Hotel 100 csillagozás

Arthur Hailey: Hotel Arthur Hailey: Hotel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„McDermott ​hitetlenkedő tekintetet vetett rá: – Lám, pedig azt hittem, maga mindent tud. Christine csakugyan majdnem mindent tudott. Személyi titkárnője lévén Warren Trentnek, a legnagyobb New Orleans-i szálló lobbanékony és kiszámíthatatlan tulajdonosának ismerte a szálló belső titkait csakúgy, mint az összes köznapi ügyeit. Tudta például azt is, hogy Peter, akit egy-két hónapja neveztek ki igazgatóhelyettesnek, jószerint egymaga vezeti ezt az élénk forgalmú, nagy szállodát, bár a bére korántsem fejedelmi, és a hatalma is korlátozott. Christine ennek az okával is tisztában volt, ismerte a Szigorúan bizalmas feliratú dossziét, amelyben Peter McDermott magánéletéről volt megírva egy és más. – Hogy értsem azt, hogy tótágast áll a ház? – kérdezte. McDermott elnagyolt, már-már csúnyának is mondható arcvonásai derűs vigyorba torzultak: – A tizedik emeletről valami szexorgia miatt panaszkodtak; a nyolcadikról azt állítja a croydoni hercegnő, hogy a herceget megsértette egy szobapincér;… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Merényi, Budapest, 1996
272 oldal · ISBN: 9636980187 · Fordította: Falvay Mihály
>!
Magvető, Budapest, 1988
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631411672 · Fordította: Falvay Mihály

Kedvencelte 13

Most olvassa 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vercsa>!
Arthur Hailey: Hotel

Nem is tudom, hogy ez inkább egy krimi, ami egy szállodában játszódik vagy egy szálloda életének bemutatása, ahol van egy bűnügyi szál is. Mindenesetre kriminek nem túl izgalmas, a helyszín is csak egy kicsit tesz hozzá a történethez, pedig pont amiatt kezdtem hozzá, mert mindig érdekesnek, hangulatosnak találtam New Orleans-t.
Ami viszont megmenti az egészet, az a szálló életének, vendégeinek, dolgozóinak, zavaros ügyleteinek bemutatása. Az nagyon jól el van találva, emiatt érdemes elolvasni.

KBCsilla P>!
Arthur Hailey: Hotel

Azt hiszem, valamikor régen már olvastam egyszer, de vagy nem jól emlékszem, vagy nem hagyott bennem mély nyomot a cselekmény.
Most Medve-Randomként került újra előtérbe.
Nem az a vérfagyasztó, lélekpusztító, körömrágós regény, de kellemes és könnyed olvasmány. Ráadásul könnyen olvasható.
Az autó-eltüntetős rész kissé túl volt – szerintem – bonyolítva, de azért még elviselhető volt,
A cselekményt langyos szerelmi szál kísérte végig, ezzel sem volt semmi baj.
Ami meggyőzött arról, hogy valóban volt már a kezemben a könyv, az a liftes jelenet volt. Ott már majdnem szörnyülködni kezdtem, amikor beugrott a ráismerés öröme

Virágszépe>!
Arthur Hailey: Hotel

Hailey alaposan feltérképez, kiemel egy-egy helyszínt a regényei megírásakor. Ebben a könyvben a szálloda a színtér, ahol sok minden megtörténhet. Kezdetben megismerhetjük a vendégeket, az őket kiszolgáló személyzetet, közelebbről is különböző karaktereket. Azután felgyorsulnak az események, hol gyilkosság, hol rablás, csalás kerül nyilvánosságra. Több háttéreseményt is követhetünk, nagy ez a szálloda és az író ügyesen összefésüli a szálakat. Pörgős, szórakoztató, kiszámítható könyv, ami ebben az eseten nem jelent hátrányt.

Aquarius P>!
Arthur Hailey: Hotel

Rendkívül érdekes keresztmetszet a szállodaiparról. Eseménydús, több szálon futó történet, Haileyre jellemző igényességgel megírva.

XX73>!
Arthur Hailey: Hotel

Régóta kedvelem Arthur Hailey „szakmás” történeteit. Emlékszem, volt egyszer egy fiatalember, akit többek között azzal nyűgöztem le, (és viszont), hogy olvastam az Autóvárost, tetszett, és ráadásul idézni is tudtam belőle pár kedvenc részemet, és ezek közt sok műszaki jellegű is volt. off

A Hotel, ha lehet, még az Autóvárosnál is jobban tetszett. Végig pörög a történet, zsonglőrködik a szereplőkkel és a cselekményszálakkal a szerző. Egyetlen pillanatra sem ül le a mese. Akad egy-két krimiszál, egy kicsinyke romantika, és sok-sok szállodaipari szakismeret.

Vannak benne kissé idejét múlt részek, de erre tekintsetek történelemként.

Szerintem ez egy nagyon jó könyv. Legalábbis én régóta szeretem, mindig örömmel olvasom újra.

lizzizi>!
Arthur Hailey: Hotel

Régen olvastam, de emlékszem rá, hogy nagyon tetszett. Eseménydús, pörgős könyv. Nagyon tetszett benne a főszereplő határozott fellépése, meg ahogy kivágja magát a helyzetekből. :)

AsesinaReina>!
Arthur Hailey: Hotel

Szinte el sem hiszem, hogy végre kiolvastam. :D Muszájból olvasni sosem élvezet, de ahhoz képest jól szórakoztam. A vége a legjobb. :)

kvzs P>!
Arthur Hailey: Hotel

Pörgős, letehetetlen könyv, ami kora ellenére is szerintem elég jól leírja a nagyobb szállodák működését. Egyetlen „hibája”, hogy túl sok mindent zsúfol bele egy hét történéseibe, és ez néha picit hiteltelenné teszi (persze tudom, hogy erre csak azért volt szükség, hogy a lehető legtöbb oldalát bemutassa egy szálloda működtetésének az író). Nem csalódtam Hailey-ben.

Tiger205>!
Arthur Hailey: Hotel

pont egy luxus-szállodánkban dolgoztam anno, mikor olvastam!
gondolhatjátok :))))
tetszett!

Lea_Simon>!
Arthur Hailey: Hotel

Ez egy fokkal jobban tetszett, mint az Autóváros, de még ez sem kötött le végig. A szereplőket ugyan valamennyire meg lehetett kedvelni, és volt, aki érdekesebbnek is tűnt, de annyira nem, hogy miattuk továbbolvassam a regényt.


Népszerű idézetek

Tiger205>!

Utazó, kérünk, szállj meg e méltatlan hajlékban.
A fürdő kész. Békés szoba vár reád.
Jöjj hát! Jöjj be!

Egy japán vendégfogadó cégére Takamacsuban

előzéklap

Tiger205>!

Herbie Chandler, akinek szabad keze van a londinerek felfogadásában és kirúgásában, jobb szereti az idősebb férfiakat. Aki ugyanis nyögve birkózik egy-egy súlyosabb poggyásszal, az várhatólag nagyobb borravalót kap, mint egy ifjonc, aki úgy emelgeti a bőröndöket, mintha csak balsafa lenne bennük. Egy ilyen öreg bútor, noha igazából erős és inas, mint az öszvér, érti a módját, hogyan kell letenni a poggyászt, megdörzsölni a szíve táját, s fejcsóválva venni föl újra a terhet. A mutatvány egy kerek dollárnál kevesebbet csak elvétve hoz a konyhára: a lelkifurdalás sújtotta vendég meg van győződve, hogy a szegény öregember szívtrombózist kap a következő lépcsőfordulóban. Azt már persze nem tudja a vendég, hogy a borravaló tíz százaléka Herbie Chandler zsebébe vándorol, azzal a napi két dollárral együtt, amit minden londinernek le kell szurkolnia, ha meg akarja tartani az állását.
A londinerfőnök különbejáratú adórendszere sok titkos morgolódásnak adott már tápot, noha egy fürge londiner, ha telt ház van, heti százötven dollárt is megkeres tisztán. Ilyenkor, mint ezen az estén is, Herbie Chandler általában posztján marad a munkaidő lejárta után, mert meg nem bízik senkiben, személyesen ügyel az osztalékára.

HÉTFŐ ESTE - 2.

Tiger205>!

Egyetlen szálló sem élhet meg pusztán szobák kiadásából. Még ha telt háza van nap nap után, akkor is csődbe mehet. A profit vastagja a különleges szolgáltatásokban, kongresszusok rendezésében, az éttermekben, a bárokban keresendő meg.

PÉNTEK - 18.

Szencsike P>!

Valami nagy tanulság lappang ebben a históriában, de hogy mi, azt nem tudnám megmondani. Talán az, hogy bizonyos emberek falakat emelnek maguk köré, s alig várják, hogy valaki ledöntse ezeket a falakat, s ha ez nem történik meg, örökre ismeretlenek maradnak

145. oldal, 12. fejezet - Hotel (Magvető, 1988)

Tiger205>!

Ha rajtam állna, gondolta Peter McDermott, már rég kirúgtam volna a házi fődetektívet. De hát nem őrajta állott, és a hájas exrendőr most, hogy a legnagyobb szükség lett volna rá, már megint hiányzott.
McDermott, kétrét hajtva majd kétméteres, izmos testét, türelmetlenül megpöcögtette az asztali telefon villáját. – Tótágast áll a ház – közölte a tágas iroda ablakában álló lánnyal –, és senki nem találja a fickót.

(első mondat)

Tiger205>!

Christine csakugyan majdnem mindent tudott. Személyi titkárnője lévén Warren Trentnek, a legnagyobb New Orleans-i szálló lobbanékony és kiszámíthatatlan tulajdonosának, ismerte a szálló belső titkait csakúgy, mint az összes köznapi ügyeit.

HÉTFŐ ESTE - 1.

Tiger205>!

A szállodában is megkönnyebbülnének az esőtől. Épp ma délután panaszkodott ismét a főmérnök: „Nem állok jót a csapágyakért, ha le nem kapcsolhatom hamarost a légkondicionálók egy részét.”

HÉTFŐ ESTE - 1.

Tiger205>!

McDermott egy percig tűnődve nézett, amerre eltűnt Christine, aztán hosszú, határozott léptekkel az elnöki lakosztály felé indult a szőnyegpadlós folyosón.
A St. Gregory legnagyobb, legfényűzőbb lakosztálya – bizalmasan csak Rézvárként emlegetik – a maga idejében egész sor kiváló személyiségnek, elnököknek, uralkodóknak nyújtott hajlékot. E kiváló személyiségek legtöbbje kedvelte New Orleanst, mert a város, szívélyesen fogadván őket, tudta a módját, hogyan tartsa tiszteletben magánszférájukat, esetleges meggondolatlanságaikat is ebbe a szférába sorolva. A lakosztály jelenlegi lakói, noha államfők nem voltak éppen, kitüntetett személyiségnek számítottak a maguk módján: Croydon hercege és hercegnője, a titkáruk meg a hercegnő szobalánya, továbbá öt Bedlington terrier.

HÉTFŐ ESTE - 2.


Hasonló könyvek címkék alapján

Linwood Barclay: Széthullás
Ryan Gattis: Közel a tűzhöz
Lee Child: Néma város
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Jeffrey Archer – Anthony Capella – Lee Child – Patricia Wood: Kettős mérce / A kávé sokféle aromája / Nincs mit veszítened / Mázlista
Eileen Cook: Címlapsztori
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Joseph D. Pistone: Donnie Brasco – Halálos játszma
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium
Alma Katsu: Éhség