gyanúsítottja Rubasov, a forradalom hőse, aki a párt egyik legfontosabb embere volt. Ahogy halad előre a történet, párhuzamosan megismerjük Rubasov múltját és a módszereket, amikkel egy ilyen koncepciós pert előkészítenek. Hátborzongató látni, hogy a különböző vádlottakat milyen kifinomult, személyre szabott módszerekkel veszik rá az együttműködésre.
A könyv tökéletesen mutatja be a diktatúrát – nem csak Sztálinét: a diktatúrát mint olyat, általánosan és kortalanul.

* Érdekesség, hogy ezt a könyvet Koestler német nyelven írta.

>!
Bantam, 1984
216 oldal · ISBN: 9780553265958

Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

David Mitchell: Cloud Atlas
Antal Szerb: Journey by Moonlight
George Orwell: 1984 (angol)
George Orwell: Nineteen Eighty-Four
John Cowper Powys: Weymouth Sands
Henri Charrière: Papillon (angol)
Abram Tertz: The Makepeace Experiment
Milan Kundera: The Unbearable Lightness of Being
Stephen King: The Green Mile
Frederik Pohl: Chernobyl