Casanova ​menyasszonya 68 csillagozás

Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1758, ​Amszterdam. A csábítás magasiskolája, ahogyan a kifogástalan modorú Seingalt lovag küzd az ünnepelt holland kurtizán, Galathée de Pompignac kegyeiért. A hölgyet kézről kézre adják hódolói, mert meg akarják tudni a titkot: miért rejti arcát mindig fátyol mögé. Seingalt ennél is többet akar, Galathée szívét; s fogadást ajánl a nőnek: ha egyetlen olyan asszonyt talál, akinek szenvedést okozott a lovag szerelme, elutasíthatja őt, különben oda kell adnia magát.
Galathée nem tudja, hogy Seingalt lovag Giacomo Casanova néven lesz az utókor szemében a széptevés legendás alakja. Seingalt lovag meg nem tudja, hogy Galathée igazából Lucia, az egyszerű olasz parasztlány, az egyetlen nő, aki rég megremegtette a szívét.
Ám a féktelen Lucia hosszú utat tesz meg, mire rideg Galathée válik belőle. Velencébe, Párizsba, majd Amszterdamba viszi a sorsa, cselédszobákon, utcasarkokon és bordélyházakon át. Megismeri kora legfontosabb eszméit, hóbortjait és kelepcéit, megtanul tűrni és… (tovább)

Eredeti cím: Een schitterend gebrek

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
Európa, Budapest, 2010
284 oldal · ISBN: 9789630789271 · Fordította: Szőcs Petra

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Olya>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Egy szusszra elmesélt élettörténet.
A felhőtlen gyermekkorból indít, és az éppen aktuális jelenig tart. A tettek, döntések igazolását szolgálja.
A gond nélküli gyermekkor játékossága, az első szerelemmel való találkozás, a betegség sorsfordító fintora mind-mind tanulságosnak nevezhető köntösbe vannak borítva. Habár ez a köntös nagyon sok megjegyezendő, megfontolandó tanáccsal van egybeszővé, a közhelyek selyemszálai mégis közönségessé teszik. Természetesen a megjelenített kort sem kell szem elől téveszteni, hiszen csak így válhat élvezhetővé ez a 21. századi írás, mely három évtizeddel korábbi eseményeket igyekszik a lehető leghitelesebben olvasója elé tárni.
Ha így tekintünk a műre, Lucia történetéből sokat tanulhatunk, megtapasztalhatjuk milyen az, amikor az önbizalom hiánya más útra tereli életünket.
A regény, a „mit ne tegyél” imperatívusza.

Sippancs P>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Ez a könyv egy csodálatos történet a szeretetről, elfogadásról, túlélésről, önfeláldozásról, emberségességről és újrakezdésről. Egy történet a soha be nem teljesült szerelemről.
Nagyon tetszett! Teljesen elbűvölt a könyv a finomságával, a gyönyörű gondolataival (a fél könyvet ki tudtam volna írni idézetként), a lassú történetvezetéssel, a részletes leírásokkal és az időbeli ugrálásokkal. Szerettem, hogy minden szót és minden mondatot ízlelgetnem kellett, s a ha úgy alakult, a könyvet félretennem, átgondolnom, majd újra kézbe vennem. Tetszett, hogy megannyi érzést kiváltott belőlem, és ezeket az érzéseket valójában át is éltem. De leginkább Galathée személyisége és jellemfejlődése ragadott meg: vele voltam a múltjában és jelenében, vele együtt küzdöttem, szerettem, szenvedtem és tűrtem.
Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki már elmúlt 25 éves, és megtapasztalta, hogy nem minden szerelem végződik „boldogan éltek, míg meg nem haltak” gondolattal.

DAndrea>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Köszi drága @janeeyre és @miestas, hogy nem hagytátok visszaadni ezt a szuper könyvet olvasatlanul! Kár lett volna érte, minden sorát élveztem!

1 hozzászólás
Miestas>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Köszönöm @Janeeyre az ajánlót !
Egy különös szerelmi történet, egy kicsit feminista beütéssel, az előítéletek, megbélyegzések elől menekülő, önmagát kereső nő portréja a XVIII. századból, no és persze egy kis erotika, de csak finoman a jó ízlés határain belül.
A szerelem művészet, ismét rá kellett jönnöm :-))

10 hozzászólás
kolika>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Nem tipikus boldog véggel kecsegtető könyv (mármint, ami a két főszereplőt illeti).. Az elején még van remény, hogy a két főszereplő fiatal egymásra talál, na, de ha ez így lett volna, akkor fiatalemberünk nem vált volna Casanovává. Kiderül, hogy Lucia, s az ő (bemesélt) csalárdsága révén válik híres (vagy hírhedt ) alakká.
A kötetben leginkább Lucia sorsának alakulását látjuk, ami hányatott, de igazán akkor lesz izgalmas a kötet, amikor a két korábbi szerelmes találkozik. A fátyol jótékonyan eltakarja Galathéé arcát, aki így érdekessé válik az ellenkező nem szemében, s így érthető módon Casanova figyelmét is felkelti.
A szerző jól ábrázolja Lucia dilemmáját, akinek sokszor kell döntenie, hogy mit kezd a további lépésben az életével, Döntései néha merőben eltérnek attól, amit a kor elvárt asszonyaitól. Talán ez is hozzájárul, hogy nem válik unalmassá a kötet.

kicsiboszi P>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Korrajznak sem utolsó történet egy erős nőről, aki megmutatja, az önfeláldozás nem egyenlő a mártírkodással vagy a boldogtalansággal. Sok értékes és megfontolandó gondolat van a könyvben.

Zsoofia>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Egy laza történelmi romantikus történetecskére számítottam, de ebben jóval több volt a filozófia és a történelmi korrajz, mint a romantika. Ennek az oka feltételezhetően az, hogy Lucia nem rohan bele az érzelmekbe, hanem tudatosan végiggondol mindent, de a történet fő kérdése is ez: mi a jobb, ha az érzelmeinkre hagyatkozunk, vagy hogy ha hagyjuk, hogy az értelem irányítsa az életünket? Nem teljesen egyértelmű a válasz, nagyon szépen vesézi ki a gondolat mindkét felét. Nagyon szerettem a főszereplő lányt, és a történet tényleg meglepett.

Ibanez P>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Két idősíkon játszódó, könnyen követhető, érdekes és izgalmas történet. Nekem jobban a múltban játszódó részek tetszettek, szerencsére abból kapunk többet. Sokszor megható is, elgondolkodtató is (a dologházas rész, brrr….)… külön tetszett, hogy a végén kapunk kitekintést arra nézve, mi történt a szereplőkkel, nem szeretem, amikor csak úgy megszakad a történet.. Itt viszont sok történelmi utánajárás is volt az író részéről, így szerencsére nagyobb rálátást kapunk az igazságra is.

Szédültnapraforgó P>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Nagyszerű történet, tele életbölcsességgel, akár oktató könyvnek is beillik :)
Nagyon kedveltem Galathée történetét. Olyan meghatóan írta le, hogy szakadt el a szerelmétől és milyen megpróbáltatásokon ment keresztül, míg ismét rátalált, bár akkor már veszve volt minden, a himlő tönkretette az arcát.
Újabb kedvencre találtam!

„Ha valaki váratlanul megérint bennünket – mondta –, mindig rájövünk, hogy mennyire egyedül vagyunk.”

„Az értelem – mondta – mindig rengeteg lehetőséget tár elénk. Az ösztön mindig a legjobbat választja ki közülük, csalhatatlanul.”

„Felnőni annyit jelent, mint szembenézni a valósággal.”

Shea>!
Arthur Japin: Casanova menyasszonya

Kerek történet, ami nagyon olvastatja magát. Külön pozitívumnak tartom, hogy nem úgy fejeződött be a történet, ahogyan az várható lett volna. spoiler Néhol úgy éreztem, hogy visszaadja az 1700-as évek végének hangulatát, de voltak részek, ahol mégsem volt az igazi. Összességében kellemes olvasmány volt; a könnyed stílus miatt talán nem volt annyira megrázó olvasni azokat a szörnyűségeket, amiken a főszereplő keresztülment élete során.


Népszerű idézetek

Quiconque>!

Egy csoda miért is ne lehetne attól még csoda, hogy a másik nem látja?

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csoda
Amadea>!

– (…) Mit gondolsz, kinek jobb, annak, aki váratlanul hal meg, vagy a halálraítéltnek, aki meg tudja számlálni hátralévő napjait?
– Mindketten ugyanannyit veszítenek – mondtam okosan –: a holnapot.

99. oldal

patricia>!

Sokszor a szememre vetették, hogy a fátylam mögé bújok a világ elől, holott épp az ellenkezője igaz.
A világot takarom el.
Függönyt engedek elé.
A csipke és selyem homályán keresztül annyival lágyabbnak tűnik.

14. oldal

Amadea>!

Önismeretünk túlnyomó részét mások tekintetéből szerezzük. Inkább arra hagyatkozunk, ahogyan minket látnak, ahelyett, hogy abban bíznánk, amit mi látunk.

102. oldal

Amadea>!

(…)
– Igazságtalan a nőtársaival szemben. Számtalan olyan nővel találkoztam, aki bármelyik férfinál jobban szomjúhozta a szerelmet.
– Sietségében azonban nem vette észre, hogy a nő a játékban leli örömét, míg a férfi csak a győzelmet akarja.

221. oldal

Amadea>!

– Nem tudom elképzelni – borzadtam el –, hogy miért dobja el valaki az életet csak a szerelemért.
– De mi másért dobná el, drágám? – nézett rám a grófnő zavartan.- Az isten szerelmére, mi másért?

44-45. oldal

Olya>!

Az, hogy nem veszünk észre valamit, nem azt jelenti, hogy nem létezik.

136. oldal

sassenach>!

A mélységes nyugalom, melyet a könyvtárban érzek, nem csupán a csendről szól. A papír nemcsak a zajokat nyeli el, hanem a gondolataim zúgását is csillapítja. A polcokon lévő hatalmas mennyiségű tudás vigaszt ad.

126. oldal

Olya>!

… az emberek leélik az életüket anélkül, hogy észrevennék. Hallgass ide: arról van szó, hogy becsukod a szemed, és azt teszed, ami elsőre az eszedbe jut. Hallasz engem? Ennyi az egész. Egyszerre csak egy dolgot akarhatunk igazán.

167. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Gabaldon: Az idegen
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Mackenzi Lee: Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Kerstin Gier: Zafírkék
S. A. Chakraborty: Bronzváros
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Budai Lotti: A hercegnő haragja
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság