Értékelések 13

Sacy>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Az az igazság, hogy elég nehezen ment az olvasása ennek a könyvnek, illetve főleg a vége, nem is tudom miért. Angolul olvasni is izgalmas volt, csak lassabban ment mintha magyarul olvastam volna. A történetben voltak meglepő fordulatok, ami még érdekesebbé tette az egész könyvet. Összességében tetszett, Sherlock mindig a kedvencem lesz.

tide P>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Szerintem ez Conan Doyle legsikerültebb könyve. Nem, mintha a többi nem lenne zseniális – egy-kettő talán kevésbé – de nálam ez viszi a pálmát. Talán, mert ebben a legkevésbé modoros Holmes, és dr. Watson naivitása is visszafogottabb. Bár, a figurák úgy teljesek, összes modorukkal együtt.

A kiadás, amit olvastam figyelemre méltó. Végigjegyzeteli a könyvet, megtudsz belőle egy csomó érdekességet az íróról, a módszerről. Két olyan „apróság”, ami engem meglepett:
– a híres: 'elementary, my dear Watson' kifejezés konkrétan ebben a formában a 60 Holmes-könyv egyikében sem szerepel,
– Holmes sapkája a híres „ tweed deerstalker” is ilyen mítosz, egyetlen eredeti Sherlock Holmes könyvben nem hord ilyen fejfedőt.

mariannkiss1980 P>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Az az igazság, hogy az angol most feladta a leckét. Voltak részek, amiket megkerestem a magyar fordításban, hogy jól értettem-e. Illetve úgy lett volna az igazi, ha közben a hangoskönyvet is hallgatom, de sajnos az nem jött össze. Ennek ellenére élveztem az olvasást. A közepe, a Sherlock mentes részek kicsit unalmasabb volt, de az első és az utolsó harmadot kifejezetten élveztem. A karakterek érdekesek voltak, a táj sem hétköznapi, a történethez pedig a gyilkosság kivitelezése számomra sokat hozzátett. Jó régen olvastam magyarul, így emlékeztem pár dologra, de szerencsére nem annyira, hogy ne legyek kíváncsi a fejleményekre.

dandani>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

It is always fascinating to read a classic detective story and see how this kind of fiction evolved throughout the years. The Hound may be a bit slow-paced and guessable here and there, but you get a nicely structured novel with a gothic setting, well-defined characters, and a good plot. The twists are sometimes quite obvious, and Dr. Watson's letters are sometimes too lengthy, but the language is always elaborate – it seems while in England, everybody speaks polished and well-educated English, even the South-American wife:).

Christinewinchester>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Nemrég szereztem be a BBC-s borítójú könyveket és ekkor vettem észre, hogy ezt a kötetet nem adták ki magyarul ilyen formában. Furcsálltam, mert korábban mikor nem olvastam, nem is láttam még semmilyen Holmes történetet, ezt az egyet tudtam volna megnevezni, ha valaki kérdezte volna. Sebaj, megvettem egy kedves molytól angolul. Ezután sajnáltam, hogy nem mindet angolul szereztem be, mert a borító kivitelezése sokkal szebb, mint a magyar megfelőké. No de nem a borító a lényeg, nem igaz?
Szóval B. Cumberbatch bevezetője tetszett, szinte hallottam, ahogy felolvassa.
Bele kellett szokni az író angoljába, de aztán már könnyedén ment az olvasás. Fura, hogy mondhatni a legismertebb Sherlock Holmes regény, spoiler
Nem mondom, hogy maradéktalanul tetszett minden része a regénynek, de hangulatteremtés, a mocsár leírása igazán jó volt, sokszor beleborzongtam. S kis betekintést nyújtott a vidéki angliai életbe.
S a könyv elolvasása után már értem miért is néz ki fenevadnak a „Baskerville” szájkosárban a kutyám. Ötletes névválasztás. (Nem, a kutyám nem harapós.)

Mónika_Sándor>!
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Azt hiszem, korábban nem olvastam még Arthur Conan Doylet, filmfeldolgozást viszont többet is láttam. A Cumberbatch-Freeman verziót kifejezetten imádtam! :)
Így a történet végkifejlete nem volt meglepetés, ennek ellenére nagyon élveztem a könyvet! Gyönyörű angolsággal megírt, lenyűgöző nyelvezettel operáló könyv. A szavak, mint egy sok-D-s mozi, annyira érzékletesek, hogy mindent látsz, érzel, miközben „csak” szavakat olvasol.
Bár jóval több, mint 100 éve íródott, örökzöld könyv, mely vegyíti a népi hiedelmeket, babonákat a modernitással.
Olvasása közben rájöttem, hogy Sherlocknak az Watson, mint Poirotnak Hastings, csak kevésbé szerencsétlennek beállítva. :)