The ​Hound of the Baskervilles (Sherlock Holmes 5.) 20 csillagozás

Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

„Mr. Holmes, they were the footprints of a gigantic hound!”

The death, quite suddenly, of Sir Charles Baskerville in mysterious circumstances is the trigger for one of the most extraordinary cases ever to challenge the brilliant analytical mind of Sherlock Holmes. As rumours of a legendary hound said to haunt the Baskerville family circulate, Holmes and Watson are asked to ensure the protection of Sir Charles' only heir, Sir Henry – who has travelled all the way from America to reside at Baskerville Hall in Devon. And it is there, in an isolated mansion surrounded by mile after mile of wild moor, that Holmes and Watson come face to face with a terrifying evil that reaches out from centuries past…

Eredeti megjelenés éve: 1902

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Penguin Popular Classics, Penguin English Library, Penguin Classics, Vintage Classics, Penguin's Clothbound Classics, Scholastic Classics, Pulp! The Classics, Sherlock

>!
Page2page, 2019
ASIN: B07TKYGRVM · Felolvasta: Stephen Scalon
>!
192 oldal · ISBN: B002WTZBLA · ASIN: B074J5P1PY
>!
256 oldal · ISBN: 9781847494962

10 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
mandris
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Úgy kezdődött, hogy @worsi indított egy kihívást, amelyre krimiket kell olvasni, a XX. század mindegyik évtizedéből 1-1-et. Mivel jövő évre csak egy krimit terveztem, és azt ide nem hozhatom, mert XXI. századi, ezért gondoltam, belevágok. :) (Mondjuk van néhány krimi a polcomon, ami vár rá, hogy elolvassam, úgyhogy legalább azokra sort kerítek)
És ha már kérdés, hogy felismerhető-e valamilyen trend a krimi történetében, úgy döntöttem, az elején kezdem, és rögtön egy igazi klasszikussal a XX. század első évtizedéből. Ellentmondó információkat találok arra vonatkozóan, mikor jelent meg a könyv (itt 1901 szerepel, míg a Goodreads és a Wikipedia viszont 1902-ről tud, és én hiszek nekik), mindenesetre a XX. század első éveiben, így gondoltam, kezdésnek pont jó is lesz.
Egyszer már olvastam a regényt, de ez nem kizáró ok, mivel elég sok (na jó, nagyrészt mellékes) részletet elfelejtettem, és a gyilkos személyében sem voltam teljesen biztos (elfogadtam volna, ha nem ő lett volna), bár azért nagy meglepetés nem ért, csak készültem rá. Na, és akkor jöjjön az értékelés:
Visszanéztem, annak idején mit írtam a kötetről, amiben ez a regény is benne volt, és úgy tűnik, nem változtam szignifikáns mértékben. Még mindig nem voltam teljesen kibékülve a regénnyel, de talán az utóbbi időben (vagy csak per pillanat) megengedőbb lettem. Annak ellenére élveztem az olvasását, hogy nem először történt. Az alaptörténet a Baskerville család tagjaira leselkedő pokoli kutyával abszolút jól sikerült, méltán klasszikus. Jó a környezet megválasztása is, ami csak hozzáad az egész hangulatához, a lápvidékkel, köddel, rossz idővel. Amit viszont hiányoltam, hogy tulajdonképpen a nyomozás folyamatát nem látjuk spoiler, csak utólag derül ki minden. Leginkább ezt hiányoltam a Sherlock Holmes-regényekből, amiket olvastam, hogy nem ad lehetőséget az együttgondolkodásra (és a bűnügyek sem olyan csavarosak, mint pl. AC-nél, mondjuk utóbbinak már bőven volt kit felülmúlni, úgyhogy biztos jobban is igyekezett). De összességében azért el kell ismerni, hogy a krimiirodalom klasszikusa, Sherlock pedig a leghíresebb nyomozó, csak épp nem a krimiirodalom csúcsa. De majd a későbbi évtizedek krimijei… :) (Főleg Dan Brown spoiler… ó, jaj, mire vállalkoztam :))

>!
Sicc
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Huhh, hát az elején megszenvedtem a nyelvezettel…de aztán belejöttem, és megtanultam egészben megérteni/kikövetkeztetni a történteket!:) (azok a leírások…huhh)
Egyébként meg hiányérzet maradt bennem olvasás után. Nem tudom, valahogy mást vártam.
De mindenképpen előrelépés volt „angolul olvasás” ügyileg.

>!
littlelinda P
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Azt hiszem, nem választottam ki jól az első Sherlock könyvemet :D Sherlock gyakorlatilag az első és utolsó kettő fejezetben volt benne, végig Watson szemszögéből követtük az eseményeket, és ahogy ő próbálta megoldani a vadászkutya rejtélyét. A történet érdekesnek ígérkezett, de sajnos közel sem volt olyan izgalmas, mint amire számítottam. Gyakorlatilag inkább csak ijesztgettek a vadászkutya „mítosszal”, minthogy valóban történjen is valami. A rejtély, hogy ki akarja megölni az utolsó Baskerville-t viszont érdekes volt, nem jöttem rá magamtól, hogy végül ki volt az. Az utolsó, visszaemlékezős fejezet viszont abszolút felesleges volt, mert Sherlock az utolsó kutyaszőrig megmagyarázott mindent, nem maradt semmi az olvasóra, hogy magától jöjjön rá, vagy találja ki. Ja, és nekem nagyon nem tetszett, ahogy a 19. században beszéltek Angliában, mert mindent körmondatokban mondanak el, és olyan hosszú monológok vannak néha emiatt a könyvben, hogy alig bírtam koncentrálni, nemhogy felfogni miről beszélnek :D

>!
Scholastic, New York, 2014
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781407144054
>!
blankaveronika IP
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Juj, de bírom! Szinte hallottam a szereplőket beszélni, és a szemem előtt pörgött le a cselekmény. Benedict előszava meg…VAN humora :)) Eredetiben olvasni igazán felemelő élmény. Remélem, lesz lehetőségem beszerezni a többit.

>!
Nieve
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Régen olvastam ilyen jót! :)
Nem feltétlen minőségére célzok itt a műnek, hanem inkább az olvasmányélményre, amit nyújtott. Pont egy jó krimihez volt kedvem és hangulatom, az esti olvasások és a mai szürke, ködös-esős időjárás is illett a könyvhöz.
Jó volt végigkövetni Dr. Watson gondolatait, ahogy felfejti szép lassan dartmoori mocsár rejtelmeit, bár spoiler Ennek ellenére örültem, hogy ez is olyan történet volt, ahol lassan az olvasó is együtt gondolkodhat az eseten, nyomról nyomra követheti az ügy felderítését. spoiler
Szerintem belátható időn belül, egy esős délutánon ismét elő fogom venni a könyvet :)

>!
Christinewinchester
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Nemrég szereztem be a BBC-s borítójú könyveket és ekkor vettem észre, hogy ezt a kötetet nem adták ki magyarul ilyen formában. Furcsálltam, mert korábban mikor nem olvastam, nem is láttam még semmilyen Holmes történetet, ezt az egyet tudtam volna megnevezni, ha valaki kérdezte volna. Sebaj, megvettem egy kedves molytól angolul. Ezután sajnáltam, hogy nem mindet angolul szereztem be, mert a borító kivitelezése sokkal szebb, mint a magyar megfelőké. No de nem a borító a lényeg, nem igaz?
Szóval B. Cumberbatch bevezetője tetszett, szinte hallottam, ahogy felolvassa.
Bele kellett szokni az író angoljába, de aztán már könnyedén ment az olvasás. Fura, hogy mondhatni a legismertebb Sherlock Holmes regény, spoiler
Nem mondom, hogy maradéktalanul tetszett minden része a regénynek, de hangulatteremtés, a mocsár leírása igazán jó volt, sokszor beleborzongtam. S kis betekintést nyújtott a vidéki angliai életbe.
S a könyv elolvasása után már értem miért is néz ki fenevadnak a „Baskerville” szájkosárban a kutyám. Ötletes névválasztás. (Nem, a kutyám nem harapós.)

>!
Mónika_Sándor
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Azt hiszem, korábban nem olvastam még Arthur Conan Doylet, filmfeldolgozást viszont többet is láttam. A Cumberbatch-Freeman verziót kifejezetten imádtam! :)
Így a történet végkifejlete nem volt meglepetés, ennek ellenére nagyon élveztem a könyvet! Gyönyörű angolsággal megírt, lenyűgöző nyelvezettel operáló könyv. A szavak, mint egy sok-D-s mozi, annyira érzékletesek, hogy mindent látsz, érzel, miközben „csak” szavakat olvasol.
Bár jóval több, mint 100 éve íródott, örökzöld könyv, mely vegyíti a népi hiedelmeket, babonákat a modernitással.
Olvasása közben rájöttem, hogy Sherlocknak az Watson, mint Poirotnak Hastings, csak kevésbé szerencsétlennek beállítva. :)

>!
mariannkiss1980 P
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Az az igazság, hogy az angol most feladta a leckét. Voltak részek, amiket megkerestem a magyar fordításban, hogy jól értettem-e. Illetve úgy lett volna az igazi, ha közben a hangoskönyvet is hallgatom, de sajnos az nem jött össze. Ennek ellenére élveztem az olvasást. A közepe, a Sherlock mentes részek kicsit unalmasabb volt, de az első és az utolsó harmadot kifejezetten élveztem. A karakterek érdekesek voltak, a táj sem hétköznapi, a történethez pedig a gyilkosság kivitelezése számomra sokat hozzátett. Jó régen olvastam magyarul, így emlékeztem pár dologra, de szerencsére nem annyira, hogy ne legyek kíváncsi a fejleményekre.

>!
balatrina
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

Kihíváshoz kellett most olvasni, és az idei évre kitűztem, hogy többet fogok angolul olvasni, így esett, hogy belevágtam, de nem gondoltam, hogy ennyire fel fogja adni a leckét. Egészében érthető volt, de talán nem értem még meg rá, hogy a századeleji angol körmondatokkal barátkozzam. Első Conan Doyle olvasmányom is volt egyben. A hangulata, helyszíne nagyon tetszett, de többet vártam azt hiszem a filmekből ismert Sherlock Holmesból. Szintén kihívás miatt olvastam nemrégiben egy Agatha Christie regényt, ahol sokkal inkább megkaptam azt, hogy együtt lehetett haladni a történet fonalával és sokkal talányosabb is volt. Itt mindent készen a kezünkbe kaptunk, talán emiatt nem tetszett annyira, mint vártam.

>!
dandani
Arthur Conan Doyle: The Hound of the Baskervilles

It is always fascinating to read a classic detective story and see how this kind of fiction evolved throughout the years. The Hound may be a bit slow-paced and guessable here and there, but you get a nicely structured novel with a gothic setting, well-defined characters, and a good plot. The twists are sometimes quite obvious, and Dr. Watson's letters are sometimes too lengthy, but the language is always elaborate – it seems while in England, everybody speaks polished and well-educated English, even the South-American wife:).


Népszerű idézetek

>!
ℕnabella

The world is full of obvious things which nobody by any chance ever observes.

>!
ℕnabella

There's a light in a woman's eyes that speaks louder than words.

>!
ℕnabella

“He said that there were no traces upon the ground round the body. He did not observe any. but I did – some little distance off, but fresh and clear"
„Footprints?”
„Footprints.”

„A man's or a woman's?”

Dr. Mortimer looked strangely at us for an instant, and his voice sank almost to a whisper as he answered: "Mr Holmes, they were the footprints of s gigantic hound!”

>!
ℕnabella

There is nothing more stimulating than a case where everything goes against you.

>!
ℕnabella

“Really, Watson, you excel yourself," said Holmes, pushing back his chair and lighting a cigarette. "I am bound to say that in all the accounts which you have been so good as to give of my own small achievements you have habitually underrated your own abilities. It may be that you are not yourself luminous, but you are a conductor of light. Some people without possessing genius have a remarkable power of stimulating it. I confess, my dear fellow, that I am very much in your debt.”

>!
ℕnabella

The more outre and grotesque an incident is the more carefully it deserves to be examined, and the very point which appears to complicate a case is, when duly considered and scientifically handled, the one which is most likely to elucidate it.

>!
ℕnabella

“It is not my intention to be fulsome, but I confess that I covet your skull.

>!
ℕnabella

He burst into one of his rare fits of laughter as he turned away from the picture. I have not heard him laugh often, and it has always boded ill to somebody.


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: The Sittaford Mystery
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray
George Orwell: 1984 (angol)
Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper
Joss Stirling: Storm and Stone
Rhys Bowen: A Royal Pain
Daphne du Maurier: Rebecca
George Orwell: Animal Farm
Jane Austen: Sense and Sensibility (Oxford Bookworms)
Jane Austen: Persuasion (Black Cat Reading & Training)