Hőség 41 csillagozás

Arthur Herzog: Hőség Arthur Herzog: Hőség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miért ​dühöng egyre több tornádó Amerikában? Mitől bolondult meg az időjárás, és a mélytengeri fekete hal, az espado, miért kerül lángvörösen a halászok hálójába? Larry Pickhez, a CRISES katasztrófakutató intézet helyettes vezetőjéhez mind több aggasztó adat fut be, s Larry nem titkolja főnöke előtt szörnyű sejtését: megkezdődött a Föld történelmének legsúlyosabb katasztrófája, mely a teljes emberiség halálát jelenteti. Elindult, s ha közös erővel nem állítják meg, lesújt bolygónkra a hőség, az üvegházhatás. Csakhogy Larry főnöke nem szeret dönteni. Annál is kevésbé, mert a pánik politikai érdeket sérthet, megzavarhatja az elnök újraválasztását. Egyszerűbb elhallgattatni az aggodalmaskodót, hátha, szokása szerint, túl sötéten lát. Mire a napi középhőmérséklet negyven fok fölött jár, a tornádók mindennaposak és az emberek kezdenek megőrülni a hőségtől, Larry mellett már csak szerelme Rita, a szociológusnő, és ILLIAC a szuperkomputer áll. Sikerül-e hármunknak szembeszállniuk a… (tovább)

Eredeti cím: Heat

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Maecenas, Budapest, 1995
274 oldal · ISBN: 9638396229 · Fordította: Korányi Judit
>!
Rege, Budapest, 1989
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630268701 · Fordította: Korányi Judit

Kedvencelte 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Arthur Herzog: Hőség

Ébresztő! Fogalmam sincs miért nem foglalkozik több könyv, író a környezetvédelmi problémákkal.
Negyven éves könyvet kell a kezembe venni, ha katasztrófa regényt keresek a globális felmelegedésről, miközben a jelek már a spájzban vannak. Szerencsére egy percig se éreztem a majdnem fél évszázados kort, ma se történne másképpen, az elnökök nem nyitottabbak, a főtanácsadók nem kevésbé karrieristák és a tudósoknak ma se hisz senki, csak akkor vagyunk hajlandóak tenni valamit, ha látjuk azonnal a következményeket, addig pazarló, felelőtlen fogyasztói magatartás jellemző szinte mindenkire. Próbáljunk meg tenni ellenne, és olvasunk ilyen könyveket, akkor is ha egy kicsit beleverik az orrunkat a kakiba, amelyben inkább dagonyázni szeretünk. Nem értem a többiek csillagozását, feszes, érdekes, komoly témát feszegető, jól megírt katasztrófa regényt olvastam, amelynek bekövetkezése sokkal valószínűbb mint egy UFO támadás.

3 hozzászólás
Eltiron>!
Arthur Herzog: Hőség

A legjobb global warming témával foglalkozó könyv, amit olvastam.

HSzabolcs28>!
Arthur Herzog: Hőség

Hihetetlenül aktuális! A fickó 1975-ben (vagy ’77-ben?) írta ezt a regényt, és hát mintha tűpontosan napjainkról szólna! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi évvel korábban a klímaváltozás által okozott minden problémába ilyen mélyen belement volna az emberiség. Nem tudom pontosan, mennyi az áltudományosság és mennyi a fikció ebben a regényben, de tökéletesen látja a Földet 45 évvel korábbról… Mondjuk a dolog szociológiai vonatkozásai is pont ugyanolyanok mint most: bármit állítanak a tudósok, a sok hülye „gazdaságinövekedés-orientált” politikus, meg a „fogyasztóitársadalom-függő” átlagamerikai messziről szarik a problémára, így az megint a szűk, okosabb kisebbség által megoldandó marad. Nem kiemelkedő regény, de fejbe kólintott az, ahogy már akkor felismerte, mi a legfontosabb ezen a sárgolyón.

W_L I>!
Arthur Herzog: Hőség

Eredeti, 1977-es megjelenesehez kepest szinte latnoki ereju regeny korunk legnagyobb kihivasarol, a globalis felmelegedesrol.
Tobb mindent, pl az okokat es a tarsadalom elso reakcioit (tagadas) meglepoen jol josol/mutat be. Ijeszto es egyben megmosolyogtatomodon az akkoriban horrorisztikusnak vizionalt 40 fok koruli homersekletet ma mar a jelenben eljuk meg, de a bemutatott osszeomlas (eddig?) nem tortent meg. A regeny nagy resze a jelenseg elozetes megjoslasarol es a ra valo felkeszulesrol illetve a kozelgo valsag eltusolasarol szol, ami eleg vontatott. A bekovetkezett valsag (ami a tortenetben a valosnal hirtelenebb) leirrasa az utolso fejezetre szoritkozik. Herzog mas konyveihez hasonloan ez is egy Happy Enddel zarul, illetve itt annak a remenysugaraival, de a technikai jellegu megoldas teljesen meseszerunek, sci-filmekbe valonak tunik.
Gyengesegei ellenere 3,5 csillagot megerdemel a regeny azert, mert majd' 50 evvel ezelott mar felvazolt egy sokak altal meg ma is tagadott problemat.


Népszerű idézetek

Green69>!

Hogy lehet ilyen a természet:engedi, hogy az ember tudatos, intelligens lénnyé fejlődjön, utána pedig kinyírja saját akarata ellenére? Ha a természetnek szándékában áll kiirtani bennünket,miért teremtette meg az emberiséget egyáltalán? Vagy ha már megteremtette, miért nem ruházott föl azzal a képességgel, hogy előre lássunk , és megértsünk cselekedeteink következményét?

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Justin Cronin: A szabadulás
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Michael Crichton: Az elveszett világ
James Rollins: Káosz
David Mitchell: Felhőatlasz
Paul Monette: A Ragadozó
Dan Brown: Eredet
Keith R. A. DeCandido: Alien: Isolation – Izoláció