A ​cet 28 csillagozás

A rómaiak halálhozónak hívták
Arthur Herzog: A cet Arthur Herzog: A cet

A Rajzás világhírű amerikai szerzőjének, Arthur Herzognak újabb regényében egy rendkívüli és fenséges lény a címszereplő. A döbbenetesen intelligens gyilkos bálna – kardszárnyú delfin – az állatvilágban egyedülálló módon ismeri a bosszúvágy érzését. Csakúgy, mint az ember. Jack Campbell halászhajóján egy japán cápa-show számára keresi zsákmányát, mikor félelmetes ellenfelével összetalálkozik. Miután hálóval fogságba ejti a vemhes nőstényt, a kínlódó anyaállat holtan hozza világra kicsinyét. A hatalmas hímcet – a családi tragédia miatti bánatában – „bosszút fogad”. Jack Campbellre és kísérőire, sőt a kis cetvadász falu lakóira is ráköszönt a rettenet…
A kiközösített Campbell elhatározza, hogy magányosan, a hideg óceán jéghegyei között végre szembenéz a sorssal, megvívja kikerülhetetlen ütközetét a Végzettel.

Eredeti cím: Orca

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Lap-ics, Debrecen, 1995
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634341047 · Fordította: M. Szász Anna
>!
Maecenas / Rege, Budapest, 1990
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637865209 · Fordította: M. Szász Anna

Enciklopédia 1


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 P>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Gyerekkorom óta szemeztem a könyvvel, mivel a ’77-es filmet nagyon régen láttam, és az ellési jelenet beleégett az agyamba. Aztán 2017-ben újranéztem a filmet és most végre eljutottam a könyvhöz.

Eléggé vegyesek az érzéseim a történettel kapcsolatban. Jack Campbell egy igazi életunt figura, semmiben és sehol sem talál örömöt, aztán amikor húga unszolására cápavadászatra indul, hogy pénzt szerezzen, minden megváltozik.
Az új-fundlandi város özössége eleinte barátságosan fogadja Jackéket, aztán ahogy az orka egyre komolyabb fenyegetést jelent, úgy változik meg a városka hozzáállása.
A regény egyik szereplője sem volt kifejezetten szimpatikus. Mégis hogyan tudnék azonosulni egy olyan főszereplővel, aki pénzért elfogna egy intelligens emlőst off, akaratlanul megöli a vemhes anyát és borját, majd elnézi, hogy az orka randalírozik a kikötőben? Jack számomra egy igazi floridai tahó. Sajnos az is baj, hogy olyan emberek szívnak, akik nem érdemelték meg off.
Ellenpólusként Umilak és Rachel Bedfordot hozza a szerző. Ők próbálják képviselni a józan észt, de előbbi keveset szerepel off, utóbbi pedig a kötelező bajuszhúzogatás után sablonosan összeszűri a levet Jackkel. A városka lakói nem igazán emlékezetesek.
Bevallom, én a delfinnek szurkoltam. Lehet, hogy ez volt Herzog eredeti célja is, mindenesetre elérte a kívánt hatást, bár az állat „módszerei” is néhol kicsit zavartak.
A regény nem túl hosszú, eléggé szellősen lett szerkesztve, és nagyjából egy nap alatt letudható, mert végül is izgalmas és olvastatja magát. Egyedül a krimi címkét nem értem rajta.

Akinek pedig kétsége támad az orkák felől, nyugodtan ajánlom kiegészítésenek a 2013-as Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet. Így Jack még bosszantóbb volt.
Úgyhogy hajrá delfinek!

>!
Lap-ics, Debrecen, 1995
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634341047 · Fordította: M. Szász Anna
Aquarius P>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Az eddig olvasott művei alapján, meg nem mondtam volna, hogy ezt Herzog írta. Évekig állt a könyvespolcomon, és most is csak egy kihívás miatt került a látóterembe.
A fülszöveg tartalmazza az alaptörténetet, persze nem kell mindent szó szerint venni belőle. Érdekesnek találtam a karaktereket. Jack Cambell látszólagosan egy cél nélküli ember. Nem találja a helyét a világban. Nem vár sokat az élettől, ezért nem is ad sokat. A felelősségérzet nem az erőssége.
Rachel Berford zoológiaprofesszor, szakterülete a cetek. Szereti a munkáját, de magánélete szinte romokba hever az eddig megélt csalódások miatt.
Umilak, törzs nélküli indián főnök, aki feltűnően sokat tud a kardszárnyú delfinekről, különösen egy bizonyos vágott uszonyúról. Vajon ez egyszerű véletlen?
A három ember életét nemcsak keresztezi a gyilkos cet, de össze is hozza őket. Ki kerül ki győztesen az állattal vívott csatából? Mi győzedelmeskedik – a bosszúvágy, az értelem, vagy az intelligencia?
Bár maradt megválaszolatlan kérdés (ami érdekelt volna), ezzel együtt tetszett!

Koroknai>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Imádtam a könyvet.Talán az orca miatt.

1 hozzászólás
Törölni_Szeretném>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

A főhősnek brutálisan megölik a párját és elveszíti a párja hasában lévő magzatukat is. Fájdalmában és elkeseredésében dühödt bosszút áll. Ha film készülne belőle, Charles Bronson játszhatná a főszerepet.
Vagy valaki más?

2 hozzászólás
terembura>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Ez is megvolt. Annyira rossz nem volt, sőt általában a Herzog könyvek között egész jó helyre sorolnám. :)
Elég kis rövidke könyv, egész jó kis történet, könnyen olvasható és követhető cselekmény. Kikapcsolódásnak jó volt, így aztán teljesítette is az elvárásokat, mert egy jó kis kikapcsolódáson kívül egyebet nem vártam tőle. :)


Népszerű idézetek

Popovicsp87 P>!

Az asszony hátsója úgy rengett a túl szűk nadrágban, akár a bója a viharos tengeren.

11. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Aquarius P>!

Fura, hogy a halál mindig bűntudatot vált ki. Sokszor észrevettem. Az ember magát vádolja, azon töpreng, mit kellett volna tennie, faggatózik, vajon ő hibázott-e, titkos magyarázatokat keresgél. […] Ha ilyesmibe botlom, csak azt javaslom az embereknek, hogy éljék tovább az életüket, és amennyire lehet, fordítsanak hátat a múltnak.

95. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Aquarius P>!

– Tudod, hogy szól a régi mondás: Az jut legmesszebbre, aki egyedül utazik.
– Nagyon magányos egyedül utazni.

122. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Popovicsp87 P>!

– Még el sem kezdtem igazán. Nézze – mondta a nő higgadtabban, mintha taktikát változtatna –, a kardszárnyú delfin a legnagyobb delfinfajta, és a delfinek pedig mágikus állatok. Görögül a delfint és az anyaméhet szinte egyazon szóval mondják. Nem érti, hogy ez mit jelent? A delfin mintegy a tenger méhe, a világ méhe!
– Nagyon költői. Ami engem érdekel, az a pénz – felelte Campbell.
– Tudatában van annak, hogy milyen gyönyörűek ezek a delfinek?
– Bizonyára – mondta a férfi. – Na és?
– És miért olyan gyönyörűek? Azért, mert szabadok. Mehetnek, ahová csak akarnak, vég nélkül kóborolhatnak gondtalanul. Nincs ellenfelük a tengerben.
– Na, ezen majd változtatunk – mondta Campbell.

60. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Aquarius P>!

Apáinkból még több is van bennünk, mint szeretnénk. Éppen azokért a dolgokért hibáztatjuk őket, amelyekben mi vagyunk a vétkesek, még ha nem is tudunk róla.

89. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean Koontz: Kötődés
Scott Snyder – James Tynion IV: Batman – A Baglyok Városa
Dean R. Koontz: Virrasztók
Stephen King: Kedvencek temetője
Dean R. Koontz: Rejtekhely
Dean R. Koontz: Váltságdíj
Dean R. Koontz: Ne félj!
Dean R. Koontz: Az éjszaka foglya
Dean R. Koontz: Pokoli hordák
Peter Straub: Rejtély