Egy ​gésa emlékiratai 1951 csillagozás

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba . A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Trivium, Budapest, 2017
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155732133 · Fordította: Nagy Imre
>!
Trivium, Budapest, 2014
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155334009 · Fordította: Nagy Imre
>!
Trivium, Budapest, 2013
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155334009 · Fordította: Nagy Imre

12 további kiadás


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Szajuri · Mameha · Elnök · Hatszumomo · Toshikazu Nobu · Rák doktor

Helyszínek népszerűség szerint

Gion · Kiotó


Kedvencelte 647

Most olvassa 81

Várólistára tette 623

Kívánságlistára tette 437

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Sokadik olvasáson vagyok túl.
Nem tudom hányszor volt a kezemben, hányszor forgattam a lapokat és még mennyiszer fogom.
Egy olyan mű, mely elemeiben változtatta meg a véleményemet egy adott társadalomról és kultúrájáról.
Gyönyörűen megírt, érzelmileg gazdag kötet, mely magával ragadja az olvasót és az utolsó mondatig nem is ereszti el.
Csak ajánlani tudom és kivételesen a hozzá tartozó filmet is, mert jól sikerült.

Újra olvasás 2018:

Én nem tudom tényleg már, hogy hol tartok újra olvasás terén.
Egyszerűen gyönyörű, fájdalmas és nagyon igaz.
Annyira olvastatja magát.
Még mindig érzem az akkori kor illatát, a színeket és sok – sok mély érzelmet.
A legnagyobb kedvenceim egyike. ♥

1 hozzászólás
>!
Almost_Zed
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Olyan szép ez a történet, mint egy költemény.
Helyenként olyan durva, mint egy kés ejtette vágás egy fiatal női lábon, vagy mint egy tűrt, de nem kívánt aktus.
Olyan különleges, mint Csijo/Szajuri kékesszürke szemei.
De olyan is, mint a Jin és Jang: van egy világos és egy sötét oldala. Olyan, mint az élet: tele van küzdelemmel, szenvedéssel, de szépséggel, finomsággal és reménnyel is. A főszereplő gésa életében is hol a világos, hol a sötét rész kerül előtérbe. Még kislány, amikor élete szomorú, szinte kilátástalannak tűnő fordulatot vesz, de egy pillanatra rávetül egy vigasztaló fénysugár, melyet többé nem felejthet, és sóvárog utána. Ettől kezdve mindig ott pislákol lelkében, és nem feledtethetik el a komor, zord idők sem. Ez ad neki erőt, és ahogy a virág sem élhet az éltető sugarak nélkül, ő is arra vár hogy felkeljen az ő Napja, melengesse és űzze el a hideg sötétséget.
Az élet fordulatai nem egyszer kiszámíthatatlanok és rejtélyesek. Sokszor hiába kérdezzük, hogy miért és meddig? Egyszer rövidebbek, máskor hosszabbak az éjszakák.

8 hozzászólás
>!
Naiva P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

A filmet már kismilliószor láttam, és a kedvenceim között tartom számon, de könyvben még soha nem olvastam, pedig gyerekkorom óta megvan. Annyian mondták, hogy a könyv sokkal jobb mint az általában lenni szokott. Milyen igazuk volt! Sokkal összetettebbnek, őszintébbnek tűnt a gésa-lét bemutatása és számos olyan jelenetet tartalmazott a könyv, ami a filmbe már nem fért bele. Egy ilyen hosszú, szerteágazó regénynél ez nyilván érthető. A legjobb jelenetek szerintem benne vannak a filmben is.
Engem egy titokzatos, misztikus, egzotikus és teljesen lenyűgöző hangulatú világba kalauzolt az író. Ezzel egy olyan szépséges emlékművet állított az egykor titokzatos, mégis népszerű és kultikus szellemiségnek, amelyet szerintem lenyűgöző módon ábrázolt. Maga a történet még egy olyan korban játszódik, ahol az egykori titokzatos japán kultúrának szerves részét képezték a gésák világa. Ebbe a zárt és hierarchikus világba engedett a könyv szerintem eléggé részletes bepillantást, amely a háború utáni időszakban odaveszett. Sajnos egy csodálatosnak tűnő világ veszett oda.
Ők nem kurtizánok, de nem is feleségek, hanem intelligens, többféle művészetet is magas szinten művelő, ízléssel rendelkező társalkodó nők, akiket szigorú szabályok kötöttek. Egy lemondásokkal teli, elhivatott élet az övéké. A szerelem tabu és sokkal inkább luxusnak számított a gésák számára.
Lényegében ez egy gyönyörű, megható történet a kiszolgáltatottságról és annak minden megpróbáltatásáról, amit egy kislánynak kellett elszenvednie és egy fiatal nőnek kiállnia. Aki csak egy megbecsüléssel telibb, szebb életre, jobb világra vágyott. Helyette egy intrikákkal teli, ármánykodó világba csöppent, ahol az érvényesülés a legnagyobb kihívás, mert végül elköveti azt a „hibát”, hogy beleszeret egy férfiba.

>!
Sippancs P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

„Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.”

456 oldalnyi különleges szín, illat, hang és íz.
456 oldalnyi varázslat.

>!
Lorenza_Pellegrini
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Önmagában is nagyon izgalmas érzés belesni egy másik egzotikus kultúrába. A gésák élete pedig amennyire érdekes ugyanannyira nehéz. együtt éreztem a szereplőkkel és végig drukkoltam Szajurinak, de nem tudtam kivonni magam a hatása alól,hogy milyen kiszolgáltatottak voltak ezek a nők és milyen kevés lehetőségük volt az életük jobbá tételére, ezért nem romantikusnak inkább szomorúnak éreztem a történetet.

>!
Anarchia_Könyvblog P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Az év felénél sem járunk, de ez a legérdekesebb és legrabulejtőbb könyv, amit eddig olvastam. Csodálatos történet, amit kár kihagyni. Amikor a kezeid közé kerül a könyv letehetetlen lesz, de azért szükség lesz egy-egy nagyobb életdarabka után kikapcsolni. Hiszen ahhoz, hogy igazán megértsük a művet át kell gondolni, meg kell érteni.

Teljes ajánlásom: https://anarchiakonyvblog.wordpress.com/2018/03/24/arth…

>!
Any P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Örülök, hogy kézbe vettem. Örülök, hogy megismerhettem egy különleges kultúrát. Örülök, hogy végül minden jòl alakult.
De bánom, hogy rossz élethelyzetben talált rám ez a kötet és a saját fájdalmam mellett nem tudtam kellőképpen átélni Szajuri bánatát. Bánom, hogy nem szántam rá időt már korábban….és ígérem, hogy újra le kerül még a polcomròl…

>!
Wandamaci
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Sok jót hallottam a könyvről, így nagyon kíváncsi voltam.
Szeretem a Japán kultúrát, így nagyon érdekes volt erről olvasni és sokmindent megtudtam.
Ez is azok közé a könyvek közé tartozik, amelynek elolvasása után többnek érzem magam.
Érdekes volt Csijo útját végigkövetni. Nagyon izgalmas és fordulatos életútja volt, ámbár közel sem irigyelhető. Kevesen tudták volna végigcsinálni, amiken keresztül ment. Furcsa érzés lehet visszatekinteni az életünkre és meglátni, hogy minden történésnek oka volt.
Az egész írásmódot a szívembe zártam. A japánok fokozottan érzékenyek a természet szépségeire és zseniálisan jelentek meg ezek a leírások a történetben. Emellett még a ruhák, az apróságok, a részletek, a berendezés, hogy mindennek meg kell adni a módját…imádtam!
Ennek az életformának a kegyetlenségeit is megismerhettem majd a változást, amit a háború okozott. Megdöbbentő volt, milyen éles határvonal húzódik az előtte és utána között.
A befejezés kellemes csalódás volt, nem gondoltam, hogy így alakul, azonban az utolsó oldal mégis szomorúvá tett.
Nagyon érdekes olvasmány volt, örülök, hogy elolvastam. Nem száraz, nem vontatott, pont olyan, amilyennek lennie kell.

>!
dwistvan P
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

Jó volt megismerkedni a japán kultúrával kicsit közelebbről. A szamuráj nem portás, a gésa nem k….; nem árt pontosan ismerni a szerepeket, főleg, ha a köztudat kicsit elferdíti azokat. Egyúttal a történelem is átvonul az élettörténeten. Mindig szívesen olvasok élettörténetet. Ez a visszaemlékezés izgalmas is, miközben sok szenvedésen át vezet az út. A bölcsesség abból ered, ha tanulunk abból, amit átélünk. Visszatekintve az életre sok minden másképp érthető. Az ilyen történetekből mi is tanulhatunk. Viszont ezt a könyvet végig lehetett drukkolni, hogy jobbra forduljanak a dolgok. A főhős példája nem tűnik el nyomtalanul. A szenvedések közepette is tántoríthatatlan céltudatosság, ezen a példán keresztül is mutatja értelmét. Olyan izgalmas, hogy észre sem venni, hogy valójában visszaemlékezést tartalmazó regény.

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai

(újraértékelés)
4 csillagról 5-re ugrott a csillagok száma, mert rádöbbentem, hogy újra- és újra képes vagyok elolvasni. Beszippant, elvarázsol és leköt a történet – mindig találok benne újdonságot.

Imádom Japánt, szeretem a tradícióikat, a hitvilágukat. Már egészen kiskorom óta elvarázsol a szigetország idegen kultúrája! Viszont a történelem mégis gyengepontom – a gésák kapcsán mélyültem el „jobban” a történelmükben. (Náluk már csak a kínaiaknak van furcsább, nehezen követhetőbb kor felosztása…)

Maga a sztori jól felépített, érdekes az egész élettörténet és abszolút érzelmi hullámvasút a könyv. Néhol vonatott, de nem von le az értékéből. Vannak gyűlölhető emberek és olyanok, akikkel egy platformra lehet állni. Az Olvasó drukkol, sajnálkozik, haragszik és örül. Szerencsére szerethető-szimpatikus személyisége van a főszereplőnek, így könnyen magával sodor a történet.

Kinek ajánlom? A japán kultúra iránt érdeklődőnek, történelem rajongónak és az egyszerű romantikus léleknek. Kell hozzá némi érintettség, érdeklődés a téma iránt!

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/10/arthur-gold…


Népszerű idézetek

>!
Mary

A szív lassú halállal hal meg. Egyenként hullajtja el a reményeit, miként a fa a leveleit. Mígnem egy szép napon elfogynak. Nincs remény, nem marad semmi.

>!
Francica

Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron.

431. oldal

2 hozzászólás
>!
hajnalikod

– Az életben egyikünk sem találkozik annyi szeretettel, amennyire szüksége volna.

116. oldal

>!
thia

Ez az oka, amiért az álmok olyan veszélyesek: úgy terjednek, mint a tűz, és néha tökéletesen elpusztítanak bennünket.

112-113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
>!
Sue_Raposa

Olyanok vagyunk, mint egy darab agyag, amelyben mindenki otthagyja az ujjlenyomatát, akivel az életben találkozunk.

301. oldal, 25. fejezet

>!
Sli SP

Eltűnődtem azon, hogy a férfiakat valóban képes-e a szépség annyira elvakítani, hogy megtiszteltetésnek érzik, ha az életüket egy démonnal élhetik le, feltéve, hogy az a démon elég szép.

230. oldal, 19. fejezet (Trivium, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: démon · férfiak · Szajuri · szépség
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

A múlt iránti fájdalom furcsa dolog, az ember nem tehet ellene semmit. Olyan, mint a saját magától kinyíló ablak. A szobában hideg lesz és az ember elkezd remegni. Az ablak azonban minden fuvallatra kissé jobban kinyílik és az ember egyszerre csak kíváncsi lesz, mi van mögötte.

260. oldal

>!
encus625 P

Sohasem az a célom, hogy legyőzzem azt, akivel küzdök. Mindig arra törekszem, hogy aláássam az önbizalmát. Aki kételkedik önmagában, nem tud teljes erővel a győzelemre koncentrálni. Két férfi között csak akkor áll fenn erőegyensúly… igazi egyensúly, ha egyforma az önbizalmuk.

Kapcsolódó szócikkek: egyensúly · önbizalom
>!
Badiga

Néha csak az segít minket át a nehéz dolgokon, ha elképzeljük, milyen volna az a világ, amelyben teljesülhetnek az álmaink.

389. oldal

>!
Aravis

A szépség önmagában nem elegendő.

200. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: szépség

Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Kiharu Nakamura: Kiharu, a simbasi Gésa
Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Kazuo Ishiguro: A főkomornyik szabadsága
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
María Dueñas: Öltések közt az idő