Egy ​gésa emlékiratai 2424 csillagozás

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Trivium, Budapest, 2017
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155732133 · Fordította: Nagy Imre
>!
Trivium, 2014
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156346230 · Fordította: Nagy Imre
>!
Trivium, Budapest, 2014
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155334009 · Fordította: Nagy Imre

15 további kiadás


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Szajuri · Mameha · Ivamura Ken (az elnök) · Hatszumomo · Nobu Toshikazu · Rák doktor

Helyszínek népszerűség szerint

Gion · Hakone · Kiotó


Kedvencelte 762

Most olvassa 91

Várólistára tette 737

Kívánságlistára tette 548

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Sokadik olvasáson vagyok túl.
Nem tudom hányszor volt a kezemben, hányszor forgattam a lapokat és még mennyiszer fogom.
Egy olyan mű, mely elemeiben változtatta meg a véleményemet egy adott társadalomról és kultúrájáról.
Gyönyörűen megírt, érzelmileg gazdag kötet, mely magával ragadja az olvasót és az utolsó mondatig nem is ereszti el.
Csak ajánlani tudom és kivételesen a hozzá tartozó filmet is, mert jól sikerült.

Újraolvasás 2018:

Én nem tudom tényleg már, hogy hol tartok újraolvasás terén.
Egyszerűen gyönyörű, fájdalmas és nagyon igaz.
Annyira olvastatja magát.
Még mindig érzem az akkori kor illatát, a színeket és sok – sok mély érzelmet.
A legnagyobb kedvenceim egyike. ♥

1 hozzászólás
Mulán>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Nem láttam a filmet de tervezem megnézni, a könyv kicsit fura volt nekem de ez azért van mert engem a történetek találnak meg bizonyos időközönként, filmet is csak így tudok nézni hogy annak meg kell „találnia” engem. Tele van érzelmekkel, nagyon szépen megírt mű, bár nem hagyott bennem mély nyomot de valamiért még is alig bírtam le tenni. Nem gondolom úgy hogy ez nagyon az én világom lenne de majd amikor megnéztem a filmet újra gondolom az egészet. Csak ajánlani tudom a könyvet mindenképp el kell olvasni.

4 hozzászólás
Pati28 P>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

”Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok.”

Először a filmet láttam néhány évvel ezelőtt, és emlékszem már akkor is nagy hatást gyakorolt rám a történet. Azóta megmondani se tudom, hányszor néztem meg, de számomra megunhatatlan, mély tartalommal bír. Miután könyvben is részese lehettem eme csodálatos világnak, rájöttem, hogy ebben a formában mennyivel részletgazdagabb, mennyivel több érzelmet képes kiváltani belőlem a cselekmény.
A könyv egyszerre megrendítő, gyönyörű és tanulságos sorai, kifejezésmódja magába szippantja az olvasót, ahol Csijo, -később- Szajuri hányatott sorsát figyelhetjük meg. Szajurinak már nagyon fiatalon, gyermekkorában meg kellett tapasztalnia az élet igazságtalanságait. Szemtanúi lehetünk megpróbáltatásainak, lemondásokkal járó és szívszorító cselekedetek során megismert útjának. Az elnökkel való találkozása fényt és reményt ad neki, de sajnos rá kell jönnie, hogy a férfihoz számos akadály és lépcsőfok leküzdése szükségeltetik.
A II. világháború utáni következmények nemcsak a lányra, de Gionra is befolyással bírnak, ugyanakkor a japán kultúra, ízvilág és ezen időszak tradícióit megismerve kellőképpen motiválnak egy kalandos és szenvedélyes utazásra a gésák világába.
Úgy gondolom, hogy ez a mű egyfajta melankóliát sugároz, viszont a sok rossz és szomorúság közepette a befejezés egy kellemes, napsütéses délután érzését hozza el nekünk.

2 hozzászólás
Naiva>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

A filmet már kismilliószor láttam, és a kedvenceim között tartom számon, de könyvben még soha nem olvastam, pedig gyerekkorom óta megvan. Annyian mondták, hogy a könyv sokkal jobb mint az általában lenni szokott. Milyen igazuk volt! Sokkal összetettebbnek, őszintébbnek tűnt a gésa-lét bemutatása és számos olyan jelenetet tartalmazott a könyv, ami a filmbe már nem fért bele. Egy ilyen hosszú, szerteágazó regénynél ez nyilván érthető. A legjobb jelenetek szerintem benne vannak a filmben is.
Engem egy titokzatos, misztikus, egzotikus és teljesen lenyűgöző hangulatú világba kalauzolt az író. Ezzel egy olyan szépséges emlékművet állított az egykor titokzatos, mégis népszerű és kultikus szellemiségnek, amelyet szerintem lenyűgöző módon ábrázolt. Maga a történet még egy olyan korban játszódik, ahol az egykori titokzatos japán kultúrának szerves részét képezték a gésák világa. Ebbe a zárt és hierarchikus világba engedett a könyv szerintem eléggé részletes bepillantást, amely a háború utáni időszakban odaveszett. Sajnos egy csodálatosnak tűnő világ veszett oda.
Ők nem kurtizánok, de nem is feleségek, hanem intelligens, többféle művészetet is magas szinten művelő, ízléssel rendelkező társalkodó nők, akiket szigorú szabályok kötöttek. Egy lemondásokkal teli, elhivatott élet az övéké. A szerelem tabu és sokkal inkább luxusnak számított a gésák számára.
Lényegében ez egy gyönyörű, megható történet a kiszolgáltatottságról és annak minden megpróbáltatásáról, amit egy kislánynak kellett elszenvednie és egy fiatal nőnek kiállnia. Aki csak egy megbecsüléssel telibb, szebb életre, jobb világra vágyott. Helyette egy intrikákkal teli, ármánykodó világba csöppent, ahol az érvényesülés a legnagyobb kihívás, mert végül elköveti azt a „hibát”, hogy beleszeret egy férfiba.

3 hozzászólás
Almost_Zed>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Olyan szép ez a történet, mint egy költemény.
Helyenként olyan durva, mint egy kés ejtette vágás egy fiatal női lábon, vagy mint egy tűrt, de nem kívánt aktus.
Olyan különleges, mint Csijo/Szajuri kékesszürke szemei.
De olyan is, mint a Jin és Jang: van egy világos és egy sötét oldala. Olyan, mint az élet: tele van küzdelemmel, szenvedéssel, de szépséggel, finomsággal és reménnyel is. A főszereplő gésa életében is hol a világos, hol a sötét rész kerül előtérbe. Még kislány, amikor élete szomorú, szinte kilátástalannak tűnő fordulatot vesz, de egy pillanatra rávetül egy vigasztaló fénysugár, melyet többé nem felejthet, és sóvárog utána. Ettől kezdve mindig ott pislákol lelkében, és nem feledtethetik el a komor, zord idők sem. Ez ad neki erőt, és ahogy a virág sem élhet az éltető sugarak nélkül, ő is arra vár hogy felkeljen az ő Napja, melengesse és űzze el a hideg sötétséget.
Az élet fordulatai nem egyszer kiszámíthatatlanok és rejtélyesek. Sokszor hiába kérdezzük, hogy miért és meddig? Egyszer rövidebbek, máskor hosszabbak az éjszakák.

8 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Ha egy kihíváson nem választják nekem ezt a könyvet, ki tudja elolvastam volna valaha. Pedig érdekel Japán és a japán kultúra. Mindenhonnan azt hallani, hogy a gésák nem prostituáltak, de ebből a történetből egészen mást szűrtem le. Nekik talán még rosszabb, hiszen még a szüzességüket is a legtöbbet fizető ügyfél kapja meg. Nagyon érdekes volt Csijo/Szaruji életén keresztül bepillantani ebbe a világba. Kegyetlen a verseny, kegyetlenek a gésák is a fiatalabbakhoz, és a személyes érzelmek aligha számítanak. Azért örültem, hogy a végén Szaruji csak elérte a célját, és valamennyire a boldogságot. Az biztos, hogy Japán egy teljesen más világ, és az ottani erkölcsök és értékek is mások.

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

„Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.”

456 oldalnyi különleges szín, illat, hang és íz.
456 oldalnyi varázslat.

Lorenza_Pellegrini>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Önmagában is nagyon izgalmas érzés belesni egy másik egzotikus kultúrába. A gésák élete pedig amennyire érdekes ugyanannyira nehéz. együtt éreztem a szereplőkkel és végig drukkoltam Szajurinak, de nem tudtam kivonni magam a hatása alól,hogy milyen kiszolgáltatottak voltak ezek a nők és milyen kevés lehetőségük volt az életük jobbá tételére, ezért nem romantikusnak inkább szomorúnak éreztem a történetet.

Anarchia_Könyvblog>!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Az év felénél sem járunk, de ez a legérdekesebb és legrabulejtőbb könyv, amit eddig olvastam. Csodálatos történet, amit kár kihagyni. Amikor a kezeid közé kerül a könyv letehetetlen lesz, de azért szükség lesz egy-egy nagyobb életdarabka után kikapcsolni. Hiszen ahhoz, hogy igazán megértsük a művet át kell gondolni, meg kell érteni.

Teljes ajánlásom: https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/24/arth…

2 hozzászólás
Joxer >!
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Egy csodálatos, megrázóan őszinte, és érzelemdús regény Japán dicső múltjának hagyományairól, melyek ha még léteznek is a mai világban, már nem olyanok mint egykor voltak.
A regény olvasása már régóta a terveimben szerepelt, de vártam a kedvező alkalomra, amikor teljesen el tudok merülni abban a világban, ami a belőle készült nagyszerű filmben már többször magával ragadott.
Végigolvasva a regényt még talán sokkal jobban a hatása alá kerültem a történetnek, mint a film által, mivel a regényben sokkal inkább kifejtődnek a Gésa lét mindennapjai. A történet annyira beszippantott, hogy olvasása közben többször én is együtt könnyeztem Szajurival.
Bár próbáltam elkerülni, mégsem tudtam elvonatkoztatni a filmtől, így feltűnt, hogy abban sok kisebb-nagyobb részletet megváltoztattak a regényhez képest, és bár továbbra is nagy kedvencem marad, a regény történetfolyását mégis sokkal jobbnak tartom.
Mivel én a film elkészülte elötti kiadást olvastam, így nem tudom, hogy a későbbi kiadások maradtak-e ugyanilyenek, vagy azokat már a film cselekményeihez igazodva esetleg átírták.


Népszerű idézetek

Francica>!

Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.

431. oldal

2 hozzászólás
Mary>!

A szív lassú halállal hal meg. Egyenként hullajtja el a reményeit, miként a fa a leveleit. Mígnem egy szép napon elfogynak. Nincs remény, nem marad semmi.

hajnalikod>!

– Az életben egyikünk sem találkozik annyi szeretettel, amennyire szüksége volna.

116. oldal

thia>!

Ez az oka, amiért az álmok olyan veszélyesek: úgy terjednek, mint a tűz, és néha tökéletesen elpusztítanak bennünket.

112-113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
Sli P>!

Eltűnődtem azon, hogy a férfiakat valóban képes-e a szépség annyira elvakítani, hogy megtiszteltetésnek érzik, ha az életüket egy démonnal élhetik le, feltéve, hogy az a démon elég szép.

230. oldal, 19. fejezet (Trivium, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: démon · férfiak · Szajuri · szépség
1 hozzászólás
Sue_Raposa>!

Olyanok vagyunk, mint egy darab agyag, amelyben mindenki otthagyja az ujjlenyomatát, akivel az életben találkozunk.

301. oldal, 25. fejezet

Sli P>!

– […] Aki kételkedik önmagában, nem tud teljes erővel a győzelemre koncentrálni.

329. oldal, 27. fejezet (Trivium, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: győzelem · kétely
Lunemorte P>!

A múlt iránti fájdalom furcsa dolog, az ember nem tehet ellene semmit. Olyan, mint a saját magától kinyíló ablak. A szobában hideg lesz és az ember elkezd remegni. Az ablak azonban minden fuvallatra kissé jobban kinyílik és az ember egyszerre csak kíváncsi lesz, mi van mögötte.

260. oldal

Badiga>!

Néha csak az segít minket át a nehéz dolgokon, ha elképzeljük, milyen volna az a világ, amelyben teljesülhetnek az álmaink.

389. oldal

encus625 P>!

Sohasem az a célom, hogy legyőzzem azt, akivel küzdök. Mindig arra törekszem, hogy aláássam az önbizalmát. Aki kételkedik önmagában, nem tud teljes erővel a győzelemre koncentrálni. Két férfi között csak akkor áll fenn erőegyensúly… igazi egyensúly, ha egyforma az önbizalmuk.

341. oldal, 27. fejezet (Trivium, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: egyensúly · önbizalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány
Kristin Hannah: Fülemüle
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
David Benioff: Tolvajok tele
Kate Quinn: Alice hálózata
María Dueñas: Öltések közt az idő
Thomas Keneally: Schindler listája