A ​forgácsoló gyilkos 27 csillagozás

Arthur Herzog: A forgácsoló gyilkos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Connecticutban, ​a newtowni rendőrség nem tulajdonított különösebb jelentőséget Helle Crafts légikisasszony eltűnésének. Annál is kevésbé, mert Helle nem kisasszony volt, hanem asszony, három gyermek anyja, aki elég gyakran összekülönbözött a férjével, Richard Crafts pilótával, sőt el is akart válni tőle. Ám Keith Mayo magánnyomozó nem vette félvállról az ügyet. Ő már egy ideje aggódott Helle biztonságáért. Pontosan azóta, mióta bizonyítékokat szerzett az asszonynak férje hűtlenségéről.
Richard Crafts mindenesetre kitartott saját története mellett, hiába kapták rajta egy sor hazugságon. Ezt a flegma, érzelmek nélküli férfit nem lehetett kihozni a sodrából. Ám Helle barátai valamennyien emlékeztek egy furcsa mondatra az asszony szájából: „Ha valami történne velem, ne higgyétek, hogy véletlen volt.”
Az első nyomot, melyen Mayo elindulhatott, mégis Craftsék pesztonkája szolgáltatta. Egy furcsa, sötét foltról mesélt a hálószoba szőnyegén, továbbá, hogy az asszony eltűnése… (tovább)

Eredeti cím: The Woodchipper Murder

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Rege, Budapest, 1990
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637865020 · Fordította: Szuhay-Havas Ervin

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

ChEebor>!
Arthur Herzog: A forgácsoló gyilkos

Valós történetet leíró dokumentumregény, de mind a megírása, mind az ügy fordulatai elég izgalmasak ahhoz, hogy ne száraz leírássá, hanem igazi bűnügyi történetté formálódhasson. Persze elég lassú, realista, értelemszerűen meglepetések sincsenek, pontosan az történt, amit az elején feltételez mindenki. És roppant meglepő, hogy a gyilkos végig igazi idióta módjára viselkedett, mégis oly nehéz volt elkapni. Különösen megdöbbentő, hogy a rendőri szervek mennyire nincsenek a helyzet magaslatán, nem a gyilkos, hanem egymás bosszantása a fő prioritásuk, a morcos, de lelkiismeretes magándetektív nélkül ügy sem lett volna. A könyv nem igazán szenzációhajhász, de azért alkalmaz írói fogásokat az érdeklődés fenntartására, ami persze nem baj, sőt… Kicsit kár, hogy a történet spoiler. Egyébként a könyv csak felületesen érinti, de van az esetnek jogtörténeti jelentősége is, elvégre spoiler.

Tüske>!
Arthur Herzog: A forgácsoló gyilkos

Végre a végére értem…. nyögvenyelős volt nagyon…és ez nem a könyv vagy az író hibája…egyszerűen a rendőrei nem voltak a helyzet magaslatán…rengeteg hiba… logikátlan nyomozás.

norka>!
Arthur Herzog: A forgácsoló gyilkos

A gyilkosos, nyomozós, okfejtős könyveket szeretem olvasni. Főleg ha megtörtént, főleg ha dokumentalista akar lenni és nem a félelemkeltésre fókuszál.

Egyszer majd talán megfejtem a vonzódásom okát.

SteelCurtain>!
Arthur Herzog: A forgácsoló gyilkos

Nem a tipikus Herzog mű, s ezért a Herzog fanok valószínűleg fanyalognak is miatta, ám engem lenyűgözött az az aprólékosság ahogyan elénk tárta a majdnem tökéletes gyilkosságot és a bizonyítás nehézségeit. És csöppet sem megnyugtató arra gondolni, hogy hiába a fantasztikusnál fantasztikusabb kriminalisztikai módszerek, ha ez a gyilkos is csaknem megúszta, mert a vizsgálatok drágák, vagy mert a rendőrség költségvetésébe nem fér bele egy szeméttelep átvizsgálása.


Hasonló könyvek címkék alapján

Truman Capote: Hidegvérrel
Albert E. Kahn: A besúgó
Torey Hayden: Szellemlány
Lorenzo Carcaterra: Egy gengszter
Erle Stanley Gardner: A rámenős milliomoslány esete
Erle Stanley Gardner: Harmadik emelet 321
Ed McBain: A heccelődő
Donna Tartt: A titkos történet
Dashiell Hammett: Véres aratás
Raymond Chandler: A magas ablak