A ​kos jegyében 20 csillagozás

Arthur Herzog: A kos jegyében Arthur Herzog: A kos jegyében

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Philip Castle amerikai pszichológiaprofesszor válása után úgy dönt, hogy egy Karib-tengeri üdülőparadicsomban piheni ki magát. A szép Marie-Celeste-tel való megismerkedése azonban megváltoztatja az életét. Nem tudhatja hogy a Zodiac, ez a csodálatos luxusjacht valójában torpedónaszád, melynek utasai egy bűnöző szervezet tagjai. Céluk, hogy elfoglalják a szigetet és a csillagok állása alapján irányítsák. Életükben furcsa módon fontos szerepet játszik az asztrológia, Castle professzort is ez alapján választják ki maguknak, mivel tervük végrehajtásához elengedhetetlenül szükségük van rá. Akkor még nem sejtik, hogy ezzel a döntésükkel jól felépített tervüket kockáztatják, mivel a férfi igyekszik keresztülhúzni számításaikat…

Eredeti cím: Aries Rising

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
LAP-ICS, Debrecen, 1996
478 oldal · ISBN: 9634341977 · Fordította: Boris János
>!
Rege, Budapest, 1988
412 oldal · ISBN: 9630257912 · Fordította: Boris János

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Várólistára tette 4


Kiemelt értékelések

Aquarius >!
Arthur Herzog: A kos jegyében

A négy ember, akik a kardinális jegyekben születtek – Kos, Rák, Mérleg és Bak –, csillagjegyük egy-egy tehetséges képviselői. A baj az, hogy adottságaikat a bűnözésben kamatoztatják. Mernek nagyokat álmodni. A cél, forradalmat szervezni és megdönteni Hernández – El Parador diktátorának hatalmát, és átvenni az irányítást az egész Karibi-térség felett.
Philip házassága darabokra hullik, és az önmarcangolás elöl menekül St. Jean békés szigetére. Egy véletlen folytán kapcsolatba kerül a kardinálisokkal. Utálja az asztrológiát, és ösztöneitől vezérelve nem vallja be eredeti születési idejét. Nem is sejti, hogy ezzel egy politikai összeesküvésbe csöppen, és ha élve akar kikerülni belőle, le kell győznie a kardinálisokat.
A könyv középponti része a csillagászat, illetve az asztrológia – izgalmas kerettörténetbe ágyazva, egy másfajta ember- és jellemábrázolással. Időnként nagyon részletes, ami egyeseknek unalmasnak tűnhet – én inkább alaposnak és kidolgozottnak mondanám. Nagyon összetett a könyv, sok-sok központi szereplővel. Ahogy Herzog írja: „Annyi mindent kell elmondani, s nincs hogyan; annyi mindenről kellene beszélni, és nincsenek szavak.”
Nem egy könnyed olvasmány, ennek ellenére kifejezetten tetszett.


Népszerű idézetek

Aquarius >!

Az emberek bizonyos véletlenekből szívesen csinálnak mítoszt. Ha pénteken, 13-án valami rossz dolog történik, az bizonyíték arra, hogy ez a nap szerencsétlen nap. Ha semmi sem történik, a kutya sem veszi észre.

210. oldal

Aquarius >!

Hát nem érdekes […], hogy a kos, az oroszlán és a nyilas mind tüzes jegy? Az asztrológusok úgy hívják ezt, hogy a „tüzes háromság”. Élénk szellemű, fejedelmi és nagylelkű jellemek vannak benne. Rendkívüli dolgok okozója.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nyilas csillagjegy
Aquarius >!

Az asztrológia – ellentétben a tudománnyal – sem bizonyítani, sem megismételni nem tudja a maga eredményeit.

210. oldal

Aquarius >!

Nem hiszek az unalomban. Az unalom az, ha várjuk, történjék valami.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: unalom
Aquarius >!

Az emberek nem képesek lemondani arról, hogy – legalább saját biztonságérzetük érdekében – megpróbálják megmagyarázni az őket körülvevő világot. […] Megfelelő tudás híján ott is okozat viszonyt látnak, ahol nem létezik.

151-152. oldal

Aquarius >!

Vannak, akik nem képesek beletörődni az emberi dolgok körüli bizonytalanságba. Különös rendszereket építenek, bolond nézeteket vallanak, őrült módra értelmezik a valóságot.

152. oldal

Aquarius >!

– Az emberi idő puszta formalitás, merő kényelmetlenség, nem gondolja? Eljön még a nap, amikor túllépünk az órán, és felfogjuk, hogy a tér és az idő voltaképpen egy és oszthatatlan; nincs közöttük korlát. Az ég és a föld egyetlen egész két fele, kölcsönösen összekapcsolódnak, és végtelen számú egybeesés van közöttük, még a legkisebb dolgokban is.

157. oldal

Aquarius >!

A halált megjósolni gyakorlatilag lehetetlen, és mindig az is marad, mert a világegyetem nem fogja megengedni, hogy olyanok legyünk, mint az istenek.

262. oldal

Aquarius >!

Mi a reményt kínáljuk… Gondoljon a szivárványra! Szép, de megfoghatatlan. A legáttetszőbb fátyol, egy égi ív. Ha egyszer átmehetnénk a szivárvány alatt, és megtudhatnánk, mi van mögötte… ki tudja, hátha a szivárvány a csillagok felé nyíló kapu? S mégis, mihelyt megközelítjük, a szivárvány szertefoszlik.

275. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szivárvány
Aquarius >!

Ha van különbség a szabadság és a felelősségvállalás között, akkor én a szabadságot választom. Bár ez nem igazi különbség. […] Nem arról van szó, hogy szabadok legyünk valamitől, hanem hogy szabadok legyünk valamihez.

410. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Lloyd C. Douglas: „És köntösömre sorsot vetettek…”
David Benioff: Tolvajok tele
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Michael Crichton: Jurassic Park
John Jakes: Amerikaiak
Joseph Heywood: Hozd el nekem Hitlert!
Herman Wouk: Forrongó világ
Clive Cussler: Inka arany