Detektívek 81 csillagozás

Lázban ég Miami, a napfény és a bűn városa: a gyilkossági csoport nyomozói talán pontot tehetnek minden idők legszörnyűbb gyilkosságsorozatának végére. Hét szörnyen megcsonkított idős házaspár – tizennégy ártatlan áldozat! És egyetlen magányos gyilkos, a vallási fanatikus Elroy Doil, a pszichopata vadállat, Isten bosszúálló angyala… Meg egy zseniális nyomozó, Ainslie, a kiugrott pap, aki a villamosszékig kíséri Doilt, s eközben a bibliai Jelenések könyve segítségével szörnyű titokra bukkan: az egyik gyilkosság nem a halálra ítélt Doil lelkén szárad… Valaki lekoppintotta a Vadállat módszerét! A tettes rangja, befolyása, feddhetetlen híre minden ajtót és minden titkos rendőrségi dossziét kinyit. Ismer minden apró részletet, de vesztére nem ismeri a Jelenések könyvét, a gyilkosságsorozat kulcsát… A szálak a felsőbb körökbe vezetnek, ám a gyilkos nem menekülhet. Hogy miért? Egyszerű a válasz: „Az élet olyan, mint Demoklész lakomája: a kard mindig ott lóg a fejünk fölött.”
Eredeti cím: Detective
Eredeti megjelenés éve: 1997

Hailey egyik legjobbja, nem a szokvány krimi, izgalmas, fordulatos és érdekes. Letehetetlen!

@jehuka és @robinson, veletek biztos a találkozás ennél a könyvnél. Vagy azért mert ti olvassátok és én dicsérem, vagy mert éppen én olvasom és ti helyeseltek. Igaz? Arra kérlek benneteket, ha két éven belül újra „látnátok a kezembe”, lökjétek ki onnan. Megmagyarázom.
Nagyon szeretem Hailey regényét, kicsit úgy, mint amikor valami borzalmas dolog megbabonáz, odabetonozza a tekinteted, vonz és kiráz a hideg. Tisztába vagy azzal, hogy ebből nemalvós éjszaka lesz, hogy hányni fogsz, de van benne valami titok, valami olyan amibe a valós életbe még véletlenül sem szeretnél belenézni. Nemhogy belenézni, de még hallani se róla. Eddig csak ezeket éreztem a sorok között, ennél az olvasásnál viszont megláttam benne azt is, hogy mennyire elmúlt felette az idő, mennyire magyarázós. Nem szeretném elveszíteni azt, amit eddig adott. Vonz ez a könyves világ, fogjatok le. :)

Ez volt Hailey-től az első könyvem és meg kell, hogy mondjam viszonylag vegyes érzelmekkel tettem le. Az írói stílus, fogalmazás szerintem nagyon jó volt (nem tudom, ebből mennyi a fordítók érdeme) a krimi szál is érdekes lehetett volna, viszont ezzel a szerkezettel, hogy, amint elkezdünk valamire gyanakodni kb a következő oldalon tényként látjuk, nekem kicsit elveszett az izgalom. Ha őszinte akarok lenni egyik fő karakter se nőtt annyira a szívemhez, valahogy felületesnek tűntek, pedig 400+ oldalnak bőven elégnek kellett volna arra lennie, hogy mindenki megkapja a megérdemelt kidolgozottságot. Viszont összességében könnyű ponyvának jó volt ez, és igazából szerintem nem is akart több lenni.

A katolikus papból kiváló rendőrségi nyomozóvá lett Malcolm Ainslie épp vakációzni indulna, amikor megdöbbentő üzenetet kap: a többrendbeli gyilkosságért kivégzésre ítélt rab, Elroy Doil halála előtt gyónni szeretne. A nyomozó beleegyezik a sorozatgyilkos meghallgatásába, aki megígéri, hogy felfedi a bűncselekmények hátterében álló igazságot. Innen indul a mesterien szőtt történet, amelyben rengeteg csavar után bontakozik ki főhőseink múltja. Igazi fájdalmas, mélyre húzó thriller, gyakorlatilag kötelező olvasmány a műfaj iránt érdeklődők számára. Joggal mondhatom: hideglelős, zsigerekig hatoló. Megkímél a hatásvadászat legcsekélyebb gyanújától is: nem olvashatunk vészjósló szögben meglendített baltát, vérben ázó holttesteket, kiguvadt szemű démonokat, de még fantasztikus lényeket sem. Ellenkezőleg: a képzeletedet mozgatja meg, az elméddel hadakozik. Az ismeretlentől, a láthatatlantól való félelmedet gerjeszti. Ilyen a jó krimi. Ilyen az igazi, míves krimi. Ilyen Arthur Hailey 1997-ben írt mesterműve, „A detektívek”.

Kivételes volt számomra ez a krimi, ugyanis megsejtettem, hogy ki a főbűnös és el is találtam. Ez olyan ritka nálam. :-) Ainslie érdekes személyiség volt, bár egy-két tettével nem tudtam azonosulni. Fura volt, hogy kiugrott pap. Elég különösen választott új hivatást magának. A múlt felidézése során gyanúsítottam meg egy személyt, aki egy gonosz, öntelt egyéniség szerintem. Valahogy nem tudom megbocsátani Ainslie-nek, hogy spoiler Mondjuk ezért megkapta a büntetését, hiszen bent ragadt egy szinten a hivatásában, nem tudott feljebb lépni. Az emberi gonoszság határtalan.

Hailey utolsó könyve. Nekem az első tőle (és lehet, hogy az utolsó). Hailey nem volt krimi író, ő bestseller író volt, ami az ő esetében azt jelentette, hogy beleásta magát bármilyen sikeresnek ígérkező témába, aztán írt belőle egy sztorit, amit általában zabáltak.
Ebben az esetben is ezt tette, egyértelmű, hogy belső információkat épít be a szövegbe, de ezt oly módon, hogy néha kikönyököl a könyvből. „Na figyelj csak pajti, azért csinálják így a rendőrök, mert…”.
Pedig jól indul a sztori, van egy sorozatgyilkosunk, aki a kivégzése előtt fel akar tárni valamit a nyomozó előtt, aki letartóztatta. Miközben az autó száguld a börtön felé megismerkedünk az ügy részleteivel. Aztán, miután megtudtuk a vallomást, kb a regény felénél, nagyon leül az egész. Ez köszönhető a sok kitérőnek, fecsegésnek, a fölös információk közlésének, a nyilvánvaló tények szájba rágásának, a sok önismétlésnek. No meg annak, hogy Hailey felrúgja a krimi egyik alapszabályát. Míg a könyv egy izgalmas whodunit kriminek indul gyakorlatilag a 300 oldal környékén már az író is nyilvánvalóvá teszi, hogy ki a tettes, és innen a történet átmehetne egy suspense történetbe, csakhogy elmarad az izgalom. Gyakorlatilag átismételjük, amit eddig is tudtunk, majd szépen megoldódok az ügy, ahogy az várható. Ennél több kell egy jó krimihez.

Könnyen olvasható, szerethető krimi, kb. a könyv 3/4 részéig. A történet jól indul. Egy nagyon szerethető nyomozóval, aki éppen szabadságra készül, hogy megmentse a házasságát és egy sorozatgyilkos, akit pár óra választ el a kivégzéstől és egy gyónás, ami mindent felborít. A baj csak az, hogy az író felfedi a gyilkos személyét és indokait 100 oldallal a vége előtt. Utána már nem érdekelt.

Első olvasmányom a kanadai írótól, de biztosan lesz még, mert nagyon csavaros észjárású főhősünk, Malcolm felügyelő. Aki a nyomozás során, minden titkot felderített és előléptetés várt rá, ehelyett felmondott és egyetemi tanár lett belőle, a rendőrségi munka előtt viszont pap volt! Érdekes történet, az eleje kicsit számomra vontatottan indult, de ahogy bonyolódott a történet, egyre jobban tetszett, izgalmas volt.
spoiler

Érdekes, jó stílusú, lendületes regény. A főszereplő Malcolm Ainslie, nyomozó Miamiban, különleges személyiség, fiatalon felszentelt papként szolgált.A nagyon jól megformált karaktereket nem kizárólag személyleíráson keresztül ismerhetjük meg, személyiségüket, jellemüket a múltban történt események felidézésével mutatja be Hailey. A háttér legalább annyira fontos, mint a bűnügyi történet. Kegyetlen gyilkos kerül rendőrkézre, aki kivégzése előtt kizárólag Ainslie detektívvel akar beszélni, mivel ő egykor pap volt, és a gyilkosságok is kapcsolódnak a Jelenések könyvéhez. A krimiben együtt van a kitalált történet és a valóságos rendőri munka, ahol sok kulisszatitkot is megismerhetünk. Megérdemelten sikeres író Arthur Hailey.

Az Antikváriumtól kaptam ajándékkönyvként a rendelésem mellé, a moly értékelések alapján elég ígéretesnek ígérkezett, úgyhogy bátran álltam neki. Nagyon könnyen félreraktam, hogy helyette más könyvet olvassak, de ez egyáltalán nem a könyv hibája.
Alaposan és részletgazdagon felépített könyv, ami végig vezet egy nyomozás teljes (tényleg teljes) folyamatán, bemutatva mindent és mindenkit. Győztem követni a sok felvonultatott szereplőt: nyomozók, hadnagyok, őrmesterek, szakértők, ügyészek stb…, pedig az író mindenkiről megosztott egy-két bekezdést, hogy jobban megismerhessük őket, ne csak egy név elöttünk a történetben, de hát na sokan votlak.
Nem egy gyorsan haladós könyv, jó apró betűs is (apróbb betűs, mint a mai könyvek legtöbbje), de cserébe izgalmas már a legelején. Rengetegszer éreztem azt, hogy már órák óta olvasok annyi minden történt, valójában pedig csak 10-15 oldalt olvastam el.
Minden oldalon történik valami, már a vége felé éreztem, hogy egy oldalni üres fecsegés sem volt ebben a könyvben, minden eseménynek megvan a miértje, és minden-minden összefügg.
„Mostanra elfogadta, hogy a Homo sapiens az emberszabásúakból, fejlődött ki az évmilliók során. Az ezt alátámasztó bizonyítékok egyre szaporodnak, azonban a vallások többsége nem veszi figyelembe ezeket a tényeket, ugyanis akkor kizárnák magukat a buliból.”
Vallás és tudomány, örök riválisok, mégsincs meg egyik a másik nélkül.
off

A vallások sok mindent elárulnak a múltról. Jóval többet, mint a hagyományos történettudomány. Megismerhető belőlük a kor társadalma, kiderül, milyen félelmeik, reményeik, örömeik voltak az ókor emberének. Megtudjuk, mitől rettegtek a legjobban. Persze mindig a halál vezette a listát: van-e valami a halál után, vagy csupán a feledés vár ránk…

A történészek egyébként sokkal szívesebben használják az időszámításunk előtt és időszámításunk szerint kifejezést, mint a Krisztus előtt és Krisztus után meghatározást, noha ezek ugyanazt jelentik. Ahogy Malcolm szokta mondogatni: „Legalább nem kell átszámítani, mint a Fahrenheitet és a Celsiust.”

A rendőri munka egyik alapelve, hogy minél kevesebben ismerik a tényeket, azok annál tovább maradnak titokban.

[…] a legrégibb vallások is csupán ötezer esztendős múltra tekinthetnek vissza. Ez csupán aprócska ezredmásodperc a földtörténeti korok évmilliárdjaihoz képest – sőt még annyi sincsen. a vallás léte úgy viszonyul a Világegyeteméhez, mint porszem a Szahara végtelen homoksivatagához.

Az az igazság, hogy minden nyomozó szereti az akciót. A legtöbben ezért lépnek be a testületbe. Munkaidejük jó részét mégis a megfigyelés teszi ki. Ilyenkor hosszú órákig ülnek a kocsiban, és kibámulnak az ablakon, miközben semmi sem történik. Még jó időben is nagyon nehéz a munkára koncentrálni anélkül, hogy az ember gondolatai el ne kalandozzanak valahova: sport, szex, az otthoni vacsora vagy a jelzálogkölcsön soron következő részletének előteremtése…

– Ezek a savanyú vénemberek lehetetlenné teszik a munkánkat! – fakadt ki végül.
– Miért mit vártál? Szerintem teljesen az agyukra ment a cölibátus.
– A nőtlenség mindannyiunkat megnyomorít – sóhajtotta Malcolm. – Esküszöm, kevés perverzebb ötlet van a világon.