Rajzás 75 csillagozás

Arthur Herzog: Rajzás Arthur Herzog: Rajzás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Afrikai eredetű gyilkos méhek és ellenük a génmanipulációs technika eszközeivel felvonuló amerikai katonai mikrobiológusok küzdelméről szól ez a döbbenetesen hiteles, hátborzongatóan szakszerű történet. A könyvbeli – egyébként valóban létező – méhek jellemző tulajdonsága, hogy a háziméheknél szorgosabbak, egyszersmind azonban jóval agresszívabbak is. Lévén kíváló méztermelők, egy amerikai farmer becsempész az USA-ba néhány családot. A méhek a kellemes klima hatására elszaporodnak, s időbe telik, míg a mind gyakoribb halálos csípések között a rendszert és logikai összefüggéseket az egészségügyi hatóságok feltárják. Az idő döntő tényező az amerikai szerző napok szerint tagolt könyvében. Nyár derekára New York is úgy feketéllik a vad méhrajoktól, hogy az emberek az ablakon sem mernek kinézni…

Eredeti cím: The Swarm

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Lap-ics, Debrecen, 1994
322 oldal · ISBN: 9634340164 · Fordította: Békés András
>!
Maecenas, Budapest, 1987
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637357009 · Fordította: Békés András

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Coffee I>!
Arthur Herzog: Rajzás

Már nagyon-nagyon rég volt, amikor ezt láttam filmben. Talán még babáztam… Féltem is a darazsaktól sokáig. Aztán megláttam apu könyvespolcán, és arra gondoltam, egyszer én is elolvasom majd… ha nagy leszek és nem fogok tőle félni. :) Azóta viszonylag nagy lettem, félni nem féltem, kikapcsolt. Tetszett!

alaurent P>!
Arthur Herzog: Rajzás

Alapvetően nem volt bajom a könyvvel, jól fel van építve, az emberiség reakciója a fenyegetésre is hihető és érthető – ami azt jelenti, hogy azért én többet várnék egy magát intelligensnek gondoló fajtól. A technológiai részeknél érezni, hogy eltelt harminc év. A történet azonban nem porosodott, és amit nagyon értékeltem, nem volt túlírva, agyonbeszélve és teletömve mindenféle mellékkörülmény érzékletes leírásával.

Kőnig_Ronald>!
Arthur Herzog: Rajzás

Jó könyv volt!
Az értékeléseket elnézve lehet velem van a baj, de nekem tényleg tetszett a könyv (James Herberttől A Patkányok – nál is hasonló volt a helyzet). Nagyszerű és egyedi ötlet, szépen kivitelezett és roppantul hitelesen kidolgozott történt. Ez már a könyv elején is látható volt, mikor leírta, hogy kiknek a segítségét köszönte meg. Az írónak komolyabb bibliografiája lehetett, mint egyeseknek a szakdolgozatához (esetemben biztosan). Egyetlen gyengeségnek a karakterek kidolgozását említeném. Hiányoltam, hogy többet tudjak meg a szereplőkről, például a gondolataikról, érzéseikről és az életükről, azonban a sok tudományos leírás egész jól kompenzálta ezt.

Venetrius>!
Arthur Herzog: Rajzás

Jó, egy fogorvosi rendelőben olvastam el, talán félév alatt:)

SteelCurtain>!
Arthur Herzog: Rajzás

Újfent bebizonyosodott, hogy a könyvek nem függetleníthetők a kortól, melyben születtek. Ez csak a kivételes, egyetemes értékeket hordozó klasszikusok kiváltsága. A Cápa című film 1975-ben került a mozikba, s vált a borzongatás ikonjává. Nem sportszerű az egy évvel korábban megjelent Rajzáson számon kérni, hogy miért nem félelmetesebb. Mára már tucatnyi hasonló mű készült, de gyakorlatilag egyik sem több a Rajzás puszta átiratánál, minden eredetiség nélkül. Amikor azonban Herzog ezt a művét írta, néhány szakemberen kívül szinte még senki sem hallott a Brazíliában véletlenül szabadon engedett afrikai méhekről, amelyek rendkívül agresszíven kezdtek el terjeszkedni egy olyan természetes közegben, mely nem volt felkészülve egy ilyen lényre. Éppen azért, mert Herzog meglátta ebben a lehetőséget – és a fenyegetést – és mérnöki precizitással adagolva az izgalmakat, a tudományban akkor még feltétlenül meglévő vak hitet, és a sikeres amerikai bestsellerhez kötelezően hozzá tartozó emocionális töltetet, az egészet egy élvezhető vegyületté turmixolta. Lehet, hogy az alapanyagok nem túl bizalomgerjesztőek, de a végeredményt kár lenne kihagyni.

PozAko>!
Arthur Herzog: Rajzás

Számomra talán ez a legjobban felépített Herzog-könyv.

Péter_Szombati>!
Arthur Herzog: Rajzás

Hááát, hááát… Fogjuk rá, hogy közepes ötlet, nem sokkal a közepes szint felett megvalósítva… Erős közepes.

Ikod>!
Arthur Herzog: Rajzás

Úgy érzem egy kicsit tényleg eljárt az idő a regény felett, ráadásul több
kifogásolható apróságot tartalmaz. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam, hiszen egy sajátos hangulatú meditatív thriller(?) emléke raktározódott el az agyamban. Tetszik az ismeretterjesztés szándéka, és a regény mára már triviális, de igaz üzenete: Nem vagyunk mindenhatóak!

eleinor>!
Arthur Herzog: Rajzás

Kifejezetten tetszett a könyv. Nem véletlenül mondták Herzog-ról, hogy ítéletnapi regényeket ír. Ebben is benne van az, hogy ha fellázad ellenünk a természet, akkor senkik vagyunk. Én nem csalódtam benne, nagyon jó könyvnek tartom. Izgalmas és feszült, amolyan Madarak kicsiben. Az már csak külön érdekesség, hogy egy pergetés közben ajánlották nekem a könyvet, amikor százával voltak körülöttem a méhek :)


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

Az nem baj, ha az ember meg akarja védeni magát, bármilyen módon, amire rákényszerül. Az a baj, ha elfelejti, hogy nemcsak ő él ezen a bolygón.

317. oldal

Inimma>!

Kitartó röpte, erős csípése, bensőséges viszonya a virágokkal, az, hogy elkerül mindent, ami ártalmas, a mód, ahogy a dolgozók szolgálják a királynőt – akit az ókorban mindig királynak tekintettek –, páratlan rajzási szokásai, elképesztő szorgalma és ügyessége, amellyel gyűjti és elraktározza a mézet, készíti a viaszt, e két, az ember számára szerfelett értékes, ám ismeretlen eredetű anyagot, a méhet isteni lénnyé avatta, az istenek első számú kegyeltjévé, aki valahogy itt maradt az aranykorból, vagy önszántából kiszökött az Édenkertből a szegény, bűnbeesett emberrel, hogy megédesítse keserves sorsát.

W. M. Wheeler: A rovarok szociális élete

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: méh · méz

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A vörös sárkány
Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Stephen King: A búra alatt
Gillian Flynn: Sötét helyek
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Stephen King: 11/22/63
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Chris Carter: A keresztes gyilkos
Stephen King: 11.22.63
Peter Clines: 14