A ​cet 22 csillagozás

A rómaiak halálhozónak hívták
Arthur Herzog: A cet Arthur Herzog: A cet

A Rajzás világhírű amerikai szerzőjének, Arthur Herzognak újabb regényében egy rendkívüli és fenséges lény a címszereplő. A döbbenetesen intelligens gyilkos bálna – kardszárnyú delfin – az állatvilágban egyedülálló módon ismeri a bosszúvágy érzését. Csakúgy, mint az ember. Jack Campbell halászhajóján egy japán cápa-show számára keresi zsákmányát, mikor félelmetes ellenfelével összetalálkozik. Miután hálóval fogságba ejti a vemhes nőstényt, a kínlódó anyaállat holtan hozza világra kicsinyét. A hatalmas hímcet – a családi tragédia miatti bánatában – „bosszút fogad”. Jack Campbellre és kísérőire, sőt a kis cetvadász falu lakóira is ráköszönt a rettenet…
A kiközösített Campbell elhatározza, hogy magányosan, a hideg óceán jéghegyei között végre szembenéz a sorssal, megvívja kikerülhetetlen ütközetét a Végzettel.

Eredeti cím: Orca

Eredeti megjelenés éve: 1976

>!
Lap-ics, Debrecen, 1995
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634341047 · Fordította: M. Szász Anna
>!
Maecenas / Rege, Budapest, 1990
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637865209 · Fordította: M. Szász Anna

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

chhaya P>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Egész jól indult pedig.

Alaposan megismerhetjük a főhős Jack Campbell züllött és zavaros életét, családját, motivációit; ezek a leírások hiteles és mély lélektani ismereteket tükröznek. Megtudhatunk néhány érdekességet az orkákról (gyilkos bálna vagy kardszárnyú delfin, ha úgy jobban tetszik), illetve felületesen a hajózásról is. Ez a rész tetszett. Nem volt rossz még az újfundlandi kisváros, a zárt közösség működésének bemutatása sem (bár ennek már volt némi B-kategóriás akciófilm jellege, ahol mindenki szegény főhősre pályázik).

Aztán mikor a könyv felénél még mindig alig történik érdemben valami, illetve a beígért horrorból semmi, az író mintha egyszerre és hirtelen nagyon sokat akart volna bepótolni… Egymás hegyén-hátán állnak a sablonos klisék, mint például a derült égből szerelem első látásra, melyért két nap után érdemes feláldozni az életünket, vagy a minden észszerűséget nélkülöző vérbosszú, amely a fél kontinensen keresztül üldöz egy amúgy is meggyötört delfint, de persze nem jutnak egymással semmire.

Egynek jó, de az alacsony százalékot tényleg megérdemli.

Aquarius>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Az eddig olvasott művei alapján, meg nem mondtam volna, hogy ezt Herzog írta. Évekig állt a könyvespolcomon, és most is csak egy kihívás miatt került a látóterembe.
A fülszöveg tartalmazza az alaptörténetet, persze nem kell mindent szó szerint venni belőle. Érdekesnek találtam a karaktereket. Jack Cambell látszólagosan egy cél nélküli ember. Nem találja a helyét a világban. Nem vár sokat az élettől, ezért nem is ad sokat. A felelősségérzet nem az erőssége.
Rachel Berford zoológiaprofesszor, szakterülete a cetek. Szereti a munkáját, de magánélete szinte romokba hever az eddig megélt csalódások miatt.
Umilak, törzs nélküli indián főnök, aki feltűnően sokat tud a kardszárnyú delfinekről, különösen egy bizonyos vágott uszonyúról. Vajon ez egyszerű véletlen?
A három ember életét nemcsak keresztezi a gyilkos cet, de össze is hozza őket. Ki kerül ki győztesen az állattal vívott csatából? Mi győzedelmeskedik – a bosszúvágy, az értelem, vagy az intelligencia?
Bár maradt megválaszolatlan kérdés (ami érdekelt volna), ezzel együtt tetszett!

Törölni_Szeretném>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

A főhősnek brutálisan megölik a párját és elveszíti a párja hasában lévő magzatukat is. Fájdalmában és elkeseredésében dühödt bosszút áll. Ha film készülne belőle, Charles Bronson játszhatná a főszerepet.
Vagy valaki más?

Koroknai>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Imádtam a könyvet.Talán az orca miatt.

terembura>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Ez is megvolt. Annyira rossz nem volt, sőt általában a Herzog könyvek között egész jó helyre sorolnám. :)
Elég kis rövidke könyv, egész jó kis történet, könnyen olvasható és követhető cselekmény. Kikapcsolódásnak jó volt, így aztán teljesítette is az elvárásokat, mert egy jó kis kikapcsolódáson kívül egyebet nem vártam tőle. :)

Péter_Szombati>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

A legvégén csillanna valami, egyébként gyenge közepest érdemel csak.

Végig gyenge közepes, a végkifejlet leírása mondjuk nem rossz, de nem is menti már meg…

Anett_>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Most olvastam a szerzőtől először. Kíváncsi voltam mit tud.
Izgalmasnak indult, volt benne 1-2 rész, ami jó volt, de összességében nem nyerte el a tetszésem. Néhány rész elég felszínesre sikerült.

Duchon_Jenő>!
Arthur Herzog: A cet

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Imádom a B-filmeket. De B-könyv? Az előbbit nem kell komolyan venni. Ezt sem. Nem is a sztori miatt, hanem a stílus miatt.- Annyira egyszerű szövegezés, hogy tényleg a nyaralás alatti időre volt jó. Másra nem. Egyszerű az egész, mint a faék. Persze a Cápa után nem csoda, hogy filmet csináltak belőle. Ifjúságomban még láttam is, és nem maradt negatív élményként, bár tény, hogy ez még a hangalámondásos időkben volt. A könyv azonban zavart. Olyan, mintha egy hosszúra nyúlt diák fogalmazását olvasnánk. Hiszen nincs mély jellemrajz, nincs részletes leírás, természettudományi alátámasztás, egyszerűen semmi, csak a cselekményszál leírása, de az is olyan egyszerű stílusban, ami tényleg arra jó, hogy a nyaralás programjai közé beékelődő pihenő időkben agykikapcsolással olvassunk valamit.


Népszerű idézetek

Aquarius>!

Fura, hogy a halál mindig bűntudatot vált ki. Sokszor észrevettem. Az ember magát vádolja, azon töpreng, mit kellett volna tennie, faggatózik, vajon ő hibázott-e, titkos magyarázatokat keresgél. (…) Ha ilyesmibe botlom, csak azt javaslom az embereknek, hogy éljék tovább az életüket, és amennyire lehet, fordítsanak hátat a múltnak.

95. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Aquarius>!

– Tudod, hogy szól a régi mondás: Az jut legmesszebbre, aki egyedül utazik.
– Nagyon magányos egyedül utazni.

122. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták

Aquarius>!

Apáinkból még több is van bennünk, mint szeretnénk. Éppen azokért a dolgokért hibáztatjuk őket, amelyekben mi vagyunk a vétkesek, még ha nem is tudunk róla.

89. oldal

Arthur Herzog: A cet A rómaiak halálhozónak hívták


Hasonló könyvek címkék alapján

Dean R. Koontz: Virrasztók
Dean R. Koontz: Rejtekhely
Scott Snyder – James Tynion IV: Batman – A Baglyok Városa
Dean R. Koontz: Váltságdíj
Dean R. Koontz: Ne félj!
Dean R. Koontz: Maszk
Peter Straub: Rejtély
Dean R. Koontz: Tiktak
Stephen King: A halálsoron
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak